Liga niezwykłych dżentelmenów [komiks] - Słowo/Obraz - Ostatnio skonsumowane komiksy
aniol - 1 Stycznia 2012, 22:32
24-ty tom Usagiego "powrót czarnej duszy"
znowu uczta dla oczu przygotowana przez Stana Sakai
powrot do wydarzen z wczesniejszych tomow szczegolnie zwiazanych z postaciami Jei i Inazumy, fajnie posplatane sa watki poruszone kilka zaszytow wczesniej - ale uwaga ciezko sie przez to ten konkretny tom czyta jako samodzielna calosc
kolejna porcja przemyconych informacji nt. zycia codziennego w dawnej Japonii
po prostu miodzio
frija - 6 Stycznia 2012, 23:50
Ostatnio czytam coraz więcej komiksów, chyba dlatego, że uporczywie oszukuję się, że pochłaniają mniej czasu niż książki
W przerwie świątecznej przejrzałam trochę Batmana (Long Halloween, Sanctum i Engines), gaimanowskie Dni pośród nocy i drugą część Maus. Batman i Maus genialne, Dni takie sobie.
Tomcich - 7 Stycznia 2012, 00:11
Z okazji świąt zakupiłem sobie (oprócz najnowszych Thorgali)"Opowieści Koka". Humor Christy przeszedł próbę czasu.
fealoce - 27 Stycznia 2012, 08:32
Calvin i Hobbes. Wszędzie leżą skarby - świetne, bardzo mi się podobało
anajo - 2 Lutego 2012, 16:22
Mroczna Wieża . Narodziny Rewolwerowca - rysunek i fabuła bardzo dobre
Zgaga - 28 Marca 2012, 14:02
Nie komiks, ale o komiksie. Bo wpadło mi w łapki:
Adam Rusek: Od rozrywki do ideowego zaangażowania : komiksowa rzeczywistość w Polsce w latach 1939-1955.
Świeżynka.
Chal-Chenet - 31 Maj 2012, 09:32
Gwiezdne Wojny:
Biggs Darklighter: Bohater Rebelii (Star Wars Komiks Wydanie Specjalne 2/2009) - Świetny komiks. Opowiada historię toczącą się w okolicach "Nowej Nadziei", ale z nieco innej perspektywy. Główny bohater - Biggs, wstępuje do sił Imperium, by po krótkim czasie wzmocnić siły Rebelii. Przewijają się znane postacie, a sam komiks jest niezwykle wciągający.
Jango Fett: Łowy (Star Wars Komiks Wydanie Specjalne 3/2009) - Historia przybliża nam młode lata słynnego Fetta i ukazuje jak i na jakich warunkach Dooku sprawił, że Jango stał się dawcą materiału genetycznego dla Armii Klonów. Nie do końca przekonuje mnie kreska, ale fabuła jest bardzo dobra.
W Cieniu Ojców (Star Wars Komiks Extra 1/2012) - Kontynuacja historii z "Bitwy o Jabiim", komiksu wydanego już w Polsce w ramach serii "SWK WS". Dawne wydarzenia i zdradzieckie w oczach partyzantów z Jabiim zachowanie Anakina Skywalkera, staje się powodem kłopotów, jakie spadają na delegację Republiki, przybyłą na tę planetę wiele lat po tamtych wydarzeniach. Luke Skywalker, który do tej pory idealizował swojego ojca, musi zmierzyć się z faktem, że wcale nie był on taki nieskazitelny, za jakiego go uważał. Bardzo dobry komiks.
feralny por. - 3 Lipca 2012, 14:17
Baśnie t 9: Synowie imperium - jak zwykle na wysokim poziomie. Figury stare i nowe zajmują pozycje na szachownicy przed rozgrywką (ostateczną?).
Lucyfer t 8: Wilk pod drzewem - nowe kłopoty starych znajomych.
Czarny - 3 Lipca 2012, 16:13
Te same pozycje dodałem ostatnio na półkę (no i przeczytałem też), poza tym drugą część Assassin creed. A teraz zamówiłem dwa nowe Batmany z Egmontu i All-Star Superman z Muchy. Tyle, że odbiór paczki dopiero na początku sierpnia wraz z kolejnym numerem Fantasy Komiks.
