Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy
Luc du Lac - 20 Marca 2015, 10:11
hmm, trudno mi się konkretnie wypowiadać, bo film widziałem 20 lat temu z okładem - jeszcze w epoce VHS
ale wtedy mi się podobał
m_m - 20 Marca 2015, 18:04
Też mi się wtedy podobał. Ale nie zamierzam sprawdzać jak byłoby teraz. A i suspens jakby już nie ten
Fidel-F2 - 22 Marca 2015, 19:25
Lewiatan / Leviathan ketyow zachęcił. 100% kalka Aliena. Na każdej możliwej płaszczyźnie. I na każdej płaszczyźnie jest to poziom o szczebelek niższy. W zasadzie można by wytoczyć proces o plagiat. W sumie jakośtam daje radę.
elam - 22 Marca 2015, 20:45
Chappie.
Nie tak dobre jak District 9, na pewno dla młodszych odbiorców, ale niezłe.
Właściwie, powiedziałabym, że to film dla nastolatków - początkujących miłośników fantastyki, którzy jeszcze tematyką sztucznej inteligencji się nie znudzili.
Jakoś tak.... kobiecy, a może nawet : dziewczęcy. Ale że jestem kobietą, to mi się podobał, chociaż jako osoba już nieco w tematyce obeznana, kilka razy miałam ochotę zazgrzytać zębami.
mesiash - 23 Marca 2015, 11:52
Interstellar. No nie wiem. Z jednej strony to logiczna szmira, i gdyby nie dobre aktorstwo, nieprzesadzone efekty specjalne i bardzo dobrze pokazana beznadziejność tej naszej pozycji we wrzechświecie, to byłoby bardzo złe kino. Nie twierdzę, że kilka dobrych scen ratuje 2,5 godzinny film, ale niektóre z nich, np. zapadają w pamięci. Może się mylę, ale wszelka fabuła w tym filmie jest tylko tłem dla różnych postaw ludzkich - są źli i bardziej źli naukowcy, troskliwi i nietroskliwi rodzice a także ciekawe koncepcyjnie roboty. Jak dla mnie kino nie tyle warte polecenia, co warte poznania, jeżeli ktoś nie widział, a nie ma pomysłu.
Z drugiej strony Into the woods. Zaakceptowałbym jako przedstawienie teatralne - bo przecież dokładnie tak było prowadzone od początku do końca, ale jako film się nie sprawdza. W pewnym momencie nudzi człowieka niemiłosiernie, i po godzinie oglądania musieliśmy zrobić z małżonką przerwę. Meryl Streep nominowana chyba z rozpędu, bo jakoś ogólnie aktorsko to tylko jedna osoba odstawała in plus -starszy książe, ale dopiero w połowie filmu widać że sztywność jest wymuszona. Ogólnie dla dzieci, i to nawet w wieku 8+, tak mi się przynajmniej wydaje.
m_m - 28 Marca 2015, 00:24
Barbarellę sobie dziś obejrzałem po raz kolejny.
Ależ to jest psychodeliczny film, wspaniały wizualnie, i bardzo naiwny fabularnie. Ale takie było pewnie zamierzenie twórców. Obraz nakręcono 45 lat temu, a jest w nim więcej seksu i ogólnie nagości, niż w filmach współczesnych, ale temu już kiedyś się dziwiłem przy innej okazji. Świetny film, bez dwóch zdań.
