Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Kosik
Ziemniak - 10 Lipca 2010, 14:09
Fajna, trochę w klimatach Mysta, pasuje do powieści.
Ozzborn - 10 Lipca 2010, 14:55
rewelacja zaoczne dla autorki.
Anonymous - 10 Lipca 2010, 18:10
A ja przepraszam bardzo, ale czemu pieniądze idą na nagrodę Zajdla? A to organizatorzy już sami nie potrafią znaleźć sobie sponsorów? Skoro to taka prestiżowa nagroda, to czemu sponsorzy nie walą drzwiami i oknami?
Zgaga - 12 Lipca 2010, 10:30
Ozzborn napisał/a | Ostatnio przeczytałem, a nawet połknąłem Vertical.
Od razu muszę powiedzieć, że za sam pomysł na świat należy się nagroda nobla czy innego pulitzera, nebuli albo hugo. Z zapartym tchem odkrywałem kolejne tajemnice świata. Sama historia też bardzo interesująca. Co mi zgrzytnęło to zakręcone zakończenie, które wywołało u mnie reakcję: łoł nieźle, dobry motyw... ale w sumie to o so chozi?, ale ostatecznie kupuję. Momentami brakło trochę dynamiki w tekście. Największy minus to kilka trudnych do ogarnięcia opisów, np. - ani ja ,ani brat, który czytał książkę zaraz po mnie nie byliśmy w stanie sobie tego dobrze wyobrazić ani ustalić jednolitego szkicu. I takich zgrzytów jest jeszcze parę. Ale nie bardzo odebrały mi przyjemność z czytania. Nie mogę się doczekać aż dorwę Kameleona. |
Tak Ozzi pisał sobie w kwietniu. Ja do książki dorwałam się wczoraj i przeczytałam w ciągu jednego dnia. Szacunek,bo dawno nic tak mnie nie wciągnęło.
A jeśli chodzi o pewne "zakręcenie" na końcu, to nie postrzegam je jako zgrzyt, ale raczej jako dodatkowy smaczek.
Rafal Kosik - 12 Lipca 2010, 22:40
krisu napisał/a | A ja przepraszam bardzo, ale czemu pieniądze idą na nagrodę Zajdla? A to organizatorzy już sami nie potrafią znaleźć sobie sponsorów? Skoro to taka prestiżowa nagroda, to czemu sponsorzy nie walą drzwiami i oknami? :roll: |
@krisu: Ten, kto wydał te pieniądze, jest właśnie sponsorem, który walnął drzwiami ;)
@Zgaga: Umieszczam takie smaczki i nieoczywiste wyjaśnienia, bo sam lubię w książkach. A przecież ja piszę tak, żeby głównie mi się podobało ;)
Ziemniak - 12 Lipca 2010, 22:48
Rafale, jakie masz plany wydawnicze? I kiedy w końcu pojawisz się w Krakowie?
Zgaga - 15 Lipca 2010, 13:38
Się kręci , zdaje się.
Agi - 15 Lipca 2010, 13:40
Gratuluję!
Godzilla - 15 Lipca 2010, 13:41
No no! Już widzę przynajmniej dwie młode osoby żywo tym zainteresowane
Rafal Kosik - 22 Lipca 2010, 11:41
Jak chcecie podpatrzyć, co się dzieje z filmem, to tutaj są zdjęcia z planu.
Ozzborn - 22 Lipca 2010, 12:18
Fajna ruda
Czyżby szykowała na nam się (chciałem uniknąć tego porównania, ale trudno) polska Emma Watson?
dalambert - 22 Lipca 2010, 12:57
Ruda sliczna, ale chłopaki też pasują do postaci
hrabek - 22 Lipca 2010, 13:27
Wyglądają lepiej niż dzieciaki z HP. Ciekawe, czy grać potrafią.
Witchma - 22 Lipca 2010, 13:40
Net mnie jeszcze nie przekonuje, ale zdjęcia kłamią
agnieszka_ask - 22 Lipca 2010, 21:02
Wow, będziesz miał własną ekranizację!!!
Fantastycznie! Gratuluję!
