Mechaniczna pomarańcza [film] - Kreskówki (i nie tylko), stare lub nowe.
qbard - 13 Lutego 2009, 14:39
Ech, tego to pewnie nikt nie pamięta: Oto szadoki
Czarny - 13 Lutego 2009, 14:48
qbard napisał/a | super była stara kreskówka z człowieczkiem z linii (francuska) |
Nie wiem jak to się nazywało, ja mówiłem na to "Baloom baloom" od muzyczki - rzeczywiście świetna była
Alatar - 13 Lutego 2009, 15:03
qbard napisał/a | super była stara kreskówka z człowieczkiem z linii (francuska) rysowane jakby na ekranie. Nie pamiętam tytułu. MISTRZ. |
La Linea czy też Balum Balum, chyba.
Godzilla - 13 Lutego 2009, 15:21
qbard, nie francuska tylko włoska, nazywała się La Linea. Rzuć hasełko w YouTubie i dostaniesz kilkadziesiąt odcinków.
Edit:
http://www.youtube.com/re...y=la+linea&aq=f
właśnie to zrobiłam
Edit 2: pewnie że pamiętam Szadoki, i obowiązkowo czytane przez Fronczewskiego. Niestety YouTube milczy na ten temat
shenra - 13 Lutego 2009, 15:23
Kiedyś nawet kreska mogła zawojować świat. Uroczo się to oglądało.
qbard - 13 Lutego 2009, 17:32
Taaak, La Linea ! Dzięki, muszę obejrzeć i powspominać. A kojarzyła mi się z francuską bo człowieczek wyglądał i się zachowywał jak Louis de Fines.
Godzilla - 13 Lutego 2009, 17:58
Jest Włochem i przepięknie się wścieka. Oraz cieszy.
qbard - 13 Lutego 2009, 22:47
Strusia Pędziwiatra bym pooglądał. Łomoty biednego kojota.
Godzilla - 14 Lutego 2009, 19:08
Jak to było? Road Runner?
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Prosię Mip-mip!
qbard - 15 Lutego 2009, 00:30
Extra! O to chodziło. Sentymentalnie się zrobiło.
Godzilla - 15 Lutego 2009, 14:32
Jak siedziałam w Stanach, daw;lno temu, na tapecie były:
- He-Man (i She-Ra, dla równowagi - dla mnie koszmarki, ale dzieciaki je kochały),
- Danger Mouse: http://www.youtube.com/wa...eature=related,
- Pies Huckleberry (Huckleberry Hound jako hasło w YouTubie)
- Thunder Cats (choć tego tak nie lubiliśmy),
- i coś o dzieciakach, które zawędrowały do podziemnego królestwa, jak tam ono się nazywało... w angielskiej wersji chyba Szagma, w wersji polskiej Arkadia czy Arkania, produkcja chyba francuska.
Były jeszcze Mapeciątka, ale zawsze je traktowałam jako popłuczyny po Muppetach.
qbard - 15 Lutego 2009, 15:10
Lubiłem jeszcze Flinstonów. Ale te stare odcinki.
Godzilla - 29 Marca 2009, 15:01
A teraz rządzi Baranek Shaun. Mamy cztery płyty. Na prowadzenie wysuwa się odcinek o kozie.
Edit: czy jest tu ktoś pamiętający dawny Teleranek? Tam czasem były filmiki o wszędobylskiej kaczuszce, kaczuszka była składana z papieru, takie ruchome origami. To było bardzo ładne. Drugi był film o plastelinowych kotkach. I tu już nie mam pojęcia jak się to mogło nazywać, jakiej być produkcji, tyle że pamiętam melodyjki z czołówki, no ale na forum nie napiszę nutek. Ślad się urywa.
qbard - 29 Marca 2009, 19:40
taak, pamiętam te bajki z origami, ale plastelinowe kotki przez mgłę.
Tomcich - 29 Marca 2009, 19:57
Godzilla, może chodzi Tobie o MIO i MAO?
Godzilla - 29 Marca 2009, 20:32
Tomcich, tak jest! Ale fajnie. Może i kaczuszka kiedyś się znajdzie.
Edit: no i się znalazła!
http://merlin.pl/Quaqquao...t/2,401110.html
qbard - 29 Marca 2009, 21:24
MIO i MAO, tak, to też pamiętam. To były czasy. Plastelinkowych bajek było zresztą więcej.
