To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Farin - 11 Października 2014, 13:23

Humminbird - kurcze, nie wiem co o tym filmie myśleć, no bo z jednej strony dobrze nakręcony, a z drugiej tak się przyzwyczaiłem, że Statham gra super ekstra zabijaków, że sporo filmu przewinąłem :/
Kick-Ass 2 - Zaciąłem się na 1/3 filmu i dalej mnie nie ciągnie aby go oglądać.

Magnis - 11 Października 2014, 16:39

Ninja - występuje Scot Adkins i reżyseruje Isaac Florentino. Niezłe kino akcji z fajnymi walkami choć historia jest prosta i niczym nie zaskakuje. Przyjemnie się oglądało ;) .
ilcattivo13 - 11 Października 2014, 22:07

Zupełnie niespodziewany wynik kolejnej filmowej soboty - dwa dłuuuugo odkładane filmy (pierwszy czekał pół roku, drugi nieco mniej) okazały się kapitalnymi dziełami, wartymi każdej minuty przed ekranem.

"The Hunter". Prześwietny Willem Dafoe jako najemny myśliwy pracujący dla korporacji medycznej poluje na ostatniego tygrysa tasmańskiego. Niby to tradycyjny film o przemianie wewnętrznej i w ogóle, ale opowiedziany tak, że nie mogłem się oderwać od ekranu. W pozostałych rolach pojawiają się Frances Ann O'Connor, Scott ze "Strike Back" i Sam Neill.

"Frontera". Ed Harris i Eva Longoria w filmie ni to w stylu w stylu "Trzech pogrzebów Melquiadesa Estrady", ni to filmu "Traffic". Film prosty, wręcz bardzo surowy, ale trzymający w napięciu do ostatniej sekundy, a nawet dłużej :)

Oba zasługują na mocne 8.5, a może nawet i na 9/10.

ilcattivo13 - 12 Października 2014, 14:44

"Run silent, Run deep". Kolejny film, który odczekał swoje w kolejce do oglądnięcia i który okazał się solidnym kawałem wojennego kina.

Jak się przymknie oczy na torpedy na sznurkach, podwodne zdjęcia w basenie, eksplodujące tekturowe statki oraz typowe dla amerykańskich filmów wojennych z lat pięćdziesiątych patos i praworządność, to dostanie się bardzo przyzwoity film, wg. mnie równie dobry jak "Polowanie na Czerwony Październik", "K-19" czy "Czerwony Przypływ".
Obsada aktorska świetnie dobrana - mocno podstarzały Clark Gable w roli opętanego chęcią zemsty kapitana, Burt Lancaster jako wierny ideałom i kodeksowi oficerskiemu Pierwszy, a poza tym np. Jack Warden ("Dwunastu gniewnych ludzi"), Don Rickles i paru innych, mocno rozpoznawalnych gości.

8/10

konopia - 12 Października 2014, 16:48

Cabin Fever: Patient Zero (2014) - backpackersi, śmiertelny virus, niby może być fajnie ale nie jest. Film został spieprzony :!:
Cycki, seks, walki lasek, elementu niby makabryczne (odpadające kończyny) itp... - niepotrzebne elementy, które zrobiły z tego groteskę, gdyby utrzymali to w atmosferze grozy to było to fajne, a tak wyszedł gniot, im dalej tym gorzej.

gorbash - 12 Października 2014, 17:45

A to jest kontynuacja Cabin Fever z 2002? Albo prequel? Bo tamten też był trochę nie na poważnie.
konopia - 12 Października 2014, 20:20

Nie widziałem tamtego pierwszego, ale wiki mówi że tak.
Fidel-F2 - 12 Października 2014, 20:45

dzięki Nieświeć, ponotowałem tytuły
m_m - 12 Października 2014, 23:42

edit
m_m - 13 Października 2014, 01:00

Blade Runner - Final Cut
Kocham Blade Runnera, nie ma co ukrywać. Kocham miłością szczerą i prawdziwą już prawie 30 lat. Oglądałem go niezliczoną ilość razy. Nastolatkiem będąc, najpierw o tym filmie przeczytałem w F. a potem w jakimś domu kultury nieświadomie wlazłem na seans z fałhaesu. Przeżycie niezwykłe, nawet Star Warsy tak na mnie nie zadziałały (tak! jestem z tego pokolenie które oglądało GW w kinie, co prawda z kilkuletnim opóźnieniem względem Zachodu, ale zawsze coś)
Blade Runner jest filmem doskonałym, dziełem wybitnym i ponadczasowym. Zaryzykuję twierdzenie ze najlepszym filmem ever. Wszystko w nim jest idealne, niezależnie od wersji, począwszy od zdjęć, poprzez scenografię, grę aktorską, muzykę, az do niezwykle pięknej, absolutnie cudownej Sean Young.
Nie bardzo rozumiem po co zrobiono tę wersję, reżyserska raczej niczym się nie różniła, może teraz tylko dłuższa scena jednorożca była? Chyba trzeba by było analizować minutę po minutę obydwa filmy.
Jednak moim zdaniem, przez sentyment, najlepszą wersją jest ta pierwsza, kinowa, ta z głosem z offu i zielenią Kanady w finale.
Niestety, przy wielu życiowych zawirowaniach kaseta zaginęła, DVD nie miałem.
A może ma ktoś do sprzedania DVD z tym właśnie wydaniem? Chętnie kupię.

