Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?
Anonymous - 2 Czerwca 2010, 11:45
Redakcja FSF przemówiła.
Cytat | Oto zestaw opowiadań, jakie znajdą się w numerze wiosennym:
Ted Kosmatka Sztuka alchemii
Christopher Rowe Słowo mapa znaczy wiara
Yoon Ha Lee Kości olbrzymów
George R.R. Martin A w tunelach panował mrok
Paolo Bacigalupi Kaloryk
Kelly Link Światło
Garth Nix W głębinach jeziora |
Na blogu pisma jest też okładka. Fajny zestaw, a za Yoon Ha Lee to Konrad już usłyszał powarkiwania żeraniowe...Z różnych względów. Ptaszki ćwierkają, że numer ma trafić do druku już na dniach.
Stormbringer - 2 Czerwca 2010, 11:57
Damn, z takim składem chyba się skuszę. (I z chęci posiadania wszystkiego, co napisał Dżordż Ar Ar).
Matrim - 2 Czerwca 2010, 12:00
Okładka fajna
Witchma - 2 Czerwca 2010, 12:03
Wow, zacny zestaw, okładka co najmniej smakowita.
Adanedhel - 2 Czerwca 2010, 17:37
Okładka z powieści Bacigalupiego. A zestaw - waga ciężka.
ihan - 3 Czerwca 2010, 21:15
NF czerwcowa. Dla odmiany, całkiem niespodziewanie, zaskakująco, gdy nikt się tego nie spodziewał, po wilkołakach i minotaurach numer wampirzy. Chwile potrwało zanim w ogóle skojarzyłam co to w ogóle te wampiry. Więc chwała za przybliżanie kompletnie nieznanych mitów o jakichś stworach co piją krew i preferują nocne życie.
Z opowiadań bardzo podobał mi się początek Cudownego źródełka. A pogróżka "żeby ci nigdy dodatki do kiecki nie pasowały, szantrapo" pewnie kiedyś w ktorymś moim podpisie wyląduje. Niestety, po zabawnym i fajnym początku potem się posypało. I też niestety, ilustrator i) rosiczki chyba w życiu na oczy nie widział; ii) jego ilustracja kompletnie nie oddaje opisu autorki.
Maskarada i Tygrys, tygrys przyzwoite, nie rzucające na kolana, ale tez właściwie trudno na coś konkretnie narzekać. Można przeczytać bez bólu, a nawet z dozą przyjemności.
Udręczone dusze, nieodmiennie mam problem z Barkerem. Bo potrafi czarować, potrafi tworzyć fabuły, ale nieznośne upodobanie do szczegółów ohydnych i odpychających mnie odrzuca.
KopciuchZdecydowanie numer jeden w numerze. Cóż, może powinnam jeszcze wziąć do ręki coś Strauba, i nie zrażać się brakiem zachwytu przy Krainie Cieni, w końcu zalewu szczególnego horrorów z Polsce nie mamy.
Z publicystyki jak zawsze niezawodny Orbit. Materiał o festiwalu filmów fantastycznych też ciekawy, tylko niczego nie dowiedziałam się konkretnego co było interesującego w tym roku, na co powinnam zwrócić uwagę gdy będzie wchodziło do kina/było wydawane na DVD. Trochę za dużo ogólników.
Chal-Chenet - 3 Czerwca 2010, 22:50
No to pozostaje tylko czekać na nowy FSF. To chyba też znak, że czas w końcu przeczytać pierwszy numer. Okładka "dwójki" swoją droga, szkaradna.
Chal-Chenet - 19 Czerwca 2010, 11:12
Doczytałem F&SF.
Ford: Nocna Whiskey - Wciągające opowiadanie, wątki fantastyczne delikatne, ale pasują do tekstu. Prawdopodobnie najlepszy tekst w zestawie.
LeGuin: Zbiorowe sny Frynian - Nudne i za krótkie. Sam pomysł jest interesujący, ale gdyby był inaczej przedstawiony wyszłoby zapewne ciekawiej.
