Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy
Dunadan - 20 Maj 2015, 10:34
konopia napisał/a | bo kiedyś filmy miały treść i opowiadały konkretne historie
teraz w większości wypełniają filmy efektami specjalnymi i wydaje im się, że to wystarczy* |
Bez przesady, jest caaała masa filmów które opowiadają sensowne historie, tylo czasem trzeba umieć do nich dotrzeć.
m_m - 20 Maj 2015, 18:45
Inherent Vice Dość ciekawy film o zjaranym prywatnym detektywie. Akcja dzieje się LA w 70tym roku, więc nie ma się co dziwić że wszyscy na haju. Joaquin Phoenix rewelacyjny, nie zawsze podoba mi się jego gra, ale w tym przypadku dał radę. Polecam.
Luc du Lac - 21 Maj 2015, 23:43
Przypadkiem obejrzałem Niezgodna, taki romans-dystopia akcji - mniej więcej to samo co Igrzyska Śmierci tylko trochę lepsze
Da się to oglądać nawet
m_m - 23 Maj 2015, 00:33
Carrie De Palmy. Ten film się prawie nie zestarzał, wbija w fotel i nie pozwala wstać. Jakiś czas temu oglądałem remake czy też nową ekranizację i naprawdę nie rozumiem po co to nakręcono, nie wzbudził ani procenta emocji które towarzyszyły oryginałowi.
A tak przy kolacji włączyłem tv i trafiłem na Milczenie owiec. Dziżas, ależ ten film jest dobry, taki Blejdraner wśród kryminałów, można go oglądać bez końca, jest doskonały pod każdym wzgledem. To chyba jedyny film lepszy od książki według której go nakręcono.
Luc du Lac - 23 Maj 2015, 02:02
m_m napisał/a | . To chyba jedyny film lepszy od książki według której go nakręcono. |
Jest jeszcze kilka takich wyjątków - zawsze na myśl przychodzi mi Harry Angel który jest świetnym filmem nakręcony na podstawie dobrej książki. To jest właśnie sztuka - nakręcić film lepszy od dobrej książki. Bo od słabej juz dużo łatwiej i czesciej - np. Gwiezdny Pył
Fidel-F2 - 23 Maj 2015, 02:56
Cytat | To chyba jedyny film lepszy od książki według której go nakręcono |
Odyseja kosmiczna, Blade Runner, Forest Gump, Tańczący z wilkami, Ojciec chrzestny. To tak na szybko, bez specjalnego zastanawiania się. A Milczenie owiec to taka drugoligowa popierdółka w której poza Hopkinsem nie ma nic specjalnego.
thinspoon - 23 Maj 2015, 08:58
Nowy Mad Max urywa dupę razem z nogami. Idę jeszcze raz.
m_m - 23 Maj 2015, 11:08
Luc du Lac napisał/a | Jest jeszcze kilka takich wyjątków - zawsze na myśl przychodzi mi Harry Angel który jest świetnym filmem nakręcony na podstawie dobrej książki | Fidel-F2 napisał/a | Odyseja kosmiczna, Blade Runner, Forest Gump, Tańczący z wilkami, Ojciec chrzestny | Powinienem napisać ,,książki przeczytanej przeze mnie'' , ale z tym Blade Runnerem się nie zgadzam, nie traktuję tego jak ekranizacji, raczej jak wariację na temat, książką jest zupełnie inna, ma inną fabułę i wymowę, ale oba te dzieła są wybitne.
A co do Milczenia owiec, to fajnie że masz swoje zdanie i skrystalizowany pogląd na ten film, ale dopuść do siebie myśl, że ktoś może uważać ten film za świetny.
Luc du Lac - 23 Maj 2015, 13:53
Milczenie owiec to dobry film dzięki roli Hopkinsa
Książka Harrisa jest taka se ale autor stworzył pewinego archetyp "złej" postaci która w pewien sposób podziwiamy - choć prawdziwym twórcą Hannibala L. jest Hopkins
Całkowicie Się zgadzam w przypadku Androidów, to zupełnie różny film od książki
Fidel-F2 - 23 Maj 2015, 16:30
A łyżka na to, niemożliwe
Luc du Lac - 23 Maj 2015, 16:49
Takie rzeczy tylko w erze
Lowenna - 23 Maj 2015, 18:56
I Dziennik Bridget Jones
Radomir - 23 Maj 2015, 21:07
thinspoon napisał/a | Nowy Mad Max urywa dupę razem z nogami. Idę jeszcze raz. |
Właśnie wróciłem z kina. Rewelacja!!!
Martva - 23 Maj 2015, 21:11
Też dziś widziałam, ładny jest. I nawet pościgi mnie nie nudziły, a to się rzadko zdarza
Radomir - 23 Maj 2015, 21:14
Martva,
Chal-Chenet - 24 Maj 2015, 19:08
Pingwiny z Madagaskaru
Jakkolwiek serial jest świetny, tak dłuższa forma niestety zawodzi. Brakuje humoru i lekkości.
