To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - "Nowe idzie" - antologia

xan4 - 23 Grudnia 2008, 16:19

Jak obiecałem tak udało się przeczytać do świąt, a więc:

Po pierwsze wydanie - ładne, okładka w odróżnieniu od niektórych twórców :lol: bardzo mi się podobała, a teraz opowiadania,
ale zaznaczam, nie oceniam merytorycznie, bo tego nie umiem, oceniam pomysł i przedstawiam jak odebrałem dany utwór, takie swoje impresje:
Jewgienij Olejniczak Noc szarańczy- dobrze napisane, przeczytałem i pomyślałem, że koniec, nic więcej, ale ciągle je sobie przypominałem, ma swój klimat, wciąga, jak dla mnie to zaskoczenie na plus, 7/10
Tomek Kilian Przenicowanie - dobrze napisane, ale klimaty nie dla mnie, ciężko musiałem się przedzierać przez nie, niestety na minus, 2/10
Andrzej Miszczak Harpunnicy- bardzo smaczne, zarówno pomysł jak i wykonanie, o wzięciu na warsztat space opery nawet nie piszę, bo przypomniały mi się stare dobre czasy, zaraz miałem ochotę sięgnąć po MacAppa i Bestera, bardzo dobre 9/10,
Piotr Rogoża Więcej niż słowa- dobrze napisane, temat jak na Piotrka zaskakujący, no i tyle, średniak w antologii, 4/10,
Adam Przechrzta Smak apokalipsy- dobre rozrywkowe opowiadanie, w wolnych chwilach smutku chętnie sięgnę po jeszcze i się podbuduję, że jestem mężczyzną :D , 6/10,
Joanna Skalska Wyspa- bardzo dobry klimat, taki dla mnie, wykonanie też w porządku, jedyna kobieta utrzymała, a nawet podniosła poziom, 7/10,
Paweł Majka Oko cyklonu - Dla mnie numer jeden antologii, ta niesamowita ilość pomysłów (aż nadto czasami), wybujała wyobrażnia, ogromny rozmach, no niesamowite, coraz bardziej lubię prozę Pawła, 10/10,
Dawid Juraszek Rzyg - NIesamowity pomysł, bardzo dobra realizacja językowa (aleś się napracował :D ), niestety końcówka jakoś mnie odrzuciła, gdyby zbudować świat wokół tego, to może, może ..., 6/10,
Robert M. Wegner Najpiękniejsza historia...- i tutaj mam problem, ogólnie mam słabość do Roberta i oczekiwałem czegoś niesamowitego, wielkiego, a tutaj dostałem dobre opowiadanie z bardzo dobrym zakończeniem, Robert umie opowiadać, ale to już wiedziałem, podsumowując: po Robercie spodziewałem się więcej, ale to i tak jeden z lepszych numerów w tym zbiorze, 7/10,
Cezary Zbierzchowski Płonąc od środka- Doceniam warsztat i właściwie tyle, nie dotarło do mnie, miałem ciężkie skojarzenia z Sanatorium... Schulza, 1/10,
Jakub Małecki Każdy umiera za siebie- Największe zaskoczenie in plus antologii, do Kuby miałem takie średnie podejście, a to opowiadanie autentycznie mi się podobało, wciągnęło mnie, zainteresowało, bardzo dobre, nie będę się obawiał sięgać po jego następne teksty, a i właśnie wydaną książkę chyba kupię :D , 9/10,
Reasumując, bardzo dobra antologia, jedna z lepszych ostatnio na rynku, doceniam Twoją pracę Michale i życzę Wam aby zachciało Ci się zrobić z tego pomysłu antologię cykliczną, a Rafałowi, aby wydawał jej dalsze części.

mc - 23 Grudnia 2008, 16:37

Dzięki piękne za dobre słowo i za obszerną opinię! (Choć póki co "ciąg dalszy" Nowego się nie kroi, hehe; nie taki był zamysł.)

Wesołych Świąt - i świetnych lektur pod choinką!...

xan4 - 23 Grudnia 2008, 18:25

Jeszcze tylko jedna uwaga , teraz jednak do publicystyki, Twój wstęp ok, ale w rozmowie końcowej bardzo mnie denerwował mentorski, wręcz wszechwiedzący styl wypowiedzi Maćka Guzka...
andre - 16 Stycznia 2009, 11:46

http://valkiria.net/index...ticles&id=14767

nowa recka

andre - 20 Stycznia 2009, 08:48

i jeszcze jeden mazur dzisiaj....
http://paradoks.net.pl/read/9569

xan4 - 20 Stycznia 2009, 08:53

andre, chwalą Ciebie i agrafka najbardziej :D
Gustaw G.Garuga - 20 Stycznia 2009, 08:54

Kto by tak trzymał rękę na pulsie, gdyby nie andre?!
andre - 20 Stycznia 2009, 09:00

mam sieć informatorów :D

xan,ale to nie dlatego linkuję,że chwalą :D

mc - 20 Stycznia 2009, 10:34

Ktoś linkuje, żeby nie linkować mógł ktoś, jak mówi prastare internetowe przysłowie...
Dzięki, Andre!

