Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
dzejes - 24 Marca 2012, 12:25
Nie warto, nudy i dłużyny
terebka - 24 Marca 2012, 13:00
Mam taki chwilowy napad, by wgłębić się w steampunk.
Mark Holder "W dziwnej sprawie Skaczącego Jacka", to taki tytuł ostatnich tygodni, co rzucił mi się w oczy. Wykosztuję się. Rzucilibyście, drodzy znający temat Forumowicze, godnymi uwagi tytułami. Mogą być starsze, ale i świeże. Również te zapowiadane na wkrótce.
Dziękuję z góry
Adashi - 24 Marca 2012, 14:01
Maszyna różnicowa tandemu Gibson&Sterling, imho obowiązkowo.
Przekrojowa antologia z Ars Machiny pt. Steampunk też jak najbardziej.
Lis Rudy - 24 Marca 2012, 14:36
“Diamentowy wiek”, Neal Stephenson.
koniecznie
Adashi - 24 Marca 2012, 14:43
Koniecznie, jeno to nie jest steampunk.
Lis Rudy - 24 Marca 2012, 14:47
Adashi, oj tam oj tam...
merula - 24 Marca 2012, 18:03
podobno Alkaloid Głowackiego można podciągnąć pod steampunk. ponoć to bardziej chempunk, ale na kto wie, może Ci podejdzie.
terebka - 24 Marca 2012, 23:15
Dziękuję Wam. 'Krawędź czasu" Krzysztofa Piskorskiego jeszcze chodzi mi po głowie? Słusznie?
xan4 - 30 Marca 2012, 11:23
Młodszy Muminek się obudził i zabrał się ostro za prezentację z polskiego
Prośbę więc mam: jak wiecie gdzie można dostać, przeczytać jakieś opracowania, eseje, recenzje na temat Świata dysku Pratchetta ze szczególnym uwzględnieniem Vettinariego, bo byłbym bardzo wdzięczny
ilcattivo13 - 30 Marca 2012, 14:24
xan - a sprawdzaliście, co pisali o Vetinarim w anglojęzycznej wiki i Discworld/Pratchet Wiki? Znaczy, tu i tu? Ew. możesz poszukać na stronie konwentów discworldowych: dwcon.org i ausdwcon.org - to największe konwenty fanowskie i może w materiałach im się coś przewijało na temat Vetinariego.
xan4 - 30 Marca 2012, 19:21
Dzięki ilcattivo13, sprawdzi i pewno będzie wdzięczny
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Matrim - 30 Marca 2012, 19:49
xan4, może nie wprost, ale "The Wit and Wisdom of Discworld" ("Humor i mądrość Świata Dysku") - myślę, że kilka soczystych cytatów z rzeczonego się w nich na pewno znajdzie. Zawsze to łatwiej, niż wertować cały cykl. Chooociaż...
ilcattivo13 - 30 Marca 2012, 21:49
Matrim. Czy Ty proponujesz, żeby Młodszy Muminek poszedł na łatwiznę?
Matrim - 30 Marca 2012, 22:20
Przecież xan pytał o opracowania, nie?
ilcattivo13 - 31 Marca 2012, 15:42
i niby cytat = opracowanie?
xan4 - 31 Marca 2012, 16:06
Najbardziej mu zależy na opracowaniach, cytatami można sobie coś pomóc, ale to na pewno nie jest podstawa. Omówienia, recenzje, cokolwiek, może się znajdzie jeszcze jakaś pomocna dłoń?
ketyow - 19 Kwietnia 2012, 15:37
Poleci ktoś coś o klonowaniu, albo krzyżówkach biologicznych ludzi z innymi istotami? Może być skrajnie pesymistyczne, może być o krzyżówkach ludzi z kosmitami. "Gdzie dawniej śpiewał ptak" czytałem, ale za lekkie, potrzebuję czegoś bardziej SF, albo po prostu bardziej skupiającego się na szczegółach, niż odmiennym życiu klonów.
Fidel-F2 - 19 Kwietnia 2012, 16:00
Zdecydowanie Nowy wspaniały świat Huxleya
Umrzeć by nie zginąć i Mutanci Markowskiego odrobinę
Wieczna wojna Haldemana chyba
Stan niewolności Bujold
tyle na szybko
nureczka - 19 Kwietnia 2012, 16:03
Bułyczow, „Wania + Dasza = Miłość”
Michael Marshall Smith "Zmieniaki"
Iscariote - 19 Kwietnia 2012, 18:11
China Miéville w Dworcu Perdido i Bliźnie krzyżuje wszystko na potęgę.
ketyow - 19 Kwietnia 2012, 21:51
Dzięki!
lokmen - 24 Kwietnia 2012, 09:00 Temat postu: Poszukuję pewnej książki SF o przybyszach z kosmosu Witam.