Fidel-F2 - 13 Października 2014, 01:03

hmmm...
Chal-Chenet - 13 Października 2014, 07:38

m_m napisał/a
A może ma ktoś do sprzedania DVD z tym właśnie wydaniem? Chętnie kupię.

Jakiś czas temu wyszła pięciopłytowa edycja z wszystkimi wersjami filmu + masą materiałów dodatkowych. Zaopatrz się, warto. Jak się poszuka, można nawet znaleźć w przyzwoitych cenach.

m_m - 13 Października 2014, 08:03

Wiem, wiem, ale cena mnie przerazała. Rzuciłem teraz okiem na Allegro i zobaczyłem to
http://allegro.pl/lowca-a...4654303043.html
Nie az tak drogo.
Intryguje mnie zwłaszcza wersja robocza.
I ciekawi czy naprawdę Final Cut został całkowicie od nowa zmontowany, czy tylko coś pozmieniano.
Naprawdę trzeba będzie siąść i porównać.

Luc du Lac - 13 Października 2014, 08:25

ostatnio oglądałem i Bladego i Stare Warsy - Han&Luke bardziej się posunęli w latach
konopia - 13 Października 2014, 10:48

Jack Ryan: Shadow Recruit (2014) - wypełniacz tła (w pewnym momencie włączyłem laptopa i tak dzieliłem uwagę pomiędzy film i internet) bo aktywne oglądnie tego nie ma sensu.
Scenarzysta posklejał fabułę z kawałków innych filmów. Nie ma nic czego nie widziałem już wcześniej. Potrafiłem z góry przewidzieć fabułę, strasznie wtórne to jest.

Chal-Chenet - 13 Października 2014, 11:11

m_m napisał/a
...

Zwróć uwagę, że w tej wersji na płycie nr 3 (z różnymi wersjami filmu) nie ma polskiej wersji językowej. Wiem, ten film powinno znać się na pamięć, mimo wszystko jednak, dla mnie jest to minus. Wychodziły tez wersje tego boxa, gdzie polski na "3" był, tylko nie były to już metal boxy, ale zwykłe, kartonowe.

m_m - 13 Października 2014, 12:22

Chal-Chenet wielkie dzięki. Jeszcze poszukam tu i ówdzie, nie spieszy mi się z kupnem aż tak, może wyhaczę jakąś okazję. I masz rację, jeśli kupować, to tylko z polskimi napisami/lektorem. Acha, to co wczoraj oglądałem, było fatalnie przetłumaczone. W rozmowie Tyllera z Battym, to w dziwny sposób wypowiedziane ,,fucker'' zostało przełożone na ,,ojcze''. Wiem, ta scena jest niejednoznaczna, i może w którejś wersji występuje tak właśnie skonstruowany dialog?
Witchma - 15 Października 2014, 16:24

Służby specjalne - gdyby nie Chabior, to byłyby zupełnie stracone dwie godziny.
konopia - 15 Października 2014, 16:44

All Is Lost (2013) występuje Robert Redford, nuda w nie moim klimacie, płynie sobie po wodzie żaglówką facet i walczy z przeciwnościami. Nic o nim nie wiadomo. Skuteczny usypiacz.
joe_cool - 15 Października 2014, 20:50

Połów szczęścia w Jemenie - bardzo sympatyczna obyczajówka, było trochę bajkowo, trochę romantycznie, momentami smutno. No i śliczny Ewan McGregor - na niego zawsze miło popatrzeć. Dla panów Emily Blunt ;)
Fidel-F2 - 15 Października 2014, 21:02

ilcattivo13 napisał/a
Run silent, Run deep. Kolejny film, który odczekał swoje w kolejce do oglądnięcia i który okazał się solidnym kawałem wojennego kina.