Winter: Niebo w oczach - Standardzik fantasy o uczniu/uczennicy praktykującym u mistrza, odkrywającym nowe rzeczy. Da się przeczytać, ale szybko wypada z głowy.
Moles: Finisterra - Wiele do zarzucenia nie mam, ciekawy świat, ale chyba nie jestem "targetem", bo się wynudziłem podczas czytania.
Mieville: Jack - Bardzo przyjemne opowiadanie, to mój pierwszy kontakt z tym światem, ale zdaje się, że przy nadarzającej się okazji sięgnę po powieści tego autora.
Card: Medium - Mogłoby być dłuższe, robiłoby wtedy lepsze wrażenia. Końcówka nadchodzi zdecydowanie za szybko.
Bisson: Cyberoko - Niezłe. I Tyle.
Tekst Numeru: Ex aequo Jack i Nocna Whiskey.
Anonymous - 22 Czerwca 2010, 20:58
A ja zapraszam do zapoznania się z tekstem naszego nowego autora - Jacek Sobota o Murakamim. Wkrótce nowe atrakcje na serwisie:-). Będzie...interesująco. I wy też będziecie mogli pomóc w rozwoju "Katedry". Więcej nie powiem, by nie zepsuć niespodzianki. No i trzeba czekać, aż pewien projekt wypali...
Adanedhel - 14 Lipca 2010, 09:40
Drugi numer F&SF poszedł (w końcu) do druku.
Trzeci powinien za to ukazać się przed końcem lata.
Zaproszenie na przyjazd do Polski przyjęło też kilka osób. Taka np. Catherynne Valente, Ted Chiang i Paolo Bacigalupi. Jeśli tylko znajdą współorganizatorów przyjazdu - będą ciekawe spotkania.
rybieudka - 14 Lipca 2010, 10:55
Cytat | Drugi numer F&SF poszedł (w końcu) do druku. |
I to jest bardzo dobra wiadomosć
Anonymous - 14 Lipca 2010, 10:58
A więcej informacji o numerach znajdziecie tutaj. To ja jeszcze poproszę o datę premiery, a potem będzie alleluja i do przodu.
robert70r. - 14 Lipca 2010, 12:09
O, tak to jest bardzo dobra wiadomość
Adanedhel napisał/a | Drugi numer F&SF poszedł (w końcu) do druku. |
Toudisław - 20 Lipca 2010, 08:39
I oto jest! http://www.creatio.art.pl/
Okładka – Krzysztof Żyngiel (strona artysty znajduje się pod adresem www.krzysztofzyngiel.com)
W księgarniach:
Galeria dla dorosłych (listy do czytelników) – Feliks W. Kres, Fabryka słów
Krzyż Południa. Rozdroża (fragment powieści) – Jakub Ćwiek, Runa i Bellona
Wielka Księga Horroru, tom 1 (fragment opowiadania Tam, w dole) – Ramsey Campbell, Fabryka Słów
Dyskusja:
Falstart niekoniecznie fantastyczny – Paweł Czerwiec
Zagubiony w Warszawie – Sławomir Spasiewicz (o Spadającym ptaku Patryka Suchcickiego)
Publicystyka:
Indie RPG, czyli sztuka walki wyobraźni – Paweł Ciećwierz (kilka wskazówek dla graczy)
Spojrzenie daltonisty (3) – Jacek Sobota (tym razem na Zombieland Rubena Fleischera)
„Lost” – nowa era seriali – Emil Strzeszewski (nie tylko dla fanów)
Recenzje:
Bez rewolucji – Paweł Czerwiec (Przedświt – Antologia fantastyki Portalu Pisarskiego pod redakcją Krzysztofa P. Nowaka)
Igła w manhattańskim sianie – Bartłomiej Żądło (Na tropie wampira Mike'a Resnicka)
Rashomoerk – Sławomir Spasiewicz (Kochany Jim Christiana Moerka)
Uroki klątwy – Maciej Pitala (Eremanta Joanny Skalskiej)
Widzę trupa! – Urszula Sarnecka (Wezwanie Kelley Armstrong)
Z lat siedemdziesiątych w przyszłość – Maciej Pitala (Stanie się czas Poula Andersona)
Gry planszowe:
PlanShow 17 – Andrzej Świech (o graniu na Pionku)
Z mojej półki 9 – Andrzej Świech (Machina Ignacego Trzewiczka)
Fotorelacja:
Fantastyczny miesiąc w Lublinie – Piotr „Żucho” Żuchowski (Lubelskie Dni Historii Alternatywnej oraz Dragon, maj 2010)
robert70r. - 23 Lipca 2010, 11:26
Trzymam w łapach 3 nr Fantastyki - Wydanie Specjalne. Na razie napawam się anielsko-demoniczną okładką. Na czytanie czas przyjdzie później.
