To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

ketyow - 21 Sierpnia 2011, 22:27

Tu trzeba zastosować typowy programistyczny algorytm. ABCDEFGHIJKL to zapałki

IF ABCD == EFGH (czyli inna jest pośród IJKL)
{
IF IJ <> AB
{
IF I<>A to inna jest zapałka I
IF I==A to inna jest zapałka J
}
ELSE IF IJ==AB
{
IF K<>A to inna jest zapałka K
IF K==A to inna jest zapałka L
}
}
ELSE IF ABCD <> EFGH (czyli IJKL na pewno nie są inne)
{
i tutaj się zgubiłem i już nie chce mi się dziś myśleć

Matrim - 21 Sierpnia 2011, 22:42

ketyow napisał/a
bla bla...

Właśnie przy tym bla bla jest najgorzej, bo zawsze jakoś brakuje jednego ważenia :) Chyba, że ostateczne rozróżnienie zrobi się ręcznie, a nie wagowo ;)

ketyow - 21 Sierpnia 2011, 22:52

Druga część zadania jest bardzo skomplikowana. Wydaje mi się, że na zapałkach sobie jakoś to przed chwilą wykombinowałem, tylko kiedy trzeba to napisać, to już nie wiem jak to było ;P:
Ziemniak - 22 Sierpnia 2011, 07:31

ketyow, twój algorytm ma jedną wadę, nie w każdym przypadku pozwala określić, czy fałszywa kulka jest lżejsza, czy cięższa. Ale w warunkach tego nie sprecyzowałem, więc powiedzmy, że nie jest to warunek konieczny ;P:
ketyow - 22 Sierpnia 2011, 07:47

Druga część określała, bo tam się nie dało bez tego w ogóle sprawdzić. Ale pierwszą można było zrobić bez określenia, więc odpuściłem. Tak czy owak zaraz jadę na mazury więc nie mam głowy i czasu do myślenia, a do czwartku pewno ktoś rozwiąże. Powodzenia :)
merula - 22 Sierpnia 2011, 09:01

tak jak pisał Fidel, tylko bierzemy po cztery kulki. jeśli się równoważą, odrzucamy wszystkie osiem, a pozostałe dzielimy po dwie. z tej szali, która przeważa, bierzemy po jednej i już wiemy, która jest cięższa. jeśli przy pierwszym pomiarze mamy grupę z cięższą kulką, robimy analogicznie, tylko do drugiej tury przechodzą kulki z cięższej grupy.
Ilt - 22 Sierpnia 2011, 09:07

Przeczytaj raz jeszcze polecenie, dokładnie ten fragment o tym, że nie wiadomo czy kulka jest lżejsza czy cięższa. :)
ketyow - 22 Sierpnia 2011, 09:09

merula, to nie zadziała ;P: Nie możemy eliminować kulek dobrych, musimy je wykorzystać, żeby znaleźć tę złą. No i właśnie... A jeśli jest lżejsza? :twisted:
merula - 22 Sierpnia 2011, 09:12

o lżejszej nie doczytałam. za to jest już procedura na cięższą, na przyszłość :wink: ;P:
Matrim - 22 Sierpnia 2011, 19:45

Pierwsze ważenie powinno określić grupę z felerną kulką. Drugie ważenie - wadę. Trzecie ważenie - szukaną kulkę. Tylko przy tym trzecim mi zostają cztery kulki :) Ale: eksperyment można powtarzać do skutku, jeśli przy trzecim ważeniu będzie się wybierać tylko dwie i za którymś razem trafi się na nierównowagę i kulka znaleziona ;) Nie było mowy, że powtarzać nie można :)
Ziemniak - 22 Sierpnia 2011, 19:50

Można powtarzać, po dokładnym wymieszaniu kulek, ale tylko raz :twisted:
Matrim - 22 Sierpnia 2011, 19:54

Ziemniak, no to jest prawdopodobieństwo, że trafi się na te dwie właściwe kulki ;)
Iscariote - 23 Sierpnia 2011, 12:33

Matrim napisał/a
Pierwsze ważenie powinno określić grupę z felerną kulką. Drugie ważenie - wadę. Trzecie ważenie - szukaną kulkę.

