Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
Adon - 16 Maj 2012, 21:01
Lis Rudy napisał/a | w niektórych sytuacjach marzy mi się taki całkiem konretnie naostrzony miecz... |
Mam... ups
Szklarskiego i Maya czytałem jak byłem trochę młodszy. Jako dwunastolatek to już wsiąknąłem kompletnie w fantastykę.
Agi - 16 Maj 2012, 21:01
ketyow napisał/a | Raaany... przypomniało mi się jak kumpel skądś kiedyś Ja, Dago wytrzasnął. |
Dobrze, że nie "Raz w roku w Skiroławkach"
dzejes - 16 Maj 2012, 21:10
Oj, Dago znacznie bardziej. Znacznie.
Rafał - 16 Maj 2012, 21:23
Feliksy to zawsze pewny strzał.
gorat - 16 Maj 2012, 22:55
Rafał napisał/a | tam facet-wspinacz mieszkał na ścianie takiego wieżo-mrówkowca i nie dał się łapać ochronie. | Rozwiewając przynajmniej tą jedną wątpliwość, jeśli ktokolwiek miał:
Steven Gould "Brzoskwinie dla Szalonej Molly" (Peaches for Mad Molly) w Don Wollheim proponuje 1989
Być może były inne teksty z takim tłem, ale ten nasuwa się na myśl sam - jest za dobry, by zapomnieć.
Czarny - 17 Maj 2012, 06:05
Lisie Rudy jednak Polak, a dokładniej rzecz biorąc to autorką była Polka. Chodzi o opowiadanie Wilki na wyspie Julii Nideckiej ze Spotkań w przestworzach 2 Antologia Młodych 79.
Jednak czytałem jeszcze i to pod względem zawartości opowiadań SF.
Było też w innej książce
Kruk Siwy - 17 Maj 2012, 08:02
Brawo! Bo już myślałem, że Lis zagiął zbiorową pamięć forum.
Lis Rudy - 17 Maj 2012, 08:22
Czarny, Ty to masz łeb ! W sumie to chyba na Ciebie liczyłem najbardziej !
DZIĘKI WIELKIE
I pamiętaj że masz u mnie za to garniec przedniego piwa !
Serio, serio...
Sprawdziłem nerwowo szafkę bibilioteczną i okazuje się że nawet mam tą antologię, tyle że stoi zasłonięta dwoma rzędami książek nowszych a na dodatek z racji wieku (30 lat) jakaś książkowa gangrena zeżarła jej grzbiet a sama książka też się rozkleiła.
Wzruszyłem się....
Tyle lat szukania, a okazało się że mam to w domu, dosłownie parę metrów od siebie
Dzięki po trzykroć wszystkim za pomoc !
Przy okazji odkryłem że mam i antologię Don Wollheim proponuje 1989 z opowiadaniem o którym wspomniał Rafał.
Łoł !
A już myślałem że dawno, dawno temu, przy okazji rozwodu, moja ex zakosiła mi wszystkie książkowe skarby...
gorat, w tejże antologii, tyle że z roku 1985, jest opowiadanie którego autorem jest John Verley-"Naciśnij enter". Także wyjątkowe. Kiedy je przeczytałem, (a było to naprawdę dawno temu), na długie lata odechciało mi się komputerów.
Polecam koniecznie.
Czarny - 17 Maj 2012, 09:02
Ja tę antologię czytałem stosunkowo niedawno (5-6 lat temu), bo kupiłem ich ze cztery od biblioteki, która pozbywała się części staroci. Za "dziecięctwa" też kilka z nich przeczytałem, ale gdyby nie to niedawne czytanie, to nie wiem czy bym skojarzył tę treść.
A że od kilku / kilkunastu lat czytam w 99% to co sam posiadam, to szukanie nie było takie długie, wiedziałem że antologia i że SF - co na moich półkach jest mniejszością.
Co do wspólnego picia piwa, to najbliższą okazją, gdy będę "w Polsce" będzie najprawdopodobniej Polcon we Wrocławiu.
