To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Adon - 7 Wrzeœśnia 2011, 00:39

Słuchaj ilcattivo13, dobrze gada! Księgi całości da się czytać osobno każdy tom bez znajomości innych (choć wiadomo, że lepiej po kolei, jak Szerń przykazała) więc możesz kompletować w miarę czasu. IMO nawet lepiej zacząć od "Pani Dobrego Znaku", w mojej opinii najlepszego tomu. Sapkowski ma lepszy język, trudno zaprzeczyć, ale fabularnie i pomysłami Księgi Całości wygrywają.
Ozzborn - 7 Wrzeœśnia 2011, 01:50

Ale przecież MAG wznawia. Niestety bez rysunków Każeła... ale przynajmniej jest pewność, że to najaktualniejsza wersja, bo pono Kresio potrafił z wydania na wydanie - całe sceny przepisać na nowo :P
Iscariote - 7 Wrzeœśnia 2011, 09:00

ketyow napisał/a
Czy Metro 2034 jest nieodłączną częścią 2033? Bo chyba 2033 wziąłbym sobie jako jedną z empikowych promocji, ale nie wiem czy druga część jest prawdziwym 2 tomem, czy tylko inną historią osadzoną w universum?
Metro 2033 podobało mi się nawet bardzo. Ciekawa, dobrze napisana wizja. IMO. Fabuła, zgodzę się, może i trochę momentami stereotypowa.
Co do 2034, jest to kontynuacja, która rozwija trochę wątków z 2033, ale nie trzeba tego czytać. Pierwsza książka ma swoje właściwie zakończenie, a Metro 2034 jest już napisane imo o klasę niżej i jest bardzo średnie.

ketyow - 7 Wrzeœśnia 2011, 10:17

Ozzborn, a kiedy wznawia? Ostatnie co można kupić w Empiku to to: http://www.empik.com/pani...30312,ksiazka-p

A nie chciałbym ryzykować, że nie skompletuję książek z tego wydania, bo następne będą wyglądać inaczej. Już mi wystarczy, że Mrocznej Wieży pewnie nigdy nie skompletuję.

Agi - 7 Wrzeœśnia 2011, 10:32

ketyow, poszukaj w Selkarze, jest sporo taniej.
Adon - 7 Wrzeœśnia 2011, 10:51

ketyow, Andrzej Miszkurka napisał w lipcu na forum maga: nad Kresem ciągle myślimy.
Jedyne co bym Ci poradził w takiej sytuacji, to kompletować stare wydanie. Raz, że wyszło więcej tomów, a teraz MAG się zatrzymał, i jak to z MAGiem, nie wiadomo, czy nie zarżnie kolejnej serii w środku. Dwa: stare wydanie ma ilustracje Musiała. Jedyny problem jest taki, że niektóre tomy mogą teraz kosztować więcej niż nowe wydanie. Z drugiej strony niektóre można dostać w taniej książce.

dalambert - 7 Wrzeœśnia 2011, 10:55

Zatrzymał się niestety , ale Kres, cóż spoczął na laurach, jego wola, ale żal :(
ketyow - 7 Wrzeœśnia 2011, 10:55

Chodzi o to, że w empiku jest teraz promocja i dwa tomy miałbym za darmo. Starego też chyba nie da się skompletować jest tylko Tarcza Szerni. Porzuconego Królestwa w ogóle.
Adon - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:05

Jeśli przeżyjesz w razie czego, że część tomów będziesz miał w innym wydaniu, to koniecznie bierz Kresa.
Kruk Siwy - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:09

Zwłaszcza, że naprawdę każdy z tych tomów można czytać oddzielnie.
Po ostatnich rozmowach z Kresem mogę powiedzieć, że co najmniej jeszcze jedna książka będzie, pewnie zbiór opowiadań ze świata Szerni bo w sumie jest prawie gotowy. Jednak nie podam żadnych terminów, chodzi mi o to by sprostować wypowiedzi typu:
dalambert napisał/a
Kres, cóż spoczął na laurach

Ostatecznie kariera pisarska to nie sprint ale maraton.

ketyow - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:11

Pierwszego wydania i tak nie da się skompletować, więc chyba kupię. Cholerny empik, miałem wydać z 70 zł, wydam 140 ;P:

Na spotkaniu autorskim Kresa rok temu na avie sam o tym mówił, jak to jest z tym pisaniem :wink: Tak czy owak, trzeba wystosować jakieś czołgi do MAGa, żeby wypuścili Porzucone królestwo i Tarczę Szerni w tym nowym wydaniu.

Adon - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:18

Kruk Siwy napisał/a
Po ostatnich rozmowach z Kresem mogę powiedzieć, że co najmniej jeszcze jedna książka będzie, pewnie zbiór opowiadań ze świata Szerni bo w sumie jest prawie gotowy.