I jeśli przy pierwszym ważeniu okaże się, że nie ma równowagi, to co wtedy? Bo rozumiem, jest równowaga, felerna kulka jest w nieważonej grupce. Ale jak nie ma równowagi, to jak stwierdzimy która grupa na szali jest tą z kulką? Przecież nie wiemy czy kulka jest cięższa, czy lżejsza.

Trzeba chyba wtedy zabrać po dwie kulki z każdej szali. Potem w zależności co wyniknie, po jednej i wtedy zostaje po jednej kulce na szali.

Matrim - 23 Sierpnia 2011, 12:41

Inaczej: pierwsze dwa ważenia wskazują Ci podejrzaną grupę i rodzaj wady. Jeśli w pierwszym ważeniu nie ma równowagi, to ważysz jedną z tych grup z trzecią, pamiętając jak pierwsza zachowywała się wcześniej. Czyli:

1. A > B - któraś z tych grup jest "zła".

2a. C = A - wadliwa jest grupa B, a szukana kulka jest lżejsza.
2b. C = B - wadliwa jest grupa A, a szukana kulka jest cięższa.

Ale to i tak chyba zły tok, bo ciągle brakuje jednego ważenia ;)

Alatar - 23 Sierpnia 2011, 13:31

Matrim napisał/a
Inaczej: pierwsze dwa ważenia wskazują Ci podejrzaną grupę i rodzaj wady. Jeśli w pierwszym ważeniu nie ma równowagi, to ważysz jedną z tych grup z trzecią, pamiętając jak pierwsza zachowywała się wcześniej. Czyli:

1. A > B - któraś z tych grup jest zła.

2a. C = A - wadliwa jest grupa B, a szukana kulka jest lżejsza.
2b. C = B - wadliwa jest grupa A, a szukana kulka jest cięższa.

Ale to i tak chyba zły tok, bo ciągle brakuje jednego ważenia ;)

Trzeba mieć szczęście, żeby przy pierwszym warzeniu wyszło A = B, wtedy:

2. C1 > C2 - któraś z nich jest wadliwa.
3a. C1 > C3 - wadliwa jest C1 (jest cięższa).
3b. C1 = C3 - wadliwa jest C2 (jest lżejsza).

lub

2. C1 = C2 - wadliwa jest C3.
3a. C1 > C3 - C3 jest lżejsza.
3b. C1 < C3 - C3 jest cięższa.

No, ale trzeba mieć szczęście. Poza tym nie doczytałem się, żeby wymagane było określenie czy wadliwa kulka jest cięższa czy lżejsza.

Ilt - 23 Sierpnia 2011, 13:59

No dobra, ja to zrobiłem, nie wrzucam odpowiedzi bo nie mam pomysłu na zagadkę (no chyba, że dostanę dyspensę, wtedy chętnie się podzielę rozwiązaniem) - ale mogę podpowiedzieć innym. Jeśli w pierwszym ważeniu (kulek 1 2 3 4 i 5 6 7 8 ) wyjdzie nierówność, to:
a) kulki 9 10 11 12 na pewno są dobre.
b) w drugim ważeniu należy zważyć kulki z jednej grupy przemieszane z kulką z drugiej grupy i kulką dobrą. Jak podzielić je na szale to już nie powiem. :)

Zawsze da się określić czy kulka jest cięższa czy lżejsza.

Fidel-F2 - 23 Sierpnia 2011, 15:48

Ilt, ale ogarniamy fakt, że nie googlamy?
Ilt - 23 Sierpnia 2011, 15:49

A co to ma do mnie?
Fidel-F2 - 23 Sierpnia 2011, 15:55

próba mikrofonu
Ziemniak - 26 Sierpnia 2011, 20:39

Dobra, nie będziemy blokować tematu, oto rozwiązanie

Niech kulki będą <a b c d e f g h i j k l> - dla przejrzystości, wielkimi literami będę oznaczał kulki "coraz bardziej podejrzane".

Ważenie pierwsze: bierzemy <a b c d> oraz <e f g h> - istnieją dwie możliwe sytuacje albo równowaga albo któraś ze stron przeważa; poniżej opcje:

A1) Jeśli była równowaga to wiemy, że kulka która jest nieteges należy do grupy <I J K L> wiemy też, że wszystkie kulki <a b c d e f g h> są ok.

