Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
mawete - 24 Października 2006, 13:53
Czy pytanie jest związane z Toussaint Louverture François Dominique?
Fidel-F2 - 24 Października 2006, 13:56
Też już wygooglałem
mawete - 24 Października 2006, 14:10
Fidelku... googlać to sobie możesz... trochę wiem o tym facecie i nie to co w googlach... baw sie dobrzę ze swoimi googlami
Fidel-F2 - 24 Października 2006, 14:15
teraz tez sporo wiem
Urbaniuk - 24 Października 2006, 17:17
mawete - Bezpośrednio nie, przynajmniej ja nic o tym nie wiem, jeśli interesujesz sie historią Haiti to hintem może być "Boukman", a jeśli jego kulturą to - "Maya Deren".
Weźcie też pod uwagę jakie są zainteresowania zadającego pytanie Może pomóc w wykoncypowaniu odpowiedzi
dareko - 24 Października 2006, 19:03
jakiegos voo-doo-mana zaszlachtowali?
Nexus - 24 Października 2006, 20:21
Mały offtop od tematu Haiti...
Fidel, te materiały, które mam okazały się conajmniej skąpe...
Zrobiłem szybkie tłumaczenie tego angielskiego tekstu:
Tu-4 - po polsku
Wracając do Haiti: czyżby ktoś został zaczarowany i popełnił zbrodnię polityczną? Albo praktykowanie "czarnej magii" zostało zakazane?
Urbaniuk - 24 Października 2006, 20:33
dareko, Nexus: już troszeczkę cieplej, ale ciągle zimno
Nexus - 24 Października 2006, 21:04
Hehe... no teraz to już jestem mądry Ale nie wypowiem się na razie... może ktoś z głowy to wie. Tak by upewnić się... chodzi też o Bois Caiman?
Urbaniuk - 24 Października 2006, 22:56
Nexus: Aye.
Wyguglałeś? Bo jak nie to zadwaj i wyjaśnij o co chodzi,a jak tak to czekamy do jutra przynajmniej.
elam - 24 Października 2006, 22:58
a moze zadacie jakas zagadke dla normalnych ludzi?
no, zeby nikogo nie urazic normalnych = przecietnych a nie specow od nawet nie wiem czego..
Nexus - 24 Października 2006, 23:01
Urbaniuk, wyguglałem. Taki dobry z historii to nie jestem Poczekajmy na prawdziwego speca
elam, przeca tu normalnych nie ma
Urbaniuk - 24 Października 2006, 23:18
Elam:1. Nexus ma rację, tu normalnych nie ma, a ja uważam fanów sf za elitę intelektualną i nie ma w tym podlizu żadnego. Znam tzw. humanistów Po prostu pokaż mi normalnego "ludzia" który potrafi wymienić rodzaje kwarków, albo stwierdzić jakie było największe działo kiedystam. Na forum jest kilka tysięcy ludzi.
2. W audiotele zadają pytania "czy Drakula był: a: mnichem, b: wampirem, c: kosmitą?" Ja to widziałem! i podobno w klasycznym audiotele odpowiedzi kształtują się w miarę po równo na każdą odpowiedź Spróbujmy inaczej, na ostro, ja dowiedziałem się z tego wątku mnóstwa świetnych(choć niepotrzebnych ) rzeczy i nalezy on do moich ulubionych. W końcu to się nazywa "quiz edukacyjny" a nie "zgadywanka". Nawet jeśli nikt w najblizszym czasie nie zgadnie to udzieli się odpowiedzi, a zapewniam ze jest ciekawa.
3. Z tego co napisałem, prostych skojarzeń z Haiti i znajomości dotychczasowej działalności zadającego ,a jak ktoś czyta SFF&H to zna można wykoncypować co to było za wydarzenie Odpowiedzi na poprzednie pytanie udzieliłem w oparciu o psychologię ruskich i jankesów, i zażarło
Nexus - 24 Października 2006, 23:24
Ot, i mamy psychologa-socjotechnika
Zgadzam się z przedpiścem. Ja też wiele wyczytałem z odpowiedzi, a jeszcze więcej dowiedziałem się z wyszukiwań informacji. W życiu nie podejrzewałbym, że Haiti ma historię
Edit: literówka (nie mylić z litrówką)
Urbaniuk - 24 Października 2006, 23:29
Nexus: oj ma i to krwawą A ponadto sięga ona czasów zanim mieszkańcy Haiti przybyli na Haiti, więcej nie mogę powiedzieć Czy ktoś był na Imladrisie? Mówiłem o tym przez 1/4 prelekcji o "Wojnach ezoterycznych".
elam - 24 Października 2006, 23:42
joj.
no ale tu ostatnio albo wszyscy gugaluja, albo rozmawiaja o nitach w jakims bombowcu czy innym karabinku na trojnogu
a bywaly pytania nieco dostepniejsze.
hmm, a moze po prostu ja jednak nie powinnam nalezec do tego forum, wg tego co Urbaniak pisze
* a co to znaczy: "znam humanistow"?
