To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

dalambert - 19 Stycznia 2011, 12:27

NURS napisał/a
A propos nie mania SA i SS:

A ktoś narzekał na " nie manie SA i SS" czy robisz wrzutkę by zaciemnić sprawę :twisted: :?:

NURS - 19 Stycznia 2011, 12:28

pomyliłem fora :-) ale już uzupełniłem wypowiedź, żeby była zrozumiała.

oto treść oryginału z dobrego państwa:
Z sieci:

„Coraz bardziej obłąkane towarzystwo spod znaku PiS coraz bardziej upodabnia się tez do Adolfa i jego zgrai. Nie obchodzi mnie, czy Jarosław rzeczywiście tak nienawidzi Rosjan, bo wierzy, że zakatrupili mu brata, czy może „za całokształt”, widząc w nich naszego odwiecznego śmiertelnego wroga. Ani to, ilu z jego popleczników naprawdę wierzy w te bzdury, a ilu robi to cynicznie, z oportunizmu. Tak, jak w obliczu Holocaustu najmniej ważne jest rozstrząsanie czy Hitler i jego otoczenie naprawdę wierzyli w światowy spisek żydowski czy wkorzystali antysemityzm do zdobycia władzy i jej utrzymywania. Natomiast nie ulega już wątpliwości, że ten niewątpliwy szaleniec, ale zarazem zimny, bezwzględny intrygant polityczny, gdyby mógł bez wahania rozpętałby wojnę z Rosją, a także to, że może z dnia na dzień (nie zapominajmy o lirycznym posłaniu „do braci Moskali” tuZ przed całą tą smoleńską hecą)wskazać swej wiernej tłuszczy tych, co nie zasługują na miano Polaków, a jak dobrze pójdzie – to i na życie w tym blogosławionym kraju. I mogą to być równie dobrze elity, jak żydzi, inteligenci, ludzie zamożni, ateiści, albo wręcz wszyscy, którym nie podoba się PiS i jego fuehrer. Sięgnąłem po przemówienia Adolfa, Goebbelsa, Geringa i reszty z czasów republiki weimarskiej i kampanii wyborczych, które doprowadziły w końcu Hitlera do władzy. A także przemówienia czołowych hitlerowców w Reichstagu. Otóż przy inwektywach Kaczyńskiego, Macierewicza, Błaszczaka, Giżyńskiego czy Hoffmana, Goebbels albo goering to umiarkowani politycy. A organowi NSDAP Voelkischer Beobachter, jeśli chodzi o obelgi wobec rządu weimarskiego i „złych Niemców”, daleko nie tylko do Gazety Polskiej czy radia Rydzyka, ale nawet nie mogą się równać z niektórymi elukubracjami „cywilizowanych” piewców PiS, jak chociażby Ziemkiewicz, Wildstein czy Warzecha, o nowej gwieździe pisowskiej satyry, wielbicielu sushi, niejakim Mazurku już nie mówiąc.
Krótko, dorobiliśmy się już nawet nie faszystów, typu Mussoliniego lub Salazara, ale narodowo-socjalistycznych radykałow, którzy gdyby mogli, podpaliliby świat, a kto wie, czy nie roi im się całkiem realnie podpalenie Polski (n aprzykład przy okazji 10 kwietnia). Czy naprawdę historia niczego nie uczy i pozwolimy tej hordzie dalej bezkarnie grasować, burzyć państwo i dezintegorwać społeczeństwo?”.

Napisał ereglo

i odpowiedź:

@ Astrid
Jest powiedzenie że historia powtarza się tylko jako farsa. Rożnica między Adolfem H. a Jarosławem K. jest taka że pierwszy po tym jak spróbował zamachu stanu siła i prawie zginął zawsze starał sie pokazać jako absolutny legitymistą…aż do przejęcia władzy, zaś Jarek odwrotnie – jak skończyły mu się legalne metody wyszedł na ulicę.
Ale ważniejsze jest to, że Jarosław nie ma ani SA ani SS ani niczego czym mógłby szturmować nasze budynki panstwowe, że o wiedzy czym jest wojsko nie wspomnę. Wyobrażasz sobie formacje moherowych babć wiedzoną przez któregoś z akolitów RM do ataku na pałac prezydencki? Przecież zwykła armatka wodna to byłoby dość żeby ich powstrzymać…może i Jarek ma zapędy tylko na szczęście nie ma czym tej władzy zdobyć.

http://www.dobrepanstwo.org/

Nie jestem tam zapisany, ale czytałem w trakcie i popipcyło mi się.

