To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty

Azirafal - 30 Maj 2007, 14:40

Nie no... było kilka tych szortów, które "nadawały się", czy też były naprawde dobre (jak Karo w najnowszym, dla przykładu). Ale ogólny poziom tych szorcików jest średniawy, jeśli nei kiepawy... i zdaję sobie sprawę z tego, że mogę sobie właśnie zaje... yyy... niezły dołek pod nogami kopać :P
NURS - 30 Maj 2007, 14:40

dzejes napisał/a

NURS napisał/a

a powazniej, konstruujac numer zmniejszyłem wielkośc i gestośc druku o 0.5 punktu, żeby zmieścić dodatkowa objetość, bo jeszcze dwa dni temu nie było w planie żadnych shortów. Tak naprawde nic nie tracisz.

A lupę w gratisie dokładasz, czy tylko w opcji? :)

Zmniejszanie interlinii o pół punktu nie zmienia wielkosci czcionki :-)
Zreszta dwano temu, bywało, że i o 1,5 punktu schodzilismy, jak trzeba było :-)

Rafał - 30 Maj 2007, 14:40

dzejes napisał/a
Ty też się cofnij i sprawdź jaka była dyskusja, gdy faktycznie ktoś pomysł druku podniósł.
A opinie Świetne Ależ się ubawiłem! są... No wiesz...

Jest w tym dużo racji. Ale moja racja jest mojsza niż twoja twojsza :wink: ;P:

Anonymous - 30 Maj 2007, 15:07

NURSie, to jak z tymi kolejnymi edycjami? Będą? Na tych samych zasadach?

NURS napisał/a
Zreszta dwano temu, bywało, że i o 1,5 punktu schodzilismy, jak trzeba było

I człowiek dochodził do wniosku, że ma chyba wadę wzroku, bo bez lupy ani rusz. :wink:

hrabek - 30 Maj 2007, 15:11

Przeciez Nurs napisal, ze to nie o wielkosc czcionki chodzi, tylko o odstepy miedzy wierszami. A te nie wplywaja na jakosc czytania. A przynajmniej nie w taki sposob, ze lupa by mogla na to poradzic.
Anonymous - 30 Maj 2007, 15:13

Cytat
a powazniej, konstruujac numer zmniejszyłem wielkośc i gestośc druku o 0.5 punktu, żeby zmieścić dodatkowa objetość

A to nie chodzi o rozmiar czcionki? :roll:

hrabek - 30 Maj 2007, 15:28

Ale pozniej napisal w odpowiedzi na podobny w tonie post dzejesa:

Cytat
Zmniejszanie interlinii o pół punktu nie zmienia wielkosci czcionki

Stad wnioskuje, ze czcionki zmniejszac nie bedzie.

Anonymous - 30 Maj 2007, 15:32

Przepraszam, nie doczytałam. Nie wiem, jak będzie to wpływać na jakość czytania, zobaczymy. A chodziło mi głownie o to, że bywało tak, że ciężko trzeba się było męczyć, żeby przeczytać tekst. Nie mam pojęcia, czy wynikało to z rozmiaru czcionki, czy z wielkości odstępów, ale nie chciałabym, żeby znów tak było.
hrabek - 30 Maj 2007, 15:34

Ja tez jestem niechetny takim zmianom, bo wplywaja na komfort czytania. Ale wierze w zapewnienia Nursa, ze tym razem tak nie bedzie. Zobaczymy jak numer sie ukaze.
NURS - 30 Maj 2007, 16:01

Zależnie od tekstu, czasem rusza się czcionke, czasem interlinie. ale 0,5 punktu to praktycznie niezauważalna róznica przy tych rozmiarach, jakich używamy. wiele z tekstów w ostatnich numerach było czasem mocniej ścieśnianych i nikt nie pomstował :-)
A co do nastepnych edycji, to nie wiem, na razie zrobiłem cos takiego, z okazji jubileuszu pisma, i środowiska wokół niego skupionego.

hijo - 31 Maj 2007, 09:09

Poszło :) mnie pomysł się podoba, boję się jednak opinii tych 90%, które czytają a nie spamująna forum, a po tym eksperymencie wpadną tu i spuszczą nam łomot :)
Ixolite - 31 Maj 2007, 09:44

Jakby co to puścimy NURSa przodem ;P:
Rafał - 31 Maj 2007, 10:28

hijo, co się pękasz, przyjmiemy ich na klatę :wink: :mrgreen:
hijo - 31 Maj 2007, 14:02