O, i to jest bardzo dobra wiadomość, Kruku. :bravo Ja ostatnio specjalnie polowałem na 2 numery Magii i Miecza, żeby przeczytać publikowanych tam "Jeźdźców równin".

ketyow - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:25

Napisałem na tablicy facebookowej MAGa, że czekamy na kolejne tomy Księgi Całości. Kto ma mnie w znajomych (lub MAG) wskazane "polubiać", niech widzą, że jest jakiś odzew. Tymczasem zamówienie na wszystkie 6 dostępnych książek (2 części są rozbite na dwa tomy jeszcze) złożone.
illianna - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:27

ktoś już czytał Krakena Mieville'a?
Chal-Chenet - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:28

Adon napisał/a
Kruk Siwy napisał/a
Po ostatnich rozmowach z Kresem mogę powiedzieć, że co najmniej jeszcze jedna książka będzie, pewnie zbiór opowiadań ze świata Szerni bo w sumie jest prawie gotowy.

O, i to jest bardzo dobra wiadomość

Tez tak myślę. Szkoda, że nie będzie to kolejny tom cyklu "PiS", ale i tak się cieszę.

Ozzborn - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:44

Adon napisał/a
a teraz MAG się zatrzymał, i jak to z MAGiem, nie wiadomo, czy nie zarżnie kolejnej serii w środku.

nosz kuuuuhwaaaaasz! to dobrze, że zacząłem kupować :/ co za smutne wydawnictwo...

Lis Rudy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:08

Kruk Siwy, i tu mnie ucieszyłeś jak diabli. Bardzo dobra wiadomość na dzień dobry.
ilcattivo13 - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:24

Kruk Siwy napisał/a
Jednak nie podam żadnych terminów

ja znajduję w sieci tylko coś w stylu: "Feliks W. Kres "Jeźdźcy równin" - termin wydania: bliżej nieokreślony 2012". Ale dobrze, że w ogóle coś się dzieje, bo na wspominanej przez ketyowa Avie Kres sprawiał wrażenie ździebko wypalonego :wink: (chyba, że się tak dobrze maskuje ;P: )

Kruk Siwy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:28

Wypalony to on jest... bo dwadzieścia fajek (nabijanych) kopci dziennie. I wielkiej ochoty na stukanie w klawiaturę nie ma, ale że teksty są, a z czegoś żyć trzeba to... zresztą sam objawi to zdumionej publice, gdy nadejdzie pora. Ja tu robię za "przeciek z kół dobrze poinformowanych" koła się poinformowały w ostatni weekend.
A reszta jest kresizmem.

Lis Rudy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:33

Kruk Siwy, a nie planujecie jakiejś kontynuacji tej Waszej Kresowej/Krukowej Rady Szamanów ?
ilcattivo13 - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:33

Kruk Siwy napisał/a
Wypalony to on jest... bo dwadzieścia fajek (nabijanych) kopci dziennie. ...

znaczy, dymem się maskuje, cwaniak jeden ;P:

Kruk Siwy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:38

Lis Rudy, ale osso choci?
Lis Rudy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:43

Tak ogólnie to chozi o to, że gdyby się Kres gdzieś w Wawie pokazał, to ja bym chętnie przytargał mu do zaautografowania cały posiadany "Szerer"
Przecież sam sobie autografów nie będę składał :)

Rafał - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:46

Hm, a może zewrzecie szeregi?
Kruk Siwy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:46

Być może - powtarzam - być może Kres przyjedzie w listopadzie lub grudniu na Skofę co by oficjalnie i z pompą wręczyć mi nagrodę Złotego Kota za cykl o grabarzu. Nieoficjalnie Złoty Kot stoi już u mnie na biurku, myślę też że nie ma szans się rozeschnąć.
Lis Rudy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:50

Kruk Siwy, cykl (???) o grabarzu :?:
Ale jak 1 powieść i 1 zbiór opowiadań to cykl ?
Czy napisałeś jeszcze coś z Monckiem ?

Kruk Siwy - 7 Wrzeœśnia 2011, 14:53

Nie czytałeś regulaminu obowiązującego Kapitułę nagrody. Cyklem jest to co za cykl Kapituła zechce uznać. Dixi. Hihihi.

Edit. A od ilu opowiadań/książek liczy się cykl? Hm?

Lis Rudy - 7 Wrzeœśnia 2011, 15:00

No fakt-jakoś nie "zerkłem" w Regulamin. Zatem przyjmujemy werdykt Wysokiej Kapituły klaskaniem w łapki.

Kruk Siwy napisał/a
A od ilu opowiadań/książek liczy się cykl?

A ze dwie :?: :wink:

ilcattivo13 - 7 Wrzeœśnia 2011, 15:07

wg. mnie cykl zaczyna się liczyć wtedy, kiedy autor wspomina o jego napisaniu ;P:
xan4 - 7 Wrzeœśnia 2011, 18:16

illianna, jestem na 450 stronie Krakena, a co? Pytasz czy warto?

Jak na razie ok, połączenie Miasta i Miasta, LonNiedynu dla dorosłych z Amerykańskimi bogami, taki boski kryminał jak na razie, więc moje klimaty.

Partner forum