Witchma - 23 Lipca 2010, 14:38
Bob1970r napisał/a | Trzymam w łapach 3 nr Fantastyki - Wydanie Specjalne. Na razie napawam się anielsko-demoniczną okładką. Na czytanie czas przyjdzie później. |
A ja przeczytałam nawet pierwsze opowiadanie - dobre jest... taki okiełznany Uznański trochę
Anonymous - 27 Lipca 2010, 18:00
Drugi numer FSF do nabycia w Empikach - przynajmniej w Łodzi.
Na forum Drugiego Obiegu jest zdjęcie numeru.
Virgo C. - 27 Lipca 2010, 20:58
A kiedy prenumeratorzy dostaną?
Anonymous - 27 Lipca 2010, 21:04
Pewnie też jakoś na dniach.
Wracam do łóżeczka i ciepłej herbatki.
rybieudka - 28 Lipca 2010, 00:29
Żerań napisał/a | Drugi numer FSF do nabycia w Empikach |
Obczaję jutro w Legnicy
robert70r. - 28 Lipca 2010, 12:02
Ja już nowy F&SF mam. Pani kioskarka zostawiła.
Witchma - 28 Lipca 2010, 12:11
Podobno wczoraj wysłali prenumeraty.
hrabek - 28 Lipca 2010, 12:17
Kurna, a ja wczoraj byłem w empiku i stary leżał. A specjalnie patrzyłem.
Anonymous - 28 Lipca 2010, 12:34
Kraków podobno też już ma.
Cóż, wyruszamy na poszukiwania. Podobno od tego numeru FSF można nabyć w Ruchu i Kolporterze.
Adashi - 28 Lipca 2010, 13:09
hrabek napisał/a | ja wczoraj byłem w empiku i stary leżał |
Ja już starego szukałem w Empiku w Panoramie i w Starym Browarze - bez efektów, dość mam tego szukania.
xan4 - 28 Lipca 2010, 13:11
Zaczynam się zastanawiać, czy FSF tego opóźnienia specjalnie nie robi.
Taka reakcja zgłodniałego tłumu.
Chal-Chenet - 28 Lipca 2010, 13:17
Ja tam ciśnienia nie mam.
Witchma - 28 Lipca 2010, 13:20
A ja jeszcze pierwszego numeru nie skończyłam
hrabek - 28 Lipca 2010, 13:36
Ha, ja jeszcze nawet nie zacząłem!
robert70r. - 28 Lipca 2010, 14:12
Cytat | Podobno od tego numeru FSF można nabyć w Ruchu i Kolporterze.
|
Tak, ale trzeba sie zapytać, czy w tym, a tym kiosku będzie/ma być/jest. U nie było tak: pytam, czy jest/ma byc F&SF. Pani kioskarka chwyta za fona i dzwoni (pewnie do hurtowni ). Po krótkiej rozmowie okazuje się, że może być, więc zamówiła. To jest tytuł niespecjalnie znany w kioskach (w sumie dopiero nr 2) więc jeśli nie ma/nie prowadzą, to trzeba się niestety udać do empiku, ale i tam się zdarza, że nie mają pojęcia o co kaman. Z SFFiH jest lepiej. Już kojarzą.
NF nie liczę, bo to stary tytuł i się zdążyli przyzwyczaić.
|
|
|