Blogowanie na ekranie - Z ogródka
Agi - 13 Kwietnia 2007, 08:45
elam, żeby na głowie wyszedł ciemny brąz trzeba wziąć farbę najwyżej jasny szatyn (nie mylić z szatanem ), czasem wystarczy ciemny blond. Jeśli włosy były niedawno farbowane to trzeba usunąć ten kolor - jest specjalny preparat. Tylko nie przesadź, bo usuniesz razem z włosami.
Anonymous - 13 Kwietnia 2007, 08:50
Agi, kolor ostateczny zależy od włosów oraz innych czynników (czasu trzymania farby itd.) ale faktycznie na ogół wychodza ciemniejsze, niż na opakowaniu. Ja bym sie nie bawiła w zdejmowanie koloru, bo można narobić bigosu, jeśli już, to u fryzjera. Ale na ogół ciemny kolor trochę się zmywa po kilku myciach. Elam, źle i bardzo z tym kolorem?
Agi - 13 Kwietnia 2007, 09:08
Miria, ja właśnie mam "na oko" ciemnobrązowe, a fryzjerka daje mi jako bazę ciemny blond i wychodzą takie jak trzeba. Zymywanie koloru może faktycznie nie jest najlepszym pomysłem.
elam - 13 Kwietnia 2007, 19:04
no, moze nie jest az tak zle, kolezankom w pracy sie spodobalo
z tylu, zwlaszcza na dole, mam jasniejsze niz z przodu (farby zabraklo )
wygladam jak owczarek niemiecki podpalany
albo kolorowy gremlinek...
elam - 30 Kwietnia 2007, 10:05
zielono mi....
Tomcich - 30 Kwietnia 2007, 10:18
Fajny widok, taki uspakajający. Wiosna jest piękna.
Ixolite - 30 Kwietnia 2007, 10:26
Suuper
Jak słonko wyjdzie to się chyba przejdę z fotoaparatą do lasu
hijo - 30 Kwietnia 2007, 11:01
elam, coś ty mi zrobiła nie mogę się dziś odpędzić od Gortoz A Ran - J attends
elam - 30 Kwietnia 2007, 11:02
wlasnie teraz, od tych kilku dni - i juz niestety sie to konczy - lasy lisciaste maja ten niesamowity kolor swiezych, mlodziutkich listkow. przy slonecznej pogodzie efekt jest faktycznie cudowny.
Hijo - a jak myslisz, dlaczego ja to nosze w telefonie?? nie odpedzaj sie to jest piekne....
Tomcich - 30 Kwietnia 2007, 11:05
hijo to siła oddziaływania gremlinka
hijo - 30 Kwietnia 2007, 11:18
elam Cytat | wlasnie teraz, od tych kilku dni - i juz niestety sie to konczy - lasy lisciaste maja ten niesamowity kolor swiezych, mlodziutkich listkow | mają go cłay czas wystarczy patrzałki z szkłami polaryzacyjnymi założyć
Muzyka faktycznie piękna, a znalazłem na wrzucie inny fajny kawałek z tej płyty
Haletha - 30 Kwietnia 2007, 17:25
Muzyka z "Helikoptera w ogniu" jest perfekcyjna i piękna. W całej rozciągłości. Na mnie największe wrażenie robi "Hunger", ale nie wiem gdzie to znaleźć w sieci:)
hijo - 30 Kwietnia 2007, 17:54
Haletha, założę się, że na youtubie znajdziemy
No i znalazłem jako podkład do jakiegoś klipu
No i idiota nie wkleiłem linki
http://www.youtube.com/watch?v=Vym8u-NP-hU
merula - 6 Maj 2007, 17:31
Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić jak założyć skalniak? Tzn, jak przygotować podłoże, czy jest to konieczne, co najlepiej tam posadzić itp ? Przytargałam ostatnio kamulce, plan jest, tylko co dalej.
Martva - 6 Maj 2007, 19:56
Większość skalnych roślin nie potrzebuje jakiegoś specjalnego podłoża, powinna im wystarczyć odrobina ziemi uniwersalnej w szparach między kamieniami. Ważne żeby przepuszczalna była. A co do nasadzeń, na początek chyba najmniej kłopotliwe będą rozmaite rozchodniki, rojniki, skalnice i macierzanki; żagwin, floks szydlasty, gęsiówka kaukaska, rogownica kutnerowata? Smagiczka skalna? Dąbrówka rozłogowa ewentualnie. Pogooglaj sobie co Ci pasuje.
Nie na temat, ale ładnie :
elam - 6 Maj 2007, 20:10
sliczne tulipany
Martva - 6 Maj 2007, 20:29
Strasznie mutują, dziwne jakieś są
Niezależnie od tego, jakie się posadzi, po kilku latach i tak będą żółte, czerwone albo w smugi. 5 lat studiowania ogrodnictwa nie przyniosło totalnie żadnych wyjaśnień w tej kwestii
ihan - 6 Maj 2007, 21:37
A te smugi na tulipanach, to nie wirusy powodują przypadkiem?
