To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 26 Października 2006, 08:53

gorim1 ale wiesz, że nie googlamy?

a Urbaniuk pozwolił Ci zadawać?

gorim1 - 26 Października 2006, 08:54

fidel powiem tyle byłem akurat w buwie :DDDD
i poszukałem
(kumple pomogli)

Fidel-F2 - 26 Października 2006, 08:56

sorry za offtop

co to buwa?

gorim1 - 26 Października 2006, 08:58

bibloteka uniwersytetu warszawskiegocztery upojne godziny na szukanie odpowiednich książek :DDDDD
kurcze mała ta wzmianka a historia ciekawa
bogu dzięki dorwałem kumpli co znają francuski :DDD

Fidel-F2 - 26 Października 2006, 09:05

gorim1 nie zmieniamy postów do których ktoś się już odniósł (a na pewno nie kasujemy). To grozi warnem. Regulamin trzeba poczytać.
Urbaniuk - 26 Października 2006, 09:07

gorim1: to wiesz co się konkretnie stało czy napisać?
gorim1 - 26 Października 2006, 09:23

dokładnie niestety nie bariera językowa
post tu wrócił:

Jakie są imiona angielskiego kronikarza który opisywał między innymi podbój irlandii przez normańską anglię
ta osoba widnieje pod trzema mianami łacińskim i dwoma angielskimi
prosze o podanie tytułu dzieła w którym opisuje tenże fakt
miłego grzebania (wymagana znajomość angielskiego )

Urbaniuk - 26 Października 2006, 10:04

gorim1: Ok.
Żeby nie przedłużać, najprostszą odpowiedzią było by: "rytuał voodoo(ew. wodu)".

Boukman był hunganem, czyli jak można by rzec dla uproszczenia kapłanem voodoo. Nocą zgromadził niewolników i odprawił rytuał, ponadto zorganizaował cos na kształt "krwawej uczty z przysieganiem": "wprowadzona zostaje czarna świnia, której kwik nikne w huku burzy. Gwałtownym gestem kapłanka (mambo) zanurza swój kordelas w szyi zwierzęcia. Tryskająca, dymiąca krew zostaje zostaje zebrana i rozdzielona naokoło niewolnikom - piją ją wszyscy, wszyscy też przysiegają wykonywać rozkazy Boukmana."
22 sierpnia niewolnicy z 5 posiadłości ruszają do walki. Swoją drogą to była prawdziwa rzeź, francuzów m.in. cięto piłami (jak u Wyspiańskiego w opisie rabacji:"Myśmy wszystko zapomnieli;mego dziadka piłą rżneli." - to o rabacji).
Boukman był odważnym wojownikiem, uznawno go za nieśmiertelnego, właśnie dlatego jego głowę Francuzi wystawili na widok publiczny w Cap-Haitien.

Każdy naród ma swojego ksiedza Marka tylko czasem jest on czarny i z Chrystusem nie ma nic wspólnego, a wręcz przeciwnie.

Nexus - 26 Października 2006, 13:08

... i dodam, że miejsce rytuału nazywało się właśnie Bois Caiman :)
Czy w przysiędze nie było wspomniane, że będa zabijać białych? Tak pisało w skrócie historii Haiti, którą czytałem.

Fidel-F2 - 26 Października 2006, 13:15

ale, ale, Urbaniuk jakaś decyzja personalna?
Urbaniuk - 26 Października 2006, 13:38

Fidel-F2: gorim zadaje był najblizej a coś mi czule szeptało że na pełne rozwiązanie nie ma co liczyć :D
Nexus: nie wiem, u mnie tego nie ma, ale ja raczej skupiam się na tym które loa przybyło :mrgreen: Tak czy inaczej plan wykonali jak Wincenty Pstrowski, wyrzynali wszystko co białe i gdzieś czytałem, ze w związku z miesanymi uczuciami polaków na Haiti i tym że kilku legionistów przeszło na stronę powstańców, niewolnicy byli dla nich szczególnie łakawi. Nie torturowali ich przed śmiercią :mrgreen:

joe_cool - 26 Października 2006, 18:00

gorim1 pytanie zadał, ale czy ktokolwiek odpowie bez googlania i innych pomocy naukowych, to nie sądzę...
gorim1 - 26 Października 2006, 20:02

podpowiadam odsyłam do słownika biograficznego historii anglii podpowiem na dzisiaj tyle że był walijczykiem i tak sporo zdradzam :P
prawie połowę imienia (nawet dwóch)
joe_cool myślisz że u mnie się nie obyło bez pomocy naukowych i to sześciotomowej histori francji była wzmianka czterozdaniowa o początkach powstania na haiti

dareko - 27 Października 2006, 12:07

gorim1, chyba nie do konca orientujesz sie w watku :) Korzystanie z google, to oszustwo. Ogolnie, korzystanie z jakichkolwiek pomocy to skucha. :) Tobie sie upieklo, mysle, ze dlatego, ze pytanie bylo bardzo trudne, a ty w znalezienie odpowiedzi wlozyles calkiem sporo wysilku. Ale na przyszlosc, to nie tedy droga.
Nexus - 27 Października 2006, 14:43

Ja tymi pytaniami męczę potem kumpli w pracy. A oni zaraz do guglowania się biorą, albo inną wikipedię odpalają. A ja na to: " Z głowy koledzy, z głowy to ma być :twisted: ". Pytanie o Strachwitzu mam właśnie z takich rozmów (naprzeciwko siedzi pasjonat historii i często gadamy na ten temat). Ostatnio też dowiedziałem się ciekawej rzeczy, ale zatrzymam to na następne pytanie. :twisted: :D
A zagadką o Haiti całkiem ich załatwiłem. Chwała Urbaniukowi! :bravo

Urbaniuk - 27 Października 2006, 19:08

Nexus: "Chwała Urbaniukowi!". No ba! :D
Co do trudności zagadki z Haiti to nie trzeba było wertować czterotomowej historii Francji. Dzisiaj zapytałem kolegę Orbitowskiego:"Co murzyni z haiti zrobili przed powstaniem", a on bezbłędnie stwierdził że rytuał voodoo.
Czy poza voodoo i obecnością tam legionistów haiti w ogóle się komuś z czymś kojarzy? :mrgreen:

dareko - 27 Października 2006, 19:28

Z bieda, Gromem, nieustajacym kryzysem i takie tam.:) No i z Dominikana oczywiscie :)
Nexus - 27 Października 2006, 20:53

Urbaniuk, To ze kolega Orbitowski wiedział, to nie jest żaden dowód, że łatwo to znaleźć... podejrzewam, że Wasza para ma jakieś podświadome połączenie, z którego nawet nie zdajecie sobie sprawy :mrgreen:
A co do Haiti, to jak wspomniał dareko, też kojarzy mi się z Dominikaną. Ogólnie bardzo słabo medialny kraj (może poza turystyką).

Urbaniuk - 27 Października 2006, 21:30

Nexus:" podejrzewam, że Wasza para ma jakieś podświadome połączenie, z którego nawet nie zdajecie sobie sprawy". Ty podejrzewasz ja wiem i juz wielokrotnie sie przekonałem :D , ale tu chyba nie o to chodzi, po prostu Orbitoski oglądał "Węża i tęczę" Crawena, swoją drogą polecam, fajny film.
A tak na marginesie to "para", to np Kora i Sipowicz, Gretkowska i Pałucha, albo Paprocki and Brzozowski. :twisted: My jesteśmy spółką autorską, jak Tuwim i Słonimski, Strugaccy albo Borges i Casares. Szczególnie ci ostatni, Dunin-Wąsowicz z Lampy nawet nas do nich porównywał :D Oprócz skromności nic mi nie brakuje :mrgreen:
Dareko: w czasach powstania Haiti było jedną z najbogatszych kolonii, zmieniły to dopiero szczęsne czasy samostanowienia :D