Goria - 28 Marca 2015, 10:51
mesiash napisał/a | Interstellar. No nie wiem. Z jednej strony to logiczna szmira, i gdyby nie dobre aktorstwo, nieprzesadzone efekty specjalne i bardzo dobrze pokazana beznadziejność tej naszej pozycji we wrzechświecie, to byłoby bardzo złe kino. Nie twierdzę, że kilka dobrych scen ratuje 2,5 godzinny film, ale niektóre z nich, np. zapadają w pamięci. Może się mylę, ale wszelka fabuła w tym filmie jest tylko tłem dla różnych postaw ludzkich - są źli i bardziej źli naukowcy, troskliwi i nietroskliwi rodzice a także ciekawe koncepcyjnie roboty. Jak dla mnie kino nie tyle warte polecenia, co warte poznania, jeżeli ktoś nie widział, a nie ma pomysłu.
|
Faktycznie strasznie głupi film. Zamiast posadzić drzewa, żeby ograniczyć erozję gleby i uratować Ziemię, oni . McConaughey gra jak zwykle niestety, z tym, że wygląda na bardziej naćpanego/pijanego niż normalnie. Mówi czasem tak niewyraźnie, że mój facet miał spore problemy ze zrozumieniem. Muzyka, mająca za pewne być innowacyjna i niesamowita, przeważnie jest koszmarna, za głośna i ograniczająca się najczęściej do kilku wysokich nut, które dodatkowo zagłuszająca bełkoczącego McConaughey. Bleeeeeee
Big Hero 6 - fajny. Widać, że bazują na "Jak wytrenować smoka", ale poza tym bardzo fajny i ciepły film.
elam - 28 Marca 2015, 18:27
A ja byłam dzisiaj na EX MACHINA.
bo ja wiem... nie znam się
Mi się podobało. Siostrze mniej.
Trochę jak sztuka teatralna, 4 aktorów, oszczędność środków, scen, dobre dialogi.
Luc du Lac - 28 Marca 2015, 21:05
Europa Report - świetny film z gat. hard SF
dla mnie spokojnie wchodzi do jakiegoś TOPu
Magnis - 29 Marca 2015, 17:24
Nocna bestia
Rodzina wraz z przyjaciółmi wchodzi do swojego domu, by poszukać ojca i zostaje zaatakowana przez dziwnego stwora. Tak pokrótce wygląda fabuła. Praktycznie film dzieje się w jednym miejscu czyli w domu, do którego trafiają bohaterowie. Ogląda się dobrze lecz niczym się nie wyróżnia wobec innych horrorów. Można obejrzeć.
thinspoon - 29 Marca 2015, 17:28
Magnis, uwielbiam Twoje recki.
Dunadan - 29 Marca 2015, 19:13
Luc du Lac, Europa Report była super, szkoda że nie ma więcej tego typu filmów. Czasem mam wrażenie że duży budżet psuje filmy...
Luc du Lac - 29 Marca 2015, 20:50
Dunadan napisał/a | Luc du Lac, Europa Report była super, szkoda że nie ma więcej tego typu filmów. Czasem mam wrażenie że duży budżet psuje filmy... |
kwintesencja filmu tego gatunku,
Goria - 29 Marca 2015, 21:41
Luc du Lac napisał/a | Dunadan napisał/a | Luc du Lac, Europa Report była super, szkoda że nie ma więcej tego typu filmów. Czasem mam wrażenie że duży budżet psuje filmy... |
kwintesencja filmu tego gatunku, |
Faktycznie świetny film i jeszcze Karolina Wydra.
Duże budżety idą na bełkoczące gwiazdy jak w Interstellar, znanych, acz przygłuchych kompozytorów (chyba dlatego muzyka jest za głośna i ogranicza się do kilku dźwięków), światowej sławy reżyserów itd...
Jeżeli za granie Iron Mana Downey Jr bierze 50 mln, a inni tylko po 4-5 mln za resztę superbohaterów migających w tym samym filmie, to nic dziwnego, że budżety są duże, a filmy i tak kiepskie.
