To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Hanna Fronczak

hundzia - 10 Sierpnia 2011, 22:37

Cytat
Na swej drodze spotyka, między innymi, Hoimara zum Uttenhafa, który niegdyś był wspaniałym szermierzem w służbie u landgrafa, teraz, w wyniku karczmanej awantury, został marudnym kaleką z niesprawną ręką, bez grosza przy duszy i szans na zarobek. Jedyne, co mu pozostało, to błękitna krew płynąca w jego żyłach.

:shock: Jest takie słowo?!
Pani Haniu (niach niach niach) niechże pani pilnuje, by w pani książkach zawsze był
Cytat
zadowalający rozmiar czcionki i podział na rozdziały, a wszystko na przyjemnie pachnącym, papierze kredowym
!
O.

Witchma - 11 Sierpnia 2011, 07:02

A ja dostałam egzemplarz bez papieru kredowego :( Nie mówiąc już o tym, że teraz boję się choćby zaczynać pisać recenzję... tej i tak nie przeskoczę.
nimfa bagienna - 11 Sierpnia 2011, 08:26

Blacha w spodnie, alleluja i do przodu! ;P:
Nina Wum - 11 Sierpnia 2011, 08:33

Witchmo, pisz, zaklinam. Ten absmak trzeba spłukać.
RD - 11 Sierpnia 2011, 08:43

Witchma napisał/a
A ja dostałam egzemplarz bez papieru kredowego :( Nie mówiąc już o tym, że teraz boję się choćby zaczynać pisać recenzję... tej i tak nie przeskoczę.

Oj, nie mirmiłuj :D . Trzeba się tylko postarać...
Swoją drogą inkryminowana recenzja nasuwa mi na myśl przysłowie, że lepiej z mądrym zgubić itd. :mrgreen:

Adon - 11 Sierpnia 2011, 09:07

Ale to jakaś zmora internetu. Mi też w jednym miejscu skrobnęli recenzję, gdzie z jednej strony zachwycano się jaki to fajny pomysł i w ogóle, a z drugiej, że schemat. No i nie wiem w końcu przez to jak to jest? ;)
nimfa bagienna - 11 Sierpnia 2011, 10:00

Obawiam się, że sam piszący tego nie wiedział. :mrgreen:
A tak poważnie - ja cieszę się, że rzecz się podobała. Ale z drugiej strony, kiedy czytam, że autorka (niby ja) ma dobry język, i jest to przez autora recenzji wyrażone takim językiem, że uuuuuuuch, to zaczynam się zastanawiać, o co kaman.

Witchma - 11 Sierpnia 2011, 11:02

RD napisał/a

To brzmi jak wyzwanie :mrgreen:

Adon - 11 Sierpnia 2011, 11:17

nimfo, za to na forum figure maniacs o Twojej książce napisali krótko, za to treściwie:

Cytat
Spoiler:
Warto.

Witchma - 11 Sierpnia 2011, 11:18

I jakby ktoś nie czytał "Od nowiu do pełni", to w zasadzie już nie musi...
Adon - 11 Sierpnia 2011, 11:41

Oj :oops: biorę w spoiler :oops:
A mojej nie zaspoilerowali. :roll:

RD - 11 Sierpnia 2011, 11:54

Witchma napisał/a
RD napisał/a

To brzmi jak wyzwanie :mrgreen:

Obawiam się tylko, że abu przeskoczyć tę reckę trzeba sobie najpierw zrobić lobotomię... :mrgreen:

savikol - 12 Sierpnia 2011, 05:54

Oj tam, oj tam. Nabijacie się z gimbusów piszących ręcęzje zamiast się cieszyć, że młodzież w ogóle czyta i jeszcze sięga po inne książki poza Harrym Potterem. Trzeba docenić, że nastoletnie dziewcze zaparło się i pewnie w bólach i trudach, rezygnując z odwiedzin w centrum handlowym i oglądania TV, napisało coś w stylu wypracowania na lekcję polskiego. Znaczy, że powieść nimfy naprawdę się podobała. Autorka powinna zachować sobie tę opinię na pamiątkę, to prawdziwy skarb – dowód, że nimfa przebiła się przez popkulturową papkę atakującą dzieci ze wszystkich stron. Też bym chciał, by gimbusy czytały moje wypociny i tak dobrze się przy tym bawiły. ;P:
RaV_Gluchowski - 12 Sierpnia 2011, 14:18

Fakt, czepiacie się...
Przecież jak ktoś pochwalił, to zawsze jest przyjemnie, nawet jakby napisał jedynie "lubie chorrory o orzywieńcach" albo "fantazy o pradze jest kul" a co dopiero rozbudowana, choć może i trochę nieporadna recenzja.
Pewnie, każdy by wolał czytelnictwo wyrafinowanych estetów, znawców literatury, koneserów fantasy, NebuloHugoWładców, ale lepszy gimbus niźli nicość i zapomnienie.
No, jakby ktoś za to pieniądze wziął, to złośliwości można dac upust, ale jak tylko ze szczerego serca ? Życzliwy uśmiech na twarzy Bardziej Wyrobionych Koleżanek I Kolegów w Fantastyce, a nie (merytorycznie może i słuszne) łajania za "Zły styl"

pozdrawiam !

