Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Kyle Katarn - 25 Listopada 2010, 14:13
sneer napisał/a | Pisałem to już kiedyś, Jaruzelski zrobił dobrze dla kraju wprowadzając stan wojenny. |
Za to zrobił źle dla kraju, popierając antysemicką czystkę w wojsku w 1968, popierając inwazję na Czechosłowację oraz prosząc sowietów w 1981 o interwencję - mimo że otrzymał odpowiedź odmowną.
hrabek napisał/a | Znasz jakieś państwo, które jest przyjacielem Rosji? |
Chyba Bułgaria - to tradycyjny sojusznik Rosji. Grecja, o ile się nie mylę, też. Faktem, że te państwa nie są sąsiadami Rosji (zresztą z sąsiadami z reguły ma się gorsze stosunki niż z dalszymi krajami).
Marcin Robert napisał/a | patronował pokojowemu demontażowi komunizmu. |
Oraz jako jedyny z prezydentów powojennych skrócił swoją kadencję.
NURS napisał/a | Wojna! Zabić drani. Wszystkich, Niemców (za faszyzm), Szwedów (za potop), Ukraińców (za czystki i Wołyń), a Bóg już rozpozna swoich |
Różnica jest taka, że o ile Niemcy i Szwecja to wolne kraje przestrzegające praw obywatelskich i praw człowieka, z wolną prasą i w ogóle cywilizowane, o tyle kraje postsowieckie (z wyjątkiem krajów bałtyckich) do dziś w mniejszym lub większym stopniu tkwią w barbarzyństwie. Wystarczy popatrzeć, jak traktują opozycjonistów, niezależnych dziennikarzy, niezależne media itd.
W Niemczech barbarzyństwo skończyło się w 1945 r., w Szwecji wcześniej, a w krajach wschodniosłowiańskich (i nie tylko tam) trwa do dziś. To cywilizacja turańsko-bizantyjska, co by nie powiedzieć. A tam na prawa jednostki i na wolność patrzy się inaczej niż w krajach Zachodu.
Szwecja tylko bywała ekspansywna, a Rosja jest taka przez cały okres swojego istnienia.
Rafał - 25 Listopada 2010, 14:33
Jestem ostatnim, który by bronił Jaruzelskiego, ale: Kyle Katarn napisał/a | prosząc sowietów w 1981 o interwencję - mimo że otrzymał odpowiedź odmowną. | Było tak? A nie na odwrót? Kyle Katarn napisał/a | W Niemczech barbarzyństwo skończyło się w 1945 r | Np. takie cywilizowane Stasi absolutnie nic z barbarzyństwem nie miało wspólnego, Kyle Katarn napisał/a | w Szwecji wcześniej, | ... a taki program sterylizacji osób obcych rasowo to szczyt postępu, Kyle Katarn napisał/a | Rosja jest taka przez cały okres swojego istnienia. | A które z państw posiadających potencjał ku temu nie jest? USA? Chiny?
NURS - 25 Listopada 2010, 14:44
dalambert napisał/a | [Zauważyłeś bezczelne wypieranie się zbrodni katyńskiej ? |
Zauważyłe, tak samo jak zauważam, jak u nas wybucha histeria na słowo jedwabne.
Zauważam, że ostatnio, duma kroi deklarację w której przyznaje że to ich robota.
Ty jesteś na to wszystko ślepy, maszy ci się wojna, wojna, zabijać, mordowac bydło, czy nie tak piszesz o ruskich post wyżej? powtórzę: bydło.
I dziwisz się, ze plują, jak cię widzą?
Cytat | Co proponujesz Buziaczka z Rosją i kontrakt na gaz na 100 lat ? |
Nie, lepsza wojna przez sto lat. Juz raz to napisałem, UE się z nimi dogada, gaz bedziesz miał, jak sobie go zrobisz.
Cytat | Taki drobiazg wielkie deklaracje i ułady miedzy ZSSR i Polska gwarantowały stałą WOLNĄ zeglugę przez cieśnine na zalew Wwiślany otwartą dla wszystkich statków . I co ? A no gucio Elbląg dalej jest zamknięty, a co jakiś czas kolejni wąłdcy Rosji deklaruja, ależ już otwrta jest, jeno do komendanta wojskowej bazy w kaliningradzie jakoś stosowne puisemko nie dociera i on dalej nawet kajaka nie przepuszcza |
No własnie, wojna, wojna, tłuc bydło
Cytat | OT tyle od Rosji wyciśniesz ile jej wdrzesz, dypl;omatycznie tyż |
tylko dyplomatycznie, moze tam se gdzieś zakopałeś mausera, ale nim nie zestrzelisz rakiet nuklearnych, które oni mają a ty nie.
