To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

morham - 7 Stycznia 2014, 11:23

Ninja: Shadow of a Tear z Adkinsem. Jak to film z Adkinsem. Tona kopania i okładania się po ryjach :) Mnie się toto osobiście kojarzyło z starymi filmami kopanymi i z tego powodu dobrze oglądało.

Fabuła niby jakaś jest ale w takim filmie kto by zwracał na nią uwagę ;) Ważne, że mam kopę naprawdę fajnie zrealizowanych scen walk (na moje oko totalnego laika w temacie).

Matrim - 7 Stycznia 2014, 11:49

Dunadan, odnośnie spoilera - nie czytałeś książek?

Bad Grandpa. Twórców Jackassa, więc już to wiele tłumaczy, ale mimo to całkiem fajne rozrywkowe kino, bo ponieważ ułożone w pewien niby-scenariusz sceny kręcone są w otoczeniu nieświadomych zwykłych obywateli. A niektóre reakcje - bezcenne. Pod tym względem jest chyba lepiej niż w Gora..., znaczy Boracie. Bo chyba łatwiej jest przejrzeć wyglądającego jak Groucho Marx cudzoziemca, niż starszego pana w sweterku. Z wnuczkiem :)

Prisoners. Bardzo dobry dreszczowiec "uprowadzeniowy". Świetny aktorsko, klimatyczny (pogoda!). A dodatkowo skupiający się na ludziach wokół, a nie na samym śledztwie. Mocne kino, naprawdę. Najlepsze z tej trójki.

Lincoln. W końcu obejrzany. Akcji, czy napięcia niemal w tym filmie nie ma, bo średnio rozgarnięty człowiek wie, jak ten fragment historii się kończy. To jest film o rozmowach: oficjalnych i zakulisowych. O tym, jak to w Ameryce "zbiera się" głosy dla poparcia swoich inicjatyw. I tyle - to samo mamy w House of Cards, tyle że ostrzejszym sosem podlane. A Lincoln, to taki jakby dokument rozciągnięty do dwóch (i pół) godzin. Czyli nudy. Niemal. Bo jest jeden element, który ten film ustawia i to jest RE-WE-LA-CYJ-NY Day-Lewis. Genialny po prostu. Od pierwszej sceny, do ostatniej, każde jego pojawienie się jest warte obejrzenia filmu. Stworzył postać, nie wiem, na jakich i ilu źródła się opierał. Nie wiem, na ile jest to jego autorska kreacja, a na ile historyczna. Ale postać to tak wiarygodna, że niemal prawdziwa. Warto.

A na marginesie, krótkie przemyślenie: gdyby Ian McKellen odrzucił propozycję, to świetnym Gandalfem byłby
Spoiler:

Dunadan - 7 Stycznia 2014, 12:14

Matrim, czytałem ale co książka ma do filmu?... filmu nie oglądałem jeszcze.
Matrim - 7 Stycznia 2014, 12:20

Dunadan, pisałeś o Potterach, że wszystkie obejrzałeś i żeś
Spoiler:

Dunadan - 7 Stycznia 2014, 12:29

Matrim, aaa, ty pisałeś o Potterze :D sorry,w międzyczasie przewinął się Hobbit ;) więc nie, książek o HP nie czytałem.
Matrim - 7 Stycznia 2014, 12:45

No to już wszystko jasne :)
Luc du Lac - 8 Stycznia 2014, 21:57

Człowiek-rekin - przed chwilą na tv4. Polecam
Żelazny - 8 Stycznia 2014, 23:19

Na tv4 to przeważnie są ” super fantastyczne ” produkcje - człowiek rekin, mega piranie, super anakonda itp. Słowem: plastusiowy pamiętnik. Ale czasem trzeba się odstresować i rozluźnić :lol:
m_m - 9 Stycznia 2014, 01:03

Matrim napisał/a
A na marginesie, krótkie przemyślenie: gdyby Ian McKellen odrzucił propozycję, to świetnym Gandalfem byłby
Spoiler:

No weź, w życiu :shock:

morham - 9 Stycznia 2014, 07:58

W końcu zmogłem się i obejrzałem Carrie. Wersji De Palmy nie widziałem a ta najzwyczajniej w świecie mi się podobała.
Luc du Lac - 9 Stycznia 2014, 08:22

jakiś czas temu widziałem Oz wielki i potężny - takie tam słodko-pierdzące, nie do końca dla dzieci (ale można), dla dorosłych jak tłusty rosół u teściowej a dla młodzieży to już w ogóle
idid - 9 Stycznia 2014, 08:51

Żelazny napisał/a
Na tv4 to przeważnie są ” super fantastyczne ” produkcje - człowiek rekin, mega piranie, super anakonda itp. Słowem: plastusiowy pamiętnik. Ale czasem trzeba się odstresować i rozluźnić :lol:

W tej tematyce polecma również PULS.
Trzeźwe Potwory czy Bestia z Lasu (jakos ostatnio lecialy, przez przypadek sie nadzialem) i wiele innych "pozycji obowiązkowych".

Fidel-F2 - 9 Stycznia 2014, 09:13

idid napisał/a
Trzeźwe Potwory
no bez jaj, Trzeźwe potwory, to pierwszoklaśna rzecz
Luc du Lac - 9 Stycznia 2014, 09:26

do plusów Człowieka-rekina można zaliczyć to że grała tam Taylor z Mody na sukces ;) .