Nina Wum - 13 Sierpnia 2011, 18:23

RaV,
Nimfa pisze językiem takim, że klękajcie, narody. Recenzentka ewidentnie ma problemy z posługiwaniem się ojczystą mową.
Kto tu kogo powinien oceniać?
Nie rozumiem, skąd to pobłażanie dla bezkrytycznych wobec siebie miernot.

nureczka - 13 Sierpnia 2011, 18:29

Wiecie, ja śpiewam tak, że wszystkie psy w sąsiedztwie uciekają z podkulonymi ogonami, co nie przeszkadza mi chwalić/krytykować piosenkarzy.
Nina Wum - 13 Sierpnia 2011, 18:41

:D
Nureczko, ale nie uwierzę, że udzielasz się jako recenzent muzyczny.

nureczka - 13 Sierpnia 2011, 18:51

Nina Wum, ale za to śpiewam. Dużo, często i głośno :)
Nina Wum - 13 Sierpnia 2011, 18:52

Co na to mopsowie? :mrgreen:
nureczka - 13 Sierpnia 2011, 19:08

Wyją.
nimfa bagienna - 13 Sierpnia 2011, 19:32

Ale osssochozi?

Żeby nie było nieporozumień, kawa na ławę: ja się cieszę, że się podobało. Co nie zmienia faktu, że wyrażanie opinii typu "dobry styl" przy użyciu stylu deczko niezbornego brzmi mało miarodajnie.
I tyla. Każdy bierze odpowiedzialność za klimat i czytelność przekazu. Ja jako autor. I recenzent jako wyraziciel opinii o tym, co przeczytał.
e1,2. Chciałam poprawić oną. Znaczy, czytelność przekazu. :wink:

dalambert - 13 Sierpnia 2011, 21:26

nureczka, Ty kiepsko śpiewasz ?
A pamietacie słynny quartet
nureczka, nimfa bagienna, Ebola, Pucek , z wiekopomnym wykonaniem wspanialej piesni : "Wszystkie pieski na trawniku..."

nimfa bagienna - 13 Sierpnia 2011, 21:28

Zawsze mówiłam, że powinnyśmy to nagrać, puścić w świat, zgarniać kasę łopatą i tarzać się w forsie. :lol:
Navajero - 13 Sierpnia 2011, 22:02

No, no... W jakimże utalentowanym towarzystwie się obracam :) Do tej pory nic mi nie było wiadomo o talentach wokalnych - jakże skromnej! - Nimfelli ;P:
hundzia - 13 Sierpnia 2011, 23:47

dalambert napisał/a
nureczka, Ty kiepsko śpiewasz ?
A pamietacie słynny quartet
nureczka, nimfa bagienna, Ebola, Pucek , z wiekopomnym wykonaniem wspanialej piesni : Wszystkie pieski na trawniku...

Navajero napisał/a
No, no... W jakimże utalentowanym towarzystwie się obracam :) Do tej pory nic mi nie było wiadomo o talentach wokalnych - jakże skromnej! - Nimfelli ;P:

A więc...? Zostało to uwiecznione czy jak? Ten śpiew kwartetowy oczywiście.

nureczka - 14 Sierpnia 2011, 07:58

nimfa bagienna, trzeba to powtórzyć. Tylko jak zebrać do kupy cały zacny kwartet?
Navajero - 14 Sierpnia 2011, 09:39

A zatańczycie przy okazaji kankana? Proooszę... ;)
Kruk Siwy - 14 Sierpnia 2011, 09:50

Prędzej już jezioro łabądzia.
dalambert - 14 Sierpnia 2011, 11:24

Navajero napisał/a
A zatańczycie przy okazaji kankana? Proooszę... ;)

Jakbyś się do Paradoxu na SKOFe przyturlał to niespodziewane atrakcje sa wysoce prawdopodobne, tam się nie takie cuda zdarzają :mrgreen:

Navajero - 14 Sierpnia 2011, 14:17

Hm... apage satanas! :)

Partner forum