EDIT: Rafał, a kim ty gadasz, z botem?
Rafał - 25 Listopada 2010, 14:52
NURS napisał/a | Rafał, a kim ty gadasz, z botem? | Aha, nie jestem na bieżąco, no, ładny bocik
Kyle Katarn - 25 Listopada 2010, 16:40
Rafał napisał/a | yło tak? A nie na odwrót? |
Owszem. Jaruzel wprowadził stan wojenny dopiero gdy sowieci odmówili wysłania wojsk do Polski, o co on zabiegał.
Rafał napisał/a | Np. takie cywilizowane Stasi absolutnie nic z barbarzyństwem nie miało wspólnego, |
Fakt, pominąłem NRD, ale to dlatego, że nie było ono realnym państwem, tylko sztucznym tworem, istniejącym wyłącznie dzięki stacjonującym tam wojskom sowieckim. Miałem na myśli suwerenne RFN.
Komuniści w każdym, nawet najbardziej cywilizowanym państwie potrafią dopuszczać się barbarzyńskich zbrodni. Nawet w Grecji mało brakowało, by wygrali wojnę domową i przejęli władzę. Wtedy zacząłby się tam podobny koszmar jak w innych państwach komunistycznych.
Rafał napisał/a | a taki program sterylizacji osób obcych rasowo to szczyt postępu, |
Kto, kiedy i z jakim poparciem wystąpił z takim programem? Zostało to wprowadzone w życie?
Rafał napisał/a | A które z państw posiadających potencjał ku temu nie jest? |
Sęk w tym, że Rosja była ekspansywna nawet zanim posiadała potencjał porównywalny z amerykańskim czy chińskim. Już Ruś Moskiewska w XV wieku, gdy tylko wyzwoliła się spod jarzma tatarskiego, zaczęła atakować Litwę, zaś za Iwana Groźnego rozpoczęła ekspansję na wschód (ataman Jermak). I przez cały XVII wiek podbijała ogromny obszar - Syberię - mimo że potęgą stała się dopiero na początku XVIII wieku, za Piotra Wielkiego.
NURS napisał/a | tak samo jak zauważam, jak u nas wybucha histeria na słowo jedwabne. |
Porównujesz pogrom ok. 300 Żydów dokonany przez grupę mieszkańców wsi do planowego mordu z premedytacją dokonanego przez państwowe służby specjalne na rozkaz najwyższych władz?
Pogrom w Jedwabnem porównałbym raczej do pogromów dokonywanych w połowie XVII w. przez Kozaków Chmielnickiego, z tym, że w 1941 skala była nieporównywalnie mniejsza (Kozacy zamordowali ponad 100 tysięcy Żydów).
NURS napisał/a | Nie, lepsza wojna przez sto lat. |
Między podlizywaniem się silniejszemu sąsiadowi a wypowiadaniem mu wojny jest dość szerokie spektrum. Żeby się komuś postawić nie trzeba mu obgryzać kostek.
Agi - 25 Listopada 2010, 16:42
Kyle Katarn napisał/a | Jaruzel wprowadził stan wojenny dopiero gdy sowieci odmówili wysłania wojsk do Polski, o co on zabiegał. |
Podaj źródła historyczne dokumentujące ten fakt.
feralny por. - 25 Listopada 2010, 17:04
Kyle Katarn napisał/a | pominąłem NRD, ale to dlatego, że nie było ono realnym państwem, | Obawiam się mój drogi, że NRD było całkiem realnym państwem. Tak samo jak PRL, CSRL i pare jeszcze parę innych. To, że byt NRD zależał od ZSRR nie ujmuje temu pierwszemu realności.
Kyle Katarn - 25 Listopada 2010, 17:52
Agi napisał/a | Podaj źródła historyczne dokumentujące ten fakt. |
Chociażby protokoły posiedzeń Biura Politycznego KC KPZR ujawnione przez Władimira Bukowskiego - jak ten:
http://www.geocities.com/...kratyzacja.html
Główny ideolog partii, Michaił Susłow, powiedział:
Cytat | Jaruzelski, jak sądzę, postępuje dość sprytnie. Chce się zabezpieczyć prośbami skierowanymi pod adresem ZSRR. My, rzecz jasna, fizycznie nie jesteśmy w stanie ich spełnić, a Jaruzelski powie potem, że przecież zwracał się do Związku Sowieckiego, prosił o pomoc, ale jej nie uzyskał. |
feralny por. napisał/a | Obawiam się mój drogi, że NRD było całkiem realnym państwem. Tak samo jak PRL, CSRL i pare jeszcze parę innych. |
NRD różniło się od pozostałych "stran socjalisticzeskich" tym, że było jedną częścią państwa (Niemiec) podzielonego na dwoje. A Polska, Czechosłowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria i Albania były tylko jedne - też niesuwerenne, ale nie były kawałkami podzielonych państw. Gdyby nie obecność wojsk sowieckich, Niemcy cały czas byłyby jednym państwem.