jewgienij - 19 Stycznia 2011, 12:36

Ice napisał/a
W sprawie gazociągu po dnie Bałtyku graliśmy w jednej, europejskiej drużynie przeciwko Rosji. :wink:

Rosja jest byłym mocarstwem, my od trzystu lat jesteśmy na mapach Europy wtedy tylko, kiedy inni rozstrzygają europejskie wojny i na konferencjach się na naszą egzystencję godzą. Zejdźmy na ziemię. Leczenie kompleksów pohukiwaniem jest żałosne. Jeszcze długo nikomu nie będziemy dyktować warunków, jeśli będziemy tak słabi, jak przez ostatnie stulecia.

dalambert - 19 Stycznia 2011, 12:36

Zarówno forma jak i treść obu zacytowanych przez Ciebie wypowiedzi jest idiotyczna, nie ma czym się excytowć ;P:
NURS - 19 Stycznia 2011, 12:41

Zaiste, azaliż? Łyżka na to, niemożliwe :-)
Może z twojego punktu widzenia tak jest, ale spora grupa aktywnych politycznie Polaków myśli inaczej. Stąd tak wielkie poparcie dla PO, tylko dlatego, ze stanowi tamę dla narodowego socjalizmu w wykonaniu JK. sorry, każdy ma prawo do swojej prawdy.

Ice - 19 Stycznia 2011, 12:46

jewgienij napisał/a
Ice napisał/a
W sprawie gazociągu po dnie Bałtyku graliśmy w jednej, europejskiej drużynie przeciwko Rosji. :wink:

Rosja jest byłym mocarstwem, my od trzystu lat jesteśmy na mapach Europy wtedy tylko, kiedy inni rozstrzygają europejskie wojny i na konferencjach się na naszą egzystencję godzą. Zejdźmy na ziemię. Leczenie kompleksów pohukiwaniem jest żałosne. Jeszcze długo nikomu nie będziemy dyktować warunków, jeśli będziemy tak słabi, jak przez ostatnie stulecia.

Ale przecież to był sztandarowy argument euroentuzjastów, wejdźmy do UE, bo razem będziemy wystarczająco silni, żeby twardo negocjować z Rosją i USA. Gdzie są teraz ci naganiacze, przecież ledwo 5 lat minęło od referendum. Mnie nie musisz przekonywać, że to wszystko ściema, tylko dlaczego twierdzisz, że powinniśmy iść na zgniłe kompromisy?

NURS - 19 Stycznia 2011, 12:50

A nie zauważyłeś, ze po drodze mieliśmy rząd, dla którego UE była równie odrażającym tworem, co Rosja? to wtedy reszta kopneła nad w sam środek malutkiej D. Do tanga trzeba dwojga, ice, nie można wyciągać ręki po coś i pluć na tego, co daje. To bardzo krótka piłeczka.
jewgienij - 19 Stycznia 2011, 12:56

ED. Co do cytatów NURS-a

To jest dokładnie to, o czym pisaliśmy nawet tutaj. Karykatura "zamordyzmu", bo mająca miejsce w czasach zupełnie odmiennych. I nie najgorszą rzeczą jest rozdmuchana do absurdu ambicja Kaczyńskiego, tylko jego głupota, że nie zdaje sobie sprawy, na jakim świecie żyje i jakie są zasady gry. Wszyscy go przez to lekceważą i wyśmiewają, od polityków do programów rozrywkowych. Taki głupek na czele rządu, wieczna ofiara losu, nie potrafiąca nawet własnej partii utrzymać w garści, to byłoby narodowe samobójstwo.

dalambert - 19 Stycznia 2011, 12:59

jewgienij napisał/a
Taki głupek na czele rządu, wieczna ofiara losu, nie potrafiąca nawet własnej partii utrzymać w garści, to byłoby narodowe samobójstwo.

Już mamy takiego, palitoty mu spieprzaja, hazardnicy interesa kręca, burmistrzowie jak w Wałbrzychu wybory kupują, a ten w Dolomitach salta kręci...
Dobrze Ci :?:

jewgienij - 19 Stycznia 2011, 13:01

Lepszy zdrowy nieudacznik niż nieobliczalny nieudacznik świr.
Ja Tuska nie kocham, ale jakby nie ma innego wyjścia z sytuacji.
Na bezrybiu i rak ryba.

dalambert - 19 Stycznia 2011, 13:02

Lepszy zdrowy nieudacznik niż nieobliczalny nieudacznik świr. [/gotew]

To Twoja ocena , coż - strony jasno przedstawiły swoje stanowiska - jak mawiają dyplomaci :mrgreen

jewgienij - 19 Stycznia 2011, 13:09

Ice, naszą słabością przetargową w Unii był też alergiczny stosunek do Rosji. Nie traktowano nas należycie poważnie z tego powodu.