Luc du Lac - 29 Marca 2015, 22:23
po filmie aż sprawdziłem kim jest ta Wydra
później faktycznie z Hałsa ją skojarzyłem
Dunadan - 29 Marca 2015, 23:47
Czaga, no tak to jest niestety właśnie ostatnio :-/ zdarzają się wyjątki - albo to może KIEDYŚ się zdarzały, ale teraz znani reżyserzy, studia, aktorzy - wszyscy jadą tylko ma oparach tego co kiedyś tworzyli... aż się boję co będzie z Gwiezdnymi Wojnami, choć mam nadzieję ze jednak nie dadzą tyłka.
m_m - 29 Marca 2015, 23:48
Interstellar w końcu zobaczyłem. Nie jestem fizykiem, nie widziałem błędów naukowych związanych z czarnymi dziurami i innymi takimi. Niestety za wielu zalet tego obrazu też nie zauważyłem. Nie ma już na świecie ani jednego tomografu, za to jest technologia pozwalająca na podróże kosmiczne. Rolnictwo jest najważniejszą dziedziną nauki, a nie można sobie poradzić z pustynnieniem Ziemi. Ludzkość nie ma co jeść, a za kilkadziesiąt lat cześć z nich mieszka na stacji kosmicznej (reszta czeka na ewakuację i co jedzą?).
Sam film wizualnie świetny, aktorsko też, jakoś McConaughey niespecjalnie mi przeszkadzał.
A finał absolutnie mnie zniechęcił i wkurzył
No nie, nie mogę tego przetrawić.
Ale nie mogę też ukryć, że oglądałem ten film z zaciekawieniem i emocjami.
Na pewno nie jest to nowa Odyseja kosmiczna, ale warto samemu sprawdzić dlaczego nie.
Dunadan - 30 Marca 2015, 00:09
m_m napisał/a | a nie można sobie poradzić z pustynnieniem Ziemi |
Ano nie i akurat to mnie nie dziwi. Do terraforming a podróż międzygwiezdna to jednak zupełnie inna bajka i w ten argument jestem w stanie uwierzyć.
m_m napisał/a | No nie, nie mogę tego przetrawić.
Ale nie mogę też ukryć, że oglądałem ten film z zaciekawieniem i emocjami. |
Miałem dokładnie takie same odczucia. Sceny z w kosmosie był niesamowite - dodam ze naukowcy obecnie używają modelu stworzonego na potrzeby tego do badania zachowań czarnych dziur. Choć sama Czarna dziura była przedstawiona tak se* no ale jakoś trzeba było ją pokazać
*ilość promieniowania z okolic czarnej dziury nie pozwoliłaby nic zobaczyć- tak samo jak w przypadku Słońca choć w takim Sunshine pięknie sobie z tym problemem poradzili.
Goria - 30 Marca 2015, 09:05
Dunadan napisał/a | m_m napisał/a | a nie można sobie poradzić z pustynnieniem Ziemi |
Ano nie i akurat to mnie nie dziwi. Do terraforming a podróż międzygwiezdna to jednak zupełnie inna bajka i w ten argument jestem w stanie uwierzyć.
|
Sadzić drzewa zamiast kukurydzy, albo pomiędzy polami. Naukowcy już od dawna mówią, że olbrzymie, jednolite uprawy nie są dobre. Rolnictwo bez technologii jest mało wydajne- więc argument z początku filmu, że nie potrzebują inżynierów tylko farmerów jest beznadziejny. Przełomy cywilizacyjne były i będą związane z technologią. Czy to odkrycie koła, orki, zbudowanie silnika czy komputerów. Inżynierowie mogliby postawić olbrzymie szklarnie, w których ludzie mogliby mieszkać z roślinami i mieć w *beep* pustynnienie.
Jeżeli mają technologię pozwalająca na budowanie baz kosmicznych to powinni sobie poradzić z posadzeniem lasów, albo w najgorszym przypadku zrobienie olbrzymiej kopuły na Ziemi. Na Ziemi jest gleba, grawitacja, resztka atmosfery, dobra temperatura, baza na której można budować. W kosmosie - hym, trzeba zaczynać od zera? Argument, ze na Ziemi wszyscy się uduszą - tak jakby w przestrzeni kosmicznej można oddychać swobodnie. To nie ma sensu.
edit
U mnie Wydra raczej z Justified, grała w zeszłym sezonie. Po 3 odcinkach House mi się znudził - zawsze był ten sam schemat. Przy czym w tych odcinakach, które oglądała, prawie śmierci można by uniknąć, gdyby przeprowadzili dobry lekarski wywiad. Szkoda, że Justified się już kończy rewelacyjny serial.