Przy okazji - fajna ta recenzja. Nie tylko pozytywna (co oczywiście nie przeszkadza...), ale jeszcze - co chyba ważniejsze - "próbująca wniknąć poza podszewkę fabularnej rzeczywistości". Bombeczka.

xan4 - 20 Stycznia 2009, 18:14

andre napisał/a
xan,ale to nie dlatego linkuję,że chwalą

no tak przypuszczam, moje zdanie już przeczytałeś wcześniej, że opowiadania Twoje, agrafka i Kuby są najlepsze, więc jestem prawie zgodny z tą recencją :D

mBiko - 20 Stycznia 2009, 19:32

Mam wrażenie, że już można powiedzieć: Cel został osiągnięty.
Z licznych recenzji, a i z wypowiedzi osób wokół mnie, które "Nowe idzie" czytały (kilka z nich sam do tego namówiłem) wynika, że co prawda pojawiają się różnice w ocenie poszczególnych tekstów, ale antologia jako całość przyjmowana jest bardzo pozytywnie.
Słyszałem takie wypowiedzi zarówno w odniesieniu do zawartość literackiej, jak i samego zbioru, jako wydarzenia na ryku wydawniczym.

Tequilla - 20 Stycznia 2009, 19:59

miło to słyszeć :)

A w tzw. międzyczasie czekamy na recenzję wszystkich forumowiczów, któzy przeczytali, a nie wywiązali się z obowiązku zopiniowania :D

andre - 20 Stycznia 2009, 20:11

dla pierwszych trzech forumersów,którzy napiszą o swoich odczuciach po lekturze,Tequilla ma po wafelku (nasączanym,rzecz jasna).
mawete - 20 Stycznia 2009, 20:21

Jako zagrychę? :twisted:
Tequilla - 20 Stycznia 2009, 20:41

mawete słodkie na zagrychę?:)

dla pięknych pań do każdego wafelka andre dołączy swoje zdjęcie w slipach.

andre - 20 Stycznia 2009, 20:43

w jpg. nie w slipach.
Tequilla - 20 Stycznia 2009, 20:46

czyli w jedwabnych, ponętnych gaciach
Martva - 20 Stycznia 2009, 20:55

Znaczy w szortach?
Tequilla - 20 Stycznia 2009, 21:12

Martva napisał/a
Znaczy w szortach?

Myślę, że tobie Martva andre nie odmówi zdjęcia nawet i bez szortów;)

Gustaw G.Garuga - 20 Stycznia 2009, 21:14

Tu nie nowe idzie, jeno flirt odchodzi :mrgreen:
andre - 20 Stycznia 2009, 21:20

zawsze uważałem że najlepsze są papierosy z flirtem.
mawete - 20 Stycznia 2009, 21:22

Tequilla napisał/a
mawete słodkie na zagrychę?:)

dla pięknych pań do każdego wafelka andre dołączy swoje zdjęcie w slipach.

A piłeś pod sałatkę z pelargonii? :twisted:

andre - 20 Stycznia 2009, 21:25

Po sałatce z pelargonii
Bliski byłem hej agonii

Tequilla - 20 Stycznia 2009, 21:42

mawete przerażasz mnie :)
Gustaw G.Garuga - 20 Stycznia 2009, 21:45

andre napisał/a
zawsze uważałem że najlepsze są papierosy z flirtem.

A flirt z cygarem?? To tak a propos inauguracji nowego prez USA...

mawete - 20 Stycznia 2009, 22:01

Tequilla napisał/a
mawete przerażasz mnie :)

To może na ZamiastConie opijemy "Nowe idzie"? :D

Tequilla - 20 Stycznia 2009, 22:30

mawete napisał/a
To może na ZamiastConie opijemy Nowe idzie? :D

nie wiem czy dam radę, ale jakby co trzymam za słowo :)

Nie wiem tylko, czy jestem wystarczająco dobrym zawodnikiem ;)

Martva - 20 Stycznia 2009, 22:32

Ooooo, Tequilla, bąąąądź na ZamiastConie :)
Tequilla - 20 Stycznia 2009, 22:38

Kurcze chciałbym... to nie ten wątek, ale kiedy dokładnie jest?
Martva - 20 Stycznia 2009, 22:42

Podobno ostatni weekend lutego.

Partner forum