To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Magda Kozak

Adik - 10 Sierpnia 2006, 09:20

No i to jest bardzo dobre podejście ;) . Nie tyle fantastyka dla ukazania innego świata, co fantastyka dla ukazania różnych ludzkich problemów, zaproponowania różnych rozwiązań danego problemu itp, z całkiem innej perspektywy, bo z perspektywy świata stworzonego przez autora.
Agi - 11 Sierpnia 2006, 21:20

mawete w wątku SETI@home powiedział
Cytat
Zapytaj Madzik jak Ci powie to bedziesz wiedziała...
Nie ma tak łatwo

No więc pytam, licząc na łaskawość :)
Kogo zacytował mawete :?:

Madzik - 11 Sierpnia 2006, 21:33

Legenda polskiej antyterrorki, płk Edward Misztal, zwykł był mawiać do swego zespołu w chwilach niezadowolenia: "Panowie, są czarne Nindże i czarne piz**y. A wy do której kategorii się zaliczacie?"
(żadna to urban legend - potwierdził mi to wyżej wspomniany osobiście 8) )
Inne tego typu smaczki odnaleźć można w dziele wiekopomnym, zatytułowanym "Nocarz". Kto jest autorem, nie pomnę... :roll:

Agi - 11 Sierpnia 2006, 21:39

Dzięki serdeczne :!: :D
Ja nowicjuszka w świecie Forum muszę się przekopać przez wszystkie wątki, a nie jest to łatwe :mrgreen:
Co do "Nocarza" nie udało mi się go jeszcze "upolować" ale nie tracę nadziei

deSAD - 23 Sierpnia 2006, 20:28

Witam.
Niedawno odświeżyłem sobie "Nocarza", czytając ponaownie jakiś 3 raz.
Im więcej człowiek czyta razy tym więcej szczegółw zauważa. Tak się zaczołęm zastanawiać nad jednym problemem. Mianowicie teoretycznie szanowni bracie, byli ludzie, zwani wampirami nie posiadają duszy. Wampirki w "Nocarzu" sa bardzo uczuciowe, litościwe inaczej poprostu "miękkie". Jako przykłąd może tu posłużyć zachowanie Ultora. Niby na początku grożny lord, potem robi się taki litościwy.
Drugi problem to czy wampiry skoro nie posiadają duszy to czy mogą kochać???
Oczywiście podaje to jako taki wontek do dyskusji, a nie krytykię treści powieści. Autor sam jest kreatorem światów i zasad w nich żądzących w jego powieści. Nam czytelnikom może się on podobać lub nie, możemy się z nim zgadzać lub nie. Ale to autor jest BOGIEM, KREATOREM, dla swoich światów i maluczkich stwożeń je zamieszkujących.
Pozdrawiam

Anko - 1 Wrzeœśnia 2006, 17:33

mawete:
Cytat
Nareszcie:

http://www.nocarz.pl
Hmm, dobrze, że mi się przypomniało, że gdzieś w tym kąciku można znaleźć adres tej strony...
Nie umiem jej wyguglać za żadne Chiny! Co jest grane? Ciemna jestem? :shock: :cry:
No i niestety z powodu nawału flasha straszliwie ciężko się ją czyta. :evil:
Przynajmniej forum jest, zajrzeć można i nie czekać wieki na załadowanie.
Fajnie, że Madzik i Nocarz mają stronkę, to by się przydało każdemu pisarzowi. :wink:

Nexus - 3 Wrzeœśnia 2006, 19:43

Ja mam takie małe pytanko do Madzika (jeśli to nie tajemnica zawodowa):
czy wiedza na temat broni pochodzi z:
a) hobby
b) konsultacji z ekspertem
c) przygotowania materiałów przed pisaniem (czyli popularny resercz ;) )?
Opis PSG-1 jest niezwykle dokładny :D

gorat - 3 Wrzeœśnia 2006, 19:58

Na razie nie zauważyłem, żeby Tygrysa wyszła poza swoje zainteresowania :) Choć kontakt z ekspertami (nawet możesz się z nimi skontaktować na forum Nocarza (o ile zaglądają jeszcze - Madzik, jak tamto forum?); niech strzelę - za broń odpowiedzialny był Pingwin?) był, a o przygotowywaniu materiałów niech się sama wypowie :D

Się przypomnę: będą jednak jakieś badania kliniczne? Np. zwykli ludzie dorwą wampira i będą go badać, co zostanie opisane w którymś tomie? :wink:
I fragment z "Renegata" powinien się kończyć na tym, jak Vesper oszalały z głodu zdobywa pożywienie. Dopiero radocha byłaby :oops: Myśl ta plątała mi się po głowie już koło lektury, ale zapomniałem wypowiedzieć w rozsądnym czasie.