Fidel-F2 - 30 Marca 2015, 09:12
Bo to wielkie G jest a nie film. Rzecz głupia w każdym aspekcie.
Luc du Lac - 30 Marca 2015, 10:16
Fidel-F2 napisał/a | Bo to wielkie G jest a nie film. Rzecz głupia w każdym aspekcie. |
mówisz o Interstellarze ?
zamierzywam sobie zakupić w tym tygodniu i popatrzeć na toto na święta u teściów
lubię filmy Nolana - ale sam pomysł na wyprawę do wnętrza dziury ? (czy też nawet na obrzeża) zakrawa, a nawet po porostu - jest głupi. Ale tak czy inaczej - chętnie popatrzę
Goria - 30 Marca 2015, 10:36
Luc du Lac, nie warto - szkoda pieniędzy. Lepiej posadź drzewko czy coś.
Lowenna - 30 Marca 2015, 14:50
Czaga, +1
nureczka - 30 Marca 2015, 15:45
Czaga, Lowenna, przyłączam się do opinii.
Lowenna - 30 Marca 2015, 18:09
Zaraz wpadnie Fidel i znowu nazwie nas czarownicami
Mandarynki. Ida nie powinna dostać oscara.
elam - 2 Kwietnia 2015, 20:04
Widziałam trailera Mandarynek i też chciałabym zobaczyć, tylko jak i gdzie ?
ihan - 2 Kwietnia 2015, 21:50
Coś za mną chodzi. Orbit zachwycał się w ostatniej NF i dostrzegał drugie dna i szczegóły, których ja nie widziałam, co nie znaczy, że Orbit nie ma racji. Całkiem zgrabny horror, zaskakujący w prostocie. Bo, ot główna zasada horroru tu doprowadzona do doskonałości, nie sypiaj z kim popadnie, bo choroby weneryczne i niechciana ciąża mogą być twoim najmniejszym zmartwieniem. Miasteczko leżące gdzieś tam z ładnymi ceglanymi i ceglanopodobnymi domkami, ale całe w zasadzie beznadziejne. W ogóle jakaś małomiasteczkowa beznadzieja, bohaterowie ani interesujący, ani ładni (siedząca obok mnie w kinie dziewczyna skwitowała Jay, główną bohaterkę: "ale ma brzydkie ciało" i nie kłamała), ani mądrzy. I w zasadzie przerażający film w sumie, dziewczyna siedząca koło mnie co chwilę wrzeszczała, co odrobinę przeszkadzało mi w odbiorze filmu, bo trudno serio się wczuwać jak ktoś za uchem wrzeszczy.
Duży plus, że nie było żadnych wyjaśnień dotyczących klątwy: dlaczego, kto i po co.
Tylko niestety główne założenie filmu sensu nie miało.
Oczywiście daleko Coś za mną chodzi do doskonałego Babadooka, ale i Babadook nie zdarza się codziennie, a nawet nie raz na kilka lat.
Luc du Lac - 6 Kwietnia 2015, 00:06
Znaczy się wiedziałem że to będzie zły film, ale nie sądziłem że aż tak
obejrzałem Transformersy, te z DinoBotami, i ja pier÷=%_€
Jak można rozpowszechniać ten film bez ostrzeżenia, że każda minuta filmu zabija 10 000 komórek mózgowych?
To się do prokuratury nadaje
Fidel-F2 - 6 Kwietnia 2015, 00:52
Przeca to dla dzieci jest.
Luc du Lac - 6 Kwietnia 2015, 00:53
Dla dzieci powinno być to zabronione
|
|
|