Kalep - 14 Lipca 2012, 15:22
Z serii o Jeżu Jerzym:
Człowiek z blizną
Jeż Jerzy musi umrzeć
Dla dzieci
Nie dla dzieci
Wróg publiczny
Jeśli chodzi o poziom, to bywa różnie. Raz zabawne, a raz żenujące. Spodziewałem się czegoś więcej. Jednego z albumów nie doczytałem do końca, nie wiem, czy kiedykolwiek dokończę.
feralny por. - 23 Października 2012, 19:42
Najnowszy Wilq - niezłe, momentami bardzo dobre.
fealoce - 23 Października 2012, 20:06
Tak, jest naprawdę dobrze
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 20:32
cholera, przegapiłem... :/
feralny por. - 23 Października 2012, 20:35
Dopiero co się pokazał.
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 20:37
ale do tej pory wiedziałem z wyprzedzeniem, kiedy nowy tom wychodzi... :/ znowu SKS mnie dopadł
gorat - 23 Października 2012, 21:10
Szkolny Klub Sportowy? Misia chcieli pogłaskać?
fealoce - 23 Października 2012, 21:35
Skleroza?
ilcattivo13 - 23 Października 2012, 22:32
zgadujcie dalej
Agi - 24 Października 2012, 06:17
ilcattivo13, ale Ty nie jesteś jeszcze taki stary...
<<mnie tu wcale nie było>>
Fidel-F2 - 24 Października 2012, 07:03
Syndrom Kruthkiego S...hmmm
ilcattivo13 - 24 Października 2012, 14:25
Agi - moja siwiejąca broda ma zdecydowanie odmienne od Twojego zdanie w tej materii
feralny por. - 28 Października 2012, 18:00
Koziorożec t5 Sekret - niezłe, choć bez Rorka, to już nie to samo. No i żeby się nie pogubić musiałem przypomnieć sobie całą serię i jeszcze kilka tomów Rorka.
Czarny - 29 Października 2012, 07:18
feralny por. napisał/a | Koziorożec t5 Sekret - niezłe, choć bez Rorka, to już nie to samo. No i żeby się nie pogubić musiałem przypomnieć sobie całą serię i jeszcze kilka tomów Rorka. |
Mam, ale jeszcze nie przeczytałem. Tylko trochę mnie zdziwił wtręt "bez Rorka to już nie to samo" Na cztery pierwsze tomy udział Rorka jest ledwie zauważalny, to seria o całkiem innym bohaterze (choć był też wątek wspólny). Nie wiem więc czemu oceniać komiks ze względu na brak trzecio- czy czwartoplanowanej postaci, która raz "mignęła" w serii
feralny por. - 29 Października 2012, 10:05
No może i tak z tym, że pierwsze cztery zeszyty Koziorożca były jednak mocno związane fabularnie z Rorkiem. W każdym bądź razie, graficznie jest nadal doskonale, ale fabularnie jakby gorzej - ubici w poprzednich tomach wstają z grobów, co jednak trąci podgryzaniem własnego ogona.
Edit:
Zmienił się chyba tłumacz, bo Luchadoresowie zamienili się Lukadoarów, a tajna organizacja "Aparat" w "Układ".
Edit II:
Baśnie t10: Dobry książę - seria nadal trzyma poziom.
Edit III:
Usagi Yojimbo - Polowanie na lisy - długouchy samuraj ciągle w formie.
E IV:
Grand Prix - Marvano - Znakomita, paradokumentalna opowieść o ludziach i wydarzeniach, o których nie miałem pojęcia. Doskonałe rysunki i typowy dla Marvano słodko-gorzki klimat składają na świetny album.