Grała tam rolę byłej kobiety człowieka-rekina (z czasów gdy był on zaledwie człowiekiem-człowiekiem), którą to w przechytrym planie ojca człowieka-rekina, miał ów czł-rek wykorzystać i zapłodnić ----> celem stworzenia nowego gatunku homo-sphyrna

mesiash - 10 Stycznia 2014, 10:20

Jackass : Bad Grandpa to jak widać film z serii nienajambitniejszych, ale nie sądziłem że aż tak mnie będzie śmieszyło. Humor jest dojrzalszy, nie polega już na zrobieniu sobie krzywdy przy innych, tylko na wyśmiewaniu tego co politpoprawność zrobiła z ludźmi. Podejrzewam że jeszcze 15 lat temu w większości przypadków osoby zachowujące się w ten sposób zwyczajnie dostawałyby srogi łomot, bądź wzywana byłaby policja. Być może nadinterpretuję, ale moim zdaniem świetny sposób na półtorej godziny, na przykład nocnego oglądania w gronie znajomych.
idid - 10 Stycznia 2014, 14:20

Fidel-F2 napisał/a
idid napisał/a
Trzeźwe Potwory
no bez jaj, Trzeźwe potwory, to pierwszoklaśna rzecz

Mnie nie urzekło to komediowe straszydło niestety.

Jezebel - 10 Stycznia 2014, 14:48

Red. Nuuuuudy.
Dunadan - 10 Stycznia 2014, 15:32

Fidel-F2 napisał/a
Trzeźwe potwory, to pierwszoklaśna rzecz

Potwierdzam, niezły film. Może nie powala ale fajne lekkie kino.

Dunadan - 11 Stycznia 2014, 00:29

Grawitacja,
Jak dla mnie to takie nieco zaskoczenie roku a nawet więcej, chyba 10 lecia. Film był chyba dość długo trzymany w ukryciu, i właściwie usłyszałem o nim jakoś w dniu premiery - same niemal dobre tylko opinie. Faktycznie, film robi wrażenie pod wieloma względami jest perfekcyjny. Piękne, artystyczne, długie ujęcia osiągające niesamowity poziom realizmu zarówno pod względem odwzorowania (nie zapomnieli nawet o air-glow ) jak i dynamiki (płynne przejścia od statycznych spokojnych scen do niezwykle gwałtownych akcji). Do tego dorzucimy minimalistyczną i trzymającą w napięciu muzykę i mamy arcydzieło, przynajmniej miejscami.
Wadą film jest jego amerykańskość, niestety, mimo wszystko. To co się tam dzieje jest tak nieprawdopodobne że aż śmieszne... różnie dobrze mogliby się pojawić kosmici.

Spoiler:

Trochę to kole w oczy, zwłaszcza kiedy zestawimy to z ultrarealizmem całej reszty i minimalizmem całego filmu (włącznie z grą aktorską).

Tak czy inaczej - jeden z najlepszych filmów kosmicznych jakie były...

PS:
Spoiler:

gorat - 11 Stycznia 2014, 00:57

Please stop soiling the story!
:mrgreen:

idid - 11 Stycznia 2014, 17:49

District 9 - bez szału. Fajny pomysł, ale czegoś brakuje...
Fidel-F2 - 11 Stycznia 2014, 18:41

weź, nie żartuj
idid - 11 Stycznia 2014, 19:22

Całkiem poważnie!
Dunadan - 11 Stycznia 2014, 20:30

idid, ale sprecyzuj. Bo film jest mistrzostwem niby ale jakoś mi też nie może w głowie utkwić... obejrzałem, super film i... trochę zapomniałem.
feralny por. - 11 Stycznia 2014, 21:45

Moon - całkiem, całkiem i to pomimo tego, że tv okrutnie zaspoilowała seans.
idid - 11 Stycznia 2014, 21:56

feralny por. napisał/a
Moon - całkiem, całkiem i to pomimo tego, że tv okrutnie zaspoilowała seans.

Chyba jeden z najlepszych filmów w tematyce SF ostatnich lat.

Dunadan napisał/a
idid, ale sprecyzuj. Bo film jest mistrzostwem niby ale jakoś mi też nie może w głowie utkwić... obejrzałem, super film i... trochę zapomniałem.

Wiesz, ciężko sprecyzować coś, czego co jak sam określiłem w tym filmie zabrakło. Fajny pomysł z pokazaniem "obcych najeźdźców" w taki, a nie inny sposób, ale nic więcej mnie w tym filmie nie urzekło. Przyznam, że wydawał mi się o dziwo nudny.

Dunadan - 12 Stycznia 2014, 00:40

idid napisał/a
wydawał mi się o dziwo nudny.

Hm... faktycznie o dziwo.

morham - 13 Stycznia 2014, 07:31

District 9 jak dla mnie jest świetnym widowiskiem SF.

Nie ma w nic a nic nudnego :)

Mamy obcych, mamy technologie - mamy niepapierowych bohaterów.

No i jak bardzo skur**kim gatunkiem potrafimy być...

Rewelacyjny film. Do tego w żaden sposób sterylny jak niektóre produkcje SF.

Fidel-F2 - 13 Stycznia 2014, 08:00

morham +1

idid, zjedz coś bo strasznie aktorzysz

idid - 13 Stycznia 2014, 09:57

Rozumiem, że nie mam prawa uważać tego filmu za nijakiego?

Partner forum