To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

ketyow - 20 Sierpnia 2011, 21:09

Nie wiem nadal o co Ci chodziło. Punkt przecięcia to nie zapałka i nie może się liczyć jako krawędź, ale być może moje wyobrażenie jest zupełnie inne.
Ilt - 20 Sierpnia 2011, 21:15

No właśnie ja przecięcie potraktowałem jako krawędź - bo czemu i nie, wyróżnia się.

BTW - nie punkt.

ketyow - 20 Sierpnia 2011, 21:17

Racja.
Ziemniak - 20 Sierpnia 2011, 21:21

Ilt, zadajesz
ketyow - 20 Sierpnia 2011, 21:23

Znalazłem jeszcze jedną opcję ułożenia bez dodatkowych figur.

Zaraz zaraz. Ale ja jestem głupi - pewnie że wychodzą dodatkowe figury. Tak samo jak przedmówcy, więc nie wiem czemu to jego odpowiedź została uznana.

Ilt - 20 Sierpnia 2011, 21:25

ketyow, podziel się.
Jak coś to zagadkę zadam dopiero rano.

ketyow - 20 Sierpnia 2011, 21:28

W tej drugiej opcji spadła mi na ziemię jedna zapałka i zrobiłem z 7. Aczkolwiek można ją dołożyć tak żeby nie tworzyła żadnej figury. Tak czy owak uważam swoją pierwszą odpowiedź za poprawną, bo w Twojej też są dodatkowe figury.
Ilt - 20 Sierpnia 2011, 21:43

ketyow napisał/a
W tej drugiej opcji spadła mi na ziemię jedna zapałka i zrobiłem z 7. Aczkolwiek można ją dołożyć tak żeby nie tworzyła żadnej figury. Tak czy owak uważam swoją pierwszą odpowiedź za poprawną, bo w Twojej też są dodatkowe figury.

Pokaż z siedmiu, jestem ciekaw.
Gdzie są dodatkowe figury?
Jak chcesz zadawać (tzn. masz pomysł i nie będziesz musiał przekopywać się przez Lilavati of Bhaskaracharya i inne cuda, by znaleźć coś raczej nieznanego), to proszę, nie krępuj się, nie obrażę się. Nawet chętnie będę wybawiony. :)

ketyow - 20 Sierpnia 2011, 21:58

Nie, zadawać nie chcę, nie mam pomysłu. Dodatkowe figury są wszędzie - to, że nie widać ich na pierwszy rzut oka nic nie znaczy. Tak czy owak z 7 da się zrobić i to też tak, żeby się dodatkowe figury od razu nie rzucały.

Ilt - 20 Sierpnia 2011, 22:19

W twoim rozwiązaniu na poprzedniej stronie był nadprogramowy prostokąt. Widoczny na pierwszy rzut oka.
Do zabawy w drugie dno, bezpodstawne i niekonsekwentne uznawanie i jednocześnie nieuznawanie jednego boku za bok to ja się nie zamierzam bawić. I nie spodziewałem się, że ty będziesz.

Natomiast bardzo podoba mi się rozwiązanie z 7 zapałkami. :bravo

Ziemniak - 20 Sierpnia 2011, 22:24

Rozwiązanie Ilta było najbardziej zbliżone do ideału, wystarczy przekręcić środkowy kwadrat o mniej więcej 30 stopni w prawo :mrgreen:
Ilt - 20 Sierpnia 2011, 22:30

Zaprezentuj ideał, bo ciekaw jestem. I pewnie nie tylko ja.
Ziemniak - 20 Sierpnia 2011, 23:17

http://yfrog.com/jmimg00003201006301421j

Coś w ten deseń, tylko srodkowy kwadrat będzie sporo większy

Ilt - 21 Sierpnia 2011, 07:42

Jak posadzić 16 drzew tak, by tworzyły 15 rzędów po 4 drzewa w rzędzie?
Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2011, 07:58

jedno za drugim na równiku co 2,5tyś km
Ilt - 21 Sierpnia 2011, 08:28

40k/8 >2,5k
To pierwszy błąd. Drugi błąd jest taki, że nie wychodzi 15 rzędów. e: wycofuję e2: okrąg nie jest rzędem.

Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2011, 09:09

Ilt napisał/a
40k/8 >2,5k
owszem i co z tego?
Ilt - 21 Sierpnia 2011, 09:29

No to jak chcesz je ustawić na równiku jedno za drugim w odstępie 2,5k km? Chyba, że ja czegoś nie rozumiem?
ketyow - 21 Sierpnia 2011, 09:38

Ilt napisał/a
okrąg nie jest rzędem.

To uważam za trochę naciągane, szczególnie że wczoraj miejsce przecięcia uznawałeś za krawędź, choć niczego tam nie było ;P: Ale nie wiem też co wymyślił Fidel ;P:

Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2011, 10:13

Ilt, 2,5 x 16 = 40. Nadążasz? patrząc z góry mamy linię prostą, zaczynając od każdego drzewa po kolei plus trzy następne mamy szesnaście różnych rzędów po 4 drzewa w każdym (chciałeś piętnaście to masz piętnaści, nigdzie nie było, że nie może być więcej). Z czym masz problem?
Ilt - 21 Sierpnia 2011, 12:01

ketyow, nie upierałem się przy tym. No i krawędź przecięcia wyraźnie wyróżniała się w tej konstrukcji. Ale wiesz co, nie będę się też upierał z tym, że jak komuś każesz ustawić coś w rzędzie to nie ustawi tego w okręgu tylko na krótkim odcinku, w linii prostej, uznam, że tak też może być, bo jak się weźmie odpowiednią przestrzeń to prosty odcinek wygląda jak brzeg koła. Jak ktoś chce to czemu nie, nie mam problemu.