A2) Ważenie drugie: bierzemy <I J> oraz <K a> - istnieją trzy możliwe sytuacje: <I J> jest cięższe, lżejsze lub równe <K a>; jeśli:

- są równe to fałszywą kulką jest L, a reszta jest prawdziwa; ważymy (ważenie trzecie) z dowolną kulką i możemy wykazać czy L jest cięższa czy lżejsza;

- <I J> jest cięższe wiemy, że albo I albo J jest cięższa albo K jest lżejsza; ważymy (Ważenie3) więc I oraz J razem, jeśli:

* równoważą się to K jest fałszywką;
* nie równoważą się to fałszywką jest cięższa z kul;

- <I J> jest lżejsze - postępujemy jak powyżej, tym razem jednak szukamy lżejszej kuli.

B1) Jeśli nie było równowagi w ważeniu pierwszym to oznaczamy odpowiednio stronę cięższą i lżejszą: cięższa <A! B! C! D!> oraz lżejsza <E? F? G? H?> wiemy że albo jedna z kul z pierwszej grupy jest cięższa albo jedna z drugiej jest lżejsza - dla przejrzystości używam pytajników i wykrzykników by odpowiednio oznaczyć "podejrzane" lżejsze i cięższe - dodatkowo wiemy że wszystkie kule <i j k l> są ok;

B2) Ważenie drugie: kładziemy na wagę <A! B! k> oraz <C! D! E?>; istnieją trzy możliwe sytuacje: <A! B! k> jest cięższe, lżejsze lub równe <C! D! E?>; jeśli:

- są równe, to wiemy że <F? G? H?> jest lżejsze (wiemy to z Ważenia1) i łatwo ustalić ostatnim ważeniem (Ważenie3), która z kul za to odpowiada,

- <A! B! i> jest cięższe to albo jedna z <A!> albo <B!> jest cięższa albo <E?> jest lżejsza, porównujemy (ważenie trzecie) więc <A!> z <B!> i albo wybieramy cięższą albo jeśli się równoważą wskazujemy na E? jako fałszywą;

- <A! B! i> jest lżejsze wiemy, że albo <C!> albo <D!> jest cięższe; przy ostatnim ważeniu (ważenie trzecie) wykazujemy która z tych kul jest więc cięższa.

ketyow jako pierwszy zmierzył się z problemem więc zadaje :bravo :bravo

ketyow - 26 Sierpnia 2011, 20:51

Hmmm... Nie spodziewałem się, ale no dobra, dzięki za uznanie. Proste, ale podchwytliwe - liczyć będzie się tylko odpowiedź z odpowiednim uzasadnieniem.

Z łódki pływającej w basenie wrzucamy do basenu kamień. Co się stanie z poziomem wody w basenie?

Lis Rudy - 26 Sierpnia 2011, 20:56

ketyow, absolutnie nic. Poziom wody nie zmieni się. Wcześniej kamień był w łódce pływającej w basenie. Po wyrzuceniu kamyka z łódki do basenu dalej w nim będzie ale bez pośrednictwa łodki.
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 20:59

Niepoprawna lub niewystarczająco uzasadniona odpowiedź.
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 21:01

obniży się ponieważ gęstość kamienia jest większa niż gęstość wody
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 21:03

Fidel-F2, zadajesz. Kamień w łódce wypiera tyle wody ile ma masy, kamień w wodzie wypiera tyle wody ile ma objętości - ze względu na swoją gęstość wyprze więc mniej wody.
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 21:08

to ja prościutkie

Pewien sprzedawca kupił towar za siedemset złotych i później sprzedał za osiemset, kupił go znów za dziewięćset i sprzedał za tysiąc. Ile na tym zyskał?

Ozzborn - 26 Sierpnia 2011, 21:09

200
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 21:11

Nic nie zyskał, stracił - podatek.
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 21:16

Ozzborn, zadajesz
ketyow - 26 Sierpnia 2011, 21:16

Fidel-F2, Ty tu promujesz nieuczciwych sprzedawców :mrgreen:

Partner forum