Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne
ketyow - 21 Sierpnia 2011, 22:27
Tu trzeba zastosować typowy programistyczny algorytm. ABCDEFGHIJKL to zapałki
IF ABCD == EFGH (czyli inna jest pośród IJKL)
{
IF IJ <> AB
{
IF I<>A to inna jest zapałka I
IF I==A to inna jest zapałka J
}
ELSE IF IJ==AB
{
IF K<>A to inna jest zapałka K
IF K==A to inna jest zapałka L
}
}
ELSE IF ABCD <> EFGH (czyli IJKL na pewno nie są inne)
{
i tutaj się zgubiłem i już nie chce mi się dziś myśleć
Matrim - 21 Sierpnia 2011, 22:42
ketyow napisał/a | bla bla... |
Właśnie przy tym bla bla jest najgorzej, bo zawsze jakoś brakuje jednego ważenia Chyba, że ostateczne rozróżnienie zrobi się ręcznie, a nie wagowo
ketyow - 21 Sierpnia 2011, 22:52
Druga część zadania jest bardzo skomplikowana. Wydaje mi się, że na zapałkach sobie jakoś to przed chwilą wykombinowałem, tylko kiedy trzeba to napisać, to już nie wiem jak to było
Ziemniak - 22 Sierpnia 2011, 07:31
ketyow, twój algorytm ma jedną wadę, nie w każdym przypadku pozwala określić, czy fałszywa kulka jest lżejsza, czy cięższa. Ale w warunkach tego nie sprecyzowałem, więc powiedzmy, że nie jest to warunek konieczny
ketyow - 22 Sierpnia 2011, 07:47
Druga część określała, bo tam się nie dało bez tego w ogóle sprawdzić. Ale pierwszą można było zrobić bez określenia, więc odpuściłem. Tak czy owak zaraz jadę na mazury więc nie mam głowy i czasu do myślenia, a do czwartku pewno ktoś rozwiąże. Powodzenia
merula - 22 Sierpnia 2011, 09:01
tak jak pisał Fidel, tylko bierzemy po cztery kulki. jeśli się równoważą, odrzucamy wszystkie osiem, a pozostałe dzielimy po dwie. z tej szali, która przeważa, bierzemy po jednej i już wiemy, która jest cięższa. jeśli przy pierwszym pomiarze mamy grupę z cięższą kulką, robimy analogicznie, tylko do drugiej tury przechodzą kulki z cięższej grupy.
Ilt - 22 Sierpnia 2011, 09:07
Przeczytaj raz jeszcze polecenie, dokładnie ten fragment o tym, że nie wiadomo czy kulka jest lżejsza czy cięższa.
ketyow - 22 Sierpnia 2011, 09:09
merula, to nie zadziała Nie możemy eliminować kulek dobrych, musimy je wykorzystać, żeby znaleźć tę złą. No i właśnie... A jeśli jest lżejsza?
merula - 22 Sierpnia 2011, 09:12
o lżejszej nie doczytałam. za to jest już procedura na cięższą, na przyszłość
Matrim - 22 Sierpnia 2011, 19:45
Pierwsze ważenie powinno określić grupę z felerną kulką. Drugie ważenie - wadę. Trzecie ważenie - szukaną kulkę. Tylko przy tym trzecim mi zostają cztery kulki Ale: eksperyment można powtarzać do skutku, jeśli przy trzecim ważeniu będzie się wybierać tylko dwie i za którymś razem trafi się na nierównowagę i kulka znaleziona Nie było mowy, że powtarzać nie można
Ziemniak - 22 Sierpnia 2011, 19:50
Można powtarzać, po dokładnym wymieszaniu kulek, ale tylko raz
Matrim - 22 Sierpnia 2011, 19:54
Ziemniak, no to jest prawdopodobieństwo, że trafi się na te dwie właściwe kulki
Iscariote - 23 Sierpnia 2011, 12:33
Matrim napisał/a | Pierwsze ważenie powinno określić grupę z felerną kulką. Drugie ważenie - wadę. Trzecie ważenie - szukaną kulkę. |
I jeśli przy pierwszym ważeniu okaże się, że nie ma równowagi, to co wtedy? Bo rozumiem, jest równowaga, felerna kulka jest w nieważonej grupce. Ale jak nie ma równowagi, to jak stwierdzimy która grupa na szali jest tą z kulką? Przecież nie wiemy czy kulka jest cięższa, czy lżejsza.