Fidel, jeśli tak ustawiasz sobie drzewa, to albo masz jeden okrąg gdzie jest 16 drzew (równik) i masę okręgów po 2 drzewa (południki i inne trasy w ich stylu), albo twoje proste linie są krzywe i drzewa nie stoją na okręgach, albo sobie kpisz naliczając 16 rzędów wśród drzew stojących w jednej linii, tj. w jednym rzędzie jako rzędy będące częścią większego rzędu, albo nie mam zielonego pojęcia o co ci chodzi.
Zła odpowiedź.

Rzędów po 4 drzewa ma być 15. Ile będzie innych rzędów to mi wisi, ale polecenie brzmiało "15 rzędów po 4 drzewa", nie "co najmniej 15 rzędów po 4 drzewa".

Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2011, 12:55

Ilt napisał/a
Fidel, jeśli tak ustawiasz sobie drzewa, to albo masz jeden okrąg gdzie jest 16 drzew (równik) i masę okręgów po 2 drzewa (południki i inne trasy w ich stylu), albo twoje proste linie są krzywe i drzewa nie stoją na okręgach, albo sobie kpisz naliczając 16 rzędów wśród drzew stojących w jednej linii, tj. w jednym rzędzie jako rzędy będące częścią większego rzędu, albo nie mam zielonego pojęcia o co ci chodzi.
o czym Ty tu piszesz?

btw, spełniłem wszystkie warunki zawarte w zadaniu. Jest 16 drzew, jest 15 rzędów po cztery sztuki. Dodatkowe warunki wymyślasz ad hoc.

Ziemniak - 21 Sierpnia 2011, 13:12

Fidel-F2, nie wymyślaj cudów, tylko udowodnij empirycznie, idź i posadź te drzewka :mrgreen:

Ilt - 21 Sierpnia 2011, 14:23

Fidel, ty mi napisałeś takie coś:
. . . . . .
I jak to jest jeden rząd sześciu kropek, dla ciebie to trzy rzędy po dwie kropki. No sorry, ale nie. Jakbym się starał, jakbym nie kombinował, nie.
I nie, jakbyś jakimś cudem dotarł do 16 rzędów (a nie dotarłeś) po 4 drzewa to i tak nie spełniałbyś warunków zadania, bo tych rzędów miało być 15.

Ziemniak, dobrze, to jest jedna z prawidłowych odpowiedzi. Gdyby ktoś nie mógł się doliczyć pięciu rzędów, to składają się one z wierzchołków zewnętrznej gwiazdy i przechodzą przez drzewo w środku.
Zadajesz!

Ziemniak - 21 Sierpnia 2011, 15:07

To może coś nierysunkowego ;P:

Mamy 12 kulek, z których jedna jest innej wagi niż pozostałe (nie wiadomo, czy lżejsza czy cięższa). W jaki sposób w ciągu 3 ważeń na wadze szalkowej wyeliminować "inną" kulkę?

Alatar - 21 Sierpnia 2011, 15:29

Fidel-F2, czy dobrze Cię rozumiem?

Zakładając, że to jest rozmieszczone na okręgu - równiku:

* * * * * * * * * * * * * * * *

więc można liczyć:

[* * * *]* * * * * * * * * * * * pierwszy rząd po 4 drzewka

*[* * * *]* * * * * * * * * * * drugi rząd
.
.
.

*]* * * * * * * * * * * *[* * * ostatni rząd.

Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2011, 17:41

Alatar, +1

Ziemniak
Bierzesz po trzy dowolne kulki i kładziesz je na szalkach jeśli jest równo poszukiwana kulka jest w trzeciej trójce. Zdejmujesz jedną trójkę i kładziesz na szalkę tę która została. Tym sposobem dowiadujesz się w której trójce jest interesująca Cię kulka i czy jest lżejsza czy cięższa. (jeśli przy pierwszym ważeni waga się przechyla, znów wymieniasz jedna z trójek i od drugiej strony dowiadujesz się tego samego)
Bierzesz po jednej kulce z wyselekcjonowanej trójki, jeśli waga jest w równowadze szukana kulka to ta która została. Jeśli waga nie jest w równowadze to wiedząc czy to lżejsza czy cięższa wybierasz stosowną.

Ziemniak - 21 Sierpnia 2011, 20:14

Fidel-F2, po pierwsze kulek jest dwanaście a po drugie ważeń masz trzy ;P:
Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2011, 20:32

z jakiegoś powodu byłem przekonany, że 9 :oops:
Matrim - 21 Sierpnia 2011, 22:15

Dałem sobie spokój, bo mi głowa już dymi ;)

Partner forum