To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Darek Domagalski

Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 11:47

shenra, uważasz, że przez wieki ludność unikała wygody a dopiero w ostatnim czasie postanowiła żyć wygodnie?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 11:49

Fidel-F2, nie dopiero od niedawna może liczyć na wsparcie do udogodnienia wszystkiego szybciej, niż wcześniej to było możliwe. Poza tym pojęcie tego, co jest wygodne ewouowało.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 12:07

shenra napisał/a
nie dopiero od niedawna może liczyć na wsparcie do udogodnienia wszystkiego szybciej, niż wcześniej to było możliwe.
ok, powiedzmy że chyba wiem co chciałaś powiedzieć

czyli nie rozumiem związku z poprzednim

shenra napisał/a
Poza tym pojęcie tego, co jest wygodne ewouowało.
to też ciekawe, a konkretnie?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 12:51

Kiedyś wygodnie było zintegrować się z naturą, teraz np. taka integracja najlepiej smakuje w otoczeniu SPA, masażystów, parków wodnych itp. Oczywiście jest to generalizacja, ale takie mam odczucie. Przestaje wystarczać fotel i kominek.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:05

shenra napisał/a
Kiedyś wygodnie było zintegrować się z naturą
:shock:
shenra napisał/a
Przestaje wystarczać fotel i kominek.
nie uważasz, że zależy komu?
shenra napisał/a
Kiedyś wygodnie było zintegrować się z naturą, teraz np. taka integracja najlepiej smakuje w otoczeniu SPA, masażystów, parków wodnych itp. Oczywiście jest to generalizacja, ale takie mam odczucie. Przestaje wystarczać fotel i kominek.
a poza tym co to ma do wygodnictwa?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:12

Fidel-F2 napisał/a
nie uważasz, że zależy komu?
Napisałam przecież, że to jest generalizacja.

Fidel-F2 napisał/a
a poza tym co to ma do wygodnictwa?
Hmm, może tak jak ludzie się wybierają na wakacje to prędzej wybiorą czterogwiazdowy hotel niż jednogwiazdkowy, prawda? Mogłoby być taniej, ale już nie tak wygodnie. Mówię to w odniesieniu do turystyki, o której wspomniał Viking. Pojęcie wygody jest relatywne, jak wszystko. Mnie styknie coby mi z wyra nie wystawali sprężynki, a inni nie zasną jeśli nie będą to jedwabie.

I jeszcze to są wygodne wakacje, żeby wszystko było na mniejscu, najlepiej, żeby jeszcze Cię za rączkę zaprowadzili i nie za daleko.

Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:24

shenra napisał/a
Mnie styknie coby mi z wyra nie wystawali sprężynki, a inni nie zasną jeśli nie będą to jedwabie.
naprawdę uważasz, że kiedykolwiek było inaczej?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:26

Nie, ale teraz jest coraz więcej osób, które wolą jedwabie i o to chyba w tym chodzi.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:33

shenra napisał/a
Nie, ale teraz jest coraz więcej osób, które wolą jedwabie
skąd taki dziwny wniosek?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:38

Fidel-F2, pomyśl. Skończmy już tego uroczego ping ponga :wink:
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 13:41

shenra napisał/a
Fidel-F2, pomyśl.
właśnie myślę, myślę i wychodzi mi za każdym razem, że to bzdura
shenra - 8 Kwietnia 2011, 13:44

Czyli według Ciebie było wygodne(w jakimkolwiek kontekście) 300 lat temu jest wygodne obecnie i nic się nie zmieniło. Ok, każdy ma swoje zdanie. Na tym to polega.
RD - 8 Kwietnia 2011, 16:35

Że tak się wetnę jeszcze. Fidelowi chodziło chyba raczej o tendencję a nie stan obecny czy "ówczesny". Wygodnictwo bez wątpienia jest wpisane w naturę ludzką.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 17:05

shenra napisał/a
Czyli według Ciebie było wygodne(w jakimkolwiek kontekście) 300 lat temu jest wygodne obecnie i nic się nie zmieniło
ani słowa na ten temat nie powiedzialem, co zauważył RD. Rozmawiamy o naturze ludzkiej a nie o rozwoju technologicznym.
shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:11

Fidel-F2 napisał/a
Rozmawiamy o naturze ludzkiej a nie o rozwoju technologicznym.
Przecież technologii jest wszystko jedno. Fidelu, co mi chcesz powiedzieć na temat tej natury ludzkiej?
nureczka - 8 Kwietnia 2011, 18:17

Podejmę próbę zinterpretowania wypowiedzi Fidela.
Myślę, że jak świat światem, ludzie (poza nielicznymi wyjątkami) wolą mieć wygodnie niż niewygodnie. A że definicja tego co wygodne się zmienia, to już insza inszość. Człowieki się nie zmieniają.
Fidel-F2, zgadłam?

shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:31

nureczka napisał/a
A że definicja tego co wygodne się zmienia, to już insza inszość.

Cytat
Poza tym pojęcie tego, co jest wygodne ewouowało.
Że tak zacytuję samą siebie.
nureczka - 8 Kwietnia 2011, 18:35

No właśnie wychodzi mi, że nie wiem, w czym problem, bo jakby o tym samym mówicie. Tak to sobie na własne potrzeby porządkuję.
shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:38

Tak mi się wydaje, że o tym samym, dlatego sugerowałam zakończyć seta w ping pongu :wink: :mrgreen:
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 18:52

shenra napisał/a
Bo wygodnictwo rośnie z roku na rok.
w takim razie to zdanie jest fałszywe
shenra - 8 Kwietnia 2011, 18:58

W kontekście natury ludzkiej? Hmm, ciekawe. Fidel, może już nie zaśmiecajmy wątku Autora. Bo będę musiała się sama pogonić :D
RD - 8 Kwietnia 2011, 19:28

Najwyżej Autor was pogoni :mrgreen:
shenra - 8 Kwietnia 2011, 19:30

RD, chcesz powiedzieć, że net był? ;P:
RD - 8 Kwietnia 2011, 19:51

Why net?
shenra - 8 Kwietnia 2011, 19:53

A why not, tfu net, niet... szlag, jak to szło? :mrgreen:
RD - 8 Kwietnia 2011, 20:02

A może chodziło Ci o NEP? :mrgreen:
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 20:18

shenra napisał/a
W kontekście natury ludzkiej? Hmm, ciekawe
nie rozumiem tej wypowiedzi
shenra - 8 Kwietnia 2011, 20:47

RD napisał/a
A może chodziło Ci o NEP?
NIP, BIB, PIP... :mrgreen: Beep ;P:

Fidel-F2 napisał/a
nie rozumiem tej wypowiedzi
Wiem.
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2011, 20:52

a Ty rozumiesz?
ketyow - 8 Kwietnia 2011, 22:22

Bardzo sympatyczne spotkanie autorskie :) Miło spędzony czas, ciekawe a także zabawne dyskusje i opowieści. Nie spodziewałem się a stałem się posiadaczem też książki, jakby tego mało było dostałem autograf :D Jutro wrzucę tu jedno zdjęcie koszulki jeszcze w wolnej chwili, tymczasem upamiętnię to co Lynx chciała sobie zapisać a czego nie zrobiła, co by nie wyparowało.

Reakcja fanek Vikinga w wieku 50++ na jego widok:
"Panie, Jagielle miecz trzymałam, to może i panu potrzymam?"
:mrgreen:

PS. Skorzystam też z okazji: dziękuję bardzo Lynx za to, że jest złotą kobietą :)

Partner forum