To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Madar - 24 Listopada 2010, 17:24

Zaproszenie Jaruzelskiego to gest przyjaźni wobec Kaczyńskiego. Komorowski pragnie realizować testament swojego poprzednika, który, przypomnijmy zaprosił prezydenta Jaruzelskiego na obchody dnia zwycięstwa do Moskwy.
sneer - 24 Listopada 2010, 17:40

Leżę i kwiczę :bravo

Jak nie widzisz różnicy pomiędzy uroczystościami o charakterze historycznym, a bieżącymi sprawami to gratuluję :twisted:

Marcin Robert - 24 Listopada 2010, 18:20

sneer napisał/a
(...) ale generał spełnia kryteria formalne: jest byłym premierem.

Chyba jednak nie o to chodziło. :wink:

EDIT: Jesli miałbym porównać Jaruzelskiego z Pinochetem, to porównanie wypadnie zdecydowanie na korzyść Jaruzelskiego. (Choć nie lubię obu).

Anonymous - 24 Listopada 2010, 18:21

A to ja dodam jeszcze od siebie, że przecież PiS jest w tym względzie akurat gorszy. Panowie Kryże, czy Jasiński sami byli w PZPR...O wychwalaniu Gierka przez Prezesa nie wspomnę, hehe. Co nie zmienia faktu, że oczywiście zaproszenie Jaruzelskiego błędem było. Ale wielcy pisowscy antykomuniści też mają swoje "grzeszki" na sumieniu; imo poważniejsze...

P.S PiS mówił coś o honorze...

Ale...Ale...Ale przecież rozłamowcy nie są groźni! BUahahahhaha.

sneer - 24 Listopada 2010, 18:40

Marcin Robert napisał/a
Chyba jednak nie o to chodziło.

No tak, bo to przecież był bezpośredni przełożony B.K. ;)

Marcin Robert napisał/a
Jesli miałbym porównać Jaruzelskiego z Pinochetem, to porównanie wypadnie zdecydowanie na korzyść Jaruzelskiego. (Choć nie lubię obu).

Myślę, że w 1981r. nie było pytania jaka będzie Polska, tylko czy w ogóle będzie. Pisałem to już kiedyś, Jaruzelski zrobił dobrze dla kraju wprowadzając stan wojenny. Interwencja byłaby dla nas tragiczna. Węgry nie miały siły w 1956, Czesi woli walki w 1968. My mieliśmy jedno i drugie. Skończyłoby się tak, że co druga ruina nosiłaby imię Jaruzelskiego. Tym niemniej jego miejsce jest już w historii, takie gesty świadczą tak naprawdę o tym skąd się PO wzięła.

Co do Pinocheta, to fakt, jest przy Jaruzelskim małą gnidą.

Żerań napisał/a
P.S PiS mówił coś o honorze...

http://nczas.home.pl/publ...-odslona-druga/ To o honorze B.K.

Anonymous - 24 Listopada 2010, 18:47

Ale ja mówię o honorze PiS-u...To PiS zawsze podkreślał, jak ważna jest moralność, etyka i honor w polskiej polityce... Może się do tego odniesiesz? Czy mam znaleźć konkretne cytaty?
sneer - 24 Listopada 2010, 18:55

Żerań napisał/a
Ale ja mówię o honorze PiS-u...To PiS zawsze podkreślał, jak ważna jest moralność, etyka i honor w polskiej polityce... Może się do tego odniesiesz? Czy mam znaleźć konkretne cytaty?

Ale wątek w tym momencie dotyczy B.K. i jego poczynań. A nie działań PiS.

BTW, gdzie się podziali Ci wszyscy obrońcy PO? :D

NURS - 24 Listopada 2010, 19:48

Twój problem polega na tym, sneer, pozwolisz, że wyjasnie, ze identyfikujesz każdego, kto jest wrogiem PiSowskiej zarazy z wielbicielami PO, a to kochany, ogromna niesprawiedliwość. No i nie wszyscy miłośnicy PO musza usiłować usprawiedliwiać ewidentne błedy swoich przywodców, jak to mają w krwi PiSowcy. :twisted:
Zapraszanie Jaruzelskiego do takiego grona jak RBN jest nieporozumieniem, bo to człowiek innej epoki. Jego rady dzisiaj na nic, bo świat się zmienił a on moze tego nawet już nie rozumieć. Co kierowało Bronkiem, za cholerę nie wiem, ale nie pierwszy to raz, jak ktoś z kancelarii wplątuje Jaruzela w prezydenturę - pamiętacie medal?

EDIT:

Wysłuchałem przed chwila jakiegoś politologa, który zauważył, ze to zaproszenie może być gestem wobec Rosji, przed wizyta Miedwiediewa. Jaruzel jest u nich dośc znany i lubiany (mówię o rządzących), zatem pokazanie, ze obecna wladza nim nie pogardza, może być zabiegiem dyplomatycznym. I tyle z waszych drwin, towarzysze czekpiści :-)

sneer - 24 Listopada 2010, 21:22

@NURS
To właśnie zwolennicy PO utożsamiają każdą krytykę tej partii z poparciem dla PiS. A towarzyszem jest Bronek.

Fidel-F2 - 24 Listopada 2010, 21:28

sneer napisał/a
To właśnie zwolennicy PO utożsamiają każdą krytykę tej partii z poparciem dla PiS.
bzdura, ja popieram i krytykuję PO jednocześnie
Anonymous - 24 Listopada 2010, 21:29

Bzdura, ja głosowałem na PO i, jak widać, krytykuję...
sneer - 24 Listopada 2010, 21:31

Nie. Przypomnijcie sobie co się działo jak krytykowałem PO wcześniej niż Wy :D
Fidel-F2 - 24 Listopada 2010, 21:35

sneer, bo krytykować też trzeba umieć, i problem zwolenników PiSu zazwyczaj polega na tym, że krytykuja wszytkich za to za co popierają PiS ergo nie uśmiechaj się tak durnie.
sneer - 24 Listopada 2010, 21:39

Się odezwał inteligentny inaczej :D
hrabek - 24 Listopada 2010, 21:41

Jestem tu!
Fidel-F2 - 24 Listopada 2010, 21:41

@sneer że inaczej niż Ty to pewne

hrabek, miło Cię widzieć

Gustaw G.Garuga - 25 Listopada 2010, 00:29

NURS napisał/a
Zapraszanie Jaruzelskiego do takiego grona jak RBN jest nieporozumieniem, bo to człowiek innej epoki. Jego rady dzisiaj na nic, bo świat się zmienił a on moze tego nawet już nie rozumieć.

Miałem właśnie coś takiego napisać. Jestem jak najbardziej za wykorzystywaniem doświadczenia i kontaktów naszych byłych mężów stanu, jakaś stała rada złożona z byłych premierów i prezydentów byłaby bardzo potrzebna, ale Jaruzelski nic wartościowego wnieść nie może, jest powiem istotnie człowiekiem innej epoki, jego kontakty są dziś bezwartościowe, wiedza przeterminowana, a orientacja w sprawach dzisiejszego świata żadna. Komorowski dał tylko Kaczyńskiemu nową amunicję.

NB, Kaczyński o nowej fryzurze Kamińskiego:
Cytat
Mnie, nie ukrywam, najbardziej zastanowiła jego nowa kreacja. Ta głowa ostrzyżona. To wygląda dość uderzająco, to mi przypomina takie ukraińskie obyczaje, można powiedzieć kozackie.

Zdziadział prezes kompletnie, kozaków z mnichami tybetańskimi pomylił.

terebka - 25 Listopada 2010, 09:09

Kamiński wygolony na peace-owskiego bojówkarza był od zawsze, teraz dopiero zaczęło to uwierać Prezesa, kiedy się Kamiński na niego wypiął? Typowe :roll:
NURS - 25 Listopada 2010, 09:40

sneer napisał/a
@NURS
To właśnie zwolennicy PO utożsamiają każdą krytykę tej partii z poparciem dla PiS. A towarzyszem jest Bronek.

Problem w tym, że ja się moge spokojnie przyznać, ze wybieram PO, jesli na drugiej szali jest PiS, a większośc tutejszych zwolenników opcji przeciwnej zazwyczaj odżegnuje się od przyznania do prezesa (co nie dziwi :-) chociaz powtarza jego tezy.
Jeśli Bronek jest komuchem, to cały pisowski aparat można uznać za... cholera, czermowych khmerów przynajmniej. :-)
I wcale nie pyszczyłeś pierwszy na PiS, ale jesteś pierwszym, który się tutaj zapisal i przyznaje szczerze, że zrobił to jako agitator polityczny. Szacyn za to, ale wybacz, twoich poglądów na politykę nie bedę podzielał, bo znam historię i wiem, do czego takie ruchy zawsze doprowadzały.