aniol - 25 Listopada 2010, 18:27
Kyle Katarn napisał/a | Rafał napisał/a | ]a taki program sterylizacji osób obcych rasowo to szczyt postępu, |
Kto, kiedy i z jakim poparciem wystąpił z takim programem? Zostało to wprowadzone w życie?
. |
http://pl.wikipedia.org/w...wa_sterylizacja
odpowiedni fragment:
Szwecja
Program sterylizacyjny został tam wprowadzony w roku 1936, a zakończony w 1976. Informacje na ten temat zostały publicznie ujawnione przez media dopiero w 1997 roku.
Wyniki śledztwa rządowego, opublikowane w 2000 roku dowiodły, że w latach tych wykonano około 21 tysięcy przymusowych sterylizacji, 6 tysięcy "dobrowolnych", a natury pozostałych 4 tysięcy nie udało się dociec. Sam fakt istnienia takiego programu długo był tematem tabu w społeczeństwie szwedzkim. Jednakowoż wraz z pojawieniem się wyników śledztwa, opinia publiczna doznała szoku. W efekcie państwo szwedzkie wypłaciło ofiarom tego procederu rekompensaty pieniężne.
aniol - 25 Listopada 2010, 18:29
przepraszam za post pod postem
Kyle Katarn napisał/a | NRD różniło się od pozostałych stran socjalisticzeskich tym, że było jedną częścią państwa (Niemiec) podzielonego na dwoje. A Polska, Czechosłowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria i Albania były tylko jedne - też niesuwerenne, ale nie były kawałkami podzielonych państw. Gdyby nie obecność wojsk sowieckich, Niemcy cały czas byłyby jednym państwem. |
stosujac powyzsza definicje jedna z Korei tez nie jest prawdziwym panstwem, pytanie tylko ktora?
feralny por. - 25 Listopada 2010, 18:29
Kyle Katarn napisał/a | NRD różniło się od pozostałych stran socjalisticzeskich | Co nie zmienia faktu, że było państwem równie realnym jak one. Istniało i nic na to nie poradzisz. Kyle Katarn napisał/a | Gdyby nie obecność wojsk sowieckich, Niemcy cały czas byłyby jednym państwem. | Przez setki lat Niemcy były rozbite na dziesiątki mniejszych i większych państewek i to bez pomocy sowietów.
NURS - 25 Listopada 2010, 18:42
Kyle Katarn napisał/a | NURS napisał/a | tak samo jak zauważam, jak u nas wybucha histeria na słowo jedwabne. |
Porównujesz pogrom ok. 300 Żydów dokonany przez grupę mieszkańców wsi do planowego mordu z premedytacją dokonanego przez państwowe służby specjalne na rozkaz najwyższych władz? |
Ja bociku porównuję? Nie uczyłeś się czytać?
Cytat | NURS napisał/a | Nie, lepsza wojna przez sto lat. |
Między podlizywaniem się silniejszemu sąsiadowi a wypowiadaniem mu wojny jest dość szerokie spektrum. Żeby się komuś postawić nie trzeba mu obgryzać kostek. |
Żeby się komus postawić, trzeba miec czym. Proponuje eksperyment myślowy. Udaj się pomiędzy blokersów i zawołaj, że dresy mają luźne spodnie, zeby nie było widać jak małymi interesami dysponują. Przekonasz sie empirycznie, jak fanzolisz.
dalambert - 25 Listopada 2010, 19:00
Agi napisał/a | Podaj źródła historyczne dokumentujące ten fakt. |
Poszukaj , są na to dowody, choćby wypowiedzi ówczesnych sowieckich gienierałów i notabli, że o Suworowie nie wspomnę,tylko trzeba poszukać. Wyborcza tego nie publikuje /raczej/.
feralny por. - 25 Listopada 2010, 19:03
Akurat Suworow nie jest wzorcem wiarygodności.
dalambert - 25 Listopada 2010, 19:13
feralny por., a Michnik jest ?
feralny por. - 25 Listopada 2010, 19:25
dalambert, a czy ja się na Michnika powołuję?
dalambert - 25 Listopada 2010, 19:43
feralny por., ale szeroko jest tu propagowana michnikowska wizja dobrego gienierała co na Polskę uratował wprowadzając stan wojenny, a to bzdura i łgarstwo
feralny por. - 25 Listopada 2010, 19:46
dalambert, ani ja jej nie propaguję, ani ona nie uwiarygadnia w żaden sposób Suworowa.
