To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

mawete - 24 Października 2006, 13:53

Czy pytanie jest związane z Toussaint Louverture François Dominique?
Fidel-F2 - 24 Października 2006, 13:56

Też już wygooglałem :mrgreen:
mawete - 24 Października 2006, 14:10

Fidelku... googlać to sobie możesz... trochę wiem o tym facecie i nie to co w googlach... :D baw sie dobrzę ze swoimi googlami :mrgreen:
Fidel-F2 - 24 Października 2006, 14:15

teraz tez sporo wiem :mrgreen:
Urbaniuk - 24 Października 2006, 17:17

mawete - Bezpośrednio nie, przynajmniej ja nic o tym nie wiem, jeśli interesujesz sie historią Haiti to hintem może być "Boukman", a jeśli jego kulturą to - "Maya Deren". :mrgreen:
Weźcie też pod uwagę jakie są zainteresowania zadającego pytanie :twisted: Może pomóc w wykoncypowaniu odpowiedzi :wink:

dareko - 24 Października 2006, 19:03

jakiegos voo-doo-mana zaszlachtowali? :mrgreen:
Nexus - 24 Października 2006, 20:21

Mały offtop od tematu Haiti...
Fidel, te materiały, które mam okazały się conajmniej skąpe...
Zrobiłem szybkie tłumaczenie tego angielskiego tekstu:
Tu-4 - po polsku

Wracając do Haiti: czyżby ktoś został zaczarowany i popełnił zbrodnię polityczną? Albo praktykowanie "czarnej magii" zostało zakazane? :)

Urbaniuk - 24 Października 2006, 20:33

dareko, Nexus: już troszeczkę cieplej, ale ciągle zimno :wink:
Nexus - 24 Października 2006, 21:04

Hehe... no teraz to już jestem mądry :) Ale nie wypowiem się na razie... może ktoś z głowy to wie. Tak by upewnić się... chodzi też o Bois Caiman?
Urbaniuk - 24 Października 2006, 22:56

Nexus: Aye.
Wyguglałeś? Bo jak nie to zadwaj i wyjaśnij o co chodzi,a jak tak to czekamy do jutra przynajmniej. :D

elam - 24 Października 2006, 22:58

a moze zadacie jakas zagadke dla normalnych ludzi?

no, zeby nikogo nie urazic :) normalnych = przecietnych a nie specow od nawet nie wiem czego.. :)

Nexus - 24 Października 2006, 23:01

Urbaniuk, wyguglałem. Taki dobry z historii to nie jestem :) Poczekajmy na prawdziwego speca :)
elam, przeca tu normalnych nie ma :shock: :twisted: :mrgreen:

Urbaniuk - 24 Października 2006, 23:18

Elam:1. Nexus ma rację, tu normalnych nie ma, a ja uważam fanów sf za elitę intelektualną i nie ma w tym podlizu żadnego. Znam tzw. humanistów :mrgreen: Po prostu pokaż mi normalnego "ludzia" który potrafi wymienić rodzaje kwarków, albo stwierdzić jakie było największe działo kiedystam. Na forum jest kilka tysięcy ludzi.
2. W audiotele zadają pytania "czy Drakula był: a: mnichem, b: wampirem, c: kosmitą?" Ja to widziałem! i podobno w klasycznym audiotele odpowiedzi kształtują się w miarę po równo na każdą odpowiedź :shock: Spróbujmy inaczej, na ostro, ja dowiedziałem się z tego wątku mnóstwa świetnych(choć niepotrzebnych :wink: ) rzeczy i nalezy on do moich ulubionych. W końcu to się nazywa "quiz edukacyjny" a nie "zgadywanka". Nawet jeśli nikt w najblizszym czasie nie zgadnie to udzieli się odpowiedzi, a zapewniam ze jest ciekawa.
3. Z tego co napisałem, prostych skojarzeń z Haiti i znajomości dotychczasowej działalności zadającego :twisted: ,a jak ktoś czyta SFF&H to zna :twisted: :twisted: :twisted: można wykoncypować co to było za wydarzenie :mrgreen: Odpowiedzi na poprzednie pytanie udzieliłem w oparciu o psychologię ruskich i jankesów, i zażarło :D

Nexus - 24 Października 2006, 23:24

Ot, i mamy psychologa-socjotechnika :P
Zgadzam się z przedpiścem. Ja też wiele wyczytałem z odpowiedzi, a jeszcze więcej dowiedziałem się z wyszukiwań informacji. W życiu nie podejrzewałbym, że Haiti ma historię ;)

Edit: literówka (nie mylić z litrówką)

Urbaniuk - 24 Października 2006, 23:29

Nexus: oj ma i to krwawą :mrgreen: A ponadto sięga ona czasów zanim mieszkańcy Haiti przybyli na Haiti, więcej nie mogę powiedzieć :twisted: Czy ktoś był na Imladrisie? Mówiłem o tym przez 1/4 prelekcji o "Wojnach ezoterycznych".
elam - 24 Października 2006, 23:42

joj.
no ale tu ostatnio albo wszyscy gugaluja, albo rozmawiaja o nitach w jakims bombowcu czy innym karabinku na trojnogu :)
a bywaly pytania nieco dostepniejsze.
hmm, a moze po prostu ja jednak nie powinnam nalezec do tego forum, wg tego co Urbaniak pisze :)

* a co to znaczy: "znam humanistow"?

