To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Martva - 5 Grudnia 2010, 14:38

Kai, poniżej 15 roku życia są nie tylko gorące czternastoletnie galerianki :shock:

I seks z czterolatkiem jest dla tego czterolatka bardziej demoralizujący niż zapalenie skręta przez trzydziestolatka. Tak sądzę. Ale mogę się mylić, co ja tam wiem.

Kai - 5 Grudnia 2010, 14:47

Martva napisał/a
Kai, poniżej 15 roku życia są nie tylko gorące czternastoletnie galerianki :shock:

I seks z czterolatkiem jest dla tego czterolatka bardziej demoralizujący niż zapalenie skręta przez trzydziestolatka. Tak sądzę. Ale mogę się mylić, co ja tam wiem.

Zdaje się, że napisałam "Uwaga, nie mówię tu o przypadkach molestowania rodzicielskiego czy rodzinnego, to jest całkiem co innego", tylko jakoś tego nie doczytałaś...

Dla mnie porównanie tych dwóch spraw jest żałosnym chłytem marketingowym

Martva - 5 Grudnia 2010, 14:58

Kai napisał/a
Uwaga, nie mówię tu o przypadkach molestowania rodzicielskiego czy rodzinnego, to jest całkiem co innego

Ale gdzie ja coś piszę o rodzinie? :shock: Pedofile nie krzywdzą tylko swoich krewnych.

Kai napisał/a
Co do ustawy - po przeczytaniu obu linków Żerania mam spore wątpliwości.

O których linkach mówisz?

Kai napisał/a
Ale mimo wszystko uważam, że seks jest mniej szkodliwy i demoralizujący.

Od czego?

Ja naprawdę nie wiem czy mi dzis mózg zamarzł czy stosujesz jakieś za bardzo skrócone skróty myślowe, ale nie mam pojęcia o co Ci chodzi.

Kostucha Drang - 5 Grudnia 2010, 15:17

NURS napisał/a
Kostucha Drang napisał/a
Wiem na pewno

Uff, ale mi ulżyło.

Tylko psychicznie... W sumie koleś dwa lata terapii ma za sobą, o ile to nie ściema tylko na pozytek prokuratury, to przyznasz, że ma problem. Spory problem. Znam alkoholików, którzy znacznie szybciej wychodzili z fizycznego uzaleznienia, nie mówiąc już o palaczach, którzy co tydzien potrafią rzucać palenie :-) żart oczywiście...
Otóż takim oto sposobem można udawac, ze nawet heroina jest w sumie fajna, bo niby dlaczego nie, jak się ją bierze z umiarem, to człowiek moze funkcjonowac latami, calkiem normalnie, tylko traci mase kasy na zakup działek, których za cholernę nie da się zabudować.
Dwa lata odwyku, i *beep*. specjaliści nie wydawali się tym specjalnie zdziwieni, w swoich wypowiedziach, więc to nie jest nic niezwykłego w takich przypadkach. I ty mi mówisz o malym problemie? :twisted:

Chyba nie całkiem ogarniasz. Zapytałeś czy MJ uzależnia - odpowiedż brzmi: nie uzależnia fizycznie natomiast psychicznie potrafi uzaleznic. NIGDY NIE MÓWIŁEM ŻE TO MAŁY PROBLEM.

edit: nawiasem mówiąc - jeśli jako punkt odniesienia mielibysmy przyjac zdolnośc do wywołania psychicznego uzależnienia takich substancji jak mefedron, buferdon, kokaina, heroina czy tytoń to MJ faktycznie zasługiwałaby na określenie jej jako "mały problem" - oczywiście tylko tylko w odniesieniu do pozostałych wyżej wymienionych narkotyków.

Anonymous - 5 Grudnia 2010, 15:25

Kai napisał/a
Dla mnie porównanie tych dwóch spraw jest żałosnym chłytem marketingowym

Nie jest. Próbuję tylko pokazać, że obecna sytuacja nie jest sprawiedliwa, ponieważ szkody wyrządzone przez posiadanie jednego grama trawy są niewspółmierne do szkód wyrządzonych przez seks z małoletnim. Martva jak widać załapała, o co mi chodziło. :) I bardzo proszę, żeby nie próbować wrobić mnie w legalizację twardych narkotyków, ponieważ jestem przeciwko. Natomiast uważam za świństwo sytuację, kiedy państwo rujnuje dzieciakowi życie tylko dlatego, że wypalił skręta. Niestety u nas istnieje mentalność, że należy przede wszystkim karać. A ja mówię na taką politykę non possumus. Edukować i wdrażać programy profilaktyki. Przez karanie problem nie zniknie.

merula - 5 Grudnia 2010, 15:30

Kai napisał/a
! Ale mimo wszystko uważam, że seks jest mniej szkodliwy i demoralizujący.

