Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Madar - 24 Listopada 2010, 17:24
Zaproszenie Jaruzelskiego to gest przyjaźni wobec Kaczyńskiego. Komorowski pragnie realizować testament swojego poprzednika, który, przypomnijmy zaprosił prezydenta Jaruzelskiego na obchody dnia zwycięstwa do Moskwy.
sneer - 24 Listopada 2010, 17:40
Leżę i kwiczę
Jak nie widzisz różnicy pomiędzy uroczystościami o charakterze historycznym, a bieżącymi sprawami to gratuluję
Marcin Robert - 24 Listopada 2010, 18:20
sneer napisał/a | (...) ale generał spełnia kryteria formalne: jest byłym premierem. |
Chyba jednak nie o to chodziło.
EDIT: Jesli miałbym porównać Jaruzelskiego z Pinochetem, to porównanie wypadnie zdecydowanie na korzyść Jaruzelskiego. (Choć nie lubię obu).
Anonymous - 24 Listopada 2010, 18:21
A to ja dodam jeszcze od siebie, że przecież PiS jest w tym względzie akurat gorszy. Panowie Kryże, czy Jasiński sami byli w PZPR...O wychwalaniu Gierka przez Prezesa nie wspomnę, hehe. Co nie zmienia faktu, że oczywiście zaproszenie Jaruzelskiego błędem było. Ale wielcy pisowscy antykomuniści też mają swoje "grzeszki" na sumieniu; imo poważniejsze...
P.S PiS mówił coś o honorze...
Ale...Ale...Ale przecież rozłamowcy nie są groźni! BUahahahhaha.
sneer - 24 Listopada 2010, 18:40
Marcin Robert napisał/a | Chyba jednak nie o to chodziło. |
No tak, bo to przecież był bezpośredni przełożony B.K.
Marcin Robert napisał/a | Jesli miałbym porównać Jaruzelskiego z Pinochetem, to porównanie wypadnie zdecydowanie na korzyść Jaruzelskiego. (Choć nie lubię obu). |
Myślę, że w 1981r. nie było pytania jaka będzie Polska, tylko czy w ogóle będzie. Pisałem to już kiedyś, Jaruzelski zrobił dobrze dla kraju wprowadzając stan wojenny. Interwencja byłaby dla nas tragiczna. Węgry nie miały siły w 1956, Czesi woli walki w 1968. My mieliśmy jedno i drugie. Skończyłoby się tak, że co druga ruina nosiłaby imię Jaruzelskiego. Tym niemniej jego miejsce jest już w historii, takie gesty świadczą tak naprawdę o tym skąd się PO wzięła.
Co do Pinocheta, to fakt, jest przy Jaruzelskim małą gnidą.
Żerań napisał/a | P.S PiS mówił coś o honorze... |
http://nczas.home.pl/publ...-odslona-druga/ To o honorze B.K.
Anonymous - 24 Listopada 2010, 18:47
Ale ja mówię o honorze PiS-u...To PiS zawsze podkreślał, jak ważna jest moralność, etyka i honor w polskiej polityce... Może się do tego odniesiesz? Czy mam znaleźć konkretne cytaty?
sneer - 24 Listopada 2010, 18:55
Żerań napisał/a | Ale ja mówię o honorze PiS-u...To PiS zawsze podkreślał, jak ważna jest moralność, etyka i honor w polskiej polityce... Może się do tego odniesiesz? Czy mam znaleźć konkretne cytaty? |
Ale wątek w tym momencie dotyczy B.K. i jego poczynań. A nie działań PiS.
BTW, gdzie się podziali Ci wszyscy obrońcy PO?
NURS - 24 Listopada 2010, 19:48
Twój problem polega na tym, sneer, pozwolisz, że wyjasnie, ze identyfikujesz każdego, kto jest wrogiem PiSowskiej zarazy z wielbicielami PO, a to kochany, ogromna niesprawiedliwość. No i nie wszyscy miłośnicy PO musza usiłować usprawiedliwiać ewidentne błedy swoich przywodców, jak to mają w krwi PiSowcy.
Zapraszanie Jaruzelskiego do takiego grona jak RBN jest nieporozumieniem, bo to człowiek innej epoki. Jego rady dzisiaj na nic, bo świat się zmienił a on moze tego nawet już nie rozumieć. Co kierowało Bronkiem, za cholerę nie wiem, ale nie pierwszy to raz, jak ktoś z kancelarii wplątuje Jaruzela w prezydenturę - pamiętacie medal?
