To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

Ozzborn - 13 Wrzeœśnia 2009, 21:34

taak wariacyjny to bardzo ładna nazwa... dobrze się komponuje z branchistromizną czy co to tam było :lol:
ok, koniec offtopa. Czekamy na jakieś pytanie, które można rozwiązać za pomocą normalniejszego ( :twisted: ) mózgu :wink:

Rafał - 13 Wrzeœśnia 2009, 21:49

No właśnie, jak wygląda równanie ruchu? W postaci ogólnej to powinna być jednak chyba parabola, myślałem, że wic polega na znalezieniu najkrótszej, która ma swoją jakąś fikuśną nazwę. Dlaczego cykloida?
Fidel-F2 - 13 Wrzeœśnia 2009, 21:57

Rafał napisał/a
że wic polega na znalezieniu najkrótszej
nie pytałem o najkrótszą drogę bo ta... sam wiesz

Rafał napisał/a
Dlaczego cykloida?
bo wtedy czas jest najkrótszy
Iwan - 13 Wrzeœśnia 2009, 22:01

tak to wygląda?

Fidel-F2 - 13 Wrzeœśnia 2009, 22:02

ano, obrazek z wiki
Iwan - 13 Wrzeœśnia 2009, 22:04

no Fidel, tam najprościej znaleźć
Rafał - 13 Wrzeœśnia 2009, 22:47

Ale tam nie działa wyłącznie grawitacja!

Fidel-F2 napisał/a
Mamy dwa punkty połozone na różnej wysokości. Jak wygląda droga po której poruszająca się kulka, zaczynająca ruch w wyższym punkcie, osiągnie niższy w najkrótszym czasie zakładając, że działa na nią jedynie siła ciążenia?

Jak dotąd siła ciążenia nie wykazywała zmienności wektorowej ;P:

Fidel-F2 - 14 Wrzeœśnia 2009, 12:47

Rafał napisał/a
Jak dotąd siła ciążenia nie wykazywała zmienności wektorowej
no tak, a z czym masz problem?
Rafał - 14 Wrzeœśnia 2009, 12:49

A co powoduje ruch kulki w górę?
hrabek - 14 Wrzeœśnia 2009, 12:53

Siła rozpędu ;)
Rafał - 14 Wrzeœśnia 2009, 13:18

No to rzuć tak piłeczką, tfu, rzucić nie możesz, prędkość początkowa zero, siła odporu podłoża nie występuje - piłeczka porusza się w idealnej próżni, można sterować chyba jedynie generatorem siły ciążenia :roll:
Fidel-F2 - 14 Wrzeœśnia 2009, 13:35

Rafał, nie ma sterowania, to jest droga którą ta kulka osiągnie punkt B w najkrótszym czasie, wszystkie inne drogi dają czas dłuższy, tak po prostu jest, w świecie z taką fizyką żyjemy. Jeśli potrafisz znaleść inna drogę,taką która da krótszy czas to bez dwóch zdań zapiszesz się w historii matematyki.
Pako - 14 Wrzeœśnia 2009, 13:42

Rafałowi chodzi o to, że nie było zaznaczone, że kulka toczy się po jakimś podłożu.
Bez podłoża faktycznie ciężko byłoby to rozwiązać, jako że kulka może tylko po prostej lecieć ;)

Tak mi się przynajmniej wydaje, że o to chodziło Rafałowi

hrabek - 14 Wrzeœśnia 2009, 13:44

Rafałowi chodzi chyba o to, że w praktyce taka droga jest niemożliwa do osiągnięcia, bo co by miało spowodować ruch kulki w górę?
Fidel-F2 - 14 Wrzeœśnia 2009, 14:07

Pako, podłoże wynika z opisu ponieważ na kulkę może działac tylko siła grawitacji,
gorbash - 14 Wrzeœśnia 2009, 14:20

Chyba chodzi o to że oprócz grawitacji działa jeszcze siła reakcji podłoża. Jakby była sama grawitacja to nie mogłoby być podłoża.
dzejes - 14 Wrzeœśnia 2009, 14:22

Fidel-F2 napisał/a
Mamy dwa punkty połozone na różnej wysokości. Jak wygląda droga po której poruszająca się kulka, zaczynająca ruch w wyższym punkcie, osiągnie niższy w najkrótszym czasie zakładając, że działa na nią jedynie siła ciążenia?

Zakładając, że działa na nią jedynie siła ciążenia, to nigdy tego punktu nie osiągnie.
Jeśli grawitacja działa "w dół" zgodnie z narysowanym przez ciebie wykresem, to kulka spadnie pionowo w dół.

EDIT: Pogóglałem. Namieszałeś po prostu, boś nie doczytał. Krzywa najszybszego spadku dotyczy dwóch punktów: a) nie leżących na jednym pionie, b) wzdłuż których porusza się punkt materialny.

Fidel-F2 - 14 Wrzeœśnia 2009, 21:41

może trochę nieprecyzyjny byłem, sorrry, ale pisałem trochę na łapu capu z pamięci

jak sie zaczeły schody to pogooglałem

Rafał - 15 Wrzeœśnia 2009, 07:16

Aha, dokładnie, siła grawitacji plus siła reakcji podłoża to na dzień dobry już dwie siły. Można pobawić się i znaleźć parabolę, której parametry - przełożone na ludzki język - prędkość początkowa plus kąt stycznej (znaczy się uniesienia lufy :wink: ) dadzą najkrótszy czas dolotu, ewentualnie zrobić to dla Vp=const. - po czym nazwać ją jakoś i będzie to odpowiedź na postawione przez ciebie zadanie.
Faktycznie, po dogooglaniu widać, ża zapomniało ci się napisać o "staczającej się" kulce - wówczas tak, ma to sens :D

Piech - 15 Wrzeœśnia 2009, 07:37

Ja na powyższym obrazku nie rozumiem dlaczego kulka, która spada pionowo, potem toczy się na bok.
Rafał - 15 Wrzeœśnia 2009, 09:38

Pewnie posiada jakowyś ukryty walor, może moment pędu? :wink:
Ewentualnie porusza się w polu magnetycznym, a jest nadprzewodnikiem.

Fidel-F2 - 19 Sierpnia 2011, 16:26

Może uda się ożywić trupa.

Załóżmy, że pan A i pan Be mają tyle samo pieniędzy. Ile pan A musi dać panu Be by ten miał o sto złotych więcej niż pan A?

Agi - 19 Sierpnia 2011, 16:28

50 zeta
Fidel-F2 - 19 Sierpnia 2011, 16:29

Agi, w Twoje ręce
Agi - 19 Sierpnia 2011, 17:09

Jakie siedmioliterowe słowo nawet największy mędrzec wypowie błędnie?
Fidel-F2 - 19 Sierpnia 2011, 17:14

błędnie
Agi - 19 Sierpnia 2011, 17:20

Wiedziałam, że łatwe.
Jedziesz.

Fidel-F2 - 19 Sierpnia 2011, 17:33

Na sali jest stu polityków. Znamy dwa fakty:
1. Co najmniej jeden polityk jest uczciwy
2. Co najmniej jeden z dwóch dowolnych polityków jest nieuczciwy.

Ilu polityków jest uczciwych a ilu nieuczciwych?

merula - 19 Sierpnia 2011, 17:34

1 uczciwy i 99 nie.
Fidel-F2 - 19 Sierpnia 2011, 17:44

zapodawaj

Partner forum