Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie. 
						
												 Fidel-F2 - 3 Czerwca 2018, 12:58
  E tam, Pijawka, która jest raczej mniej mięsna niż bardziej, zjadła że dwa dni temu, na obiad 2,73 schabowego i nic poza tym.
												 Lowenna - 3 Czerwca 2018, 13:05
  Od jakiegoś czasu to tak od pół roku, może dłużej    Jednego dnia je tylko mięso, innego tylko makaron lub ziemniaki. Generalnie nie zmuszamy do jedzenia i bardzo nie pilnujemy. Dostają talerz, co zjedzą to ich. Nie zjedzą, to będą głodne i zjedzą kolejny posiłek. Zasmuca mnie tylko trochę, że Pijawka przestała próbować nowości.
												 ketyow - 3 Czerwca 2018, 13:34
  Połowę rzeczy, których nie lubiłem w dzieciństwie to teraz uwielbiam.
												 Luc du Lac - 3 Czerwca 2018, 14:12
 
 | ketyow napisał/a |  | Połowę rzeczy, których nie lubiłem w dzieciństwie to teraz uwielbiam. |   
 
 
Owszem,  też tak mam - ale cebula/por/szypior nie załapały się do tej lepsze połowy.
												 Fidel-F2 - 3 Czerwca 2018, 14:30
  Luc du Lac, jesteś kuchennym discopolowcem
												 Beata - 3 Czerwca 2018, 15:34
  U mię tylko natka pietruszki się nie łapie. I kompot z rozpaćkanym czymkolwiek, a z rabarbarem w szczególności.
 
 
Od tygodnia na obiad wciągam makaron z twarożkiem, truskawkami i sosikiem z jogurtu, cukru i cynamonu. Oby sezon truskawkowy potrwał jak najdłużej.  
												 ihan - 3 Czerwca 2018, 18:27
  Truskawki z rukolą, miętą i pieprzem świeżo mielonym. Dla jedzących nabiał jakąś mozarellę bym dodała. Wszystko zielone z wyjątkiem kolendry (ale wciąż uparcie staram się jeść) uwielbiam, w knajpach zawsze przybrania z sałaty i okolic wyżeram. Jako dziecko uwielbiałam sałatę zieloną i szpinak i nie zmieniło mi się. A obecnie z piekarnika z naczynia żaroodpornego pieczarki portobello, szparagi i dynia butelkowa, z miętą i oregano bo akurat rosło na grządce. I z masłem czosnkowym.
												 LadyBlack - 4 Czerwca 2018, 12:32
 
 | Fidel-F2 napisał/a |  | E tam, Pijawka, która jest raczej mniej mięsna niż bardziej, zjadła że dwa dni temu, na obiad 2,73 schabowego i nic poza tym. |   
 
Dobre    Ma moc dziewczyna    .
 
Macie zdrowe podejście do jedzenia, robię podobnie.
 
Ze starszymi też były różne etapy, nawet wybieranie potraw po kolorze. Ale że nie mają zaburzeń żywienia, wszystko mija z czasem i zdrowy głód wygrywa z każdym "widzimisie".
 
Mała na razie jest na tym uroczym etapie, że wszystko ją ciekawi.  Kamienie, trawę i zwierzęta pełzające też należy sprawdzić pod względem jadalności.
 
 
Dziś tradycyjny kalafior z bułeczką. Mniam.
												 Fidel-F2 - 6 Czerwca 2018, 15:40
  Makaron z jagodami i śmietaną.       
												 gorat - 6 Czerwca 2018, 18:56
  O rany, aż mi szkoda, że mnie to omija...
												 Fidel-F2 - 7 Czerwca 2018, 09:20
  Makaron z jagodami i śmietaną.       
												 Fidel-F2 - 11 Lipca 2018, 16:03
  Piłem dzisiaj kopi luwak. Dobra, bardzo dobra ale w sumie dużo hałasu o nic.
												 ketyow - 11 Lipca 2018, 16:40
  Z ekspresu się to pije?
												 Fidel-F2 - 11 Lipca 2018, 16:46
  Nie wiem, w kawiarni piłem. Facet robił w chemexie (chemeksie?) i twierdził, że wg niego to najlepszy sposób na tę kawę.
												 Kruk Siwy - 27 Listopada 2018, 22:56
  Bigosować!
 
Znaczy czas na bigos. Nabylismy wieprzowinke, wołowineczke, jeleninke tudzież gęsineczkę. Nie zapomnieliśmy o zacnej kiełbasce. Będzie cudny bigos, byle bym tylko nie spieprzył... Grzybki się moczą, kapusta czeka swego losu. Czerwone, wytrawne chianti będzie dopelnieniem, ach palce lizać i wątrobę kurować.
 
Bigosować!
												 dalambert - 5 Grudnia 2018, 00:31
  Gulasz z jelenie w czerwonym winie / Merlot/ + kluseczki / jelenia kuma w markecie upolowała/.
 
Święta nadchodzą  
												 Martva - 15 Listopada 2019, 16:54
  Dostałam trochę sera za opiekę nad psem. Ser miał być kozi, dostałam jeszcze owczy na dokładkę, wszystkie przerażająco białe i przypominające, a pfe, twaróg (jak mówię 'kozi ser' myślę o takim wałkowatym pleśniaku i czasem zapominam że ludzie nie czytają mi w myślach). Ale wmówiłam sobie że to coś jak feta i otworzyłam dziś pierwszy - owczy, w pudełku z zalewą, charakterystycznie śmierdzący, twardy i kruchy. Dołożyłam do zapiekanki ziemniaczanek (gotowane ziemniaki w plastrach, okruchy sera, ziemniaki, smażona cebula, na wierzch jajka z jogurtem i garść żółtego sera, z przypraw czosnek, pieprz, oregano. O rany, jakie to było dobre.
 
