To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

shenra - 14 Grudnia 2010, 12:20

Ja tyż :mrgreen:
Virgo C. - 16 Grudnia 2010, 09:42

Zgadzam się z khamenei i xanem, grudniowa Nowa Fantastyka to prawdziwa uczta - ani jednego słabego opowiadania, wszystkie na poziomie znacznie powyżej średniej. Nic tylko kupować i czytać (choćby ten jeden numer) :)
Agi - 23 Grudnia 2010, 15:01

W drugim numerze DOZY jest opowiadanie Sebastiana Uznańskiego - Dotyk.
Moim zdaniem bardzo dobre. :bravo

shenra - 23 Grudnia 2010, 15:04

Agi, jak tylko zmiotę na szufelkę swoje resztki z piekarnika, zamierzam oddać się lekturze :mrgreen:
Kruk Siwy - 26 Grudnia 2010, 16:40

Taka ciekawostka:
http://www.trek.pl/forum/...type=post&id=32

Anonymous - 30 Grudnia 2010, 16:02

Katedra donosi - nowe wydawnictwo na rynku. Mocno debiutują. Przy okazji na Katedrze do poczytania przedpremierowa recenzja nowej powieści Marka S. Huberatha, fragmenty powieści (wkrótce nowe), a niedługo (I hope so...) i wywiad z autorem.
khamenei - 7 Stycznia 2011, 08:44

Jak grudniowy numer NF był naprawdę dobry, tak styczniowy wg mnie niestety słabiutki. Ze 3 opowiadania przyzwoite (acz bez większych rewelacji), a poza tym słabizna. Innymi słowy nic dobrego, co by zostało w pamięci na dłużej.

A ktoś wie, cze tak nagle MF upada? To znaczy, nigdy nie był na topie (eufemizm), ale jakoś tam się przez parę lat trzymał. A teraz nagle obwieszczają wydanie ostatniego 200-stronicowego numeru na wiosnę. A swoją drogą to był przez sporo osób bardzo niesprawiedliwie marginalizowany - w MF bardzo często dało się znaleźć wiele fajnych opowiadań.

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2011, 08:52

MF upada od paru lat, co jakiś czas
terebka - 15 Lutego 2011, 11:37

http://dobrehistorie.com....07ca5b8048f%2C0

:cry:

RIP :?:
Mam nadzieję, że nie.

Magnis - 15 Lutego 2011, 14:41

Smutna wiadomość bo czekałem na czasopismo :( .Mam nadzieje, że reaktywacja jednak będzie za jakiś czas :( .
robert70r. - 16 Lutego 2011, 10:27

Ja też mam nadzieję, że czas oczekiwania na reaktywację będzie jak najkrótszy. Swoją drogą - słaby ten ich wydawca... :(
terebka - 7 Marca 2011, 10:33

Trzy pierwsze opowiadania lutowej Nowej Fantastyki za mną. Po lekturze pierwszego pomyślałem sobie: Nie jest wcale tak źle z tą NF, jak oceniają ostatnio nieprzychylni. Demon z Arkony Andrzeja Miszczaka może mało odkrywczy, ale trzymający przy sobie do samego końca - taki mocny średniak. Lensmann i kot, który płakał Sylwii Skorstad utrzymał mnie w tym przekonaniu. Świetne opowiadanie, fantastyka potraktowana pretekstowo, ale nie samą fantastyką człowiek żyje. To opowiadanie należało przeczytać do samego końca. No i ten trzeci tekst, na którym się zatrzymałem chwilowo. Bartosza Działoszyńskiego Rozmowy Li. Nie mam pojęcia co o tym myśleć. Czy to właściwie było opowiadanie? Za głupi jestem, aby o tym zdecydować. Tak sobie jednak myślę, że coś tam jednak tkwi w tych złych malkontenckich głosach. Z notki biograficznej o autorze bije w oczy jedno zdanie, które wyjaśnia pobudki autorskie do stworzenia tego "czegoś" - Studiował na MISH (...) ze specjalnością filozofia. No tak, filozofia :roll: Tylko co przyświecało wierchuszce pisma fantastycznego by tę filozofię przygarnąć, nie wiem. Nie ogarniam.
khamenei - 8 Marca 2011, 20:08

Rzeczywiście, dwa pierwsze opowiadania z lutowej NF całkiem dobre. "Rozmów Li" nie skumałem, nowelki pani Gromyko (sory, jeśli nazwisko brzmi inaczej, ale nie chce mi się sprawdzać) niestety nie przeżyłem - tragedia. A ostatnie zagraniczne też jakoś niekierowane do mnie. Czyli dwa opowiadania warte czytania na pięć - czy to dobry wynik? Raczej nie.
Matrim - 8 Marca 2011, 20:27

khamenei napisał/a
(sory, jeśli nazwisko brzmi inaczej, ale nie chce mi się sprawdzać)

A możesz powiedzieć co jest takiego męczącego w zerknięciu na okładkę pisma, żeby się upewnić "jak brzmi"? Abstrahując od poziomu tekstu (nie czytałem), to takim komentarzem poniżyłeś Autorkę - niewarta jest nawet sprawdzenia poprawności nazwiska? Może jestem przewrażliwiony, dziś 8 marca i w ogóle, ale wk****ił mnie ten komentarz :evil:

baranek - 8 Marca 2011, 21:06

Matrim, się nie denerwuj. Zauważ, że khamenei nie nazwał autorki 'pindzią'.
Matrim - 8 Marca 2011, 21:11

baranek, też mi ta pocieszająca myśl przemknęła przez głowę.
terebka - 8 Marca 2011, 21:50

Za mną też opowiadanie Wiery Szkolnikowej i jedna trzecia tekstu Olgi Gromyko. Nie miałem jeszcze przyjemności zaznajomienia się z twórczością obu pań, i myślę sobie, że jednak zachowam sobie tę przyjemność na kiedy indziej. Może w przyszłości przeczytam coś krótkiego, co wywrze na mnie lepsze wrażenie.
khamenei - 8 Marca 2011, 22:09

Matrim napisał/a
khamenei napisał/a
(sory, jeśli nazwisko brzmi inaczej, ale nie chce mi się sprawdzać)

A możesz powiedzieć co jest takiego męczącego w zerknięciu na okładkę pisma, żeby się upewnić jak brzmi? Abstrahując od poziomu tekstu (nie czytałem), to takim komentarzem poniżyłeś Autorkę - niewarta jest nawet sprawdzenia poprawności nazwiska? Może jestem przewrażliwiony, dziś 8 marca i w ogóle, ale wk****ił mnie ten komentarz :evil:

Spoko. Nie miałem pisma przy sobie, nie chciało mi się wchodzić na inne strony podczas pisania posta. I 8 marca tego nie zmieni.

charande - 9 Marca 2011, 10:22

Cytat
Lensmann i kot, który płakał Sylwii Skorstad utrzymał mnie w tym przekonaniu. Świetne opowiadanie

Zgadzam się, świetny tekst!!

terebka - 9 Marca 2011, 10:31

A tymczasem borem-lasem doczytałem do końca opowiadanie Olgi Gromyko. No, taki styl bajkowo-rosyjski - taki współczesny Konik Garbusek. Wiem, Autorka nie Rosjanka, ale, kurde, to taki styl snucia opowieści właśnie, przy którym usiąść tylko, przemyśleć życie całe, napić się i zagryźć ogórem. Nie powiem, inna tematyka, albo inny Autor... Nie wiem.

The best of the best of the best... numeru: "Kot..." Skorstad. Bez najmniejszych wątpliwości.

xan4 - 9 Marca 2011, 20:03

Nabyłem przedstawiony z okładki w poście powyżej ostatni, podwójny (200 stron, 20 złotych) numer Magazynu Fantastycznego.
khamenei - 9 Marca 2011, 21:11

O, dobrze, że mówisz, to się porozglądam za tym niełatwym do zdobycia produktem.
Fidel-F2 - 9 Marca 2011, 21:50

xan4, a gdzie kupiłeś? w jakiej sieci znaczy?
xan4 - 9 Marca 2011, 22:03

Punkt przy Tesco, to jest chyba Ruch.
terebka - 9 Marca 2011, 23:17

xan4 napisał/a
Punkt przy Tesco, to jest chyba Ruch.

Też się tam zaopatrywałem w MF. Może nie dokładnie w tym samym, bo Tesków i punktów w tychże jest więcej niż jeden.

xan4, a jak już przeczytasz opowiadanie ze strony 148, to... ekhem... no, wiesz :wink:

Anonymous - 14 Marca 2011, 19:06

Od kilku dni na stronie Katedry trwa coroczny plebiscyt KLIK. Redakcja nominowała między innymi opowiadania z SFFiH (Kruka Siwego i Jacka Piekary), znalazł się też utwór Roberta M. Wegnera - forum silnie reprezentowane. Zapraszam do głosowania. :)
Witchma - 14 Marca 2011, 19:12

Chyba Ci się coś źle zlinkowało.
Anonymous - 14 Marca 2011, 19:18

Link jest dobry, ale może coś się schrzaniło na serwerze. Dziwne, bo jeszcze rano wszystko było w porządku. Zapytam, co się stało.
Witchma - 14 Marca 2011, 19:20

Ja i tak już głosowałam :D
Kruk Siwy - 14 Marca 2011, 19:34

Hihi. Przekierowuje do sklepu z viagrą. To już wiemy czym katedra się zajmuje...

Partner forum