Godzilla - 29 Marca 2009, 21:32
Na Nostalgii jest jeden odcinek, na youtubie rzecz jasna więcej, ale szkraby już mnie naciągają na płyty. I miauczą piosenkę.
Zgaga - 10 Kwietnia 2009, 08:50
Czekam ze zniecierpliwieniem, aż dostanę Dzień urodzin Alisy na podstawie Bułyczowa. Aj, aj..
A swoją drogą, ktoś jeszcze pamięta kreskówki rosyjskie, np. NU, pogodi (czyli Wilka i zająca; albo ukraińskie, np. Wsio o Kazakach?
qbard - 10 Kwietnia 2009, 10:20
Kozacy byli świetni! No i oczywiście nieśmiertelny Wilk i zając. Był jeszcze niejaki Kiwaczek.
Godzilla - 10 Kwietnia 2009, 14:08
Czeburaszka
http://www.youtube.com/wa...from=PL&index=8
Ktoś napisał, że była to jedyna hedonistyczna piosenka radziecka jaką znał, bo była o urodzinach i prezentach
Wilki i zające mamy wszystkie na płytach. No i kiedyś już narzekałam, że wydawcy zleszczyli się i nie nabyli praw do rosyjskiej wersji językowej, jest polski dubbing. Obleci, ale to nie to samo, kiedyś była rosyjska wersja z polskim lektorem. Udało mi się nabyć w wersji rosyjskiej. Napisałabym że uwielbiam, gdyby moje dzieci nie katowały tego kiedyś po dziesięć razy dziennie.
Kozaków nie znam, chyba poszukam.
Hubert - 10 Kwietnia 2009, 16:59
Godzilla, sprawdź Kozaków koniecznie. Mi się trochę z Asterixem kojarzyła ta bajka, ale była bez dialogów i nie dam głowy, że nie powstała wcześniej.
Zgaga - 15 Kwietnia 2009, 07:33
Pierwsza część Kozaków została narysowana w 1967 r., ostatnia (na razie) w 1995 - w sumie 9 filmów.
Spokojnie można znaleźć na Youtubie wpisując (kopiując) frazę: как казаки.
Pierwszy film o Cieburaszce z 1969 r. - ostatni z 1983 - 4 części.
A z Cieburaszki, to raczej wbiła mi się piosenka Szapoklaka (wiedźmy ze szczurem):
"Kto ludziom chce pomagać, na próżno traci czas,
Szlachetność i odwaga, nie dla mnie proszę was..."
Zgaga - 18 Kwietnia 2009, 07:54
Z nowszych rzeczy z rosyjskich kreskówek.
Za niecałe 20 zł w Empiku można kupić film Alosza
Dobra rosyjska kreska i humor w połączeniu z zachodnim rozmachem. Polecam.
qbard - 1 Maj 2009, 15:53
A Gucio i Cezar? Toż to była piękna polska bajka, mimo, że kukiełkowa.
Zgredek - 4 Czerwca 2009, 20:48
Baranek Shaun (dla każdego)
Samurai Jack (takie dla wyrośniętych chłopców)
baranek - 5 Czerwca 2009, 09:03
Gucio i Cezar?
My jesteśmy nierozłączni przyjaciele
o czym zresztą przekonamy zaraz was
chociaż w drodze niebezpieczeństw czycha wiele
na drugiego może liczyć każdy z nas.
qbard - 5 Czerwca 2009, 11:14
baranek:
Cytat | My jesteśmy nierozłączni przyjaciele
o czym zresztą przekonamy zaraz was
chociaż w drodze niebezpieczeństw czycha wiele
na drugiego może liczyć każdy z nas.
|
To jest to.
Albo "13 piórko eufemii". Mistrz.
ilcattivo13 - 13 Czerwca 2009, 22:35
"Pingwiny z Madagaskaru". Jak ten czas szybko leci - to już dwadzieścia odcinków. I wszystkie równie dobre.
Godzilla - 14 Czerwca 2009, 11:29
Pierwsza płyta Mio i Mao zakupiona i w intensywnym użyciu. Fajna jest ta plastelina. Na celowniku Quaqquao, czyli kaczuszka z origami.
|
|
|