Kruk Siwy - 17 Maj 2012, 09:05
No tak. Ja to czytałem trzydzieści lat temu i wyparłem całkowicie chociaż... ta rura (!) coś mi bzykała.
Kai - 17 Maj 2012, 10:42
Lis Rudy napisał/a | John Verley-Naciśnij enter |
Uwielbiałam je. Czytałam kilkakrotnie.
A "Wilki na Wyspie" skojarzyłam, ale tak nie byłam pewna, że nawet do głowy by mi nie przyszło z tym wyskoczyć, tym bardziej, że nie pamiętałam autora
Lis Rudy - 17 Maj 2012, 13:25
Kruk Siwy, tym bardziej Ci powinno zaświtać, bo jak sam kiedyś wspominałeś, w kolejnym numerze tej antologii miało być coś twojego.
Niestety wtedy system zdechł i nie zdążył zrobić Ci dobrze. Czyż nie tak ?
Kruk Siwy - 17 Maj 2012, 13:30
Tak. Ale z bólem przyznaję, że teksty Nideckiej zupełnie do mnie nie trafiały. Zapominałem je w piętnaście minut po przeczytaniu.
Poza tym wprowadziłeś mnie w błond lisku chytrusku! Szukałem z uporem w Iskrach...
mBiko - 17 Maj 2012, 20:43
Mnie też zmylił "Iskrami". Z tej przyczyny przejrzałem "Tylko Ziemia" Emmy Popik, ale z oczywistych przyczyn inkryminowanego tekstu tam nie znalazłem.
Lis Rudy - 17 Maj 2012, 22:57
mBiko napisał/a | Mnie też zmylił Iskrami. |
pokornie proszę o wybaczenie
Sam siebie zrobiłem w dziką trombę tymi ISKRAMI. Może dlatego, że kołacze mi się po głowie jeszcze jeden tekst który kiedyś czytałem a którego niewiele pamiątam.
I pewnie ponownie uruchomię pamięć zbiorową roju do działania.
gorat - 18 Maj 2012, 21:39
Jedź z koksem zatem, nawet jeśli paliwa niewiele.
Taselchof - 19 Maj 2012, 17:21
ilcattivo13, Skończyłem ,,Legendę " i chcę więcej ile tego wyszło z zamierzonych ?
ilcattivo13 - 19 Maj 2012, 23:09
Taselchof - a płakałeś na pogrzebie Drussa? Jakby co, wszyscy płaczą
Chronologicznie, cykl drenajski wg. Zysk i s-ka wygląda tak:
1 Waylander
2 W królestwie wilka
3 Druss Legenda - pierwsze kroniki
4 Legenda kroczącej śmierci
5 Legenda
6 Król poza bramą
7 W poszukiwaniu utraconej chwały
8 Zimowi wojownicy
Niestety, w nie wydano Hero in the Shadows (pomiędzy 2 i 3), drugiej części Druss Legenda - pierwsze kroniki, White Wolf (przed Legendą) i ostatniej części cyklu - The Swords of Night and Day. Na szczęście, każda część, to zamknięta całość, więc da się żyć. Ale co to za życie, panie dziejku... :/
Enyłej, polecam też cykl Sipstrassi:
1 Mroczny księżyc
2.a Król Widmo
2.b Ostatni miecz mocy
3.a Wilk w cieniu (to pozycja obowiązkowa dla miłośników westernów z Clintem E.)
3.b Ostatni strażnik
3.c Kamień krwi
I oczywiście trzytomową "Troję". Bo to klasa sama w sobie.