5/10
Martva - 24 Maj 2015, 20:09
Radomir, ale mnie normalnie nudzą pościgi. To jeden z powodów, dla których nie lubię filmów sensacyjnych (drugim powodem jest to, że zdarza mi się mieć problemy z odróżnianiem dobrych i złych bohaterów) A tu nic z tych rzeczy, łał, pościg, taki fajny. Może to kwestia dekoracji
nureczka - 24 Maj 2015, 20:40
Martva napisał/a | ale mnie normalnie nudzą pościgi. To jeden z powodów, dla których nie lubię filmów sensacyjnych |
Oj, a myślałam, że tylko ja tak mam. Dzięki Tobie przestałam się czuć jak dziwadło
thinspoon - 24 Maj 2015, 22:54
No i byłem drugi raz. I znów było dobrze
Lowenna - 24 Maj 2015, 23:03
Happy feet. Pierwszy raz. Lepiej późno niż wcale Poprawiło humor
mesiash - 25 Maj 2015, 10:08
American Sniper. Nie tak dawno obejrzałem poprzedni film o wojakach i ich ciężkim życiu po powrocie do domu. Ten nie był ani lepszy fabularnie, ani aktorsko. Może odrobinę głębszy, ale czego można się spodziewać po wizualizacji historii o amerykańskim bohaterze XXI wieku? Kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty, którą można sobie gdzieś w tle pooglądać, ale żadna z tego pozycja obowiązkowa. Jeden z byłych trenerów, z którymi miałem okazję pracować jest weteranem wojny w zatoce, i dlatego mogłem oglądać ten film z innego trochę kąta, bo wszystkie te historie już słyszałem na długo przed seansem. Razem z tymi, których w filmie nie było, albo dotyczyły innych osób.
ketyow - 25 Maj 2015, 11:19
Mad Max wyrąbiaszczy. Oczywiście trzeba patrzeć na niego pod kątem filmu akcji z niewielką ilością fabuły. Kreacja obrazu kapitalna. Choć brak tej surowości starszych części, a przez szybkość akcji klimat nie jest taki głęboki.
m_m - 25 Maj 2015, 17:54
Uprowadzona 3 Film zupełnie niepotrzebny, dwie poprzednie części dało się strawić, ale tej już nie. Nie ma w tym filmie nic oryginalnego, żadnych emocji, a sama historia jest tak denna że aż szkoda gadać. Nie polecam.
Lowenna - 25 Maj 2015, 18:04
Prestiż. WOW... Bardzo dobra rzecz, ciekawe zwroty akcji i świetna gra zespołu. Polecam
ketyow - 25 Maj 2015, 19:34
Lowenna, jeden z najlepszych filmów jakie znam. Książka też dobra, choć to jeden z tych niewielu przykładów, kiedy reżyser wyeksploatował ją do cna i naprawdę wykorzystał z niej to co najlepsze. Mimo wszystko warto przeczytać, historia jest nieco inna, zakończenie zupełnie inne.
Luc du Lac - 25 Maj 2015, 19:36
Nie wiedziałem że na podstawie książki
też uważam za jeden z lepszych filmów ostatnich lat
Fidel-F2 - 26 Maj 2015, 09:15
Ex Machina Minimalistyczne w środkach wyrazu, gęste w warstwie treściowej, umowne fabularnie, bardzo dobre kino SF. Sztuczna inteligencja i tematy pokrewne. Warto.
m_m - 26 Maj 2015, 09:50
Wczoraj wieczorem obejrzałem Ex Machina i zgadzam się, dobry film, minimalistyczny, klaustrofobiczny dramat. Co prawda mam kilka zastrzeżeń co do fabuły oraz do
Nie tak dawno dyskutowaliśmy o brytyjskiej The Machine, zastanawiam się czy Ex Machina to plagiat, inspiracja cy też może przypadkiem jest to, że bohaterka nazywa się Ava i jest sztuczną inteligencją?
Dunadan - 26 Maj 2015, 10:27
m_m, takie podobne są oba filmy? the Machine bardzo mi się podobało - muszę się wreszcie zapoznać z Ex Machina, wiele dobrego słyszałem a wy jeszcze potwierdzacie.
Magnis - 26 Maj 2015, 11:41
Bestia z morza
Potwór z morza atakuje ludzi na wyspie. Nie jest wyjaśnione z skąd się wziął dokładnie, a niektóre sceny przywodzą Park Jurajski (scena z samochodem) lub Godzillę. Aktorzy giną szybko i chyba po to jest taka liczna grupka aby miał co jeść. Potwór dobrze zrobiony i krwawe sceny również (jest ich kilka). Można obejrzeć z braku czegokolwiek innego, ale nie trzeba.
|
|
|