GGG - amunicję może i dał, ale IMO ważniejsze może być obłaskawienie ruskich, niż wazelinowanie pupki polityka, który właśnie przerznął ostatnią nadzieję na porządzenie czymkolwiek. Zauważ, kroi się już uchwała dumy potępiająca zbrodnię katyńską. Kolejny krok w dobrym kierunku.
A kolegom, którz zaczną pipcyć o tym, że mało, mało, przypomnę to, co sami robiliśmy w sprawie jedwabnego, choc to zbrodnia nieporównywalnie mniejsza. Skoro sami nie potrafiliśmy się do końca przyznać i uznać jej, dlaczego tak się oburzamy, że inni mają podobny problem? IMO trzeba naprawdę wyjąć byłego premiera z oka, a nie szukać Drzyzgi w cudzym.

Gustaw G.Garuga - 25 Listopada 2010, 11:39

NURS napisał/a
GGG - amunicję może i dał, ale IMO ważniejsze może być obłaskawienie ruskich

Ale czy współcześni rosyjscy politycy to właściwi adresaci ukłonów wykonywanych za pomocą niegdysiejszego sowieckiego figuranta? Zwłaszcza Miedwiediew, który jest w galerii dotychczasowych rosyjskich przywódców stosunkowo najbardziej oddalony od poprzedniego systemu?

A z innej beczki, PiS bredzi że hej, Komorowski to raz liberał, raz komuch, a zawsze ten zły, bo ważne żeby krytykować, a że się to kupy nie trzyma, to nieważne, bo "ciemny lud to kupi".

dalambert - 25 Listopada 2010, 11:52

Ta rada to ustawowy i prawny pic na wode, ot taka możliwość pogadania sobie bez zobowiązań, ale z kim się oficjalnie gada i kogo o radę prosi to SYGNAŁ.
Nie kogo chcemy obłaskawić, ale z czego rezygnujemy, otóż w/g mnie rezygnujemy z "polityki jagiellońskiej" i marzeń Giedrojcia, czy Piłsudskiego o związku przyjaznych państw, między nami a Rosją, zdolnym powstrzymać rosyjski imperializm.
Wysyłamy sygnał jak nieszczęsny Stanisław August wysyłał "kochna Kasiu przy tobie z całą Polską stać chcę, a ty weź sobie co chcesz, ale nas broń" - ten sygnał jest podobny.
Skutki mogą być koszmarne.
A Wy dalej sobie używajcie na Kaczyńskim :evil:

hrabek - 25 Listopada 2010, 12:03

dalambert: my nigdy nie będziemy przyjaciółmi Rosji. Nikt nie będzie. Znasz jakieś państwo, które jest przyjacielem Rosji? Jak Rosja trzyma cię pod butem, to jesteś jej przyjacielem, w przeciwnym razie są różne warianty chłodu. I to się nie zmieni. To ja już wolę ten rześki powiew, niż żebym miał się dusić, bo mnie po przyjacielsku przytłaczają.
dalambert - 25 Listopada 2010, 12:08

hrabek, ja też, ale uważam, ze sygnał wysłany przez Jego Ekscelencję Prezydenta Najjaśniejszej Rzeczpospolitej nie mówi o zmianie "rodzaju chłodu", ale o checi fundamentalnego "przekierowania" celów, no i oczywiści jest to pokazanie jezyka / z sygnaturką Unii Wolości/ wszystkim byłym opozycjonistom z Premierem Tuskiem na czele, ale to już taki wewnętrzny dowcipas, ot budowanie sobie osobistego lewicowego zaplecza.
Fidel-F2 - 25 Listopada 2010, 12:28

dalambert, albo sygnał, że nie chcemy się nap..., tylko żyć koło siebie. Zalezy kto czyta.
dalambert - 25 Listopada 2010, 12:39

Fidel-F2, naiwny, z Rosją nie można
Fidel-F2 napisał/a
tylko żyć koło siebie
albo podanstwo , albo nieustająca agresja rosyjaka na różnych polach, Rosja żyje z chęci bycia IMPERIUM i to od 600 lat, cała reszta to fierdoły głoszone przez "porzytecznych idiotów' ;P:
Marcin Robert - 25 Listopada 2010, 12:48

sneer napisał/a
Marcin Robert napisał/a
Chyba jednak nie o to chodziło.

