To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Sandman - 8 Stycznia 2008, 16:36

Na bank były cztery, ale imion teraz nie pomnę...
dalambert - 9 Stycznia 2008, 10:25

Sandman, Bravo to już jest jakaś wiedza, a chłpoaki to Jazon i Achilles, dziewuchy też z greckiej mitologii , ale nie pamiętam
więc Uznaję / bo i imiona były pytankiem dodatkowym/ więc rekrucie ZADAWAJ!
ps. jaki korpus wybierasz Zalogi pokładowej czy Marines, istnienie możliwość w wspomninych korpusach otrzymania zaszczytnego określenia "łajzy pokładowej" lub "byczego karku"
hej

Sandman - 9 Stycznia 2008, 12:09

Jaki tytuł chciała przyjąć pierwsza królowa niewolników, na który nie zgodzili się jej poddani?
dalambert - 10 Stycznia 2008, 09:18

No szanowni Marzynarze Królestwa co z wami/ a tak na marginesie : jak to z tyni niewolnikami genetycznymi jest - narzekają strzsznie na brak Tatusia i Mamy, oznarzenia "miotu" na języku mają, a w Cieniu Saganami niejaki d'Arezzo właśnie opowiada jak to flota wyzwoliła go z niewoli i z Tatusiem i z Mamą , która wolna zginęła/
To nie kolejne pytanie jeno dywagacja , ale wypowiadać się można jak kto pomysły ma.
co do pytania Sandman, to wiem ale na Was łajzy pokladowe jeszcze czekamy
Flota do Boju hej

Adanedhel - 10 Stycznia 2008, 09:35

Dalambercie, nie licz na mnie w sprawie tego pytania. Nie podobała mi się "Królowa niewolników", raz jeden przeczytałem i szybko zapomniałem. Coś mi się kołacze we łbie, ale nie podejmę się próby odpowiedzi.
Poczekam na pytania o siłę salwy burtowej okrętów :mrgreen:

dalambert - 10 Stycznia 2008, 09:41

Adanedhel napisał/a
siłę salwy burtowej okrętów
DUŻA, ze aż buuuummm
a jak swoją dywagacyjką raczej chcialem wyolać temat "niewolników genetycznych" jako takich , bylo nie było sa istotnych elementem ubarwiającym uniwersum to i można się nad nimi nieci poglowić lub ponarzekać

A tytuł jaki sobie chciala przyznać Berry Zilwicka jako Królowa Torch był dość dowcipny i mógł spowodować nawet apopleksję u Gustawa Xi Andermańskiego hej

Adanedhel - 10 Stycznia 2008, 09:43

dalambert napisał/a
a jak swoją dywagacyjką raczej chcialem wyolać temat niewolników genetycznych jako takich , bylo nie było sa istotnych elementem ubarwiającym uniwersum to i można się nad nimi nieci poglowić lub ponarzekać

Ja to rozumiem i nie mam nic przeciwko. Zaznaczyłem tylko, że "Królowa niewolników" mnie znudziła, uważam ją za jedną ze słabszych książek z Honorverse. Dlatego do niej nie wróciłem, nie zapamiętałem, nie znam odpowiedzi na pytanie Sandmana.

dalambert - 10 Stycznia 2008, 09:49

Adanedhel napisał/a
Zaznaczyłem tylko, że Królowa niewolników mnie znudziła, uważam ją za jedną ze słabszych książek z Honorverse. Dlatego do niej nie

De gustibus no est itd.
ja akurat uznalem ją za niezłe "szpiegowskie-bondowskie" wytchnienie od wielkiej polityki i burtowych salw.
Coż każdemu wolno kochać :D
Ja odpowiedź znam , ale jak nikt do 15,30 nie odpowie, to ostrzegam ,że powiem JA ;P:

hjeniu - 10 Stycznia 2008, 10:30

Coś z szarą myszką, chyba.
dalambert - 10 Stycznia 2008, 10:51

hjeniu, hmm to już niech Cię Rekrut Sandman, ocenia , faktycznie było coś o myszy ...
Sandman, do raportu hej :)

Sandman - 10 Stycznia 2008, 11:49

Coś dzwoni, ale nie do końca wiadomo gdzie, to zawsze jakiś postęp. Na razie nie uznaje.

