To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Kosik

Sauron - 27 Stycznia 2011, 15:44

Pałac snów miał moim zdaniem najfaniejszy klimat. Generalnie wszystkie częsci są fajne, ale PS i TMK czytałam największą ilość razy.
Rafal Kosik - 29 Stycznia 2011, 03:55

Error?
Rafal Kosik - 29 Stycznia 2011, 03:56

Nie wiem jeszcze, jaki tytuł będzie miał tom 9, ale już wiem, że będzie fajny. Chyba fajniejszy od tomu 8, choć może nie powinienem tak mówić przed premierą.

Pałac Snów to tom - wyjątek od reguły, bo napisany i wydany w obecnej postaci wbrew opinii beta readerów a nawet częściowo redaktorów. Gdyby nie moja funkcja nadredaktora, pewnie by nie ujrzał światła dziennego w obecnej postaci. Spora część czytelników go nie lubi, bo jest mroczny i inny od pozostałych. No i w sumie bohaterowie przegrywają, więc tak nie bardzo wychowawczo wyszło. Ale zawsze chciałem napisać powieść dziejącą się w świecie snu, a FNiN to było najlepsze środowisko. Powieść młodzieżowa z przesłaniem bardziej dla dorosłych to zawsze ryzykowne przedsięwzięcie.

Michael_Savage - 29 Stycznia 2011, 09:49

Fajny czy nie, i tak się przeczyta. Tak w ogóle, to ile ma być części? Książki będą powstawały dopóki bohaterowie ciągle będą w gimnazjum?
Rafal Kosik - 30 Stycznia 2011, 03:13

Jak dojdą do końca gimnazjum, to nie zaliczą i będą repetować ;)
NURS - 30 Stycznia 2011, 09:31

Rafale, prequel, spin-off. Umiejetnie możesz i pięć-dziesięć tomów tak dorobić, a oni się nie zestarzeją. :-)
Rafal Kosik - 30 Stycznia 2011, 17:54

Spokojnie, akcja jest coraz bardziej sensacyjna. Ostatni tom zamyka się w tygodniu.
Michael_Savage - 6 Lutego 2011, 17:51

Ostatni tom ogólnie, czy ostatni-aktualny nad którym pracujesz?
Rafal Kosik - 15 Lutego 2011, 00:16

Jak wpadnę pod tramwaj, wyjdzie na to samo. Ale miałem na myśli ostatni, który dotychczas napisałem. Poza tym się rozglądam na przejściu.
Michael_Savage - 15 Lutego 2011, 18:31

To się rozglądaj :)
A najlepiej unikaj przejść :)

Jedenastka - 23 Marca 2011, 15:21

feralny por. napisał/a
Wczoraj skończyłem czytać Vertical - świetnie to wszystko zakręciłeś, końcówka znakomita. Może troszkę żal, że kończy się mało optymistycznie, ale to chyba nieuniknione.

Przeczytałam kilka lat temu, pisałam o tym na forum Gamedeczone :wink:
A teraz Vertical chyba już nie na czasie...

Godzilla - 23 Marca 2011, 15:25

A co, po kilku latach druk zanika? :mrgreen:

Ja tam mogę przeczytać jeszcze raz.

Jedenastka - 23 Marca 2011, 15:30

Godzilla napisał/a
A co, po kilku latach druk zanika?

Nie. Być może kiedyś jeszcze raz przeczytam.
http://forum.gamedeczone....=7&t=98&start=0

eLAN - 23 Marca 2011, 22:40

Bunt Maszyn za mną. Co tu dużo mówić, czytało się świetnie, bo posiedzieć kilkanaście godzin w tamtym świecie to sama przyjemność. Chociaż kilka rzeczy kuje w oczy, ale nie będę spojlował póki co... No i chyba bywały lepsze części, ta zaczyna się robić dobra dopiero od połowy.
Sauron - 24 Marca 2011, 09:50

eLAN, gdzie kupiłeś?
eLAN - 24 Marca 2011, 13:48

Wygrałem, ale z tego co wiem, można dostać w Inmedio i Relay'u.
Sauron - 26 Marca 2011, 19:44

Bunt maszyn przeczytany i bardzo mi się spodobał :) Brakowało mi ich. No i lubię Konpopoza, szkoda, że Roznakina nie było i raczej nie będzie.
makpfi - 26 Marca 2011, 20:01

Jestem świeżo po lekturze Kameleona, Marsa, Verticala / w takiej kolejności /, i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem.
Ponieważ od jakichś 3 lat staram się czytać wszystko z polskiej fantastyki / no, prawie /, to wyobraźnia oraz sposób konstruowania fabuły, czy opowiadania historii sytuuje Cie, Autorze, bardzo wysoko w moim prywatnym rankingu.

