Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne
Ziemniak - 27 Maj 2009, 23:14
Taaak. Zadawajta
hrabek - 1 Czerwca 2009, 12:34
joe cool: zadajesz?
joe_cool - 2 Czerwca 2009, 22:41
a przepraszam, wyparłam to z pamięci
nie mam pomysłu, oddaję w dobre ręce.
hrabek - 30 Czerwca 2009, 13:48
No dobra, nie pchajcie się już tak do zadawania. Teraz moja kolej:
czasem mam dobry humor, a czasem, jak każdy człowiek, zły humor. i za każdym razem gdy mam zły humor we wtorek, budzik zdaje sie dawać mi pewną mroczną radę - aby umrzeć. dlaczego tak mówi?
joe_cool - 30 Czerwca 2009, 16:31
hmmmm.... mi się tylko kojarzy, że może na budziku jest trzyliterowy skrót DIE od Dienstag (czyli wtorek po niemiecku). ale wtedy ta zagadka wymagałaby znajomości niemieckiego, więc raczej nie podpada pod zagadkę logiczną
EDYTA: acha, a DIE po angielsku odczytać można jako "umrzyj".
hrabek - 1 Lipca 2009, 07:03
Zgadza się. Podstawowa znajomość niemieckiego wystarczy. Zadasz coś?
joe_cool - 1 Lipca 2009, 12:21
nie mam pomysłu, a nie chcę wątku blokować
dobre ręce pilnie poszukiwane
Pako - 1 Lipca 2009, 13:25
Pytanie z przykładowego testu rekrutacyjnego pewnej firmy. Cóż, sam tego zadania nie rozwiązałem, wiem, zę bez większych trudności powinno się to załatwić zwykłm układem równań. Ale podejrzewam, że musi tu być jakiś knif, żeby dało się to prościej i szybciej zrobić.
Z chęcią poznam odpowiedź
Fidel-F2 - 1 Lipca 2009, 13:31
na węch dałbym 36
Ziemniak - 1 Lipca 2009, 13:31
Z różnicy między pierwszą kolumną a ostatnim rzędem wynika, że kier jest większy od trefla o 3. Z tego wynika, że wartość szukanego rzędu jest mniejsza o trzy od pierwszej kolumny = 39
Fidel-F2 - 1 Lipca 2009, 13:40
Ziemniak, nie gra
cholera, zniknął mi obrazek
hrabek - 1 Lipca 2009, 13:54
Ja bym raczej powiedział, że z różnicy między trzecią i czwartą kolumną wynika, że karo jest większe od trefla o 6. A to znaczy, że analogicznie porównując drugi rząd do pierwszej kolumny, różnica jest w symbolu karo-trefl, czyli szukany rząd ma wartość o sześć mniejszą od kolumny. Czyli Fidel dobrze mówił, że 36.
Fidel-F2 - 1 Lipca 2009, 13:58
o właśnie, musiałem zrestrtowac kompa i hrabek mnie ubiegł
Ziemniak - 1 Lipca 2009, 14:00
Masz rację Fidel-F2, węch cię nie zawiódł Trzeba jeszcze obliczyć, że pik jest większy od kiera o 18 i odpowiednio pozamieniać. Wychodzi 36
hrabek - 1 Lipca 2009, 14:01
Nie tam, ubiegł. Jak Pako potwierdzi, to zadawaj. Sam nie wpadłem na metodę zaproponowaną przez Ziemniaka, jak już podsunął metodę pod nos, to już łatwo było. Nie wiem, czy ty zgadłeś, czy też kombinowałeś logicznie, ja w każdym razie daleki byłem od podania wyniku, dopóki nie przeczytałem w jaki sposób można go znaleźć.
Fidel-F2 - 1 Lipca 2009, 14:02
co by nie gadać, pierwsza od dawna naprawdę dobra zagadka
hrabek - 1 Lipca 2009, 14:09
Czy dobra zagadka to taka, którą potrafisz rozwiązać? Bo mi się wydaje, że z ważeniem monet dareko, czy moja z magami też były całkiem niezłe.
A tak w ogóle to nie gadaj już, tylko zadawaj następną zagadkę
Pako - 1 Lipca 2009, 14:51
Ano, mi też wychodziło że 36 Dajecie więc dalej
hrabek - 3 Lipca 2009, 11:26
Fidel: zadajesz?