Muszę wymyślić jeszcze coś, internet podsuwa zapiekanie z pomidorami, ale to trzeba było zrobić we wrześniu jak go dostałam, bo teraz pomidory są fujaśne. Więc pewnie będzie kisz, tylko jeszcze nie wiem czy z dynią czy dla odmiany z ziemniakami  
												 LadyBlack - 15 Grudnia 2019, 14:32
  Nastał czas lepienia. Lepiłam w piątek, lepiłam w sobotę. Jeszcze w poniedziałek i we wtorek. Dla nas, dla teściów, dla ciotki i koleżanek z pracy. Na łeb upadłam, że się tego podjęłam, ale z drugiej strony lubię górę pierogów zrobić i zamiast obdarować czymś niepotrzebnym, po prostu ludzi dokarmić  
												 Lowenna - 15 Grudnia 2019, 22:30
  Możemy się wymienić     Oferuję keksy, pierniki i kruche ciasteczka
												 Kruk Siwy - 16 Grudnia 2019, 10:06
  Głupota moja nie zna granic. Przystępuję do robienia bigosu. A że czynię to ostatnio sporadycznie postanowiłem wspomóc sklerotyczną pamięć przepisami z netu. A tam co? Otóż bigos wegetariański, (?!!) a inne przepisy? O macko bosaka! Wszystkie z przecierem pomidorowym (herezja!) i mięsa smażone na oleju... Rzyg!
 
 
 
Otrzeźwiony przepisami profanów zdjąłem z półki stare książki kucharskie i tam wreszcie znalazłem to czego szukałem.
 
Bigos może się już narodzić...
												 Agi - 16 Grudnia 2019, 21:16
  Dziś byłam na firmowym spotkaniu emerytów, nawet sympatycznie było. Żeby wykorzystać okazję odwiedziłam siostrę, bo mieszka w okolicy Chodzieży. No i efekt tego jest taki, że ulepiłam jej ze sto uszek do barszczu. Mam lekką rozgrzewkę przed lepieniem w domu. 
 
Kruku Siwy, ja do bigosu biorę tyle samo (wagowo) mięsa, oczywiście różnych gatunków, co kapusty. Część gotuję z przyprawami, później do tego wywaru wkładam kapustę. Resztę mięsa kroję na kawałki i podsmażam, a później duszę do miękkości. Mięsa dodaję do bigosu jak  już się kapusta podgotuje. Pod koniec dodaję suszone śliwki, podsmażoną z cebulą, pokrojoną w kostkę kiełbasę, a już na sam koniec pół szklanki czerwonego wytrawnego wina. Z przypraw dodaję czarny pieprz, ziele angielskie, jagody jałowca, majeranek.
												 Kruk Siwy - 16 Grudnia 2019, 22:27
  Ale kapustę bierzesz wyłącznie kwaszoną?
												 Fidel-F2 - 16 Grudnia 2019, 23:58
  A jak inaczej do bigosu?
												 Kruk Siwy - 17 Grudnia 2019, 00:25
  Są dwie szkoły - kapusta wyłącznie kwaśna, albo kapusta kwaśna i słodka w proporcji jeden do jednego. Przy czym początkowo obie kapusty przyrządza się oddzielnie. Ja jestem ze szkoły dwukapustnej, ale dam radę zjeść także wersję wyłącznie kwaśną.
												 Agi - 17 Grudnia 2019, 02:16
  Kruku Siwy, ja też biorę część kapusty surowej i część kiszonej. Gotuję w wywarze z mięsa najpierw słodką, a gdy jest miękka dodaję kiszoną i gotuję dalej razem. Kiedyś gotowałam najpierw oddzielnie obie kapusty, od jakiegoś czasu uznałam to za zbędną komplikację.
												 Kruk Siwy - 17 Grudnia 2019, 07:35
  Widzę tu poważną róźnicę. Bo ja duszę obie kapusty "na sucho" to znaczy dodaję minimalną ilość wody, żeby się nie przypaliły a potem duszę w "sosie" własnym Ewentualnie jeśli surowa kapusta jest bardzo sucha to podlewam  odrobinę w trakcie duszenia. A, no i dodaję do surowej grzyby a do kwaśnej boczek. 
 
 
I jeszcze nie stosuję majeranku za to dodaję liścia laurowego. Winem zaś podlewam po połączeniu kapust jeśli uznam, że protobigos jest bardzo suchy. I nie daję śliwki, ale to tylko dlatego, że nureczka nie lubi...
												 Fidel-F2 - 17 Grudnia 2019, 12:33
 
 | Kruk Siwy napisał/a |  | albo kapusta kwaśna i słodka w proporcji jeden do jednego |   dla mnie to nieporozumienie
												 Luc du Lac - 17 Grudnia 2019, 17:46
  Kapusta słodka + kiszona jakoś jeden do 1. 
 
Dobra kiełbasa. 
 
Z przypraw jeszcze ziele angielskie w sporych ilościach.
												 Fidel-F2 - 17 Grudnia 2019, 17:51
  Ja specjalnie szukam niedobrej.
												 Luc du Lac - 18 Grudnia 2019, 10:38
  i Kruku i Agi preferują mięso - ja/my wolimy jednak kiełbasę
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |