To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Dawid Juraszek

Gustaw G.Garuga - 22 Maj 2012, 17:10

Piekło literatury wybrukowane jest wielkimi, a przynajmniej opasłymi dziełami :wink:
jewgienij - 23 Maj 2012, 11:59

Kruk Siwy napisał/a
Każdy młody autor chce popełnić dzieło wielkie jeśli nie genialnością to choć ilością znaków.
Część na szczęście dla czytelników dochodzi do opamiętania...

Święte słowa. Powinny być wyryte nad każdym komputerem.

Gustaw G.Garuga - 23 Maj 2012, 13:47

"Jedwab i porcelana" powędrowało do wydawcy... Gdyby opublikowała to Fabryka, tom miałby jakieś 1000 stron.
Gustaw G.Garuga - 29 Maj 2012, 11:50

Redakcja Cairena praktycznie zakończona, niebawem pora na korektę... Na czytelników pora przyjdzie prawdopodobnie jakoś w połowie czerwca.
dzejes - 29 Maj 2012, 13:38

A ja już kończę opowiadania, część odświeżam, część czytam pierwszy raz. Niedługo się podzielę wrażeniami.
Gustaw G.Garuga - 30 Maj 2012, 11:17

Czekam(y) :)
dzejes - 31 Maj 2012, 14:25

Przeczytalem, z przyjemnością muszę przyznać. Z jednej strony w związku z intensywną pracą nad sobą do twoich opowiadań podszedłem bez żadnych uprzedzeń i bez chęci dowalenia - co mi się zdarza, gdy czytam - z drugiej strony zaś teksty były w większości przyjemne.

Najbardziej przypadły mi teksty sarmackie - Hetman i Odyseja sarmacka - z uwagi na autentyczną zabawę, jaką czułem za literkami. Jeśli miałbym stawiać, to właśnie tę manierę wskazałbym jako dającą ci osobiście najwięcej frajdy przy pisaniu. Przy Hetmanie mam wrażenie, że wpadałeś chwilami w zadyszkę, ale tylko chwilami. Z drugiej strony nie jestem pewien, czy podołałbym na przykłąd powieści. Choć gdyby konsekwentnie pociągnięta byłaby stylizacja, temat raczej poważny? No nie wiem.

Trupi jad też ciekawy, przyznam, że z dużą rezerwą podchodziłem, bo ja Conana to tak niespecjalnie. A tutaj niespodzianka - przekonałeś mnie i dołączam do hrabka, znaczy kupię ebooka na pewno, byle duży był. Co mi przeszkadzało, to zdecydowanie zbyt nowoczesne wstawki typu "akupresurowy spacer". Było ich bardzo niewiele, tym silniej mi przeszkadzały.

Rzyg mnie wkurzył, wyczułem znów zabawę kreacją świata, używaniem słów zapomnianych, dałem się wciągnąć. A tutaj takie nic na koniec. Nieładnie.

Jeszcze słów kilka o Bratniej pomocy. Według mnie tekst najsłabszy, zakończenie - co tam się stało? No i błędy na poziomie redakcyjnym, w dialogach plątało mi się kto mówi, co się dzieje.

W podsumowaniu - zaskoczony jestem tym, jak bardzo przypadły mi do gustu teksty sarmackie i tym, że po przeczytaniu Trupiego jadu postanowiłem, że na pewno kupię książkę.

hrabek - 31 Maj 2012, 14:36

dzejes napisał/a
Najbardziej przypadły mi teksty sarmackie - Hetman i Odyseja sarmacka - z uwagi na autentyczną zabawę, jaką czułem za literkami. Jeśli miałbym stawiać, to właśnie tę manierę wskazałbym jako dającą ci osobiście najwięcej frajdy przy pisaniu.

Właśnie takie opowiadania powinny być obowiązkowe w szkołach. Pokazują, jak piękny jest nasz język, jak wiele można nim powiedzieć i w jak fenomenalny sposób. Hetman to moje ulubione opowiadanie Dawida, najlepsze jakie czytałem w zeszłym roku. Oczywiście, gdyby każdy pisarz bawił się językiem, pewnie bardziej bym kręcił nosem, ale że nikt tego nie robi, to i tekst jest bardzo oryginalny. Furda fabuła, wiadomo, że jest wybitnie przyczynkowa do wykorzystania możliwości języka i to udało się niesamowicie.

Gustaw G.Garuga - 31 Maj 2012, 16:56

Dzięki za podzielenie się wrażeniami :)

Pisanie sarmackich dobrze wspominam - choć tak sobie myślę, że w takich razach złe wspomnienia ciężkiej roboty nad każdym zdaniem zacierają się szybciej niż dobre wspomnienia poczucia satysfakcji z fajnie poskładanego akapitu...

No cóż, praca nad Cairenem praktycznie zakończona (e-książczyna będzie to spora, w formacie FS wyszłoby 625 stron), Xiao Long tylko do redakcji, więc za chwilę nie będę już miał żadnej wymówki i trzeba będzie zdziałać coś nowego. Od dawna czeka rozgrzebana krótka powieść z powstania styczniowego - tytuł bardzo roboczy Zdradny wicher, skojarzenia z Wierną rzeką mile widziane - bo utknąłem m.in. na kwestii języka. Czy eksperymenta rodem z Hetmana się nadają? No niby nie ta poetyka, ale z drugiej strony fabuła zahacza i o Chiny, i o podróż na Księżyc, więc może i językowo można by zaszaleć.

Tyle, że za niecałe trzy tygodnie będę z powrotem w Polsce. Dwa letnie miesiące planuję spędzić na odnawianiu kontaktów rodzinnych i przyjacielskich oraz na podróżowaniu. A potem z powrotem do Chin. Jeśli zacznę pisać jesienią, będzie dobrze. Przynajmniej nie muszę już liczyć wyłącznie na ślimaczących się wydawców papierowych...

Zapowiedzi kupna ebooka cieszą :)

B.A.Urbański - 31 Maj 2012, 22:01

Czytam sobie właśnie "Krwawe srebro" i jak na mój pierwszy kontakt z Cairenem, jest całkiem przyjemnie :)
Gustaw G.Garuga - 1 Czerwca 2012, 10:27

Bo to ogólnie przyjemne opka są.
dzejes - 1 Czerwca 2012, 18:54

hrabek napisał/a
ale że nikt tego nie robi

Wiem, że na tym forum Dukaj nie jest w cenie, ale nie róbmy z niego "nikogo".

Jego "morfa" z Innych pieśni jest dla mnie absolutnie fenomenalnym neologizmem, sam czasem używam mówiąc.

nimfa bagienna - 3 Czerwca 2012, 14:47

dzejes napisał/a
(...) morfa z Innych pieśni jest dla mnie absolutnie fenomenalnym neologizmem, sam czasem używam mówiąc.

Jest nas dwoje.

Gustaw G.Garuga - 3 Czerwca 2012, 15:51

Kurczę, redakcja i korekta Cairena wyciskają ze mnie siódme poty... Jeśli ktoś myśli, że jak wydawnictwo internetowe, to od razu łatwizna, niech przestanie. Włącznie z autorami :mrgreen:
Gustaw G.Garuga - 7 Czerwca 2012, 05:49

Okładka Xiao, autorstwa niejakiej Tang Lu :D

cranberry - 7 Czerwca 2012, 11:07

Melduję, że nie widzę okładki :( Wy widzicie?
Witchma - 7 Czerwca 2012, 11:08

Ja widzę :)
dalambert - 7 Czerwca 2012, 11:09

Ja też widzę - FAJNA :D
charande - 7 Czerwca 2012, 12:38

Ja widzę. Bardzo ładna i na temat :)
cranberry - 7 Czerwca 2012, 14:20

Hmm, ja po resecie nadal nie widzę :evil: Spróbuję z innego komputera :?
Gustaw G.Garuga - 8 Czerwca 2012, 09:57

Udało się? :)
Rafał - 8 Czerwca 2012, 10:12

W końcu widzę i ja. Całkiem OK. Tang Lu - ktokolwiek jest, ma dryg do grafiki.
Gustaw G.Garuga - 8 Czerwca 2012, 10:21

Absolwentka graphic design :)
hrabek - 11 Czerwca 2012, 11:01

Zmieniłbym kolor i czcionkę przy nazwisku, bo zlewa się z tłem. I ta postać na dole wygląda bardziej jak naklejony exlibris, a nie integralna część grafiki. Ale spoko, nic mnie tam okładka, szczególnie w przypadku ebuka.
A okładka do Cairena już jest? Może tym się pochwal? :)

Gustaw G.Garuga - 11 Czerwca 2012, 13:04

Preview okładki Cairena w moim avatarze po lewej :)
Homer - 11 Czerwca 2012, 22:03

Klikam na okłądkę, ale Xiao nie chce mi się ściągać... coś źle robię?
hrabek - 12 Czerwca 2012, 09:05

Bo to tylko zdjęcie okładki. Xiao jeszcze nie jest wydane.
Gustaw G.Garuga - 12 Czerwca 2012, 13:47

Otóż to.

A Cairen się chyba nieco opóźni - trwa korekta.

Gustaw G.Garuga - 21 Czerwca 2012, 09:21

Długo zapowiadany... długo wyczekiwany... zbiór opowiadań "Drapieżca" trafi na półki e-księgarń już za parę dni, za dni parę - albo i jeszcze prędzej :D
Homer - 21 Czerwca 2012, 14:44

Już się pogubiłem. Drapieżca to Cairen? A kiedy Xiao?

Partner forum