Trzeba chyba wtedy zabrać po dwie kulki z każdej szali. Potem w zależności co wyniknie, po jednej i wtedy zostaje po jednej kulce na szali.
Matrim - 23 Sierpnia 2011, 12:41
Inaczej: pierwsze dwa ważenia wskazują Ci podejrzaną grupę i rodzaj wady. Jeśli w pierwszym ważeniu nie ma równowagi, to ważysz jedną z tych grup z trzecią, pamiętając jak pierwsza zachowywała się wcześniej. Czyli:
1. A > B - któraś z tych grup jest "zła".
2a. C = A - wadliwa jest grupa B, a szukana kulka jest lżejsza.
2b. C = B - wadliwa jest grupa A, a szukana kulka jest cięższa.
Ale to i tak chyba zły tok, bo ciągle brakuje jednego ważenia
Alatar - 23 Sierpnia 2011, 13:31
Matrim napisał/a | Inaczej: pierwsze dwa ważenia wskazują Ci podejrzaną grupę i rodzaj wady. Jeśli w pierwszym ważeniu nie ma równowagi, to ważysz jedną z tych grup z trzecią, pamiętając jak pierwsza zachowywała się wcześniej. Czyli:
1. A > B - któraś z tych grup jest zła.
2a. C = A - wadliwa jest grupa B, a szukana kulka jest lżejsza.
2b. C = B - wadliwa jest grupa A, a szukana kulka jest cięższa.
Ale to i tak chyba zły tok, bo ciągle brakuje jednego ważenia |
Trzeba mieć szczęście, żeby przy pierwszym warzeniu wyszło A = B, wtedy:
2. C1 > C2 - któraś z nich jest wadliwa.
3a. C1 > C3 - wadliwa jest C1 (jest cięższa).
3b. C1 = C3 - wadliwa jest C2 (jest lżejsza).
lub
2. C1 = C2 - wadliwa jest C3.
3a. C1 > C3 - C3 jest lżejsza.
3b. C1 < C3 - C3 jest cięższa.
No, ale trzeba mieć szczęście. Poza tym nie doczytałem się, żeby wymagane było określenie czy wadliwa kulka jest cięższa czy lżejsza.
Ilt - 23 Sierpnia 2011, 13:59
No dobra, ja to zrobiłem, nie wrzucam odpowiedzi bo nie mam pomysłu na zagadkę (no chyba, że dostanę dyspensę, wtedy chętnie się podzielę rozwiązaniem) - ale mogę podpowiedzieć innym. Jeśli w pierwszym ważeniu (kulek 1 2 3 4 i 5 6 7 8 ) wyjdzie nierówność, to:
a) kulki 9 10 11 12 na pewno są dobre.
b) w drugim ważeniu należy zważyć kulki z jednej grupy przemieszane z kulką z drugiej grupy i kulką dobrą. Jak podzielić je na szale to już nie powiem.
Zawsze da się określić czy kulka jest cięższa czy lżejsza.
Fidel-F2 - 23 Sierpnia 2011, 15:48
Ilt, ale ogarniamy fakt, że nie googlamy?
Ilt - 23 Sierpnia 2011, 15:49
A co to ma do mnie?
Fidel-F2 - 23 Sierpnia 2011, 15:55
próba mikrofonu
Ziemniak - 26 Sierpnia 2011, 20:39
Dobra, nie będziemy blokować tematu, oto rozwiązanie
Niech kulki będą <a b c d e f g h i j k l> - dla przejrzystości, wielkimi literami będę oznaczał kulki "coraz bardziej podejrzane".
Ważenie pierwsze: bierzemy <a b c d> oraz <e f g h> - istnieją dwie możliwe sytuacje albo równowaga albo któraś ze stron przeważa; poniżej opcje:
A1) Jeśli była równowaga to wiemy, że kulka która jest nieteges należy do grupy <I J K L> wiemy też, że wszystkie kulki <a b c d e f g h> są ok.
