To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

m_m - 26 Maj 2015, 11:47

Dunadan niepodobne w warstwie fabularnej, The Machine IMO był filmem sensacyjnym z aspiracjami. Ex Machina to kino raczej pseudo-psychologiczne, aczkolwiek bez nadęcia. Łączy je podobna ,,bohaterka'' i akcja tocząca się głównie w zamkniętych pomieszczeniach.
Obejrzyj, porównaj oba obrazy, daj znać co o nich sądzisz.

Dunadan - 26 Maj 2015, 12:06

m_m napisał/a
The Machine IMO był filmem sensacyjnym z aspiracjami

To fakt, taki trochę pierwszy Terminator ;) obejrze i dam znać.

Ostatnio zapoznałem się z Jupiter Ascending - porąbany film - miał szansę być fajną, zwariowaną przygodówką a wyszła kupa.

American Sniper - muszę się zgodzić z przedmówcą - taki nieco film o niczym...

Lowenna - 27 Maj 2015, 03:14

Oglądając 50 najlepszych filmów wojennych według esencji ręcami i nogami broniłam się przed obejrzeniem po raz setny Franka Dolasa. Szwagier i mąż nie pozwolili mi jednak popełnić tego błędu :mrgreen:
Źródło. Pięknie wizualnie jednak IMHO trochę za bardzo wydumane. Czasu nie żałuję.

Luc du Lac - 27 Maj 2015, 09:00

znaczy się mówisz o "fountain" a Wolviem ?
sztandarowe dzieło cyklu "dokąd jedzie ten tramwaj"

ps. miejsca na Szalonego Maksa zarezerwowane :)

Lowenna - 27 Maj 2015, 21:55

Luc du Lac, uhm.

Labirynt/Prisoners/. Ale fajny thriller. Nie ma jednoznacznych postaci, zakończenie na dwoje babka wróżyła. Dobra rzecz.

Fidel-F2 - 28 Maj 2015, 23:31

Labirynt / Prisoners (2013) W biały dzień znikają dwie dziewczynki, zaczyna się śledztwo. Niby standardowy thriller detektywistyczny ale zrobiony rzetelnie, 2,5h a nie nudzimy się ani przez chwilę. Co prawda nie do końca kumam koncepcję tych labiryntów ale w czasie seansu to nie przeszkadza. Jak kto lubi gatunek to mocno polecam.
Luc du Lac - 30 Maj 2015, 20:02

Mad Max 4
długo, długaśnie czekalismy na kolejną odsłonę Szalonego Maksa, ale tym razem było warto - niczym dobre wino pomysł na film od leżał swoje. 110 % akcji w akcji
fenomenalne kino moralnego niepokoju, po którym sobie zadajesz pytania. .....
Łeb przy *beep*.
Polecam

Drogą zakupu zanabylismy Interstellara, ale dzisiaj odpuszczamy. MM zrobił swoje.

Fidel-F2 - 30 Maj 2015, 20:20

Cytat
Drogą zakupu zanabylismy Interstellara
płytami dvd palisz w piecu?
Luc du Lac - 30 Maj 2015, 20:23

Fidel-F2 napisał/a
Cytat
Drogą zakupu zanabylismy Interstellara
płytami dvd palisz w piecu?

Hmmm?

Homer - 1 Czerwca 2015, 01:46

Yo spamers. Czyżby czekała nas piąta dyskusja nt. różnic w odbiorze Interstellar? :lol:

Mad Max - kapitalne!

Wielgachny minus dla dystrybutora. Film nie wchodzi do nas dla IMAX. Wersje 2D kina puszczają w małych salach... Zdecydowanie coś nie tak było z projektorem, bo obraz gubił klatki (przynajmniej takie było wrażenie). Do tego słabe nagłośnienie muzyki... prawie popsuli mi seans.

Muszę iść do innego kina na 3D.

Luc du Lac - 1 Czerwca 2015, 09:22

nooo muzyka w Szalonym Maksymilianie jest bardzo ważna,
tak samo jak chłopiec z gitarą

Lowenna - 1 Czerwca 2015, 13:05

Ciemnoniebieski świat. Jak ładnie i jak smutno czyli historia czeskich lotników latających w UK w czasie 2 wś i ich dzieje po powrocie do domu. Warto
m_m - 1 Czerwca 2015, 18:01

Cherry 2000 fajna ramotka, chyba kiedyś oglądałem to na VHS. Taka antyutopia z przymrużeniem oka, obejrzałem z przyjemnościa.

Trzy pierwsze Mad Maxy. Nic a nic się te filmy nie zestarzały, kopią w tyłek tak dawniej. Ależ to jest dobre, już nie mogę się doczekać kiedy obejrzę nową odsłonę.

Chappie bardzo niedobry film, twórcy chyba nie mogli się zdecydować czy kręcą film familijny, mocny sensacyjniak, komedię czy też melodramat.
Wizualnie nawet nieźle, jak to u Blomkampa, ale reszta woła o pomstę do nieba. Sztuczne postaci i bzdura na bzdurze.
Ale można obejrzeć z braku laku.

Fidel-F2 - 1 Czerwca 2015, 18:08

Pierwszy Mad Max to kupa nawozu.
Luc du Lac - 1 Czerwca 2015, 19:06

MM to seria w której każdy następny film jest lepszy od poprzedniego

Cherry 2000.. . Kojarzę... sex robot

Fidel-F2 - 1 Czerwca 2015, 19:53

Nie, dwójka jest najlepsza.
Dunadan - 1 Czerwca 2015, 19:55

Fidel-F2 napisał/a
Nie, dwójka jest najlepsza.

To fakt.