Pozdrawiam

Michael_Savage - 29 Marca 2011, 18:32

70 str za mną. :)
mc - 1 Kwietnia 2011, 12:08

Premiery na kwiecień 2011 ;-)
savikol - 1 Kwietnia 2011, 12:49

Głupia sprawa, ale dałem się nabrać, że Wielkie Dzieło Czasu już jest w księgarniach. Niewiele brakowało i zacząłbym szukać w sieciowych księgarniach :oops:
Poza tym zestaw wymiata, jak w ubiegłym roku :bravo

xan4 - 1 Kwietnia 2011, 13:00

Super :)
dalambert - 1 Kwietnia 2011, 13:06

No, no znakomity zestaw , jak ta Kaśka zdołała ich wyszystkich przekonać :wink:
Witchma - 1 Kwietnia 2011, 13:07

Tekstu 'Wielkie dzieło czasu już w księgarniach' nic dzisiaj nie przebije :lol:
rybieudka - 1 Kwietnia 2011, 13:10

Witchma napisał/a
Tekstu 'Wielkie dzieło czasu już w księgarniach' nic dzisiaj nie przebije :lol:

+1

Jedenastka - 3 Kwietnia 2011, 07:52

Wczorajszy wieczór w Paradoksie:

Reszta zdjęć wkrótce - w temacie SKOFA :wink:

Iscariote - 5 Maj 2011, 17:36

Dorwałem w końcu Marsa, którego już od długiego czasu chciałem przeczytać. I niestety jestem troszeczkę rozczarowany. Piszę "troszeczkę", bo to bardzo dobrze czytające się sci-fi, ale nie wywarło na mnie aż tak dużego wrażenia jak Vertical i Kameleon (w tej kolejności je czytałem).
Czytało się oczywiście świetnie, głównie za sprawą dobrej jakości wydania i krótkich rozdziałów. Do tego jest kilka fajnych myków, gadżetów i wizji, które do mnie przemawiają. No i w pierwszej części bez problemu utożsamiam się z bohaterem, który poznaje nowy świat tak jak czytelnik... Aż tu nagle pojawia się część druga i pan Rafał przeskakuje kilka lat w przyszłość (mam nadzieję, że to nie jest duży spoiler), zmienia klimat z miłego sci-fi na jakiś pokręcony metafizyczny cyberpunk, a bohater zmienia się na jakiegoś zmęczonego życiem gbura. W sumie jest to zrozumiałe z punktu widzenia fabuły, ale nie czytało mi się tego za dobrze.
Druga sprawa, to cały czas, ale to cały czas rozwiązanie intrygi kojarzyło mi się z filmem "Misja na Marsa". Domyślam się, że nie było to zamierzone, ale nie mogłem się uwolnić od tego porównania.

Podsumowując, jest dobrze, otarło się o bardzo dobrze pokroju następnych dwóch książek. I w sumie ucieszyłbym się na jakieś kolejne sci-fi made by Kosik. :D

Adanedhel - 5 Maj 2011, 18:20

Iscariote napisał/a
I w sumie ucieszyłbym się na jakieś kolejne sci-fi made by Kosik.

Ponoć się pisze.

agnieszka_ask - 31 Maj 2011, 10:05

Jak mi dzisiaj Adik maila przysłał, to myślałam, że się ze szczęścia posikam!
O to, co mniej więcej w nim było: Rafał Kosik w Cork

Jestem tak podekscytowana, że na miejscu usiedzieć nie mogę! Ale się cieszę!!!
Do zobaczenia w Cork!

ilcattivo13 - 19 Czerwca 2011, 23:15

Jeszcze raz, tym razem na piśmie, gratulacje za zdobycie Śląkfy :bravo :D

Partner forum