To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Najnowszy numer - Numer 45 - w kioskach ok. 1 lipca

Witchma - 29 Czerwca 2009, 09:15

Agi, ale tak normalnie zwyczajnie w kiosku kupiony? :) To może i u mnie by już był...
Agi - 29 Czerwca 2009, 09:36

W kiosku czekał na mnie. :D
Witchma - 29 Czerwca 2009, 09:37

To dobrze, będę szła na pocztę wysłać faktury, to zahaczę o kiosk :)

Agi, jakie pierwsze wrażenia ilościowe? :)

Agi - 29 Czerwca 2009, 09:40

Marginesy 15 mm, czcionka normalna, na moje oko 11, publicystyka upchana w trzech kolumnach, czcionka 10 (chyba), reklam dołożone z umiarem.
Można wytrzymać :)

gorat - 29 Czerwca 2009, 09:57

JA żebym się mylił?!? Na własne oczy widziałem w sobotę!
Kruk Siwy - 29 Czerwca 2009, 09:57

Zwracam honor i stringi gorat,
dalambert - 29 Czerwca 2009, 10:46

Nabyliśmy na "Bazarku Krytym" przy rondzie Wiatraczna -w kiosku z tytuniem i nie tylko :)
Kruk Siwy - 29 Czerwca 2009, 11:02

Przybył do Nowej Iwicznej.
baranek - 29 Czerwca 2009, 11:32

Nawet w Lubiczu już jest. Caculki.
Godzilla - 29 Czerwca 2009, 12:04

Dostałam, i to u siebie w biurowcu. Tylko trzeba wiedzieć, na której półce szukać rożka SFFiH, nieśmiało wystającego zza innych pisemek gdzieś pod sufitem. A potem dobrze się wspiąć na palce.
Witchma - 29 Czerwca 2009, 12:42

A u mnie nie ma :( Czerwcowy leży...
Chal-Chenet - 29 Czerwca 2009, 13:04

Nabyte. I Kres przeczytany w tramwaju.
hardgirl123 - 29 Czerwca 2009, 13:31

ku mojemu zdziwnieniu nabyłam:)i to w małym kiosku na końcu miejscowości.we większym panienka wybałuszyła oczy i powiedziała że sf to tylko filmy są.
Witchma - 29 Czerwca 2009, 13:32

No to wychodzi, że mieszkam hen, hen, albo i jeszcze dalej... :roll:
xan4 - 29 Czerwca 2009, 13:33

Witchma, mieszkasz hen hen, w środku Polski ;P:
hardgirl123 - 29 Czerwca 2009, 13:34

a jak pytałam w supermarkecie to pani chciała ochronę wezwać że niby sobie z niej jaja na haju robię :>
Czarny - 29 Czerwca 2009, 14:05

Mam i ja :mrgreen:
hardgirl123 - 29 Czerwca 2009, 14:30

teraz tylko czekanie na glosowanie :>
hrabek - 29 Czerwca 2009, 14:38

Kurczę, a ja byłem wczoraj w Empiku, ale nawet mi do głowy nie przyszło, żeby zerknąć na półkę, bo stwierdziłem, że na pewno jeszcze nie będzie. A pewnie już był wczoraj. No nic to, i tak mam co czytać, więc się nie śpieszy.

Jak ktoś już ma, to niech powie, czy w prenumeracie wciąż te same książki do wyboru, czy coś się zmieniło od ostatniego miesiąca?

Czarny - 29 Czerwca 2009, 14:53

Na pierwszy rzut oka te same, nie mam przy sobie obu numerów - tak na 99%
Witchma - 29 Czerwca 2009, 14:54

Przecież na stronie są warunki prenumeraty.
Zgredek - 29 Czerwca 2009, 17:28

Jest :mrgreen:
Tomcich - 29 Czerwca 2009, 18:11

Veni obok kiosku, vidi na wystawie, wyjąłem trochę pecunia i zakupiłem. Pierwsze wrażenia wizualno-wzrokowe (w porównaniu do numeru poprzedniego) pozytywne.
mawete - 29 Czerwca 2009, 20:26

Mam, przeczytałem - krótka ocena:
okładka -1
górny margines -1
interlinia -1
notki o autorach, infantylne -1
czcionka bez uwag
pozostałe marginesy bez uwag
literatura +6
publicystyka +3
Podsumowanie = +5
Kilka słów wyjaśnienia - okładka to potworny bałagan (wszystkie pozostałę minusy też mi nie odpowiadają) ale najważniejszy dla mnie jest text - do jakości opowiadań i publicystyki nie mogę się przyczepić (fakt, widzę niedociągnięcia ale to drobnica). Lubie czytać - więcej numerów na takim poziomie.