Co do "Królowej..." to ciekawe podejście, książka z poza głównego nurtu, kilka wątków się zamknęło. Mnie przypasowała.

dalambert - 10 Stycznia 2008, 12:03

Sandman napisał/a
kilka wątków się zamknęło. Mnie przypasowała.
mnie też. tym bardziej, ze nie tylko wątek Zilwickich się zarysował ,ale i może w piękną wojnę z Messą się rozwinąć i to nie tylko z Torch'u prowadzonej , ale i w Gromadzie Talbot - patrz patrol na HMS "Hexapuma". Zaś Thandi to ma ulubiona Panienka jest, bije nawet Techowiedźmę,
No cóż Flota do boju !!!
Królestwo i Sandman, czeka hej :lol:

dalambert - 11 Stycznia 2008, 15:49

No tak flota na mieliźnie tytul który chciała przybrać Berry Zilwicka to oczywiście " Wasza Myszość" ale jej to wyperswadowano i dobrze!
Teraz niech pyta kto chce z was łajzy pokladowe bo ja to pewnie dopiero kolo wtorku sie pojawię hej
Flota rozwinąć te żagle :twisted: :!:

gorat - 14 Stycznia 2008, 17:20

No, jużeś się pojawił, choć poniedziałek :twisted:
dalambert - 14 Stycznia 2008, 17:33

Nie mówilem, że mnie wogóle nie będzie tylko tu dzielni miłośnicy Honor i Królestwa zostawiam Wam pole do popisu. Nie narzekać tyylko do dziela i działa :twisted:
Adanedhel - 16 Stycznia 2008, 15:08

Dobra. Ponieważ nic się nie dzieje, a dodatkowo jestem naciskany przez czynniki zewnętrzne, przejmę dowodzenie. A żeby nie było nudno pytanie będzie dwu-i-pół częściowe.

Jak nazywał się pierwszy okręt, którym dowodził Alistair McKeon, jakiej był klasy, i jak nazywał się okręt, który go zniszczył. :mrgreen:

Madar - 16 Stycznia 2008, 16:41

Bede strzelał
niszczyciel Trubadur zniszczony przez Krązownik liniowy klasy Saladyn tylko nazwa mi uleciała

Sandman - 16 Stycznia 2008, 16:44

MNS Thunder of God, a Saladyn to była jego druga nazwa chyba, a nie klasa.
Madar - 16 Stycznia 2008, 16:52

Fakt Saladyn pomylił mi się z Sułtanem ;-)
Adanedhel - 16 Stycznia 2008, 19:32

No. Właściwie wszystko się zgadza, poza tą klasą Saladyn/Sułtan ;) Ale to drobiazg.

W twoje ręce Madar.

Madar - 16 Stycznia 2008, 20:12

W obu największych flotach pojawiają sie oficerowie o tym samym nazwisku. Nieciekawe typki. A nazwisko jakie?
Adanedhel - 21 Stycznia 2008, 09:56

Szanowny Madarze, temat stoi. A skoro nawet dalambert się nie odzywa znaczy to zapewne tyle, że nikt pojęcia nie ma. Chyba nie będziesz czekał aż ponownie wszystko przeczytam i zrobię listę nazwisk? :wink: (choć właściwie to kiedyś zrobiłem listę wszystkich okrętów pojawiających się w Honorverse :D )
dalambert - 21 Stycznia 2008, 12:39

Adanedhel, tyż nie wiem , tymbardzie, że drogi zadawca pytania napisał
Madar napisał/a
obu największych flotach
a najwieksza to Solarna Liga i chyba Republika Haven, a może RMN i Kaiser Andeman Flotte, a może... i bądź tu mądry i kartkuj całą Honorcię.
Madar, Doprecyzuj.

hjeniu - 21 Stycznia 2008, 12:46

Chodzi pewnie o nazwisko Young - kim był ten z Royal Manticore Navy wszyscy wiedzą a drugi był komandorem Ludowej Marynarki i wystąpił w Honor ponad wszystko albo gdzieś w okolicy ;)
Madar - 21 Stycznia 2008, 16:43

hjeniu napisał/a
Chodzi pewnie o nazwisko Young - kim był ten z Royal Manticore Navy wszyscy wiedzą a drugi był komandorem Ludowej Marynarki i wystąpił w Honor ponad wszystko albo gdzieś w okolicy ;)

Właśnie własnie zresztą ten drugi nawet nie tyle wystąpił tylko byl niemilo wspominany.....
prosze zadawac.

hjeniu - 21 Stycznia 2008, 17:07

Jak nazywał się kuter rakietowy którym dowodził Scotty Tremaine w czasie operacji "Buttercup" ?
dalambert - 21 Stycznia 2008, 17:28

nu tiepier ja - "Bad penny' czyli po naszemu "Zły szeląg" / w angielskim mogłem zrobić jakiś błąd bo z pamięci piszę /
hjeniu - 21 Stycznia 2008, 17:33

:bravo Odpowiedź oczywiście prawidłowa. Zadawaj.
dalambert - 21 Stycznia 2008, 17:40

Jaka to straszna tajemnica z przeszłości mrocznej spowodowała, że lady Georgia Yung w pośpiechu i z niezłym bum opuściła i "ukochanego" męża i Gwiezdne Królestwo?
Dla znawców kto i gdzie zdobył tę tajemnicę?
Flota do boju !! :lol:

aniol - 23 Stycznia 2008, 06:51

czyzby chodzilo o fakt iz sama onegdaj posiadala tatuaz na jezyku? oraz o towarzyszace jego zniknieciu okolicznosci
a temat odkryl bodajze Zilwicki

Partner forum