To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Filmy oczekiwane

Dunadan - 5 Listopada 2009, 22:05

Virgo C., on grał w I, robot? :shock:

Co do Salt - orzesz ty... Daniel i Angelina?! :shock: :shock: :shock:

Virgo C. - 6 Listopada 2009, 06:31

A myślałeś że czyją twarz ma Sonny? ;)
dalambert - 10 Listopada 2009, 17:25

Rozmawiało sie tu o polskich filmach "niesamowitych" i fantastycznych wspomniałem wtedy o realizowanych przez TVP w latach 60siątych i początku 70tych nowelach telewizyjnych w/g arcydzieł literatury polskiej i światowej i
UWAGA :!: DZIŚ :!: to jest 10 listopada na TVP Kultura o godzinie20/55 dają Beczka Amontillado w/g E.A. Poe'go.
z 1971 r.
Polecam , kto ma ochotę niech popatrzy :) :!:

ilcattivo13 - 10 Listopada 2009, 18:57

oglądałem, polecam również :D
Chal-Chenet - 10 Listopada 2009, 19:05

God damn it, czasem żałuję, że nie posiadam tv...
ilcattivo13 - 10 Listopada 2009, 19:16

też nie mam TVP Kultura, ale to nie znaczy, że nikt mi tego nie nagra :D
Chal-Chenet - 10 Listopada 2009, 19:23

To jeśli ktoś Ci nagra, pożyczysz mi kiedyś tę płytkę? ;)
ilcattivo13 - 10 Listopada 2009, 19:36

jak będzie na płytce, to ok. Ale nie wiem, czy nie będzie na VHSie. Wtedy dojdzie konwersja i kolejne przegrywanie. Niechby ktoś wreszcie wydał te ekranizacje na DVD...
feralny por. - 10 Listopada 2009, 20:21

dalambert, patrzę, szukam i nic...
Agi - 10 Listopada 2009, 20:43

feralny por. napisał/a
dalambert, patrzę, szukam i nic...

Na "pilocie" jest zapowiedź spektaklu Grzegorzewskiego "Złowiony - rekonstrukcje"

dalambert - 10 Listopada 2009, 20:51

W programie w "Teletygodniu" stoi jak byk. A jak pochrzanili w ostatniej chwili to przeca nie moja wina.
feralny por. - 10 Listopada 2009, 21:10

Agi, o tuż to.
Hubert - 10 Listopada 2009, 21:57

A ja się zastanawiam, czy przeboleć reklamy i zaznajomić się ze Złotem dla Zuchwałych.
feralny por. - 10 Listopada 2009, 22:00

Sosnechristo, co za pytanie
Hubert - 10 Listopada 2009, 22:01

Znając TVN i gęstość reklam na metr kwadratowy - bardzo istotne pytanie.
feralny por. - 11 Listopada 2009, 17:02

Chcący szuka sposobu, niechcący szuka wymówki.
Virgo C. - 11 Listopada 2009, 23:36

Po pierwszym obejrzeniu zbierałem szczęke z podłogi :D
http://www.youtube.com/watch?v=2Zf3RqR4wxw

mBiko - 15 Listopada 2009, 01:27

Czy kino amerykańskie naprawdę umiera? Nic tylko ekranizacja, remake, sequel, prequel etc.
Ziemniak - 15 Listopada 2009, 09:05

Akurat przeciwko ekranizacjom nic nie mam, pod warunkiem że jest dobrze zrobiona, o co trudno. Ale fakt, remake'ów się ostatnio namnożyło i w dodatku, mimo dużo lepszej techniki filmowej, nie dorastają oryginałom do pięt.
Stoniu - 15 Listopada 2009, 11:39

mBiko napisał/a
Czy kino amerykańskie naprawdę umiera? Nic tylko ekranizacja, remake, sequel, prequel etc.

mBiko zgadzam się. To jest jakiś problem, który tak naprawdę nie wiem w czym leży. Przecież amerykanie mają scenarzystów, którzy tak prężnie tworzą kolejne seriale. Choć film oczywiście, to zupełnie inna bajka. Dobrze, że u nas sprawa wygląda trochę inaczej, gdyż scenariuszy, tych lepszych i gorszych nie brakuje. A sezon ekranizacji lekturowych mam już chyba za sobą.