EDIT:
Wysłuchałem przed chwila jakiegoś politologa, który zauważył, ze to zaproszenie może być gestem wobec Rosji, przed wizyta Miedwiediewa. Jaruzel jest u nich dośc znany i lubiany (mówię o rządzących), zatem pokazanie, ze obecna wladza nim nie pogardza, może być zabiegiem dyplomatycznym. I tyle z waszych drwin, towarzysze czekpiści
sneer - 24 Listopada 2010, 21:22
@NURS
To właśnie zwolennicy PO utożsamiają każdą krytykę tej partii z poparciem dla PiS. A towarzyszem jest Bronek.
Fidel-F2 - 24 Listopada 2010, 21:28
sneer napisał/a | To właśnie zwolennicy PO utożsamiają każdą krytykę tej partii z poparciem dla PiS. | bzdura, ja popieram i krytykuję PO jednocześnie
Anonymous - 24 Listopada 2010, 21:29
Bzdura, ja głosowałem na PO i, jak widać, krytykuję...
sneer - 24 Listopada 2010, 21:31
Nie. Przypomnijcie sobie co się działo jak krytykowałem PO wcześniej niż Wy
Fidel-F2 - 24 Listopada 2010, 21:35
sneer, bo krytykować też trzeba umieć, i problem zwolenników PiSu zazwyczaj polega na tym, że krytykuja wszytkich za to za co popierają PiS ergo nie uśmiechaj się tak durnie.
sneer - 24 Listopada 2010, 21:39
Się odezwał inteligentny inaczej
hrabek - 24 Listopada 2010, 21:41
Jestem tu!
Fidel-F2 - 24 Listopada 2010, 21:41
@sneer że inaczej niż Ty to pewne
hrabek, miło Cię widzieć
Gustaw G.Garuga - 25 Listopada 2010, 00:29
NURS napisał/a | Zapraszanie Jaruzelskiego do takiego grona jak RBN jest nieporozumieniem, bo to człowiek innej epoki. Jego rady dzisiaj na nic, bo świat się zmienił a on moze tego nawet już nie rozumieć. |
Miałem właśnie coś takiego napisać. Jestem jak najbardziej za wykorzystywaniem doświadczenia i kontaktów naszych byłych mężów stanu, jakaś stała rada złożona z byłych premierów i prezydentów byłaby bardzo potrzebna, ale Jaruzelski nic wartościowego wnieść nie może, jest powiem istotnie człowiekiem innej epoki, jego kontakty są dziś bezwartościowe, wiedza przeterminowana, a orientacja w sprawach dzisiejszego świata żadna. Komorowski dał tylko Kaczyńskiemu nową amunicję.
NB, Kaczyński o nowej fryzurze Kamińskiego:
Cytat | Mnie, nie ukrywam, najbardziej zastanowiła jego nowa kreacja. Ta głowa ostrzyżona. To wygląda dość uderzająco, to mi przypomina takie ukraińskie obyczaje, można powiedzieć kozackie. |
Zdziadział prezes kompletnie, kozaków z mnichami tybetańskimi pomylił.
terebka - 25 Listopada 2010, 09:09
Kamiński wygolony na peace-owskiego bojówkarza był od zawsze, teraz dopiero zaczęło to uwierać Prezesa, kiedy się Kamiński na niego wypiął? Typowe
NURS - 25 Listopada 2010, 09:40
sneer napisał/a | @NURS
To właśnie zwolennicy PO utożsamiają każdą krytykę tej partii z poparciem dla PiS. A towarzyszem jest Bronek. |
Problem w tym, że ja się moge spokojnie przyznać, ze wybieram PO, jesli na drugiej szali jest PiS, a większośc tutejszych zwolenników opcji przeciwnej zazwyczaj odżegnuje się od przyznania do prezesa (co nie dziwi chociaz powtarza jego tezy.
Jeśli Bronek jest komuchem, to cały pisowski aparat można uznać za... cholera, czermowych khmerów przynajmniej.
I wcale nie pyszczyłeś pierwszy na PiS, ale jesteś pierwszym, który się tutaj zapisal i przyznaje szczerze, że zrobił to jako agitator polityczny. Szacyn za to, ale wybacz, twoich poglądów na politykę nie bedę podzielał, bo znam historię i wiem, do czego takie ruchy zawsze doprowadzały.
GGG - amunicję może i dał, ale IMO ważniejsze może być obłaskawienie ruskich, niż wazelinowanie pupki polityka, który właśnie przerznął ostatnią nadzieję na porządzenie czymkolwiek. Zauważ, kroi się już uchwała dumy potępiająca zbrodnię katyńską. Kolejny krok w dobrym kierunku.
A kolegom, którz zaczną pipcyć o tym, że mało, mało, przypomnę to, co sami robiliśmy w sprawie jedwabnego, choc to zbrodnia nieporównywalnie mniejsza. Skoro sami nie potrafiliśmy się do końca przyznać i uznać jej, dlaczego tak się oburzamy, że inni mają podobny problem? IMO trzeba naprawdę wyjąć byłego premiera z oka, a nie szukać Drzyzgi w cudzym.
Gustaw G.Garuga - 25 Listopada 2010, 11:39
NURS napisał/a | GGG - amunicję może i dał, ale IMO ważniejsze może być obłaskawienie ruskich |
Ale czy współcześni rosyjscy politycy to właściwi adresaci ukłonów wykonywanych za pomocą niegdysiejszego sowieckiego figuranta? Zwłaszcza Miedwiediew, który jest w galerii dotychczasowych rosyjskich przywódców stosunkowo najbardziej oddalony od poprzedniego systemu?
A z innej beczki, PiS bredzi że hej, Komorowski to raz liberał, raz komuch, a zawsze ten zły, bo ważne żeby krytykować, a że się to kupy nie trzyma, to nieważne, bo "ciemny lud to kupi".
dalambert - 25 Listopada 2010, 11:52
Ta rada to ustawowy i prawny pic na wode, ot taka możliwość pogadania sobie bez zobowiązań, ale z kim się oficjalnie gada i kogo o radę prosi to SYGNAŁ.
Nie kogo chcemy obłaskawić, ale z czego rezygnujemy, otóż w/g mnie rezygnujemy z "polityki jagiellońskiej" i marzeń Giedrojcia, czy Piłsudskiego o związku przyjaznych państw, między nami a Rosją, zdolnym powstrzymać rosyjski imperializm.
Wysyłamy sygnał jak nieszczęsny Stanisław August wysyłał "kochna Kasiu przy tobie z całą Polską stać chcę, a ty weź sobie co chcesz, ale nas broń" - ten sygnał jest podobny.
Skutki mogą być koszmarne.
A Wy dalej sobie używajcie na Kaczyńskim
hrabek - 25 Listopada 2010, 12:03
dalambert: my nigdy nie będziemy przyjaciółmi Rosji. Nikt nie będzie. Znasz jakieś państwo, które jest przyjacielem Rosji? Jak Rosja trzyma cię pod butem, to jesteś jej przyjacielem, w przeciwnym razie są różne warianty chłodu. I to się nie zmieni. To ja już wolę ten rześki powiew, niż żebym miał się dusić, bo mnie po przyjacielsku przytłaczają.
dalambert - 25 Listopada 2010, 12:08
hrabek, ja też, ale uważam, ze sygnał wysłany przez Jego Ekscelencję Prezydenta Najjaśniejszej Rzeczpospolitej nie mówi o zmianie "rodzaju chłodu", ale o checi fundamentalnego "przekierowania" celów, no i oczywiści jest to pokazanie jezyka / z sygnaturką Unii Wolości/ wszystkim byłym opozycjonistom z Premierem Tuskiem na czele, ale to już taki wewnętrzny dowcipas, ot budowanie sobie osobistego lewicowego zaplecza.
Fidel-F2 - 25 Listopada 2010, 12:28
dalambert, albo sygnał, że nie chcemy się nap..., tylko żyć koło siebie. Zalezy kto czyta.
dalambert - 25 Listopada 2010, 12:39
Fidel-F2, naiwny, z Rosją nie można Fidel-F2 napisał/a | tylko żyć koło siebie | albo podanstwo , albo nieustająca agresja rosyjaka na różnych polach, Rosja żyje z chęci bycia IMPERIUM i to od 600 lat, cała reszta to fierdoły głoszone przez "porzytecznych idiotów'
Marcin Robert - 25 Listopada 2010, 12:48
sneer napisał/a | Marcin Robert napisał/a | Chyba jednak nie o to chodziło. |
No tak, bo to przecież był bezpośredni przełożony B.K. |
Wojciech Jaruzelski wprawdzie był kiedyś premierem, ale później był także … ? (To się nadaje do Quizu edukacyjnego ).