NURS - 25 Listopada 2010, 20:18
Jerunie, zaś tyn diobeł Michnik szyćko zamieszoł.
dalambert - 25 Listopada 2010, 20:26
NURS, a zebyś wiedział, ze sporo i żartuj osobie , to nie boli
NURS - 25 Listopada 2010, 21:37
dalambercie złoty, jak patrze na to, co wyrabia się po 10 kwietnia, to jakos przestaję wierzyć w tę zbrodniczą moc Michnika. Jesteście zakręceni, jak słoik ogórków z Krasnystawu. Wszędzie spiski i zbrodnie, ze wszystkimi chcecie walczyć, a jak spojrzeć dokładniej, to Kaczyński ma hasła jak Lenin w siedemnastym, niby wolne media, łżą na potęgę, usprawiedliwiając kolejne występy szurniętego karzełka posuwacie się już do totalnych absurdów, przepieprzone z kretesem wybory "są potwierdzeniem dobrej tendencji", co akurat chyba powinienem poprzeć bo jeszcze jednen taki sukces albo dwa i bedzie po PiSie. Macierewicz i Fotyga odkryli w USA kolejne ogniska spisku, zamiast coś załatwić. A co byście nie skrytykowali, można w dwójnasób skierować przeciw wam samym, bo wasi moczodawcy robili dokładnie to samo, tylko jeszcze gorzej
no powiem ci, życie przeciwnika kaczyzmu jest usłane różami. dlatego kocham cię, mordo ty moja. i życzę ci, zeby Weber pisal jak automacik, co trzy miesiące kolejny tomik Honor, i żeby moje pola tez ci się spodobaly, bo tam ani słowa o polityce dzisiejszej nie bedzie, serio, serio.
mBiko - 25 Listopada 2010, 21:44
Kyle Katarn napisał/a | Fakt, pominąłem NRD, ale to dlatego, że nie było ono realnym państwem, tylko sztucznym tworem, istniejącym wyłącznie dzięki stacjonującym tam wojskom sowieckim. Miałem na myśli suwerenne RFN. |
W którym to RFN nie stacjonowały wojska amerykańskie, tylko Zgromadzenie Sióstr Albertynek Posługujących Ubogim.
dalambert - 25 Listopada 2010, 21:53
mBiko, rozróżniasz NATO i Pakt Warszawski, czy bedziesz tu wciskał kit o wyzwoleńczej roli armii czerwonej i jest entuzjastycznym przyjęciu przez narody którym wyzwolenie/ od wszystkiego/ przyniosła
NURS, ja o faktycznych działaniach i roli Jaruzelskiego w 1980-1981, a Ty o swoim ukochanym PiS
Agi - 25 Listopada 2010, 22:25
dalambert napisał/a | Agi napisał/a:
Podaj źródła historyczne dokumentujące ten fakt.
Poszukaj , są na to dowody, choćby wypowiedzi ówczesnych sowieckich gienierałów i notabli, że o Suworowie nie wspomnę,tylko trzeba poszukać. Wyborcza tego nie publikuje /raczej/. |
Po pierwsze: Ciężar dowodu spoczywa na tym, który coś twierdzi.
Po drugie: Co ma do tego Wyborcza, chyba że Ty nie potrafisz przeżyć dnia bez powoływania się na tę gazetę.
Wyborczej nie miałam w rękach od ponad tygodnia, znam ciekawsze lektury.
mBiko - 25 Listopada 2010, 22:27
Nie demagogizuj dalambercie, nie wciskam żadnych kitów.
Armia czerwona stacjonowała w NRD. Fakt? Fakt.
Armia amerykańska stacjonowała w RFN. Fakt? Fakt.
Kyle Katarn, palnął głupotę przywołując jako argument na nieprawdziwość państwa fakt stacjonowania w nim obcych wojsk? Palnął.