//edit: lit.

//edit: więcej storn +1 skleroza nie boli :mrgreen:

hardgirl123 - 29 Czerwca 2009, 21:49

teraz ocena globalna
okładka dostała ode mnie 4
marginesy, bez zarzutów
notki biograficzne, mogłyby być bardziej profesjonalne
czcionka idealna
interlinia beznadziejna
literatura i publicystyka idealnia
dla mnie mogłoby być jeszcze więcej tekstów
znalazłam kilka literówek(wiem wiem ja nie powinnam rzucać tego kamienia bo sama piszę niestarannie)

khamenei - 30 Czerwca 2009, 09:07

Pobieżne spojrzenie na pismo:
- okładka fajna, ale niepotrzebne według mnie są zdjecia pani Kozak i komiksowe (Kocioł)
- skoro zwiększyła się liczba stron, to nie będę narzekał dużo na przerwy w tekście (interlinie itp.), jedynie pomarudzę na akapity, które mogłyby się jednak trochę zmniejszyć
- Rafał Cywicki dostał brzydkie ilustracje ;)
- reklamy ok, bo dowiedziałem się nie tylko o kilku książkach Fabryki, ale także Red Horse'a

Podsumowując, wrażenia pozytywne, zabieram się lada dzień do czytania.

Ziemniak - 30 Czerwca 2009, 09:31

Jest dobrze! A przynajmniej dużo lepiej :D Zwiększenie ilości stron pozwoliło przywrócić przyzwoitą ilość tekstów w numerze, reklamy trochę bardziej uporządkowane, rozsądniejsza ilość grafiki okołoopowiadaniowej. No i w publicystyce wreszcie coś drgnęło, chociaż jeden Pawlak wiosny nie czyni, to zapowiedzi ReDnacza pozwalają optymistycznie patrzeć w przyszłość. Minusy, to wciąż niedopracowana okładka, koszmarny komiks i nieszczęsne notki biograficzne, które mało, że nieaktualne, to jeszcze są po prostu niepotrzebne. Podsumowując, pismo idzie w dobrym kierunku i można z optymizmem patrzeć w przyszłość.
Godzilla - 30 Czerwca 2009, 12:56

Notki mogą zostać, ale znacznie mniejsze. Nie przesadzajmy z rozmiarem zdjęć i druku. Takie rzeczy zwykle daje się drobną czcionką, nie na ćwierć strony.
hrabek - 30 Czerwca 2009, 12:59

Ale jak zostaje ćwierć strony, to co przeszkadza notka ze zdjęciem?
Dla mnie jest ok. Inna sprawa, że notki są mocno nieaktualne. Moim zdaniem Rednacz mógłby poprosić autorów o podesłanie aktualnej notki, albo chociaż weryfikację tego co jest. Bo teraz się okazuje, że i Kruk Siwy i Millenium Falcon muszą notki przerabiać. Ale do pisma poszły dawno nieaktualne i do następnego opowiadania pewnie i tak się nie wyprostuje.

nureczka - 30 Czerwca 2009, 13:09

hrabek napisał/a
Ale jak zostaje ćwierć strony, to co przeszkadza notka ze zdjęciem?
Dla mnie jest ok. Inna sprawa, że notki są mocno nieaktualne. Moim zdaniem Rednacz mógłby poprosić autorów o podesłanie aktualnej notki, albo chociaż weryfikację tego co jest. Bo teraz się okazuje, że i Kruk Siwy i Millenium Falcon muszą notki przerabiać. Ale do pisma poszły dawno nieaktualne i do następnego opowiadania pewnie i tak się nie wyprostuje.

W wypadku Kruka i notka, i zdjęcie są z czasów, gdy autor był jeszcze stanu wolnego (mniejsza z twórczością). Co prawda w notce nie ma nic o stanie cywlnym, ale ja WIEM.
Protestuję!

Partner forum