To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas cieszy

Kai - 14 Kwietnia 2012, 17:50

Miria, to się nawet w rękach da uszyć, krój z koła, tylko pasek i obrąbek. Chcesz coś więcej, doszyj szeroki pasek z szeregiem gumek i klamrą kalbo kokardą. Wy dziewczyny wszystkie zdaje się jesteście smukłe i nie musicie tuszować oponek i wałeczków, więc szycie jest bajką.

Jeśli chcesz mieć taką wirującą wokół nóg, to zrób obrąbek szydełkiem, zwijając w rulonik i dość mocno rozciągając. Efekt będzie taki, że na obrębie pojawi Ci się falbanka, to uroczo wygląda, bo nie jest doszyta, ma 1-2 cm szerokości i ślicznie tańczy. Do sztywniejszych (wieczorowych) zastosowań radzę tasiemkę kwiaciarską wszytą b. dyskretnie pod spód - pięknie trzyma kształt.

Anonymous - 14 Kwietnia 2012, 17:55

Lewa jestem do szycia całkowicie, niestety. Prędzej zlecę komuś. Chociaż nawet nie wiem, jak się zabrać za wybór materiału. :wink:
Kai - 14 Kwietnia 2012, 17:58

Dodałam trochę szczegółów technicznych - nie darmo najlepsza przyjaciółka Mamy była krawcową :)

Tkanina ma być cienka, lejąca, nie może się ciągnąć wzdłuż wątku/osnowy. Złap w dwa palce i podnieś - jeśli zwisa tak, jak chcesz, jest ok, jeśli stoi, sterczy itp jest do d... Złap garść tkaniny w rękę i znów podnieś - niech zwisa. Jeśli się układa, jest dobrze, jeśli zaczyna gdzieś sterczeć czy się ciągnąć, szukaj dalej.

Na takie kiecki są fajne tkaniny żakardowe i wszystkie, które są tkane tak, aby można je było stosować w obu kierunkach. Żadne dzianiny, mogą być cieniutkie płócienka, organza, różne syntetyki - najlepszy test, sprawdź, jak się rozciągają w różnych kierunkach. Jeśli jednakowo lub wcale, jest OK. Inne prędzej czy później się wyciagną. .

Anonymous - 14 Kwietnia 2012, 18:02

Skąd Wy takie rzeczy wiecie? Dzięki za pomoc, spróbuję się rozeznać w temacie. :)
Kai - 14 Kwietnia 2012, 18:03

Miria, tak jak pisalam, przyjaciółka Mamy była krawcową i moją totalną idolką, a potem szycie dziecku kostiumów nauczyło mnie co nieco. NIGDY nie szyj płaszcza Jedi z dederonu! :)
Anonymous - 14 Kwietnia 2012, 18:08

Trzeba jeszcze wiedzieć, co to jest dederon. :wink:
merula - 14 Kwietnia 2012, 18:11

dederon to paskudztwo :twisted:
Kai - 14 Kwietnia 2012, 18:16

to jest coś z czego w latach 80-tych szyło się bieliznę nocną. Bardzo tani materiał, całkiem syntetyczny, w jedną stronę się rozciąga, w drugą nie. Od bardzo grubego do totalnie przejrzystego. Pięknie się wspina na wszystkich rajstopach :)

merula, ogólnie wiem, ale jak w lumpeksie brązowy był w cenie 3 zł za 10 m, to myślałam, że choć na karnawał się nada. NIE! Płaszcz Jedi w ogóle się nie układał - ten sam wykrój zastosowany do zwykłego lnu dał przepiękny efekt.

Agi - 14 Kwietnia 2012, 21:19

Popracowałam dziś w ogrodzie, na finał rozpaliłam ognisko i unicestwiłam suche gałęzie i inne niepotrzebne chabazie, których nie można wyrzucić na kompost.
Posiedziałam przy ogniu i leniwie wysączyłam piwo. Piękny dzień. :)

Kasiek - 14 Kwietnia 2012, 21:47

nimfa bagienna napisał/a

Ech, Kasiek. Swoimi wpisami chyba właśnie zachęciłaś mnie do kupna maszyny do szycia.
Ciekawe, gdzie ja ją postawię... :mrgreen:

Kup sobie Janome Mini. Niby dla dzieci, ale całkiem sensowna do małych działań i dziewczyny podbierają córkom, którym kupiły :D

nimfa bagienna - 15 Kwietnia 2012, 08:52

Eeee. Ja chcę porządną, prawdziwą maszynę, taką, co sama :wink: wszystko robi.
Najwyżej będzie stała w przedpokoju, trudno. Zawsze mogę ją stamtąd zabrać i postawić na stole.
Zaciekawiłaś mnie tą swoją, nawet sprawdzałam w necie, czy można kupić poza Lidlem (można, ale drożej).
Wypłato, przybywaj!