a bierzesz pod uwagę skutki uboczne w postaci spłodzenia dziecka? jeśli dla Ciebie posiadanie dziecka w wieku np 12 lat nie jest problemem i nie rodzi trwałych szkód na całe życie, to ja chyba mało rozumiem.

jewgienij - 5 Grudnia 2010, 17:53

Ważne by Wiara wyjęta z kapelusza nie miała decydującego wpływu na realność.
Skoro jest metafizyczna, niedostępna naukowym badaniom, niech w tej sferze pozostanie. Moralność to kwestia względna, różna w obliczu odmiennych zapatrywań, naruszenia prawa są ujmowane w kodeksie. Niby czemu czyjeś urojenia mają być obowiązujące i uniwersalne? Bo Rzym je przyjął? Rzym nie istnieje od dawna, Watykan to dziwoląg, jak trabant na ulicy.

Kostucha Drang - 5 Grudnia 2010, 20:24

jewgienij napisał/a
Rzym nie istnieje od dawna, Watykan to dziwoląg, jak trabant na ulicy

Niestety.

Kai - 5 Grudnia 2010, 20:38

Martva, może siądź bliżej czegoś ciepłego.
Uważam, że porównywanie tych dwóch kwestii jest debilizmem. Ot i tyle.
merula, przeginasz. Patologia istnieje wszędzie, nie sądzę, aby wszystkie 12-latki leciały się zapłodnić. Chyba, że o czymś nie wiem...

shenra - 5 Grudnia 2010, 20:44

Kai napisał/a
Patologia istnieje wszędzie, nie sądzę, aby wszystkie 12-latki leciały się zapłodnić.
Nie wiem, czy w kontekście omawianych problemów to jest kwestia chęci nastolatek do biegania po zapładnianie, czy raczej wypadku przy zaistniałej sytuacji. Nie wiem, jak inaczej delikatnie to ująć. bo szczerze to nasuwa mi się dość ostry komentarz opatrzony kilkoma słowami, które mi tu wybeepa. Kai nie załamuj mnie.
merula - 5 Grudnia 2010, 20:45

Kai, nie przeginam, używasz kategorycznych sądów, a ja po prostu pokazuję kilka możliwych skutków tego "nic istotnego". tak samo, jak nie każdy konsument środków odurzających będzie nałogowcem, czy dilerem.

wszystko zależy od okoliczności. a ja uważam, ze w większości przypadków seks małolatów jest szkodliwszy.

Kai - 5 Grudnia 2010, 21:02

OK, znam parę szczęśliwych rodzin z małoletnich związków. Jakoś nie znam szczęśliwego zakończenia romansu z marychą. Czy z jakimkolwiek innym uzależniającym środkiem. Ale naturalnie, to Wy macie rację.

Powtarzam, porównanie tych dwóch spraw jest idiotyczne, ale skoro chcecie w to brnąć, proszę bardzo.

Kostucha Drang - 5 Grudnia 2010, 21:10

Kai napisał/a
Powtarzam, porównanie tych dwóch spraw jest idiotyczne, ale skoro chcecie w to brnąć, proszę bardzo.

Trudno się nie zgodzic

he he- swoją drogą dyskusja o tym co lepsze: narkomania czy pedofilia - to już zalatuje jakims odurzeniem :) )

merula - 5 Grudnia 2010, 21:12

ja tego nie porównywałam, tylko odniosłam się do cytowanego zdania. które to zdanie w moim pojęciu jest mocno na wyrost, żeby nie powiedzieć bzdurne. i to Ty to porównywałaś, chciałam zauważyć.
shenra - 5 Grudnia 2010, 21:14

merula, daj spokój to nie ma sensu :wink:
Kai - 5 Grudnia 2010, 21:20

Kostucha Drang, zgadzam się z Tobą, jak nigdy :P . Zwłaszcza, jeśli chodzi o osoby, które nie mają własnych dzieci.

merula, gdzie?

Śmieszy mnie ta dyskusja. Teoretyzowanie w kosmos.

merula - 5 Grudnia 2010, 21:29

Kai, dokładnie w zacytowanym zdaniu, w odniesieniu do tego, co wcześniej było poruszane ( czyli dwa cytaty z kodeksu i ocena nierównorzędności materii).
przeczytaj uważnie to, co napisałaś, a nie to, co niby myślałaś, a to zauważysz.

Kai - 5 Grudnia 2010, 21:47

merula, może raz jeszcze przeczytaj mojego posta? I może dotrze, a jak nie, to trudno...

Zdaje się, że mylisz molestowanie nieletnich z seksem nieletnich, a to już duży błąd.

merula - 5 Grudnia 2010, 22:05

Kai napisał/a
Co do ustawy - po przeczytaniu obu linków Żerania mam spore wątpliwości. ... Ale mimo wszystko uważam, że seks jest mniej szkodliwy i demoralizujący.

chyba jednak Ty porównywałaś te kwestie.