[quote="sneer"] Marcin Robert napisał/a | Jesli miałbym porównać Jaruzelskiego z Pinochetem, to porównanie wypadnie zdecydowanie na korzyść Jaruzelskiego. (Choć nie lubię obu). |
Myślę, że w 1981r. nie było pytania jaka będzie Polska, tylko czy w ogóle będzie. Pisałem to już kiedyś, Jaruzelski zrobił dobrze dla kraju wprowadzając stan wojenny. Interwencja byłaby dla nas tragiczna. Węgry nie miały siły w 1956, Czesi woli walki w 1968. My mieliśmy jedno i drugie. Skończyłoby się tak, że co druga ruina nosiłaby imię Jaruzelskiego. Tym niemniej jego miejsce jest już w historii, takie gesty świadczą tak naprawdę o tym skąd się PO wzięła.
Jaruzelski wprawdzie wprowadził stan wojenny, ale później także był jednym z inicjatorów Okrągłego Stołu i jako … (quiz edukacyjny ) patronował pokojowemu demontażowi komunizmu.
[quote="sneer"]Co do Pinocheta, to fakt, jest przy Jaruzelskim małą gnidą.
Był zbrodniarzem.
NURS - 25 Listopada 2010, 13:06
dalambert napisał/a | Fidel-F2, naiwny, z Rosją nie można Fidel-F2 napisał/a | tylko żyć koło siebie | albo podanstwo , albo nieustająca agresja rosyjaka na różnych polach, Rosja żyje z chęci bycia IMPERIUM i to od 600 lat, cała reszta to fierdoły głoszone przez porzytecznych idiotów' |
Tak na marginesie, to co proponujesz. Wojna! Zabić drani. Wszystkich, Niemców (za faszyzm), Szwedów (za potop), Ukraińców (za czystki i Wołyń), a Bóg już rozpozna swoich
Tkwisz w dziewiętnastowiecznym skansenie, nie zauważasz, że Europa się jednoczy, świat globalizuje, i takie śmieszne podrygi raczej wykluczą nas z kręcu cywilizacji.
Równie dobrze mozna powiedzieć, ze częśc Polaków, na szczeście niewielka, żyje rojeniami o dawnej potędze.
hrabek - 25 Listopada 2010, 13:11
Fidel, zwracałem Ci już kiedyś uwagę. Nie przeklinaj na forum. Jest jeden wątek, który na to pozwala, ale w innych możesz zluzować.
Wyedytowałem Twojego posta.
Fidel-F2 - 25 Listopada 2010, 13:18
dzieki hrabek
dalambert - 25 Listopada 2010, 13:26
NURS, zastanów sie, Rosja to masy biedoty szczęśliwej świadomością , że "nas się w świecie boją, bo my germanca pabiedili ijesteśmy wielcy i potężni" oraz obecnie rządzi tym bydłem oligarchia Kgiebowsko mafijna, oczywiście nikt nie rząda wojny z Rosją , co jakiś czas rzucasz to pytanko jako idiotyazm, ale naszym interesem jest robić wszystko, by Rosję osłabić i ukazywać jej cele w świecie z wałściwej perspektywy, TO kraj prowadzący politykę zbrodni i wewnętrznego terroru. Zauważyłeś pomordowanych i pobitych dziennikarzy ?
Zauważyłeś bezczelne wypieranie się zbrodni katyńskiej ?
Co proponujesz Buziaczka z Rosją i kontrakt na gaz na 100 lat ?
Taki drobiazg wielkie deklaracje i ułady miedzy ZSSR i Polska gwarantowały stałą WOLNĄ zeglugę przez cieśnine na zalew Wwiślany otwartą dla wszystkich statków . I co ? A no gucio Elbląg dalej jest zamknięty, a co jakiś czas kolejni wąłdcy Rosji deklaruja, ależ już otwrta jest, jeno do komendanta wojskowej bazy w kaliningradzie jakoś stosowne puisemko nie dociera i on dalej nawet kajaka nie przepuszcza
OT tyle od Rosji wyciśniesz ile jej wdrzesz, dypl;omatycznie tyż
|
|
|