Urbaniuk - 24 Października 2006, 23:53
elam: nie wyobrażam sobie tego forum bez ciebie A nity ok, tam raczej chodziło o specyfikę ruskich, a to już większość polaków kuma, niestety
"humanista": człowiek który nie tylko nie potrafi liczyć, nie potrafi również kojarzyć faktów i brak mu polotu. Przeważnie jest absolwentem polonistyki lub kulturoznastwa. Nie tylko nir potrafi rozwiązać równania z dwoma niewiadomymi, ale co więcej uważa to za powód o dumy. Ulubiona pisarka: Masłowska/Drotkiewicz, ulubiony dziennikarz: Michnik ulubiony polski reżyser filmowy: Zanussi z Wajdą, z młodych niejaka Piekorz (reżyserka "Gnoju", lub jakiś inny badziew robiący filmy o biedzie i bezdomnych), ulubiony malarz: Sasnal/Maciejewski. Ukochany początek zdania: "Ludzie myślący/rozumni wiedzą że...." U nas w Krakowie mamy ich na pęczki.
elam - 25 Października 2006, 00:10
kurcze, to ja nawet humanistka nie jestem,
bo z tych wszystkich nazwisk to mi sie tylko obily o uszy Wajda (no widzialam cos tego rezysera.. "Pan Tadeusz"?) , Zanussi i Michnik, co nie znaczy, ze dobrze ich kojarze
rownanie z 2 niewiadomymi ok, ale juz cotangesa od logarytmu nie odroznie i dobrze mi z tym
- ulubiony aktor:
Richard Dean Anderson i Karl Urban.
a co. ja tam nie jestem gornolotna i sie do tego przyznaje
i czytuje powiesci barbary Cartland. i lubie sluchac Army of Lovers
hjeniu - 25 Października 2006, 08:18
elam, wychodzi na to, że jesteś wykształciuch
Ziuta - 25 Października 2006, 10:22
I tu hjeniu otarł się o Prawdę
elam - 25 Października 2006, 10:35
ale tylko otarl i rekawy pobrudzil
gorim1 - 25 Października 2006, 10:58
nexus ale byś coś zadał może ??
Fidel-F2 - 25 Października 2006, 11:08
czemu Nexus?
przecież jest zagadka nieodgadnięta, próbuj gorim1, próbuj
dareko - 25 Października 2006, 11:23
offtop troche ale....
Chcialem sobie wygooglac i trafilem e to miejsce:
http://www.wiw.pl/
Moze wyjde na glupka, ale nie znalem wczesniej. Bede mial co czytac
Fidel-F2 - 25 Października 2006, 11:47
zajrzałem tam dareko i z miejsca znalazłem nieścisłości. Trzeba chyba stronkę traktować pozytywnie "w ogóle" ale w "szczególe" warto być ostrożnym.
Rafał - 25 Października 2006, 12:03
Doprawdy nie wiem o chodzi z tym całym Haiti, ale coś mi świta, że Polacy mogli maczać w tym palce. Pewnie przypłynął tam jeden z drugim, pochlali i zrobili rozpierduchę na całą wyspę. Hm, to, że był tam Polski wątek to wydaje mi się coraz pewniejsze. Jakieś powstanie zmontowali? Nie, prędzej na odwrót.
Fidel-F2 - 25 Października 2006, 12:04
Polacy to tam tłumili powstanie ale chyba nie o to chodzi.
Urbaniuk - 25 Października 2006, 12:33
Nie ma to nic wspólnego z Polakami, oni pojawili się tam razem z Leclerkiem ("To ja - Leclerc" ). Dwie półbrygady, jedynaście lat później.
Na Haiti są nawet "polskie" wioski, podobno ich mieszkańcy mają nieco inny odcień skóry i nazywają się np. Sobieski, Poniatowski czy Polak, pisał o tym zdaje się Łepkowski w "Haiti. Początki państwa i narodu.". Kolankiewicz w "Sambie z bogami" pisze że spotkał takiego jednego "polaka", nie wyrózniał się kolorem, za to wódkę pił tylko z kieliszka i jednym haustem. Memy, panie.
gorim1 - 26 Października 2006, 08:42
chyba mam
czy tu chodzi ci orbi o górskie spotkanie jakie boukman zoorganizował w nocy 14 sierpnia z afrykańskimi niewolnikam, które zaaowocowało wybuchem powstania 22 sierpnia
Ciekawostka jaką jeszcze znalazłem boukman skończył fakt faktem kiepsko jego głowa była pokazywana w stolicy
Toussaint L'Ouverture przejał władzę nad powstaniem (po egzekucji Boukmana) skazany i zabity w paryżu w roku 1803
czy to o to chodzi ??
Urbaniuk - 26 Października 2006, 08:49
gorim1:
1. jak już cos to urbi, ale nie przeceniajmy tego skrótu.
2. Tak chodzi o to spotkanie, ale istotą było co innego zrobiono tam cos bardzo konkretnego i z punktu widzenia białych dość szokującego, jak wiesz co to pisz i zadawaj, jak nie, to napiszę, nie ma sensu przeciągać.
|
|
|