I jeszcze...
Pasia na papier!
:P

Nexus - 3 Wrzeœśnia 2006, 22:42

Zajrzałem na stronę Nocarza.... hmmm... bardzo przyjemna :) Świetna forma reklamy.
Widząc info o broni, a potem linka do SpecOps nie mam w zasadzie wątpliowści :D
Ale chętnie przeczytam odpowiedź autorki :D

Madzik - 3 Wrzeœśnia 2006, 22:49

Przepraszam, że takodpowiem hurtem, ale zarobiona jestem tak jakby jeszcze bardziej ostatnio... Ready, set, go!

@ deSAD

Prywatnie uważam, że wampiry mają duszę, przecież to nadal ludzie tylko sposób odżywiania im się zmienił na bardziej niekonwencjonalny... :wink:

@ Anko:

Stronka się wkrótce zmieni, Mason nad tym pracuje. Owszem, flash ładny, ale strasznie niepraktyczny. Co do google'a, to nie wiem, czemu Ci nie łapie, bo jak ja sobie wpisuję hasło "nocarz", to stronka pojawia się od razu jako pierwsza... Hm, komputery. Nie znam się.

@ Nexus

Cytat
czy wiedza na temat broni pochodzi z:
a) hobby
b) konsultacji z ekspertem
c) przygotowania materiałów przed pisaniem

Prawidłowa odpowiedź: a+b+c, czyli WSZYSTKIE z wyżej wymienionych. Starałam się nie opisywać żadnej broni, z której nie miałam przyjemności postrzelać, ponadto dałam "Nocarza" do przeczytania ekspertom (niektórzy nie mogli zostać wpisani z imienia i nazwiska jako redaktorzy merytoryczni, z wiadomych względów). Na wszelki wypadek sprawdziłam jeszcze wszystko w książkach i internecie. Się narobiłam, słowo daję... 8)

@ Gorat:

Hmmmm, mam dużo różnych zainteresowań i na pewno część z nich zostanie uwzględniona w "Renegacie" i "Nikcie". Ale które, co i jak, nie powiem, żeby nie spoilerować :)
A Pasia, póki co, jest za darmo dla każdego w "Fahrenheicie" i nie przewiduję żadnej druzgoczącej zmiany, przynajmniej nie przez najbliższych parę lat. no, chyba, że się opasłe tomiszcze z tego zrobi... :roll:

Dabliu - 3 Wrzeœśnia 2006, 22:49

No, no... fachowa ta stronka, oj fachowa... :bravo
Nexus - 3 Wrzeœśnia 2006, 22:59

Madzik,
Cytat
Starałam się nie opisywać żadnej broni, z której nie miałam przyjemności postrzelać

:shock: :mrgreen: :bravo
Już zazdroszczę :D W szczególności PSG-1. I gratuluję kontaktów :D Może kiedyś będzie okazja porozmawiać na temat wrażeń z widoków przez lunetę snajperską :)

Madzik - 3 Wrzeœśnia 2006, 23:52

A i owszem, chętnie - o strzelaniu to ja zawsze, wszędzie i o każdej porze :) Aczkolwiek, szczerze mówiąc, karabiny wyborowe jakoś mnie nieszczególnie kręcą. Za to strzelanie dynamiczne z mojego Gloczka oh yeeees... :bravo
gorim1 - 7 Wrzeœśnia 2006, 19:50

pani magdaleno powiem tylę nie mogę się już doczekać nowego nr sffih czekam na coś nowego
mam nadzieję że nie będzie to tak napisane jak dwa ostatnie opowiedania w nocarzu które ogólnie rzecz biorąc kompletnie się mi nie podobały
pomysł świetny tekst napisany bardzo dobrze a jednak coś w narracji mi nie pasowało samnie wiem dokładnie co
poczułem drobny niesmak po nich
liczę na odrobienie strat
bo książka w całości robi dobre wrażenie
powiem tyle ktoś mi zarzucił podobieństwo poleconego przezemnie nocarza do maskarady ale właśnie o to w tym chodziło (chyba)

Angelus - 9 Wrzeœśnia 2006, 10:09

Madzik napisał/a

Prywatnie uważam, że wampiry mają duszę, przecież to nadal ludzie tylko sposób odżywiania im się zmienił na bardziej niekonwencjonalny... :wink:

I tu się z szanowną autorką zgodzę. :twisted: Znam przynajmniej jednego wampirka z duszą. :wink:
I oczywiście pija wyłącznie nielegalną krew. :twisted:

gorat - 9 Wrzeœśnia 2006, 11:15

Ty się nie proś do odstrzału :twisted:
deSAD - 14 Wrzeœśnia 2006, 16:12

Wampajry to przeklęte prze Boga stwożeniaki, poświęcające swoją nieśmiertelną duszę dla życia doczasnego.
O tyle powiem:)

Razem z kolegami z Młodzieży Wsipolskiej bedziemy robić marsze protestacyjne dotyczące dopuszczania do głosowania Wąpierzy i innych bezduszowców.:) :D

Aprpos strzelania. Strzelanie z broni krótkiej daje dużo więcej frajdy. Tak sadzę.
Pozdrawiam.