Kai napisał/a
Zdaje się, że mylisz molestowanie nieletnich z seksem nieletnich, a to już duży błąd.

zdaje się, że nie. radosny seks dwunastolatków, a nawet czternastolatków, nie będący skutkiem molestowania, a skończony na przykład skrobanką jest bardzo demoralizujący i szkodliwy. o molestowaniu nie powiedziałam ani słowa, bo to jest poza wszelką konkurencją.

przeczytałam to co napisałaś bardzo uważnie. i nadal podtrzymuję to co mówiłam.

khamenei - 6 Grudnia 2010, 10:46

Seks z nieletnimi to bardzo często oznacza przecież wykorzystywanie młodszych dziewczyn przez starszych facetów. A że młode, głupie i nie ma pojęcia o seksie (gimnazjaliści czasami takie pytania zadają, że ich niewiedza jest natychmiast obnażana), to spółkowanie z tymi poniżej 15. roku życia jest dla ich własnego dobra zabronione. I powinno być karane. Bardziej surowo niż jaranie trawy, żeby nie było niejasności, co do mojego zdania hehe.
Anonymous - 6 Grudnia 2010, 13:09

No to mamy czarnoskórego posła. Mądry facet. Nie zawsze się zgadzam ze światopoglądem, ale facet gada całkiem do rzeczy.
dalambert - 7 Grudnia 2010, 09:17

Z prawdziwą radością odnotowuje, że Ich Ekscelencje PP. Miedwiediew i Komorowski podpisali porzumienie "O żegludze na zalewie wiślanym" pozwalające na odblokowanie drogi morskiej do miasta Elbląga i otwierające swobodną żegluge przez kanał pilawski.
Z równą radością przypominam, ze wspomniana swobodna żegluga była zagwarantowana porozumieniami z 1945, 1952, 1960 i przy okazji wizyt w Polsce PP. Gorbaczowa, Jelcyna i Putina :D Nic tak nie cieszy jak trwałe porozumienia :!:

Pytanie ogólne : - Czy o najnowszym porozumieniu wie już GienierałGubernator Kaliningradskoj Obłasti ?
I co ON na to :twisted: :?:

feralny por. - 7 Grudnia 2010, 09:19

Najdziwniejsze jest to, że od 1945 to jeden facet z łopatą dałby radę mieżeję przkopać i problemu już dawno by nie było. Potrafi koś podac racjonalne powody dla których tak się nie stało?
dalambert - 7 Grudnia 2010, 09:20

feralny por., Sziraka strana ichni radnaja ;P:
NURS - 7 Grudnia 2010, 09:25

pupa kwas, może wygodniej mieć pretekst do narzekania, niż coś zrobić. mogliby nas bajsnąć w kant rzyci, gdyby przekopano mierzeję, ale to kosztuje,, no i pewnie komuś by ptzeba ziemię zabrac, a jak przez taki kanal przejechac, a jak mam pryszcze na policzku, to smarowac, czy wypalic od razu?
Oto Polska panie, a nie żadna strana.

dalambert - 7 Grudnia 2010, 09:31

NURS, niejaki Premier Jarosław Kaczyński za swego premierostwa zainicjował działanie zmierzające właśnie do przekopania tejże mierzeji.
Aleście Go tu na forum obśmiewali :mrgreen:
A radość z zarzucenia "idiotycznych mrzonek Kaczki, mogących zepsuć stosunki z Rosją'"była powszechna, ech sklerotycy z Was :twisted:

feralny por. - 7 Grudnia 2010, 09:39

dalambert, i przez dwa lata rządów, a przypomnę, że ten premier miał większość w paralmencie, a jego brat był przezydentem, nic w tej sprawie nie ruszyło ani o milimetr. Pogratulować skuteczności panu premierowi.
dalambert - 7 Grudnia 2010, 09:50

feralny por., pomysł był, projekt był / nie wnikam czy dobry/ naprawdę uważasz, ze takie wielkie roboty ziemne to się w tydzien załatwia, a rechot z tego pomysłu był poteżny i radzość jak PO go utraciła, więc nie pitolcie teraz ptaszki kochane.
Romek P. - 7 Grudnia 2010, 10:04

Dalambercie drogi, obrońco spraw niewątpliwie słusznych, w Twoje ręce parę słów o przekopie.

Szczególnie radzę zerknąć na przeciwwskazania. Pouczające, acz nudne w tym znaczeniu, że nie ma tam Ruskich ani Amerykańców :D

feralny por. - 7 Grudnia 2010, 10:05

dalambert, pogadał sobie jeden z drugim i to jest wszystko co w tej sprawie zrobiono.

Partner forum