Q.e.d.
dalambert - 25 Listopada 2010, 22:36
mBiko, palnął państwo nie było państwem tylko protektoratem zależnym od ZSSR, a jak doskonale wiesz armie stacjonowały na zupełnie różnych warunkach i zrównywanie ich ze sobą jest co najmniej również demagogią.
ps. nie wiesz przypadkiem komu to my mieliśmy przylać jak już postępowa armia czerwona miała Europę od kapitalistów wyzwalać ?
Agi - 25 Listopada 2010, 22:48
dalambert, nie masz mi już nic do powiedzenia?
mBiko - 25 Listopada 2010, 23:05
dalambert, nic nie próbuję zrównywać, nie lubię po prostu jak ktoś wymyśla jakąś durną tezę i próbuje ją uwiarygodnić argumentami wyciągniętymi w najlepszym wypadku z kapelusza.
Co do pytania z quizu edukacyjnego, to owszem, coś, kiedyś mi się o uszy obiło, ale nie pamiętam co dokładnie, a sprawdzić nie mam gdzie.
Rafał - 26 Listopada 2010, 07:53
dalambert napisał/a | Poszukaj , są na to dowody, choćby wypowiedzi ówczesnych sowieckich gienierałów i notabli, że o Suworowie nie wspomnę,tylko trzeba poszukać. | Hm, tak sobie szukam, i im dalej w las tym więcej drzew:
wikipedia napisał/a | 1 grudnia władze ZSRR przekazały polskim wojskowym plany wkroczenia wojsk radzieckich do Polski w ramach ćwiczeń Sojuz 81. Gotowość operacyjną do przekroczenia granicy wyznaczono na 8 grudnia.
5 grudnia na szczycie państw Układu Warszawskiego w Moskwie gen. Wojciech Jaruzelski przedstawił koncepcję samodzielnego zlikwidowania Solidarności i opozycji, gdy tylko wystąpią pierwsze oznaki wyczerpania społeczeństwa. | płk.Kukliński do CIA napisał/a | Interwencja wojsk Układu Warszawskiego była realna jeszcze kilka miesięcy wcześniej. 1 grudnia 1980 roku, będąc pod wrażeniem wydarzeń „Sierpnia 80”, władze ZSRR przekazały polskiemu najwyższemu dowództwu plan wkroczenia „bratnich wojsk” do naszego kraju, pod pretekstem ćwiczeń „Sojuz 81”. Płk. Kukliński meldował CIA o tym, iż 8 grudnia do Polski miało wkroczyć 18 dywizji wojsk Układu Warszawskiego (15 radzieckich, dwie czechosłowackie i jedna NRD), które po pod pozorem manewrów z ostrą amunicją przegrupowano by tak, aby otoczyć polskie miasta i ośrodki przemysłowe. Planu tego nie zrealizowano, gdyż 5 grudnia 1980, na szczycie państw Układu Warszawskiego w Moskwie, gen. Jaruzelski przedstawił koncepcję samodzielnego zlikwidowania Solidarności i opozycji, gdy tylko wystąpią pierwsze oznaki wyczerpania społeczeństwa protestami. Jednocześnie Stanisław Kania ostrzegał Breżniewa, że interwencja spotka się z gwałtowną reakcją społeczną, wręcz z powstaniem narodowym. Strona rosyjska przychyliła się do projektu Wojciecha Jaruzelskiego, a od tego czasu wprowadzenie stanu wojennego był szczegółowo planowane wspólnie, przez MON i MSW. | http://www.mojeopinie.pl/stan_wojenny_i_skrzywiona_perspektywa,3,1229431119
dalambert - 26 Listopada 2010, 08:22
Rafał, Kuklinski mówi wyraźnie o grudniu, ale 1980 roku. Szykowałem wtedy scenografię do filmu "Bołdyn" / jakieś obozy partyzanckie, okopy i inne palowania/ na poligonie pod warszawskim , między Wesołą, Rembertowem a Zielonką. Około 1 XII 1980 wywalono nas z poligonu i przerwę w robocie mieliśmy do lutego 1981. Jak na poligon wróciliśmy o pierwsze co nas powitało na poblskiej górce, to olbrzymia ruska stacja naprowadzaqnia radarowego - polowa z siedzącą w krzakach obok obsługą, która jak to ruskie już nam zrobioną dekorację zdewastowała i kocioł z murowanej kuchni polowej ukradła / rzadkość ów kocioł był już wtedy - emaliowany około 30 litrowy/ . Tak że na własnej skórze odczułem przygotowania do interwencji, ale na przełomie lat 1980-1981.
ed. lit.
|
|
|