A2) Ważenie drugie: bierzemy <I J> oraz <K a> - istnieją trzy możliwe sytuacje: <I J> jest cięższe, lżejsze lub równe <K a>; jeśli:
- są równe to fałszywą kulką jest L, a reszta jest prawdziwa; ważymy (ważenie trzecie) z dowolną kulką i możemy wykazać czy L jest cięższa czy lżejsza;
- <I J> jest cięższe wiemy, że albo I albo J jest cięższa albo K jest lżejsza; ważymy (Ważenie3) więc I oraz J razem, jeśli:
* równoważą się to K jest fałszywką;
* nie równoważą się to fałszywką jest cięższa z kul;
- <I J> jest lżejsze - postępujemy jak powyżej, tym razem jednak szukamy lżejszej kuli.
B1) Jeśli nie było równowagi w ważeniu pierwszym to oznaczamy odpowiednio stronę cięższą i lżejszą: cięższa <A! B! C! D!> oraz lżejsza <E? F? G? H?> wiemy że albo jedna z kul z pierwszej grupy jest cięższa albo jedna z drugiej jest lżejsza - dla przejrzystości używam pytajników i wykrzykników by odpowiednio oznaczyć "podejrzane" lżejsze i cięższe - dodatkowo wiemy że wszystkie kule <i j k l> są ok;
B2) Ważenie drugie: kładziemy na wagę <A! B! k> oraz <C! D! E?>; istnieją trzy możliwe sytuacje: <A! B! k> jest cięższe, lżejsze lub równe <C! D! E?>; jeśli:
- są równe, to wiemy że <F? G? H?> jest lżejsze (wiemy to z Ważenia1) i łatwo ustalić ostatnim ważeniem (Ważenie3), która z kul za to odpowiada,
- <A! B! i> jest cięższe to albo jedna z <A!> albo <B!> jest cięższa albo <E?> jest lżejsza, porównujemy (ważenie trzecie) więc <A!> z <B!> i albo wybieramy cięższą albo jeśli się równoważą wskazujemy na E? jako fałszywą;
- <A! B! i> jest lżejsze wiemy, że albo <C!> albo <D!> jest cięższe; przy ostatnim ważeniu (ważenie trzecie) wykazujemy która z tych kul jest więc cięższa.
ketyow jako pierwszy zmierzył się z problemem więc zadaje
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 20:51
Hmmm... Nie spodziewałem się, ale no dobra, dzięki za uznanie. Proste, ale podchwytliwe - liczyć będzie się tylko odpowiedź z odpowiednim uzasadnieniem.
Z łódki pływającej w basenie wrzucamy do basenu kamień. Co się stanie z poziomem wody w basenie?
Lis Rudy - 26 Sierpnia 2011, 20:56
ketyow, absolutnie nic. Poziom wody nie zmieni się. Wcześniej kamień był w łódce pływającej w basenie. Po wyrzuceniu kamyka z łódki do basenu dalej w nim będzie ale bez pośrednictwa łodki.
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 20:59
Niepoprawna lub niewystarczająco uzasadniona odpowiedź.
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 21:01
obniży się ponieważ gęstość kamienia jest większa niż gęstość wody
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 21:03
Fidel-F2, zadajesz. Kamień w łódce wypiera tyle wody ile ma masy, kamień w wodzie wypiera tyle wody ile ma objętości - ze względu na swoją gęstość wyprze więc mniej wody.
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 21:08
to ja prościutkie
Pewien sprzedawca kupił towar za siedemset złotych i później sprzedał za osiemset, kupił go znów za dziewięćset i sprzedał za tysiąc. Ile na tym zyskał?
Ozzborn - 26 Sierpnia 2011, 21:09
200
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 21:11
Nic nie zyskał, stracił - podatek.
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 21:16
Ozzborn, zadajesz
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 21:16
Fidel-F2, Ty tu promujesz nieuczciwych sprzedawców
|
|
|