Jak się przymknie oczy na torpedy na sznurkach, podwodne zdjęcia w basenie, eksplodujące tekturowe statki oraz typowe dla amerykańskich filmów wojennych z lat pięćdziesiątych patos i praworządność, to dostanie się bardzo przyzwoity film, wg. mnie równie dobry jak Polowanie na Czerwony Październik, K-19 czy Czerwony Przypływ.
Obsada aktorska świetnie dobrana - mocno podstarzały Clark Gable w roli opętanego chęcią zemsty kapitana, Burt Lancaster jako wierny ideałom i kodeksowi oficerskiemu Pierwszy, a poza tym np. Jack Warden (Dwunastu gniewnych ludzi), Don Rickles i paru innych, mocno rozpoznawalnych gości.
Ech, no nie, nie, nie; naiwne i okropne to, nie warto marnować czasu.
Matrim - 15 Października 2014, 21:14

Witchma napisał/a
Służby specjalne - gdyby nie Chabior, to byłyby zupełnie stracone dwie godziny.

O proszę, a tyle pozytywów ostatnio się w internetach przewijało, że już się prawie wybieraliśmy :) Poczeka...

Witchma - 16 Października 2014, 07:24

Matrim, nie powiedziałabym, że to jakiś strasznie zły film, po prostu do mnie średnio trafił.
A czy zauważyliście, że w polskich filmach jest zdecydowanie coś nie tak z dźwiękiem? Nie wiem, czy oni nadal dogrywają dialogi w studio później? Bo tak to brzmi. Na dodatek większość aktorów tak bełkotała, że połowy kwestii nie zrozumiałam.
A może zwyczajnie miałam zły dzień, bo mamie się film bardzo podobał.

Matrim - 16 Października 2014, 13:39

Witchma, ale i tak poczeka :) W poniedziałek już się nastawiam na "Sędziego", a dwa tygodnie później Konin mnie zaskoczył, bo będą puszczać "Egzorcystę" z okazji 40. rocznicy :omg: Jakby jeszcze pamiętali, że w tym roku jest też 20 lat od premiery "Pulp Fiction"... :)

Witchma napisał/a
czy oni nadal dogrywają dialogi w studio później? Bo tak to brzmi. Na dodatek większość aktorów tak bełkotała, że połowy kwestii nie zrozumiałam.

Nie rozumiem dlaczego "nadal"? Przecież nawet w Hollywoodzie dialogi są dogrywane w studio :) A że bełkotali... może taka stylizacja? ;)

Dunadan - 16 Października 2014, 15:34

Witchma napisał/a
w polskich filmach jest zdecydowanie coś nie tak z dźwiękiem

Zdecydowanie ale Matrim już wyjaśnił że to nie dogrywanie jest przyczyną - ot, mamy inne standardy :-/ zresztą, to samo jest od strony wizualnej, choć zdażają się nieliczne wyjątki to ciężko w polskiej kinematografii znaleźć filmy kręcone np. jasnymi obiektywami albo w jakiś artystyczny wizualnie sposób.

Witchma - 16 Października 2014, 15:51

Matrim, widocznie tam robią to lepiej, bo w hamerykańskich filmach tego nie słychać, a tu chwilami tragedia.
Matrim napisał/a
A że bełkotali... może taka stylizacja?

To mogli dodać napisy... i tak było dużo do czytania.

Homer - 16 Października 2014, 16:43

Zaginiona dziewczyna

-- taaak! Bardzo dobry kryminał :) . Film z zagadką.

mesiash - 17 Października 2014, 10:22

Odświeżyłem sobie Cube. Bardzo zadowolony nie jestem, bo miałem o nim zdecydowanie lepsze zdanie te 16 (sic!) lat temu. Teraz mi się wydało idiotyczne, że dziewczę na fakultecie matematycznym może być tak ograniczone :) Dwójkę odpuszczę, ale przy okazji zobaczyłem że jest trzecia część, która jest prequelem, więc dam temu szansę, chyba że ktoś z Was coś wie :)
Ziuta - 17 Października 2014, 17:45

Dunadan napisał/a
to ciężko w polskiej kinematografii znaleźć filmy kręcone np. jasnymi obiektywami albo w jakiś artystyczny wizualnie sposób.

Raz
Dwa
Trzy
Cztery
Pięć
Sześć

Problemem jest nie tyle znaleźć polski film z ciekawymi zdjęciami, ile jego kopię w na tyle dobrej jakości, by było te zdjęcia widać. Na szczęście od paru lat trwa cyfryzacja.

Agi - 17 Października 2014, 17:58

Witchma napisał/a
A czy zauważyliście, że w polskich filmach jest zdecydowanie coś nie tak z dźwiękiem? Nie wiem, czy oni nadal dogrywają dialogi w studio później? Bo tak to brzmi. Na dodatek większość aktorów tak bełkotała, że połowy kwestii nie zrozumiałam.

Zgadzam się. Nawet sądziłam, że to ja mam problem ze słuchem.

Partner forum