Rafał napisał/a
hijo, co się pękasz, przyjmiemy ich na klatę
o ile zdążymy zanim rozszapią nas na strzępy :cry:
Lump Kałmuk - 31 Maj 2007, 14:26

hijo, nie łam się tak. W końcu różnica zdań jest podstawą każdej dyskusji. A przecież właśnie do tego stworzone jest forum, nieprawdaż? :D
Poza tym jak tu wpadną, to najpierw będą musieli przejść przez Biją :twisted: :twisted: :twisted:

hijo - 31 Maj 2007, 14:39

Lumpie Kałmucki, ja ise tam nie łamię, ja tylko zgrywam mięczaka, co by ci co tu przyjdą mieli niespodziankę :twisted: ale ciiii
Lump Kałmuk - 31 Maj 2007, 14:43

hijo, uspokoiłeś mnie 8)
Soulless - 31 Maj 2007, 21:56

e no szorty jakies i beze mnie? :P
co tu sie dzieje? ze film kreca? to dlaczego ja nie gram? :P

a na serio malo czasu kruca bomba poki co, ale do nastepnej edycji jakby mi ktos wyslal PM co i gdzie i na jaki temat napisac i w jakiej objetosci, to zaraz bym cos tam kilkuzdaniowego wytworzyl w ramach :D

Ixolite - 31 Maj 2007, 22:13

Pierwszą i drugą stronę wątku przejrzyj - mniej więcej się instrukcje tam wyklarowały :)
Rafał - 1 Czerwca 2007, 07:51

Cholera, kilka razy chciałem słać serię z PM, czemu tego nie uczyniłem :? :?:
hijo - 1 Czerwca 2007, 09:04

Rafał napisał/a
Cholera, kilka razy chciałem słać serię z PM, czemu tego nie uczyniłem
może trzeba było odbezpieczyć? :twisted:
Godzilla - 1 Czerwca 2007, 09:20

Albo magazynek załadować :mrgreen:
Ziuta - 3 Czerwca 2007, 20:04

Oki. Robimy tak:

Termin: do 17 Czerwca b.r.

Temat: Ambitnie, że w płytę wiórową strzelił*

* tak na cześć ostatniej dyskusji o fantastyce ambitnej :mrgreen:
Szorty pisać, na priva mi wysyłać, oczekiwać zwycięstwa.

Ziuta - 17 Czerwca 2007, 22:22

Nic nie przyszło.
Czyżbym rzeczywiście wybrał aż tak głupi temat? :(
Zobaczę do jutra i ewentualnie poproszę o zgodę na przedłużenie czasu i zmianę tematu na normalniejszy.

Czarny - 18 Czerwca 2007, 06:55

A to w ogóle był temat czy raczej jak ma być napisane a temat dowolny? Bo wygląda trochę niejasno.
Ziuta - 18 Czerwca 2007, 07:56

No właśnie :mrgreen:
Intencją miała być paraambitność szortu. Takie pokłosie tematu o książkach dla Godzilli. Najwyraźniej ludzi ta nieszczęsna płyta wiórowa przeraziła.
Myślę teraz, że lepszym tematem byłoby coś w stylu "trup w salonie", "w najwyższej komnacie najwyższej wieży", albo "coś na strychu".

Ixolite - 18 Czerwca 2007, 09:09

Uh, ja to czasu nie miałem :( Teraz będę miał :>
Ziuta - 18 Czerwca 2007, 10:37

To przedłużamy termin i zmieniamy temat? Trochę głupio, ale mus to mus.
Zobaczę wieczorem.
WYPOWIEDZCIE SIĘ LUDZIE!

Ixolite - 18 Czerwca 2007, 12:02

Jak dla mnie temat moze byc, tylko termin nowy.
hijo - 18 Czerwca 2007, 14:03

dla mnie bardziej przydałaby się zmiana tematu. Osobiście uważam, że tym razem został przekombinowany. Ciężko jest dobrać absurdalny temat. Wydaje mi się, że "fraza" zawsze bedzie ciężkim tematem. Temat choć absurdalny, ale oparty na hasłach jest lepszy weźmy przykład: 2 zapałki, 5 zł i gąsienica, ten temat dał bardzo ciekawe rezultay.
Myśłę, że trzeba z tak dobierać tematy, żeby dało się na nie coś napisać ;P:

Partner forum