Martva - 6 Maj 2007, 21:47
To zależy jakie smugi, ale wirusy to na liściach też. A mnie chodziło o takie smugi jak tu
albo
May - 11 Maj 2007, 17:22
ooo, co zrobilas z domowymi tulipanami? To sa te, co kiedys byly purputowo - biale? Bo takich zolto-czerwonych na pewno nie kupowalam!!!
ihan - 11 Maj 2007, 20:44
Niekoniecznie wirusy muszą powodować smugi na liściach.
Tu jest bardzo ciekawy i pięknie ilustrowany artykuł o właśnie takich tulipanach.
Agi - 11 Maj 2007, 21:06
Nie władam na tyle językiem, żeby treść zrozumieć, ale kompozycje na obrazkach piękne. Ja celewo wybieram takie smugowate tulipany, właśnie kwitną.
elam - 19 Maj 2007, 19:53
sliczne tulipany
ja niestety nie mam az tak ladnych zdjec, ale zrobilam dzisiaj pare fotek komorka.
wiec bedzie najpierw cos z maminego ogrodka, a potem ze spaceru...
slicznie wygladaja niezapominajki w trzech kolorach:
mama hoduje jakies takie pelargonie - edit: wedlug Martvej to werbeny. wiem, ze mama ma werbeny, bo ostatnio mowila, ze kupila... a ja nie wiedzialam do tej pory, co to toto
mnostwo dzikich poziomek za plotem
a w polu chaberki - niebieskie i rozowe
to rozowe to tez chabry? hmm?
nawet skrzypy polne kwitna, taki piekny maj !
a w lesie - trawa powyzej kolan..
Martva - 19 Maj 2007, 20:45
elam napisał/a |
slicznie wygladaja niezapominajki w trzech kolorach |
O tak, bardzo lubię
W moim ogrodzie rozrastają się niebieskie, w sumie rosną półdziko - zarastają sporą część trawnika i sieją się wszędzie na potęgę. Jak sie pojawiają gdzieś, gdzie byc nie powinny, to się je przenosi gdzie indziej. Ale same niebieskie są, czasem się zjawi jakiś różowy mutant; białe co roku mam ochotę nabyć, żeby zwiększyć pulę genów, ale na ochocie się kończy
Cytat | mama hoduje jakies takie pelargonie |
A to nie werbeny są?
Cytat | a w polu chaberki - niebieskie i rozowe
to rozowe to tez chabry? hmm? |
Hmmmm, wyglądają trochę firletkowato Chabry to nie są, na moje oko
Ale piękną mamy wiosnę. Znów z pełną mocą dociera do mnie, że najpiękniejszym zjawiskiem na Ziemi są mokre kwiaty bzów
elam - 19 Maj 2007, 21:24
ano, pewnie werbeny, skoro tak mowisz - ja sie nie znam
no i te rozowe, wiem, ze to nie chabry... ale takie "poszarpane ", ze sie tak kojarza...
slicznie by wygladaly w bukiecie z chabrami - no ale te drugie jeszcze nie kwitna...
jeszcze pâre obrazkow:
po prostu drzewo...
jak maszt...
Norka, czyli spasiony owczarek
ktos sobie zbudowal obserwatorium na drzewie ...
Martva - 19 Maj 2007, 21:54
To różowe poszarpane mi się kojarzy z firletką, a jest taki gatunek firletki jak firletka poszarpana. Nie będę teraz googlać, bo zakropiłam oczy i nic nie widzę
A Norka śliczna, uśmiecha się fajnie
elam - 19 Maj 2007, 22:01
och, Norka sie czesto "usmiecha" - to bardzo glupi pies, i cieszy sie z byle czego ...
ihan - 20 Maj 2007, 08:06
To różowe to z pewnością Lychnis flos-cuculi, rzeczywiście jakaś firletka, ale polskiej nazwy nie znam ;)
Up-date: już pamiętam, nazwa (regionalna chyba, u nas w każdym razie) to: karmelki.
Pako - 20 Maj 2007, 08:37
elam napisał/a | och, Norka sie czesto usmiecha - to bardzo glupi pies, i cieszy sie z byle czego ... |
Głupi... albo bardzo mądry. Co będzie płakał, jak tyle radości wokół? Motylek, pszczółka, wszy na ogonie, pełna micha, właścicielki które za uchem podrapią... A i za własnym ogonem, pobiegać można, czego chcieć więcej od życia? Dach, żarcie i dwie kobiety No cudo
elam - 20 Maj 2007, 09:44
hej dziewczyny, wy sie znacie na roslinkach - powiecie mi moze jeszcze, co to za wysoka trawa na zdjeciach z psem?
Norka jak ja tylko zobaczyla, rzucila sie w nia i zaczela pasc jak krowa
jeszcze tego nie widzialam
a trawa wysooooooka, powyzej kolan, gdyby ja wyprostowac...
|
|
|