Farin - 19 Sierpnia 2013, 19:11
W sumie to komiksu nie nabyłem ponieważ tłumaczenie zostało zrobione przez fanów i udostępnione dla fanów w internecie ale muszę przyznać, że dawno tak dobrze mi się nie czytało komiksu. Tytuł po Polsku: "Niezwyciężony"
Kurcze Bawię się tym komiksem niemiłosiernie :]
Adon - 19 Sierpnia 2013, 19:28
A co to za komiks? Może coś bliżej? Autor(zy)?
Farin - 19 Sierpnia 2013, 20:14
Komiks hamerykański, Podam po prostu link do grupy która zajmuje się tłumaczeniem różnych różności z tamtejszego rynku, a co nie zapowiada się aby było u nas dostępne:
http://www.grupa-cfc.pl/projekt/szczegoly/23
feralny por. - 30 Października 2013, 21:02
Koziorożec t.6 Atak - no tego to się nie spodziewałem. Wygląda na to, że album jest wstępem do dłuższej opowieści.
Hubert - 6 Stycznia 2014, 23:03
Batman: The Dark Knight Returns. Cudeńko, świetna satyra na media i opowieść o uzależnieniu.
Oprócz tego cały Run Straczynskiego w The Amazing Spider-man (coś koło 80 zeszytów). Całościowo to chyba najlepsza historia o pajęczaku jaka powstała (z wyjątkiem One More Day, hańbiącego epilogu, gdzie Parker zawiera pakt z diabłem, co owocuje ogólnym zdebilowaceniem historii). Jednak cała reszta to świetna, dobrze rozpisana opowieść, wiarygodne emocje bohaterów, dobry, cięty dialog i ogólnie miła lektura.
Cable and Deadpool, Deadpool Waya, oraz All New Deadpool, czyli ponad 100 zeszytów czystego szaleństwa ubranego w czerwony trykot i rekwizyty super-hero. Humor często po bandzie, akcja na wariata, wredne odzywki głównego bohatera (przy jednoczesnej jego głębi psychologicznej, co trochę zaskakuje) i ogólne przymrużenie oka składają się na jeden z najfajniejszych komiksów, jakie kiedykolwiek zbierałem.
Jeszcze jakieś X-force'y, ale to też ze względu na obecność Wade'a Wilsona.
Obecnie nadrabiam Spawna sprzed Endgame, czyli wszystkie zeszyty, które nie ukazały się w Polsce aż do numeru 185. A miałem poprzestać tylko na odświeżeniu pierwszych, przaśnych McFarlane'owskich tworów.
To tak w skrócie moja lista przeczytanych ostatnio. Poważne komiksy? Raczej nie u mnie. ; )
feralny por. - 9 Grudnia 2014, 22:28
Watchmen - kreska mnie trochę męczyła, ale za to fabularnie bardzo dobre. Po przeczytaniu komiksu jestem pod jeszcze większym wrażeniem filmu, który ogarną złożoną, wielowątkową historię w taki sposób, że pozostała zrozumiała.
Koziorożec - wyszło ostatnio kilka tomów i przy okazji odświeżyłem sobie całą serię. Znakomita, zawsze lubiłem Anderasa, zarówno za niepowtarzalną kreskę jak i scenariusze, ale mam wrażenie, że robi się coraz lepszy. Był moment, że coraz bardziej wymyślne eksperymenty formalne zdawały się wieść go na manowce, ale najnowsze tomy Koziorożca są po prostu doskonałe. Forma podporządkowana została treści i mogę zaryzykować tezę, że "Patric" to jeden z najlepszych komiksów jaki czytałem.
Fins de siecle Bilala - Zbiorcze wydanie "Falang czarnego porządku" i "Polowania". "Falangi" trochę mnie rozczarowały bardzo jednowymiarowe postacie, frankiści źli do szpiku kości, a weterani brygad jak ze spiżu. Nie wiem czy to wyraz sympatii autora, czy może celowy zabieg obliczony na to, że czytelnik sam zauważy, że jedni drugich warci, a ostatecznie wszyscy przegrali... Nie wiem, mnie to drażniło.
Za to "Polowanie" doskonałe. Świetna, znakomicie opowiedziana i narysowana historia. Źima świetnie wychodzi Bilalowi...
|
|
|