Nexus - 27 Października 2006, 21:45

Urbaniuk, semantyka :P Polecam definicję pary w Słowniku Języka Polskiego
Pararara
Ale uszanuję tę uwagę. Czy skojarzenie z Kurkiem i Kamińskim jest na miejscu? Bo oni właśnie jako pierwsi przyszli mi na myśl. Ech... to była par.... spółka :D

gorim1 - 27 Października 2006, 21:50

ehhh mi ta moja zagadka wydaje się łatwa i dla osób które znają historię Irlandii jest banalna
no ale to specyficzne grono osób
grialdius cambrensis, gerald de barii, gerald of wales
dzieła to
Topographia Hibernica
Expugnatio Hibernica
a dla mnie wyjątkowo proste i łatwe (na ten temat mam zamiar pisać magisterkę chociaż profesor uważa że temat byłby lepszy na doktorat :( )

to chociaż podajcie kto dokonał podboju Irlandii i jego rok

Nexus - 27 Października 2006, 22:26

gorim1, czy chciałbyś dostać pytanie z mojego podręcznika wydanego w 5 egzemplarzach, z czego cztery spłonęły? :P To ma być wiedza powszechnie dostępna, więc nie dziw się, że nikt nie odgadł. Miałem po ręką historę Anglii i nie znalazłem tam nic na ten temat...
Urbaniuk - 27 Października 2006, 23:40

gorim1: a moja była łatwa dla tych którzy zajmują się historią voodoo :mrgreen:
Nexus: Kurek i Kamiński :shock: :shock: :shock: :bravo
Inne działania, inna liga, inne tematy. Sonda to kult w ciapki, a obaj panowie sprawiali że czwartek był dla mnie świętem, tam dam dadadadadam, tam dam dadadadadam, tam dam bam bam bam, tam dam bam bam bam, tam dam bam bam bam, szszszszszszszsz... Do dzisiaj dostaję dreszczy jak słyszę tą melodię.
Wybitni popularyzatorzy nauki, tak więc za wysokie progi (na razie, na razie, jesteśmy młodzi :twisted: ), niemniej dzieki wielkie :D Chociaz porównywano nas już do Borgesa i Casaresa (P. Dunin-Wąsowicz), więc tez nieźle.
Moim osobistym idolem jest dr. Bogusław Bednarek (labirynty kultury) i profesorowie Kolankiewicz i Kosiński ,ale to już inna historia.

Ale offtop offtopem, a kto teraz zadaje?

Nexus - 27 Października 2006, 23:50

gorim1 zadał... pytanie drugie:
gorim1,
Cytat
to chociaż podajcie kto dokonał podboju Irlandii i jego rok

gorim1 - 28 Października 2006, 11:51

no bo w historii anglii byś nie znalazł Anglicy pomijają temat
jedynie w podręczniku stricte do historii Irlandii byś coś znalazł

gorim1 - 30 Października 2006, 17:56

henryk II 1172
niech zadaje kto chce

Ziemniak - 30 Października 2006, 18:29

To może ja :D

Co to jest punkt Curie ?

gorim1 - 30 Października 2006, 18:54

oj fizyka bądź chemia coś tam mi ktoś o tym mówił hmmmmm
na pewno nie moja dziedzina

Fidel-F2 - 5 Listopada 2006, 16:18

Ziemniak zadecyduj coś :mrgreen: Wątek zamarł.
Pogooglałem i wiem. W szkole też wiedziałem ale kiedy to było.

Ziemniak - 5 Listopada 2006, 16:53

Punkt Curie jest to temperatura specyficzna dla danego materiału ferromagnetycznego. Po jej przekroczeniu materiał ferromagnetyczny traci swoje własności magnetyczne i staje się paramagnetykiem.

Niech zadaje kto chce.

Partner forum