A ja nie mogę pójść na nowego Mad Maxa bo godziny seansu w kinach w okolicy są jakieś do d*py :-/

m_m - 1 Czerwca 2015, 20:20

Dwojka najlepsza, to oczywista oczywistosc. Ale jedynka nie taka znowu denna.
Fidel-F2 - 1 Czerwca 2015, 20:55

Wyjątkowo denna.
Lowenna - 2 Czerwca 2015, 22:13

Szalony Maksymilian. Ale to głupie :omg: :mrgreen: :omg: :mrgreen: :omg:
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2015, 22:20

Mad Max , kolejny szczyt debilizmu. Momentami uśmiałem się jak norka.
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2015, 16:05

Brudny szmal / The Drop Oryginalny dramat kryminalny. Powolna narracja początkowo sprawia niezgrabne wrażenie, ku końcowi nabiera mocy. Scenariusz Dennisa Lehane, w roli głównej Tom Hardy, bardzo dobry, równie dobry w drugoplanowej Gandolfini.
Dunadan - 4 Czerwca 2015, 12:13

Chappie,
No i się chyba jednak nieco zawiodłem. Ogólnie fajna histori i kontrast familijniak/sensacyjniak był interesujący i wizualnie faktycznie super ale... no jakoś to wszystko strasznie płytko wyszło :-/ w ogóle nie byłem się w stanie wczuć. Wszystko działo się jakoś szybko i bez powodu :-/ szkoda, bo mozna było zrobić bardzo fajny film.

Fidel-F2 - 4 Czerwca 2015, 16:22

Ziemia niczyja / No Man's Land Wojna w byłej Jugosławii. Film symboliczny, antywojenny oczywiście, w wierzchniej warstwie lekki i humorystyczny (choć odrobinę monotonny), głębiej, poprzez gorzką ironię, ukazujący marność tego świata, pozoranctwo tzw. sił pokojowych ONZ, skurwy...stwo mediów, itd. Warto zobaczyć.
marekz - 5 Czerwca 2015, 00:57

Still Alice (2014)
Jeżeli komuś przypadło do gustu Amour Hanekego, ten film zapewne także mu się spodoba, bo i tematyka i konstrukcja podobna, czyli przede wszystkim uogólniony brak patosu. No i aktorka grająca główną rolę robi to po prostu świetnie, reszta aktorów może trochę słabiej, ale ona sama jest w stanie utrzymać ten film. Filmowi Hanekego dałem dziesiątkę, a tutaj tak [8/10] by było odpowiednie.

Gorm - 5 Czerwca 2015, 15:09

Nadrabiam troche zaległości.

Hobbit: Bitwa pięciu Armii
Bez rewelacji, zreszta jak cała seria. Dużo efektów, podniosłe sceny ale nic po tym nie zostaje.

Igrzyska Śmierci część 1
Cały czas gdzieś obok mnie krążyły reklamy kolejnych części tego filmu więc w końcu skusiłem się na pierwszą część. Bardzo słabe, wręcz tragiczne toto jest. Aż dziw, że dokręcono do tego jeszcze 2 odcinki.

Interstellar
Rewelacja! Dawno tak dobrego filmu SF nie widziałem. Nię będę pisał tutaj o logice czy realiźmie bo nie tego oczekuję od tego rodzaju sztuki. Był klimat, był nastrój, był w końcu pomysł na film. I dobrze to się ogląda pomimo, że akcja gdzieś spokojnie sobie płynie...

Mad Max
Cały czas praktycznie coś sie dzieje. Jest akcja, dużo pościgów, dużo wybuchów i strzelaniny. Efekty naprawdę niezłe a pomysły na pojazdy i stroje naprawdę ciekawe. Brak jednak tego nastroju katastrofy i surowości otoczenia, który przyciagał w pierwowzorze. Drewniany Max i nieco tylko mniej drewniana Charlize. Da się to oglądac ale tylko jako coś w rodzaju Szybkich i Wściekłych ale na innym blueboxie.

Dunadan - 5 Czerwca 2015, 15:27

Gorm napisał/a
Nię będę pisał tutaj o logice czy realiźmie bo nie tego oczekuję od tego rodzaju sztuki

A ja oczekuję, bo film miał szansę być czymś wyjatkowym i ponadczasowym. Czemu ludzie nie narzekają na Odyseję? (choć w momencie kiedy wyszła była bardzo krytykowana i niedoceniana)

Gorm - 5 Czerwca 2015, 15:43

Dunadan napisał/a
Gorm napisał/a
Nię będę pisał tutaj o logice czy realiźmie bo nie tego oczekuję od tego rodzaju sztuki

A ja oczekuję, bo film miał szansę być czymś wyjatkowym i ponadczasowym. Czemu ludzie nie narzekają na Odyseję? (choć w momencie kiedy wyszła była bardzo krytykowana i niedoceniana)

Może dlatego nie narzekają bo nie mają okazji. To już stary film i nie jest codziennie wspominany.
Nie każdy film musi być dziełem pamiętnym i wielkopomnym by dobrze sie go oglądało. A w SF trudno trzymać się reguł i kanonów bo choć jest to science to także i fiction. A monolit na ksieżycu jest równie realny jak świetlne miecze czy myślące oceany. Przynajmniej wg obecnej naszej wiedzy :)

Fidel-F2 - 5 Czerwca 2015, 15:46

Gorm napisał/a
A monolit na ksieżycu jest równie realny jak świetlne miecze czy myślące oceany. Przynajmniej wg obecnej naszej wiedzy :)
chyba twojej
Gorm - 5 Czerwca 2015, 15:53

Fidel-F2 napisał/a
Gorm napisał/a
A monolit na ksieżycu jest równie realny jak świetlne miecze czy myślące oceany. Przynajmniej wg obecnej naszej wiedzy :)
chyba twojej

Skomentuj proszę jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem...

Partner forum