To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

gorbash - 2 Kwietnia 2007, 21:30

<tutaj idzie disclaimer o szkodliwosci ponizszej tresci>

Kluczem jest fakt, ze tylko panowie moga sie zarazic.
1. Pan A zaklada obydwie prezerwatywy (jedna na druga), po czym spolkuje z pania.
2. Pan B zaklada prezerwatywe ktora byla na wierzchu, po czym spolkuje z pania (wewnetrzna czesc prezerwatywy nie miala kontaktu ani z cialem pana A ani pani, wiec zarazenie czymkolwiek nie wchodzi w gre)
3. Pan C bierze druga prezerwatywe (a wiec ta blizsza ciala pana A), PRZEWRACA ja na druga strone po czym radosnie (lub mniej radosnie) spolkuje z pania nie ryzykujac zarazeniem.

That's all folks!

:)

Lump Kałmuk - 2 Kwietnia 2007, 22:30

Ech, Radziu, że Ty mnie takich mądrości za dawnych młodzieńczych lat nie uczyłeś :wink:
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 06:48

Bo sam sie niedawno dowiedzialem :wink:
Dawac Panie i Panowie nastepne zadanie!

hijo - 3 Kwietnia 2007, 07:03

to może ja coś prostego, żeby szybko wyłonic zwycięzcę:

było siedmiu (7) krasnoludków. Wszyscy dostali na śniadanie po kiszonym ogórku, sześciu(6) dostało do tego po kubku kefiru. Czego nie dostał jeden?

gorbash - 3 Kwietnia 2007, 07:06

Jeden z kransoludkow nie otrzymal nieodrzucalnej szansy na poczytanie ksiazki w swietym spokoju :wink:
hijo - 3 Kwietnia 2007, 07:08

tja gorbash, dałbyś innym szanse ;)
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 07:15

Tak na szybko:
Cytat
Producent świec zauważył, ze z odpadów produkcyjnych, powstałych przy produkcji 6 świec, może wytworzyć jedną nową świecę. W pewnym momencie dysponował odpadami produkcyjnymi z 600 świec. Ile świec może wytworzyć z tego materiału?

hrabek - 3 Kwietnia 2007, 07:30

Kurde, a ja znalem rozwiazanie tego z pania i panami. Ale oczywiscie ten dzisiejszy ped. Nie mozna bylo do rana poczekac :evil:

EDIT: co do swiec to powiedzialbym, ze 100, ale pewnie tkwi w tym jakis haczyk.

Rafał - 3 Kwietnia 2007, 07:30

116 ?
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 07:32

Rafał, blisko ale troche za malo.
hrabek - 3 Kwietnia 2007, 07:32

Aaa... jasna sprawa, przeciez te nowe 100 swiec tez daje odpady!
Lump Kałmuk - 3 Kwietnia 2007, 07:33

jakieś 118,5 świecy?
hrabek - 3 Kwietnia 2007, 07:35

119 po mojemu.
gorbash - 3 Kwietnia 2007, 07:36

count, :bravo

Cytat
Z 600 odpadów wytwarzanych jest 100 świec. Z powstałych 100 odpadów wytwarzanych jest kolejnych 16 świec. Do pozostałych 4 odpadów dochodzi więc 16 nowych. Teraz z 20 odpadów da się wytworzyć 3 świece, zatem razem 100 + 16 + 3 = 119. Mniejsza od znormalizowanych sto dwudziesta świeca, wytworzona z 5 odpadów, po zakwestionowaniu przez kontrolę techniczną przekazana zostaje producentowi do użytku własnego.

Ta 120 jest dla mnie kontrowersyjna takze takze dajesz count

hrabek - 3 Kwietnia 2007, 08:15

No to cos takiego:

Który z 5 ludzi mówi prawdę ?
- Dokładnie jeden z nas kłamie.
- Dokładnie dwóch z nas kłamie.
- Dokładnie trzech z nas kłamie.
- Dokładnie czterech z nas kłamie.
- Dokładnie pięciu z nas kłamie.

