Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?
Dabliu - 30 Marca 2010, 21:00
Za stałą stawkę tysiąc dwieście na łapę mogę kible w redakcji szorować...
Easy - 30 Marca 2010, 21:45
Za ciepły, wypasiony obiad każdego dnia mogę zostać redakcyjnym niewolnikiem i workiem treningowym.
Ziuta - 31 Marca 2010, 08:22
Kurcze, mogę aplikować do Prószyńskiego! Mam własną ekipę
Adanedhel - 31 Marca 2010, 08:25
Dawaj Ziuta. Z taką ekipą możesz nawet nowe czasopismo założyć
gorat - 31 Marca 2010, 09:40
Może się zgłoszę na kandydata na redaktora? Co ma Ziuta sam jeden aplikować
Ekipę drugą też można zrobić
ilcattivo13 - 1 Kwietnia 2010, 21:44
zmęczyłem wreszcie "FWS" 1/2010, zakupione na dworcu w trakcie podróży na Pyrkon. Jedyny tekst, który mogę pochwalić, to "Demony Leningradu" Przechrzty. Reszta albo mocno taka-sobie, albo na siłę do fantastyki podpięta, albo działa jak narkoza (Ż & Ż uśpili mnie przynajmniej 11 razy)... Jak to jest "Wydanie Specjalne", to dobrze, że nie marnuję kasy na zwykłą "Fantastykę"
Virgo C. - 14 Kwietnia 2010, 12:43
ilcattivo13 napisał/a | Jak to jest Wydanie Specjalne, to dobrze, że nie marnuję kasy na zwykłą Fantastykę |
Ja też nie marnuje, chociaż co miesiąc nowy numer nabywam. Ot np. kwietniowy. W dziale publicystyki co prawda bez rewelacji, ale już dział prozy bardzo dobry. I to zarówno w przypadku fantastyki zachodniej (chociaż tekst Tanith Lee trochę rozczarowuje końcówką) jak i polskiej.
khamenei - 14 Kwietnia 2010, 15:09
Tekst Tanith Lee bardzo mi się podobał. Natomiast Stross istna porażka; nieśmieszne i durnowate. Chociaż zdaję sobie sprawę, że innym taki styl się podoba.
Anonymous - 20 Kwietnia 2010, 23:30
Kochani, Katedra dostała nominację do Papierowego Ekranu. KLIK. Prócz nagrody głównej jest również nagroda czytelników, gdzie WY decydujecie. Jeśli uważacie, że Katedra zasługuje na takie wyróżnienie - zagłosujcie. Jednocześnie gratuluję wszystkim nominowanym.
dalambert - 20 Kwietnia 2010, 23:47
dawaj linka do głosowania
Anonymous - 20 Kwietnia 2010, 23:53
Proszę bardzo.
Fidel-F2 - 21 Kwietnia 2010, 04:54
F&SF przeczytane
Ford - Nocna Whiskey Fajna rzecz, chetnie bym poczytał więcej
LeGuin - Zbiorowe sny Frynian Rzetelny pomysł ale słabo wykorzystany, powieść nim wypełniona mogłaby być ciekawa, rozwinięcie implikacji takiej sytuacji mogłoby powieść w interesujące rejony.
Winter - Niebo w oczach eee, takie tam
Moles - Finistera Świat ciekawy choć logicznie taki sobie, dobra fabuła mogłaby odwieść od dywagacji na ten temat i wciągnąć a tu fabuły sensownej niemal brak.
Mieville- Jack nudna kupa
Card - Medium Ładnie napisane ale nim sie zaczęło na dobre, to się skończyło. Zasadniczo całe opowiadanie to jeden długi wstęp z pięcioma gramami pomysłu na koniec. Ale czytało się dobrze
Bisson - Cyberoko Ładna erotyka i to wszystko. Fantastyka wciśnieta na siłę. Wziął się i zakochał w interesującej kobiecie. Ok. No i co dalej?
Publicystyka rozdenta nadmiernie, większość przelatywałem jednym okiem, niczego zdecydowanie iteresującego nie namierzyłem. 1/3 pisma wypełniona publicystyką, średnią publicystyką, skłania mnie do poważnego rozważenia decyzji co do dalszych zakupów. Może kupię jeszcze jeden numer.
ihan - 22 Kwietnia 2010, 19:44
Po pierwsze: rozdęta. Po drugie, co do rozdęcia się nie zgadzam, tekst o Koralinie mocno mnie ubawił.
Fidel-F2 - 22 Kwietnia 2010, 21:34
dzięki
Witchma - 30 Kwietnia 2010, 09:19
Nabyłam Wydanie Specjalne NF. Śliczna okładka - tyle na razie wiem
terebka - 30 Kwietnia 2010, 09:32
Wraca "Lśnienie" w trzeciej odsłonie. Nareszcie
Chal-Chenet - 30 Kwietnia 2010, 10:02
I ma stać się kwartalnikiem.