Dawno, dawno temu zacząłąem czytać taką książkę o przybyszach z innej planety- przeczytałem 1 tom zacząłem 2 i nie skończyłem. pozostał jeszcze 3. Nurtuje mnie co było dalej bo dobra książka, a za diabła nie pamiętam tytułu.
Książka jest o tym, jak w pewnym momencie ludzie złapali sygnał pochodzący od innej cywilizacji. Czytając dalej dowiadujemy się, że ludzie na ziemi to właśnie krewni tej że cywilizacji. Dowiadujemy się też, że człowiek nie pochodzi od homosapiens tylko przybyliśmy na naszym obecnym księżycu, a ten skolei kiedyś był księżycem innej planety, która wybuchając wypchnęła go z orbity.
Pamiętam, że tuż przed wybuchem tamtej planety z ekspedycją ratunkowa wyruszyła jakaś ekipa na poszukiwanie innej planety czy cuś. Prędkość światła z jaką podróżowali spowodowała, że Ci czas przez który lecieli, a potem powócili spowodował, że normalnie minęło tysiące lat. Przez ten czas ich planeta eksplodowała i dała jakby początek życia na ziemi.
W drugim tomie Ci ze wspomnianej ekspedycji lecą na ziemię. Pamiętam, że porozumiewiają się coś na zasadzie telepatii . Mają jakiś komputer, który wirtualnie tworzy obrazy otoczenia przez co Ciało ludzkie nie potrzebuje wogóle się przemieszczać aby np. z europy odwiedzić kogoś w ameryce.
Więcej nie pamiętam mam nadzieję, że ktoś to czytał i pamięta tytuł bo chętnie bym doczytał do końca.
Pozdrawiam
Lokmen
Kruk Siwy - 24 Kwietnia 2012, 09:07
lokmen napisał/a | telepacji | no to mnie pokonało.
Ale chodzi o trylogię gigantów Jamesa P. Hogana.
Gwiezdne dziedzictwo (Hogan James P.) (tom: 1)
Powrót Gigantów (Hogan James P.) (tom: 2)
Gwiazda Gigantów (Hogan James P.) (tom: 3)
Ziemniak - 24 Kwietnia 2012, 09:15
Istnieją jeszcze dwa tomy, które nie zostały wydane w Polsce:
"Entoverse" i "Mission to Minerva"
Zapraszam również do zapoznania się z regulaminem forum, a w szczególności z punktem drugim.
lokmen - 24 Kwietnia 2012, 09:19
ostrą mną telepało że tak napisałem
Dziękuję za pomoc.
Fidel-F2 - 28 Kwietnia 2012, 16:30
Jacht „Paradise” Lema. Ktoś się z tym kiedy spotkał? Jakieś wrażenia do przekazania?
Kruk Siwy - 28 Kwietnia 2012, 17:06
Sztuka teatralna napisana z niejakim Hussarskim. Generalnie kupa o złych imperialistach militarystach. Dla wytrwałych oraz tych którzy chcieliby dowiedzieć się o nastrojach i klimacie lat czterdziestych i życiu w zagrożeniu wojną atomową.
Fidel-F2 - 28 Kwietnia 2012, 18:17
thx
lokmen - 7 Maj 2012, 23:38
Właśnie zakończyłem III tom Gigantów- rewelacja!!
Ziemniak - wspominasz o jeszcze 2 tomach- rozumiem, że w grę wchodzi tylko angielskie wydanie?
Czytałeś może- jeśli tak- to czy warto męczyć się z Google translate i to czytać?
Kai - 8 Maj 2012, 07:33
lokmen napisał/a | czy warto męczyć się z Google translate i to czytać |
Skoro tak podchodzisz do czytania, nie wystarczy Ci streszczenie? Google translate to przecież masakra.
Ktoś może czytał Doktora Proktora Jo Nesbo? Mam mieszane uczucia. Harry Hole bardzo mi się spodobał, bardziej nawet niż Myron Bolitar, a opinię o DP mam tylko od jednej osoby, w której gusta literackie wierzę średnio.
|
|
|