Kiedy zaczęliśmy normować relacje z Rosją, co nie jest sprawą łatwą, to znowu draka, bo raport jakiejś pani w okularach to niemal drugi Katyń. Jesteśmy niepoważni, to i nie traktuje się nas poważnie.

ED. W dodatku ten raport jest prawdziwy. Uwzględnienie rozmów z wieży jest konieczne - i tu Rosjanie się nadstawili, ale cóż, taka mentalność - tyle że nie zmienia postaci rzeczy: samolot nie powinien nawet wystartować. Ruscy nie zmusili nikogo do tej szaleńczej wyprawy. Ostrzegali, co więcej mieli zrobić? Strącić samolot? Decyzje podejmowano na pokładzie.
Zabawa w przerzucanie piłeczki jest kretyńska i szkodliwa, bo zamiast wyciągnięcia wniosków, znowu będzie pieprzenie w bambus.

dalambert - 19 Stycznia 2011, 13:16

jewgienij napisał/a
Kiedy zaczęliśmy normować relacje z Rosją

:shock:
Chciałeś powiedzie zaczęliśmy kapitulować przed mafijnym układem usiłujacym odbudowć potęgę imperium zła :evil:
Cóż ja nietety nie widzę alternatywy dla POdranstwa poza PiS. Choć to słaba alternatywa, ale jednak jest.

jewgienij - 19 Stycznia 2011, 13:21

Tak, Jarosław poustawia Putina i mafię.
Pod warunkiem, że satyrycy z TVN nie będą mu nacierać uszu i zdejmować spodni:D

dalambert - 19 Stycznia 2011, 13:24

PP. Rzewuski, Potocki i Branicki złotej wolności bronili jak dziś TVN , Agory i inne Polsaty demokracji i postępu :D
jewgienij - 19 Stycznia 2011, 13:33

W takim TVN to mogą wypowiedzieć się wszyscy, łącznie z Czarneckim, Kurskim, Kempą itd. Są transmitowane konferencje PIS-u na żywo. Mogą pleść, co im ślina na język przyniesie, i niestety to robią. To nie wina stacji ani dziennikarzy, że się politycy wygłupiają.
Zrzucanie swojej nieudolności na "działania wiadomych sił" to fajna wymówka. Zwłaszcza że oprócz TVN jest jeszcze kilka stacji, jak choćby publiczne czy Trwamowskie. Zawracanie gitary. Jak nie ruska agentura, to GW i TVN. Kogo ci ludzie chcą ustawiać potem na arenie międzynarodowej, jak wszyscy ich leją nawet w kraju i robią z nich ofiary.

NURS - 19 Stycznia 2011, 13:46

przypomnę ci dalambercie, jak wygladało stawianie do pionu ruskich za fotygi. sama to ogłaszała, więc zadna z tego tajemnica. Otóż, aby ukarac ich, nie rozmawiaała z Ławrowem, o czym wszyscy dowiedzieli sie dopiero po jej enuncjacjach. A że w tym czasie, jak ona nie rozmawiała, Ławrow dogadał się z innymi, być może pokazując jej zachowania, jako powod do zlania Polski, to juz zupełnie inna sprawa.
dalambert - 19 Stycznia 2011, 13:52

jewgienij, NURS, cieszta się dalej i wspominajcie - wesołej niewoli .
jewgienij - 19 Stycznia 2011, 13:54

I tak by to wyglądało, gdyby PIS rządził. Puste gesty, strata czasu. Macierewicz by pewnie zwołał komisję do zbadania przyczyn kryzysu światowego, Kaczyński nie podawał ręki tym, co nie przylecieli na pogrzeb brata, Ziobro uznałby zabójstwo posła za zbrodnię przeciwko ludzkości. I znowu mielibyśmy cyrk, jak za czasów koalicji PIS -LPR-Samoobrona, po której dalej jest kac.

Dalambert, największą niewolą jest głupota. :wink:

NURS - 19 Stycznia 2011, 14:08

i tak jesteś niewolnikiem, dalambercie. tyle twojego, co sobie pokrzyczysz.
jewgienij - 19 Stycznia 2011, 15:01

Kaczyński mówi " W świetle tego, co już wiemy, wina leży niemal w całości po stronie Rosjan"

Myślałem kiedyś, że słynne credo tego obozu : "Nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne" było przejęzyczeniem, ale oni naprawdę tak myślą. Jakieś kilka miesięcy temu facet odkleił się od rzeczywistości i mimo to jakimś cudem nadaje ton politycznej debacie. To jest prawdziwa katastrofa polityczna.