Hubert - 30 Kwietnia 2010, 14:49
robert70r. - 1 Maj 2010, 14:29
Tak, nareszcie. Ciekawe tylko, kiedy to "Lśnienie" w maju będzie : teraz, czy na koniec...
Easy - 1 Maj 2010, 15:21
Bob1970r napisał/a | Tak, nareszcie. Ciekawe tylko, kiedy to Lśnienie w maju będzie : teraz, czy na koniec... |
Pytanie powinno brzmieć raczej: w maju którego roku będzie?
mdegorski - 2 Maj 2010, 13:04
Nie wiem czy powinienem pisać, ale z tego co wiem pismo jest już w drukarni, zgodnie z planem kwestia tygodnia żeby pojawiło się w kioskach. Tutaj okładka:
http://sphotos.ak.fbcdn.n...9_1085153_n.jpg
Będzie dobry numer, zobaczycie.
Adon - 2 Maj 2010, 15:47
Wymiękłem, gdy zobaczyłem nagłówek "Niepublikowane opowiadanie mistrza grozy Guya N. Smitha". Dawno nic mnie tak nie ubawiło.
mBiko - 2 Maj 2010, 16:28
Jestem po części literackiej pierwszego numeru F&SF i jak na razie wrażenia pozytywne. Co prawda żaden z tekstów nie przyszpilił mnie do podłogi, ale też przy żadnym nie zgrzytałem zębami, ani nie miałem ochoty odłożyć pisma. Jeżeli pójdzie tak dalej, to pismo z pewnością wejdzie na stałe na moją listę. Być może wyprzedzi nawet na niej NF.
Chal-Chenet - 2 Maj 2010, 18:54
Adon napisał/a | ymiękłem, gdy zobaczyłem nagłówek Niepublikowane opowiadanie mistrza grozy Guya N. Smitha. Dawno nic mnie tak nie ubawiło. |
Co chcesz? Nie mów, że nie przestraszyły Cię np. "Kajmany".
ihan - 2 Maj 2010, 21:07
Mnie by bardziej ubawiła myśl, że może być jeszcze coś nieopublikowane Guya N. Smitha.
terebka - 3 Maj 2010, 11:13
Jak tak "Kraby" wspomnę, to najbardziej przeraziło mnie to, że znaczną częścią trzeciego czy czwartego tomu (nie pamiętam, a nie chce mi się przetrząsać kartonów) okazał się kilkudziesięciostronowy fragment tomu drugiego, zerżnięty po chamsku słowo po słowie. Choć pewnie duża, jeśli nie większa w tym zasługa wydawcy.
A tak poza tym przytoczony przez Adona cytat jest doskonałym dowodem na to, że reklama jest dźwignią handlu. Osobiście zaintrygowany jestem i mimo że i tak bym kupił, to zrobię to również dlatego by przeczytać nieopublikowane dotąd opowiadanie "mistrza" grozy.
Adon - 3 Maj 2010, 12:47
Chal-Chenet napisał/a | Adon napisał/a | ymiękłem, gdy zobaczyłem nagłówek Niepublikowane opowiadanie mistrza grozy Guya N. Smitha. Dawno nic mnie tak nie ubawiło. |
Co chcesz? Nie mów, że nie przestraszyły Cię np. Kajmany. |
Przestraszyły. "Mistrzostwem" wykonania.
Ech, przypomniały mi się młode lata, kiedy to Phantom Press zasypywał lady swoimi "przekładami" "horrorów". Łezka w oku się zakręciła.
xan4 - 12 Maj 2010, 21:01
Przeczytałem najnowszą FWS i słabiutko, słabiutko. Właściwie warte zauważenia jest tylko: Psyhack - Michael K. Iwoleit.
Agi - 14 Maj 2010, 16:52
Drugi numer Magazynu Fantastycznego już jest w sprzedaży.
Nie zabrałam się jeszcze za czytanie, więc na temat zawartości niewiele mogę napisać.
Anonymous - 14 Maj 2010, 17:01
A ja chciałbym pomęczyć publicznie redakcję FSF. Mamy, za przeproszeniem, połowę MAJA. Czy wiadomo już coś o spotkaniach autorskich pod patronatem pisma? Podobno miały się odbywać co miesiąc, a tu cisza. Fakt, że na ostatnim - o hard science fiction w PL - było tylko kilka osób plus ja, powinien redakcji dać do myślenia, tymczasem strona milczy, Facebook milczy, CSW milczy. Miało być forum pisma, nie ma forum pisma. Jest blog redakcji, na którym nikt się nie udziela. Panowie, nie obijać się!
|
|
|