NURS - 15 Listopada 2009, 12:22

Dlaczego? Bo nasza cywilizacja osiągnęła pod tym względem szczyt mozliwości. nowych, nowatorskich rzeczy pokazuje się jak na lekarstwo i to w każdej dziedzinie - zostają okruchy, perełki, raz na jakiś czas, a interes musi się kręcić.
Ziemniak - 15 Listopada 2009, 13:34

NURS, wyjaśnij mi w takim razie, dlaczego remake, pomimo lepszych efektów i większych możliwości, często do pięt nie dorasta oryginałowi sprzed kilkunastu lat, dlaczego nie powstają ekranizacje świetnych książek, a jak już powstają, to wyglądają jak Władca pierścieni albo Kawaleria kosmosu?
Kruk Siwy - 15 Listopada 2009, 13:46

Eeee? Znaczy znakomicie to pierwsze a udana parodia to drugie?
Ziemniak - 15 Listopada 2009, 13:55

Kruku, według ciebie wycięcie kilku ważnych wątków i zniekształcenie całości to jest udana ekranizacja? I tyczy się to obydwóch wspomnianych wyżej "dzieł".
Kruk Siwy - 15 Listopada 2009, 14:15

Malkontencie, Ziemniaku, ekranizacja ma swoje prawa. Nie da się a nawet szkodliwym by było przeniesienie książki "jak leci". Władca P. przeszedł u mnie próbę "tyłka" przez trzy godziny nie odczuwałem niewygody. Kamera świetna, pejzaże fenomenalne. Nie czytając powieści można zrozumieć całość. Znakomite.
Jasne, że można się czepiać i ja też mam zastrzeżenia. Ale nie zepsuły mi przyjemności oglądania.
No i oczywiście postuluję nakręcenia stu odcinkowego serialu który pokaże WSZYSTKO.
A kawaleria? Nie lubię książki a film uznaję za durny. Tak że w tym temacie chciałem się tylko podroczyć.

Fidel-F2 - 15 Listopada 2009, 15:10

Ziemniak, moja żona nie lubi fantastyki ale kupiła wszystkie płyty z Władcą i ogląda go co jakiś czas niezmiennie zachwycona.
NURS - 15 Listopada 2009, 15:45

Ziemniak napisał/a
NURS, wyjaśnij mi w takim razie, dlaczego remake, pomimo lepszych efektów i większych możliwości, często do pięt nie dorasta oryginałowi sprzed kilkunastu lat, dlaczego nie powstają ekranizacje świetnych książek, a jak już powstają, to wyglądają jak Władca pierścieni albo Kawaleria kosmosu?

Proste. na tym się zarabia. widocznie taki kit lepiej sie sprzedaje. Nie wiem czy zauważyłeś, ale teraz model młodego intelektualisty nie jest najmodniejszy.

Ziemniak - 15 Listopada 2009, 15:51

Ja nie przeczę, że Władca nie jest ciekawie zrobionym filmem, ale jest równocześnie marną ekranizacją.

NURS napisał/a
Proste. na tym się zarabia. widocznie taki kit lepiej sie sprzedaje

NURSie, chyba trafiłeś w sedno, niestety :?

NURS - 15 Listopada 2009, 16:05

Wiem, w końcu zajmowałem się problemem wiele lat :-)
Słowik - 15 Listopada 2009, 17:48

Byłem wczoraj w muzeum etnograficznym, jaka tam jest kopalnia pomysłów dla polskiego horroru gdyby się tylko ktoś za to porządnie zabrał, Marzanny, Marzenioki, Dziady Śmigustne, przerażające i piękne.
A naokoło nic tylko halloweenowe silikonowe potworki.

Partner forum