Jotha - 19 Stycznia 2011, 15:25

Sorry, że się wtrącę, ale jakiej debacie? To tylko przekrzykiwania.
Ja tymczasem czekam, kiedy Ci, którzy tak łatwo nazywają Tuska i jego ekipę "nieudacznikami", sami się wezmą za politykę i pokażą, jak to trzeba robić...

NURS - 19 Stycznia 2011, 15:53

przecież już rządzili :-) i było tak samo, tylko weselej.
czterdziescidwa - 19 Stycznia 2011, 18:31

"- Nie straszcie nas wojną. W polityce nie jest tak, że jeśli ktoś jest zdecydowany i twardy, to na tym przegrywa - mówił Kaczyński. - Żadne wojny nam tutaj nie grożą. Rosjanie są dzisiaj słabnącym państwem, które musi się liczyć także z opinią międzynarodową - podkreślił lider PiS."
- Jarek

My sobie tutaj biadolimy, ale tak naprawdę to niewiele możemy z tym zrobić. Tych kilkadziesiąt procent polaków łyknie cokolwiek Jarek im powie. Albo ks dyrektor.
Czasem nachodzi mnie myśl, że to nie Kaczyński jest największym problemem, tylko Rydzyk który jeśli nie wykreował, to na pewno pomógł bliźniakom dojść do władzy.

To też Rydzyk jest, (nie bójmy się tego słowa ;) ), oligarchą, nad którym wisi kilka poważnych afer, ale ziemska sprawiedliwość jakoś się go nie ima.

Anonymous - 19 Stycznia 2011, 18:37

Że Rydzyk jest problemem, to ja się zgodzę, ale kilkadziesiąt procent? Nah.

Słucham tej debaty i, nie wiem czemu, chciałbym zacytować wiersz Lewisa Carolla w tlumaczeniu Korwina-Mikke (aha, tego Korwina-Mike).

Cytat
Żabrołak kąsa chwytem szczęk
– mój synu – szponów cięć się strzeż!
Dziabdziaba bój się! Budzi lęk
Bandaper, skroźny zwierz!

Ice - 19 Stycznia 2011, 18:37

Tak, Rydzyk niczym FED w USA, Putin w Rosji i senator Palpatine w Gwiezdnych Wojnach, dajcie spokój. :D
Kai - 19 Stycznia 2011, 18:43

Ice, Palpatine? Co najwyżej jakiś Neimoidianin :P
czterdziescidwa - 19 Stycznia 2011, 18:48

Żerań napisał/a
Że Rydzyk jest problemem, to ja się zgodzę, ale kilkadziesiąt procent? Nah.

PiS w ostatnim sondażu 33%.

Co do Rydzyka:
RM ma teraz 900 tyś słuchaczy? Nasz Dziennik ma nakład 150 tys egzemplarzy.

Problem z nim jest taki, że jest bezkarny. Cokolwiek palnie na antenie, jest bezkarny. Nie rozliczy się z kwesty? Jest bezkarny.

Ice - 19 Stycznia 2011, 19:19

czterdziescidwa napisał/a

Problem z nim jest taki, że jest bezkarny. Cokolwiek palnie na antenie, jest bezkarny. Nie rozliczy się z kwesty? Jest bezkarny.

Tacy znajdą się po każdej stronie sceny politycznej. No ale w przypadku Rydzyka to Kaliemu kradną krowę, więc Rydzyk bebe.

terebka - 19 Stycznia 2011, 19:26

dalambert napisał/a
Cóż ja nietety nie widzę alternatywy dla POdranstwa poza PiS. Choć to słaba alternatywa, ale jednak jest.

Kropla drąży skałę i na tej skale pojawiła się rysa. Tak, dalambercie. To bardzo słaba alternatywa. Nie tylko słaba ale i niebezpieczna. Lepiej poszukać innej. Tak właściwie, to Tusk i jego ekipa są alternatywą dla PIS-u. I dopóki nie znajdzie się lepszej, mniej szkodliwej, niech będzie. Szkodliwość Donalda et consortes polega na bezmyślności i nieudolności, owszem, ale nie ma tam zimnego wyrachowania. Kiedy wreszcie zaakceptujesz, kto tu jest zimnym draniem, będziesz wyleczony.

Partner forum