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 08:19

czterech
hrabek - 3 Kwietnia 2007, 08:21

Co czterech? Czterech mowi prawde, czy czterech klamie?
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 08:35

a jakie zadałeś pytanie?
prawdę mówi ten, który mówi czterech

hrabek - 3 Kwietnia 2007, 08:37

Ktory mowi prawde. Takie bylo pytanie. W zwiazku z tym odpowiedziales zle.
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 08:49

nie ma innej możliwości
czwarty mówi pradę a czterech kłamie

hrabek - 3 Kwietnia 2007, 08:56

Dlatego prosilem o doprecyzowanie, ale ty zamiast normalnie odpowiedziec, pelnym zdaniem, jak cie w szkole uczyli (tudziez moze i nie uczyli, ale powinni), to sie madrzysz. "czterech" dla mnie znaczy, ze czterech mowilo prawde, co jest oczywiscie bzdura. Prawde mowi czwarty, jak to zreszta slusznie napisales. Roznica przypadku i osoby mam nadzieje nie wymaga juz dalszego wyjasniania?

Acha, w miedzyczasie, juz po moim stwierdzeniu, ze zle, wyedytowales posta, w zwiazku z czym moj pozniejszy staje sie bez sensu. Troche dziecinne, nie sadzisz?

Ale przynajmniej co do jednego jestesmy zgodni, ze mozesz smialo zadawac kolejna zagadke.

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 09:11

count, ale co jest dziecinne? że wyedytowałem posta którego napisałem błędnie? a jak zauważysz, w moim poście brak info o edycji czyli zakończyłem edycję przed tym jak Ty wysłałeś swojego a nie w odpowiedzi. Nadążasz? A poza tym wydawało mi sie, że moja lakoniczna odpowiedź będzie zrozumiała, po chwili namysłu doszedłem do wniosku, że niekonieczneie i zrobiłem edycję by uściślić. count, trochę luzu

a zagadka to taki banałek

Na pastwisku pasa sie krowy, owce i kaczki. Owiec jest wiecej niz kaczek. Owce i kaczki maja lacznie sto glów i nóg i jest ich lacznie trzy razy wiecej niz krów.
Ile krów pasie sie na pastwisku?

hrabek - 3 Kwietnia 2007, 09:24

Jesszcze gwoli informacji. Nie wyedytowales posta, ktorego napisales blednie. Wyedytowales posta o tresci: "a jakie zadales pytanie?" poprzez dopisanie do niego drugiej linijki. Jesli uwazasz, ze wyedytowales blednie napisany post to ja juz nie mam nic do dodania. I oczywiscie nie jestem w stanie tego udowodnic, ale jak kliknalem na Wyslij wysylajac mojego posta z informacja, ze zle odpowiedziales, to pojawily mi sie wszystkie posty z moim na koncu i wtedy jeszcze twoj zedytowany nie byl.
Haletha - 3 Kwietnia 2007, 09:29

A ci czterej co milczą, kłamią? Nie rozumiem:)
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 09:31

ten, który mówi o czterech kłamiących mówi prawdę, pozostali kłamią
Haletha - 3 Kwietnia 2007, 09:35

Ale skąd wiemy, że oni kłamią? Czy oni w ogóle coś mówią? Może jeden kłamie, a trzech nie?
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 09:40

:?: :idea:
hrabek - 3 Kwietnia 2007, 09:41

Kazda z pieciu osob wypowiedziala zdanie. Ergo: kazda sie odezwala. Nie moga wszyscy mowic prawdy, bo zdania sa sprzeczne. Jeden mowi prawde, czterech sila rzeczy musi klamac, wiec prawde mowi czwarty, ktory mowi, ze klamie czterech z nich.
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 09:43

count, wyraźnie masz większa łatwość w wyrażaniu myśli, nie napadaj tak na mnie bo mi bedzie przykro
hrabek - 3 Kwietnia 2007, 09:45

Pokoj, mistrzu. Tylko naprawde czasem zamiast pisac jeden wyraz mozesz napisac dwa albo trzy w temacie i bedzie wszystko jasne od poczatku :)

Partner forum