Fidel-F2 - 3 Lipca 2009, 11:37
nie mam jakos weny, jak chcesz to dawaj
hrabek - 3 Lipca 2009, 12:08
Jasne, że chcę.
Zamierzasz oblecieć samolotem non stop dookoła świata.
Ale można tylko dolecieć pół drogi wokół świata, mając na starcie pełny bak paliwa.
Jednakże można zorganizować z tej samej bazy wiele samolotów takich samych jak Twój, aby pomagały w uzupełnianiu paliwa.
Uzupełnianie paliwa może być wykonane w czasie lotu. Pomijamy czas potrzebny na uzupełnianie paliwa oraz zawracania i nie powodujemy katastrofy żadnego samolotu. Jaka minimalna liczba samolotów potrzebna jest do wykonania oblotu dookoła świata?
Agi - 3 Lipca 2009, 12:34
dwa tankowania na 1/4 i 3/4 drogi, z tym że na drugie tankowanie samolot dowożący paliwo leci nie w ślad za pierwszym samolotem, ale w przeciwną stronę.
aniol - 3 Lipca 2009, 12:39
jesli samoloty ktore beda tankowaly samolot "dookolaswiatowy" nie musza sie martwic o powrot do bazy tylko laduja zaraz po zatankowaniu to powinny wystarczyc dwa (oprocz glownego)
jeden startuje razem z samolotem "alfa", w 1/4 dystansu dookola swiata oba maja po pol baku - wtedy nastepuje tankowanie i samolot "alfa" ma znowu pelny bak - wystarczy mu to na pokonanie 1/2 drogi , a samolot cysterna laduje sobie na oparach
kiedy samolot alfa jest juz w polowie drogi (w baku ma znowu polowe paliwa) z bazy startuje drugi samolot tankujacy ale W KIERUNKU PRZECIWNYM - ziemia wszak jest okragla - i spotykaja sie kiedy alfa juz zuzywa calosc paliwa po pokonaniu 3/4 dytstansu - wtedy samolot nr 2 ma pol baku ktore przetankowuje "alfie" sam lagodnie spada na glebe a te pol baku starczaja na pokonanie ostatniego odcinka trasy
strasznie nagmatwalem chyba?
oczywiscie wszystko przy optymistycznych zalozeniach ze paliwa bedzie "na styk" i nie wydarzy sie nic nieprzewidzianego
edytka : Agi byla szybsza
hrabek - 3 Lipca 2009, 12:41
Zakładamy, że samoloty cysterny muszą wrócić do tej samej bazy, z której wystartowały. Tak to by za łatwe było.
aniol - 3 Lipca 2009, 12:52
no to wychodzi mi ze 4 starcza
dwa startuja razem z alfa
w 1/8 dystansu jeden z nich oddaje pol zbiornika po rowno dla alfy i drugiej cysterny
i zawraca
w 1/4 dystansu druga cysterna oddaje 1/4 czesc paliwa i zawraca
wiec alfa ma pelny zbiornik i moze pokonac 3/4 dystansu
a od drugiej strony kuli ziemskiej robimy z dwoma samolotami podobny manewr
hrabek - 3 Lipca 2009, 12:57
A skąd liczba czterech samolotów? Bo rozwiązanie sugeruje inną liczbę.
Agi - 3 Lipca 2009, 13:08
pierwszy samolot leci 1/4 dystansu, wraz z nim leci drugi. Oddaje głównemu 1/2 paliwa i wraca do bazy. Samolot główny ma znowu pełne zbiorniki. Leci 1/2 całego dystansu, czyli jest na 3/4 trasy, tam dolatule do niego drugi samolot pokonujący trasę w przeciwną stronę, oddaje głównemu 1/2 paliwa i oba dolatują na metę.
Potrzebne są dwa samoloty cysterny.
gorbash - 3 Lipca 2009, 13:11
Potrzebny jest jeden samolot cysterna.
Samolot cysterna z rozwiązania Agi po powrocie może zatankować i wylecieć na spotkanie pierwszemu.
Ziemniak - 3 Lipca 2009, 13:12
Agi napisał/a | Oddaje głównemu 1/2 paliwa i wraca do bazy |
A na czym?
Agi - 3 Lipca 2009, 13:12
gorbash, jeden może nie zdążyć.
|
|
|