Ludzie z tamtej strony świata - Darek Domagalski
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 11:47
shenra, uważasz, że przez wieki ludność unikała wygody a dopiero w ostatnim czasie postanowiła żyć wygodnie?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 11:49
Fidel-F2, nie dopiero od niedawna może liczyć na wsparcie do udogodnienia wszystkiego szybciej, niż wcześniej to było możliwe. Poza tym pojęcie tego, co jest wygodne ewouowało.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 12:07
shenra napisał/a | nie dopiero od niedawna może liczyć na wsparcie do udogodnienia wszystkiego szybciej, niż wcześniej to było możliwe. | ok, powiedzmy że chyba wiem co chciałaś powiedzieć
czyli nie rozumiem związku z poprzednim
shenra napisał/a | Poza tym pojęcie tego, co jest wygodne ewouowało. | to też ciekawe, a konkretnie?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 12:51
Kiedyś wygodnie było zintegrować się z naturą, teraz np. taka integracja najlepiej smakuje w otoczeniu SPA, masażystów, parków wodnych itp. Oczywiście jest to generalizacja, ale takie mam odczucie. Przestaje wystarczać fotel i kominek.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:05
shenra napisał/a | Kiedyś wygodnie było zintegrować się z naturą | shenra napisał/a | Przestaje wystarczać fotel i kominek. | nie uważasz, że zależy komu? shenra napisał/a | Kiedyś wygodnie było zintegrować się z naturą, teraz np. taka integracja najlepiej smakuje w otoczeniu SPA, masażystów, parków wodnych itp. Oczywiście jest to generalizacja, ale takie mam odczucie. Przestaje wystarczać fotel i kominek. | a poza tym co to ma do wygodnictwa?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:12
Fidel-F2 napisał/a | nie uważasz, że zależy komu? | Napisałam przecież, że to jest generalizacja.
Fidel-F2 napisał/a | a poza tym co to ma do wygodnictwa? | Hmm, może tak jak ludzie się wybierają na wakacje to prędzej wybiorą czterogwiazdowy hotel niż jednogwiazdkowy, prawda? Mogłoby być taniej, ale już nie tak wygodnie. Mówię to w odniesieniu do turystyki, o której wspomniał Viking. Pojęcie wygody jest relatywne, jak wszystko. Mnie styknie coby mi z wyra nie wystawali sprężynki, a inni nie zasną jeśli nie będą to jedwabie.
I jeszcze to są wygodne wakacje, żeby wszystko było na mniejscu, najlepiej, żeby jeszcze Cię za rączkę zaprowadzili i nie za daleko.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:24
shenra napisał/a | Mnie styknie coby mi z wyra nie wystawali sprężynki, a inni nie zasną jeśli nie będą to jedwabie. | naprawdę uważasz, że kiedykolwiek było inaczej?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:26
Nie, ale teraz jest coraz więcej osób, które wolą jedwabie i o to chyba w tym chodzi.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:33
shenra napisał/a | Nie, ale teraz jest coraz więcej osób, które wolą jedwabie | skąd taki dziwny wniosek?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:38
Fidel-F2, pomyśl. Skończmy już tego uroczego ping ponga
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:41
shenra napisał/a | Fidel-F2, pomyśl. | właśnie myślę, myślę i wychodzi mi za każdym razem, że to bzdura
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:44
Czyli według Ciebie było wygodne(w jakimkolwiek kontekście) 300 lat temu jest wygodne obecnie i nic się nie zmieniło. Ok, każdy ma swoje zdanie. Na tym to polega.
RD - 8 Kwietnia 2011, 16:35
Że tak się wetnę jeszcze. Fidelowi chodziło chyba raczej o tendencję a nie stan obecny czy "ówczesny". Wygodnictwo bez wątpienia jest wpisane w naturę ludzką.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 17:05
shenra napisał/a | Czyli według Ciebie było wygodne(w jakimkolwiek kontekście) 300 lat temu jest wygodne obecnie i nic się nie zmieniło | ani słowa na ten temat nie powiedzialem, co zauważył RD. Rozmawiamy o naturze ludzkiej a nie o rozwoju technologicznym.
shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:11
Fidel-F2 napisał/a | Rozmawiamy o naturze ludzkiej a nie o rozwoju technologicznym. | Przecież technologii jest wszystko jedno. Fidelu, co mi chcesz powiedzieć na temat tej natury ludzkiej?
nureczka - 8 Kwietnia 2011, 18:17
Podejmę próbę zinterpretowania wypowiedzi Fidela.
Myślę, że jak świat światem, ludzie (poza nielicznymi wyjątkami) wolą mieć wygodnie niż niewygodnie. A że definicja tego co wygodne się zmienia, to już insza inszość. Człowieki się nie zmieniają.
Fidel-F2, zgadłam?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:31
nureczka napisał/a | A że definicja tego co wygodne się zmienia, to już insza inszość. |
Cytat | Poza tym pojęcie tego, co jest wygodne ewouowało. | Że tak zacytuję samą siebie.
nureczka - 8 Kwietnia 2011, 18:35
No właśnie wychodzi mi, że nie wiem, w czym problem, bo jakby o tym samym mówicie. Tak to sobie na własne potrzeby porządkuję.
shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:38
Tak mi się wydaje, że o tym samym, dlatego sugerowałam zakończyć seta w ping pongu
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 18:52
shenra napisał/a | Bo wygodnictwo rośnie z roku na rok. | w takim razie to zdanie jest fałszywe
shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:58
W kontekście natury ludzkiej? Hmm, ciekawe. Fidel, może już nie zaśmiecajmy wątku Autora. Bo będę musiała się sama pogonić
RD - 8 Kwietnia 2011, 19:28
Najwyżej Autor was pogoni
shenra - 8 Kwietnia 2011, 19:30
RD, chcesz powiedzieć, że net był?
RD - 8 Kwietnia 2011, 19:51
Why net?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 19:53
A why not, tfu net, niet... szlag, jak to szło?
RD - 8 Kwietnia 2011, 20:02
A może chodziło Ci o NEP?
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 20:18
shenra napisał/a | W kontekście natury ludzkiej? Hmm, ciekawe | nie rozumiem tej wypowiedzi
shenra - 8 Kwietnia 2011, 20:47
RD napisał/a | A może chodziło Ci o NEP? | NIP, BIB, PIP... Beep
Fidel-F2 napisał/a | nie rozumiem tej wypowiedzi | Wiem.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 20:52
a Ty rozumiesz?
ketyow - 8 Kwietnia 2011, 22:22
Bardzo sympatyczne spotkanie autorskie Miło spędzony czas, ciekawe a także zabawne dyskusje i opowieści. Nie spodziewałem się a stałem się posiadaczem też książki, jakby tego mało było dostałem autograf Jutro wrzucę tu jedno zdjęcie koszulki jeszcze w wolnej chwili, tymczasem upamiętnię to co Lynx chciała sobie zapisać a czego nie zrobiła, co by nie wyparowało.
Reakcja fanek Vikinga w wieku 50++ na jego widok:
"Panie, Jagielle miecz trzymałam, to może i panu potrzymam?"
PS. Skorzystam też z okazji: dziękuję bardzo Lynx za to, że jest złotą kobietą
|
|
|