A potem jeszcze jest dwutomówka o Parmenionie: Lew Macedonii i Książe Mroku i reszta: dwa pierwsze tomy cyklu Rigante oraz dwie z niczym niezwiązane powieści. Szukaj na wiki, albo po sąsiedzku, w wątku post-apo
Edit: poprawka numeracji
Taselchof - 19 Maj 2012, 23:34
Kroniki jak rozumiem to prequel o Drussie ? Oj uroniła się łezka w oku. Dzięki za polecenie cyklu będę musiał sie pomęczyć w poszukiwaniach tego co wyszło, mam nadzieje, że lokalne biblioteki przetrwają moje szturmy, szkoda że te nowe wydania nie dociągnęły do końca.
ilcattivo13 - 19 Maj 2012, 23:40
Poprawiłem numerację i tak, 3 i 4 to powieści o młodym Drussie. Co do wydawania, to niestety wina Zysku - skakali z cyklu na cykl, jak dzikie łosie, zamiast wydawać jeden do końca. Szkoda tez, że to drugie wydawnictwo nie wydało brakujących tomów, zamiast wznawiać stare :/ Widocznie Gemmell w Polce nie może trafić na myślącego wydawcę :/
Zgaga - 6 Czerwca 2012, 15:37
Oglądam właśnie "Alfabet mafii". Taki dokument TVN o mafii w Polsce.
Ale znacie może jakąś książkę w miarę uczciwie przedstawiającą tę tematykę?
Iwan - 6 Czerwca 2012, 15:43
Zgaga, jest książka pod tym samym tytułem
Zgaga - 6 Czerwca 2012, 18:50
Faktycznie - jest. Na allegro ceny niebotyczne. I niewielu bibliotekach.
Oki. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
joe_cool - 7 Czerwca 2012, 18:24
Zgaga, a tylko polska mafia Cię interesuje czy ogólnie temat mafijny?
Zgaga - 8 Czerwca 2012, 17:10
Raczej polska. O mafii w świecie coś mam. Interesuje mnie nasze podwórko, np. warszawska Praga lat 90-tych. Ostatecznie wtedy już tam mieszkałam: co jakiś czas huknęło, czasem natrafiało się na wypalona skorupę. O co chodziło?
Sandman - 10 Czerwca 2012, 21:45
Mam pytanko, przymierzałem się ostatnio do książek Petera F Hamiltona i teraz podstawowa kwestia czy warto (nic do tej pory nie czytałem tego autora) i jak połapać się w kolejności książek i w cyklach bo np Gwiazda Pandory u nas ma dwa tomy (Ekspedycja i Inwazja) a na oficjalnej stronie autora wygląda to trochę inaczej.
Kruk Siwy - 11 Czerwca 2012, 00:13
Dawno temu przeczytałem Dysfunkcję rzeczywistości. Podobało mi się. Może nawet powtórzę lekturę i zajmę się ciągami dalszymi. Duża wyobraźnia, tylko książki kobylaste, duuużo czytania.
Co do kolejności nie mam pojęcia.
ilcattivo13 - 4 Lipca 2012, 22:50
Mógłby mi ktoś powiedzieć, czym się różni stary "Tkacz iluzji" (Supernowa) Białołęckiej od "Naznaczonych błękitem" w wersji dwutomowej i jednotomowej (Runa)?
Jaki zakres akcji mieści się w pierwszym, a jaki w drugim tomie i czy wersja dwutomowa nie została okrojona do wydania jednotomowego?
Czy w obu wydaniach "Naznaczonego..." narracja jest prowadzona jak w "Tkaczu..." - czyli pierwszoosobowo, czy też w "TPP"?
Czy w "Naznaczonych..." jest "Twierdza na Kozim Wzgórzu" i "Gwiazda i Róża"?
Ziemniak - 5 Lipca 2012, 17:28
Za wiki:
Cytat | Tkacz Iluzji (1997), zbiór opowiadań:
Tkacz Iluzji
Błękit maga
Wyspa Szaleńca
Jaszczur
Drugi krąg
Naznaczeni błękitem, 2 części (2005; 2010-11) – powieściowa wersja zbioru Tkacz Iluzji |
Tytuły rozdziałów w 'Naznaczeni błękitem':
Twierdza na Kozim Wzgórzu
Gwiazdy i Róża
Tkanie Iluzji
Błękitna szarfa
Na smoczej ziemi
Wojny i przymierza
Magowie Drugiego Kręgu
ilcattivo13 - 5 Lipca 2012, 17:43
dzięki, a możesz jeszcze mi powiedzieć, który rozdział kończy pierwsza część pierwszej księgi?
|
|
|