Agi - 14 Wrzeœśnia 2006, 16:16

deSAD jakbyś to jeszcze powiedział bez ortów, mniej by zęby bolały :(
Kruk Siwy - 21 Wrzeœśnia 2006, 10:18

Madzik, przeczytałem, przeczytałem! Ale co sundze (to specjalnie dlaAgi55, ) nie powiem. Znaczy powiem ale na spotkaniu w Paradoxie.
mawete - 21 Wrzeœśnia 2006, 10:37

A ja przeczytałęm i mi sie podobało :D fajny pomysł :D
Agi - 21 Wrzeœśnia 2006, 13:39

Madzik właśnie skończyłam (ukradkiem w pracy), przez pierwsze akapity przedzierałam się z oporami, ale później wciągnęło mnie tak, że nie mogłam się oderwać. Przewrotny pomysł. Fajne zakończenie. Dalej nie będę spojlerować. Ogólnie :bravo

Kruk Siwy
Cytat
Ale co sundze (to specjalnie dlaAgi55, )

Uważasz, że się czepiam :?: :? Przepraszam za offtop w wątku Madzik, ale niepoprawna i niechlujna pisownia psuje mi przyjemność czytania. Zamiast na treści skupiam uwagę na ortach i literówkach :wink:

Kruk Siwy - 21 Wrzeœśnia 2006, 14:53

Agi55, pisarka Kozak mi wybaczy. (Po starej znajomości, hihii). Nie uważam żebyś się czepiała. Co innego wypadek przy pracy, co innego niechlujstwo. Ale w danym momencie pozwoliłem sobie na cienki żart. Za co przepraszam. Na pohybel kaleczącym z premedytacją język pisany! Niech przepadną zatwardziałe nieuki!
Hm.
Przybijesz piątkę?

Madzik - 21 Wrzeœśnia 2006, 15:39

Aale jaki offtop i to w moim wątku no coś takiego nonono! ;) Ale wiadomo, pisarzowi Krukowi (i nie tylko jemu ;) ) wybaczy się wszystko a nawet jeszcze więcej. No dooobra, jeszcze trochę możecie... Aż przyjdzie moderator i Was pogoni :P

Się cieszę, że się opowiadanko podobało tu i ówdzie, choć powiem szczerze, że to taki lajtowy tekścik. Sama nie wiem, jak do niego podejść, no bo jak nie strzelają ani nic nie wybucha, to chyba się nie liczy? Czy to w ogóle moje? Nawet miałam ochotę dopisać pod tekstem: "PS. I tutaj pada strzał. Nie ma nic wspólnego z opowiadaniem, ale bez niego czuję się jakoś nieswojo ;) " Ale się przestraszyłam, że się NURS znursi i nie puści... :roll:

Ehm.. Czy ja aby nie spoileruję? No to już siedzę cicho. I tylko czekam z napięciem na pytanie czytelnicze, to jedno, zasadnicze pytanie... Na pewno padnie, nie ma lewara, żeby nie 8)

mawete - 22 Wrzeœśnia 2006, 15:07

Nie zapytam. No, normalnie nie ma wała nie zapytam... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dareko - 22 Wrzeœśnia 2006, 18:15

Ale cie korci co mawete? :mrgreen: gdyby nie ten lewar to juz bys zapytal. :)
Nie ma sie co bac, ktos sie zapyta, nie ma bata :mrgreen:

deSAD - 27 Wrzeœśnia 2006, 20:11

My z chłopakami z Młodzieży Wsiechpolskiej zmieniemy wraz znaszym guru Romkiem zmieniemy ortografijeczkenke w tym krjó hehehe Pozdrofionka
dareko - 28 Wrzeœśnia 2006, 07:39

:shock:
Kruk Siwy - 28 Wrzeœśnia 2006, 07:43

Achtung! Madzik rozdaj giwery. Troll w pobliżu!
mawete - 29 Wrzeœśnia 2006, 12:22

Znaczy, CIACH? :twisted:
Kruk Siwy - 29 Wrzeœśnia 2006, 12:24

mawete, prawie na pewno Ciach! Ale to wątek pisarki Kozak. Ona tu prawem, lewem i szablą...

Partner forum