Urbaniuk - 24 Października 2006, 23:53

elam: nie wyobrażam sobie tego forum bez ciebie :D A nity ok, tam raczej chodziło o specyfikę ruskich, a to już większość polaków kuma, niestety :mrgreen:
"humanista": człowiek który nie tylko nie potrafi liczyć, nie potrafi również kojarzyć faktów i brak mu polotu. Przeważnie jest absolwentem polonistyki lub kulturoznastwa. Nie tylko nir potrafi rozwiązać równania z dwoma niewiadomymi, ale co więcej uważa to za powód o dumy. Ulubiona pisarka: Masłowska/Drotkiewicz, ulubiony dziennikarz: Michnik :mrgreen: ulubiony polski reżyser filmowy: Zanussi z Wajdą, z młodych niejaka Piekorz (reżyserka "Gnoju", lub jakiś inny badziew robiący filmy o biedzie i bezdomnych), ulubiony malarz: Sasnal/Maciejewski. Ukochany początek zdania: "Ludzie myślący/rozumni wiedzą że...." :twisted: U nas w Krakowie mamy ich na pęczki.

elam - 25 Października 2006, 00:10

kurcze, to ja nawet humanistka nie jestem,
bo z tych wszystkich nazwisk to mi sie tylko obily o uszy Wajda (no widzialam cos tego rezysera.. "Pan Tadeusz"?) , Zanussi i Michnik, co nie znaczy, ze dobrze ich kojarze :)
rownanie z 2 niewiadomymi ok, ale juz cotangesa od logarytmu nie odroznie i dobrze mi z tym :D

- ulubiony aktor:
Richard Dean Anderson i Karl Urban.
a co. ja tam nie jestem gornolotna i sie do tego przyznaje :D
i czytuje powiesci barbary Cartland. i lubie sluchac Army of Lovers :mrgreen:

hjeniu - 25 Października 2006, 08:18

elam, wychodzi na to, że jesteś wykształciuch :wink:
Ziuta - 25 Października 2006, 10:22

I tu hjeniu otarł się o Prawdę :mrgreen:
elam - 25 Października 2006, 10:35

ale tylko otarl i rekawy pobrudzil :mrgreen:
gorim1 - 25 Października 2006, 10:58

nexus ale byś coś zadał może ??
Fidel-F2 - 25 Października 2006, 11:08

czemu Nexus?

przecież jest zagadka nieodgadnięta, próbuj gorim1, próbuj

dareko - 25 Października 2006, 11:23

offtop troche ale....
Chcialem sobie wygooglac i trafilem e to miejsce:

http://www.wiw.pl/

Moze wyjde na glupka, ale nie znalem wczesniej. Bede mial co czytac :)

Fidel-F2 - 25 Października 2006, 11:47

zajrzałem tam dareko i z miejsca znalazłem nieścisłości. Trzeba chyba stronkę traktować pozytywnie "w ogóle" ale w "szczególe" warto być ostrożnym.
Rafał - 25 Października 2006, 12:03

Doprawdy nie wiem o chodzi z tym całym Haiti, ale coś mi świta, że Polacy mogli maczać w tym palce. Pewnie przypłynął tam jeden z drugim, pochlali i zrobili rozpierduchę na całą wyspę. Hm, to, że był tam Polski wątek to wydaje mi się coraz pewniejsze. Jakieś powstanie zmontowali? Nie, prędzej na odwrót.
Fidel-F2 - 25 Października 2006, 12:04

Polacy to tam tłumili powstanie ale chyba nie o to chodzi.
Urbaniuk - 25 Października 2006, 12:33

Nie ma to nic wspólnego z Polakami, oni pojawili się tam razem z Leclerkiem ("To ja - Leclerc" :mrgreen: ). Dwie półbrygady, jedynaście lat później.
Na Haiti są nawet "polskie" wioski, podobno ich mieszkańcy mają nieco inny odcień skóry i nazywają się np. Sobieski, Poniatowski czy Polak, pisał o tym zdaje się Łepkowski w "Haiti. Początki państwa i narodu.". Kolankiewicz w "Sambie z bogami" pisze że spotkał takiego jednego "polaka", nie wyrózniał się kolorem, za to wódkę pił tylko z kieliszka i jednym haustem. Memy, panie. :twisted:

gorim1 - 26 Października 2006, 08:42

chyba mam
czy tu chodzi ci orbi o górskie spotkanie jakie boukman zoorganizował w nocy 14 sierpnia z afrykańskimi niewolnikam, które zaaowocowało wybuchem powstania 22 sierpnia
Ciekawostka jaką jeszcze znalazłem boukman skończył fakt faktem kiepsko jego głowa była pokazywana w stolicy
Toussaint L'Ouverture przejał władzę nad powstaniem (po egzekucji Boukmana) skazany i zabity w paryżu w roku 1803
czy to o to chodzi ??

Urbaniuk - 26 Października 2006, 08:49

gorim1:
1. jak już cos to urbi, ale nie przeceniajmy tego skrótu. :twisted:
2. Tak chodzi o to spotkanie, ale istotą było co innego zrobiono tam cos bardzo konkretnego i z punktu widzenia białych dość szokującego, jak wiesz co to pisz i zadawaj, jak nie, to napiszę, nie ma sensu przeciągać.

Partner forum