No tak, bo to przecież był bezpośredni przełożony B.K. ;)

Wojciech Jaruzelski wprawdzie był kiedyś premierem, ale później był także … ? (To się nadaje do Quizu edukacyjnego :D ).

[quote="sneer"]
Marcin Robert napisał/a
Jesli miałbym porównać Jaruzelskiego z Pinochetem, to porównanie wypadnie zdecydowanie na korzyść Jaruzelskiego. (Choć nie lubię obu).

Myślę, że w 1981r. nie było pytania jaka będzie Polska, tylko czy w ogóle będzie. Pisałem to już kiedyś, Jaruzelski zrobił dobrze dla kraju wprowadzając stan wojenny. Interwencja byłaby dla nas tragiczna. Węgry nie miały siły w 1956, Czesi woli walki w 1968. My mieliśmy jedno i drugie. Skończyłoby się tak, że co druga ruina nosiłaby imię Jaruzelskiego. Tym niemniej jego miejsce jest już w historii, takie gesty świadczą tak naprawdę o tym skąd się PO wzięła.

Jaruzelski wprawdzie wprowadził stan wojenny, ale później także był jednym z inicjatorów Okrągłego Stołu i jako … (quiz edukacyjny :D ) patronował pokojowemu demontażowi komunizmu.

[quote="sneer"]Co do Pinocheta, to fakt, jest przy Jaruzelskim małą gnidą.

Był zbrodniarzem.

NURS - 25 Listopada 2010, 13:06

dalambert napisał/a
Fidel-F2, naiwny, z Rosją nie można
Fidel-F2 napisał/a
tylko żyć koło siebie
albo podanstwo , albo nieustająca agresja rosyjaka na różnych polach, Rosja żyje z chęci bycia IMPERIUM i to od 600 lat, cała reszta to fierdoły głoszone przez porzytecznych idiotów' ;P:

Tak na marginesie, to co proponujesz. Wojna! Zabić drani. Wszystkich, Niemców (za faszyzm), Szwedów (za potop), Ukraińców (za czystki i Wołyń), a Bóg już rozpozna swoich :twisted:
Tkwisz w dziewiętnastowiecznym skansenie, nie zauważasz, że Europa się jednoczy, świat globalizuje, i takie śmieszne podrygi raczej wykluczą nas z kręcu cywilizacji.
Równie dobrze mozna powiedzieć, ze częśc Polaków, na szczeście niewielka, żyje rojeniami o dawnej potędze.

hrabek - 25 Listopada 2010, 13:11

Fidel, zwracałem Ci już kiedyś uwagę. Nie przeklinaj na forum. Jest jeden wątek, który na to pozwala, ale w innych możesz zluzować.
Wyedytowałem Twojego posta.

Fidel-F2 - 25 Listopada 2010, 13:18

dzieki hrabek
dalambert - 25 Listopada 2010, 13:26

NURS, zastanów sie, Rosja to masy biedoty szczęśliwej świadomością , że "nas się w świecie boją, bo my germanca pabiedili ijesteśmy wielcy i potężni" oraz obecnie rządzi tym bydłem oligarchia Kgiebowsko mafijna, oczywiście nikt nie rząda wojny z Rosją , co jakiś czas rzucasz to pytanko jako idiotyazm, ale naszym interesem jest robić wszystko, by Rosję osłabić i ukazywać jej cele w świecie z wałściwej perspektywy, TO kraj prowadzący politykę zbrodni i wewnętrznego terroru. Zauważyłeś pomordowanych i pobitych dziennikarzy ?
Zauważyłeś bezczelne wypieranie się zbrodni katyńskiej ?
Co proponujesz Buziaczka z Rosją i kontrakt na gaz na 100 lat ?
Taki drobiazg wielkie deklaracje i ułady miedzy ZSSR i Polska gwarantowały stałą WOLNĄ zeglugę przez cieśnine na zalew Wwiślany otwartą dla wszystkich statków . I co ? A no gucio Elbląg dalej jest zamknięty, a co jakiś czas kolejni wąłdcy Rosji deklaruja, ależ już otwrta jest, jeno do komendanta wojskowej bazy w kaliningradzie jakoś stosowne puisemko nie dociera i on dalej nawet kajaka nie przepuszcza ;P:

OT tyle od Rosji wyciśniesz ile jej wdrzesz, dypl;omatycznie tyż :evil:

Partner forum