Kai - 15 Kwietnia 2012, 09:24

Nimfo, im bardziej skomplikowana, tym szybciej się psuje. Niech ma ścieg prosty, zygzakowy i ew. taki do obrębiania. Overlock nie jest aż tak potrzebny, jeśli nie szyjesz dzianin. A dziurki już w tej chwili mają wszystkie maszyny.
nimfa bagienna - 15 Kwietnia 2012, 10:13

No właśnie potrzebny mi m. in. ścieg do szycia dzianin i overlock do dzianin. Mam pomysł na pewną działalność artystyczno-hobbystyczną, i do tego koniecznie potrzebuję dobrej maszyny, szyjącej również dzianiny.
Parę złotych na to wydam, ale każde hobby kosztuje. Za to będę miała masę radości.

Kasiek - 15 Kwietnia 2012, 10:52

Lidlowa szyje dzianiny. Całkiem nieźle muszę przyznać, choć na razie tylko robiłam próby na kawałkach a nie na docelowym wykroju.
Śledź gdzieś teraz co w lidlu piszczy (jest taka strona jak fan lidla i są gazetki) bo maszyny pojawiają się raz na 2-3 miesiące, a ja swoją w lutym kupiłam, niedługo powinny być znowu. A ta Janome dla dzieci o dziwo ma wszystko, czego chcesz i ja się sama zastanawiam nad nią bo jest niewielka i można ją wszędzie zabrać, a jednocześnie naprawdę jest to profesjonalna maszyna.

nimfa bagienna - 15 Kwietnia 2012, 11:20

Dzięki za sygnał o maszynach. Zwłaszcza że do najbliższego Lidla mam kawałek.
Możesz mi przysłać na pw sznurek do tej fanowskiej strony Lidla, jeśli go masz?

Godzilla - 15 Kwietnia 2012, 11:41

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl
To jest ich strona, są zapowiedzi kolejnych "promocji".

nimfa bagienna - 15 Kwietnia 2012, 11:48

Serdecznie dziękuję!
Kasiek - 15 Kwietnia 2012, 11:55

http://fanlidla.pl/gazetka a to jest ta nieoficjalna, aczkolwiek fajne jest w niej to, że pokazuje gazetki na kilka tygodni do przodu - można zaplanować wydatki :D
Taselchof - 15 Kwietnia 2012, 22:56

Pół dnia w Centrum Nauki Kopernik i piwo w Grawitacji przesłoniło brzydką, depresyjną pogodę. :)
mesiash - 16 Kwietnia 2012, 08:07

w czwartek dostałem Awizo, gdzie w masie przesyłki widniało 600 kg 4g. Byłem lekko przerażony aż do momentu gdy w piątek przed pójściem na pocztę zauważyłem że dalej jeszcze stało CH

okazało się że okulary do telewizora z Chin szły 5 dni (stempel chiński z 7.04, awizo już 12.04 u mnie). No i oglądanie wiadomości w 3D to niezły ubaw :)

Lynx - 16 Kwietnia 2012, 09:27

po 2 miesiacach doczekałam się dostawy do Castoramy mozaiki, jaką sobie wybrałam do łazienki... nareszcie :)
Kasiek - 16 Kwietnia 2012, 10:20

Poka poka :D
shenra - 16 Kwietnia 2012, 12:58

Ech, byłam wczoraj po pracy z koleżanką w klubie. Joooj, fajnie się było akurat tam napić piwa, zobaczyć dawno niewidzianych znajomych i pogibać się przy muzyce, którą DJ puszczał specjalnie dla nas. Dobrze mi było. :D
Lynx - 16 Kwietnia 2012, 13:17

Kasiek, jak będzie na ścianie, ew, jak rozpakuję. Kazdy płat osobno zafoliowany... :)
Kasiek - 16 Kwietnia 2012, 15:57

shenra zazdroszczę Ci, straaasznie.

Lynx
- myślałąm, ze może na stronie gdzieś jest... ;)

ilcattivo13 - 16 Kwietnia 2012, 17:06

Prószyński przysłał "Niucha" do recenzji, a za godzinę idę z przyjacielem i jego dzieciakiem na "Piratów!" :) Razem z deszczem, to jedyne trzy miłe rzeczy, jakie mnie dziś spotkały/spotkają :)
Kai - 16 Kwietnia 2012, 21:06

Fajne zakupy z Młodym :) kupiliśmy dwie fantastyczne koszule, dwa T-shirty, dwie pary spodni i bransoletki - jedna dla mnie, druga dla niego i będziemy się wymieniać. A w prezencie dostaliśmy fajną naszywkę :D
Lynx - 16 Kwietnia 2012, 21:31

Kasiek, ból w tym, że nie mogłąm jej znaleźć nigdzie poza castoramą, a na pudełku nawet jest naklejka "producent- Castorama- Polska" wyprodukowano w CHRL :wink: a na ich stronie nie ma fotki.
hijo - 16 Kwietnia 2012, 22:02

Kolejna zmiana pracy.
Agi - 16 Kwietnia 2012, 22:06

Skoro się cieszysz, znaczy że na lepszą.

Partner forum