Ozzborn - 4 Sierpnia 2010, 09:51
Hihi dobrze mieć dojścia. W przysłanym dziś na gminną skrzynkę wycinku prasowym z Życia Warszawy jest informacja o tym, że obecnie kręcą Felixa w Konstancinie - jedna z willi gra uwaga uwaga, domek latarnika. I jeszcze cycata:
Rafał Kosik - autor i współscenarzysta napisał/a | Gdybyśmy chcieli pokazać całość, film trwałby kilka godzin.Zrobiliśmy więc wyciąg z powieści, dodając elementy, które będą niespodzianką także dla fanów książki. |
Jest też informacja, że sceny pochodzą z drugiego tomu. to znaczy, że to drugi film czy że kilka tomów jeden film?
Aż się chyba przejdę po wiosce - może się natknę na ekipę i obejrzę sobie rudą na żywo
mBiko - 8 Października 2010, 17:03
Gdybyś nie zaglądał do "Karczmy", również tutaj składam najlepsze życzenia.
Sauron - 8 Października 2010, 17:26
agnieszka_ask napisał/a | Wow, będziesz miał własną ekranizację!!!
Fantastycznie! Gratuluję! |
Oby nie doszło do felixonetoinikomanii i "prawdziwych fanów", którzy "nie przeczytali, bo to takie grube".
Ciągle jestem zła na jedną znajomą, która pożyczyła ode mnie Teoretycznie Możliwą Katastrofę (moją ulubioną, zaraz potem pałac snów), oddała zniszczoną i powiedziała, że głupie
Rafal Kosik - 8 Października 2010, 22:12
Dzięki za życzenia :)
makpfi - 5 Listopada 2010, 23:41
Niedawno przeczytałem Kameleona. Dzięki, bardzo ciekawy pomysł. I dobrze się czyta.
Potrafisz zaciekawić...
eLAN - 27 Listopada 2010, 15:37
Rafale, jesteś autorem, który na dobre przekonał mnie do fantastyki, głównie dzięki Twojej serii "Felix, Net i Nika". Pamiętam, jak dostałem Gang... zaraz po jego premierze, kiedy nie była to jeszcze książka tak znana jak dzisiaj. Wcześniej karmiłem się sensacjami (genialny MacLean czy D. Preston), z fantasty pamiętam czytałem chyba tylko Eragona.
Teraz mam za sobą już wiele pozycji z fantastyki dla dorosłych i chociaż wciągną mnie Kameleon czy Mars, to mimo wszystko nadal moim ulubionym gatunkiem pozostaje fantasy. Nawet nie wiesz jaką radość sprawiłeś mi, kiedy Powergraph wydał pierwszą książkę Wegnera. Wschód-Zachód zajmuje honorowe miejsce na mojej półce.
Obecnie mam 16 lat i niedawno zacząłem pisać opowiadania: nie wiem dlaczego, ani skąd mi się to wzięło, ale po prostu czułem, że muszę koniecznie usiąść i coś zacząć; chodziłem cały nakręcony - w domu, w szkole...
Teraz moje pierwsze opowiadanie ma 20 stron A4... wiem, że dobry jest początek, pierwsze 3 - 4 strony, ale kiedy czytam resztę, to sam się załamuję. Nie potrafię stworzyć czegoś równie dobrego jak te pierwsze kilka akapitów, zawodzi mnie wyobraźnia, styl kuleje, a ja nie potrafię obciąć tej historii i zamknąć jej w liczbie znaków stosownej dla opowiadania.
Czuję, że chcę i muszę pisać, ale z drugiej strony wychodzi mi to tak słabo, że już sam nie wiem, czy nie lepiej nie odłożyć zeszytu, a w jego miejsce nie położyć książki.
Ty zachęciłeś mnie do czytania fantastyki, dzięki Marsowi sięgnąłem wreszcie po inne SF, więc może masz jakąś dla mnie radę, w końcu też kiedyś zaczynałeś
Sauron - 27 Listopada 2010, 15:58
eLAN, idź się przywitać do wątku "Biją" w zadomowieniach i powianiach na forum.
edit: Ja mam 15 lat i też piszę, też się miejscami załamuję, ale ćwiczę, ćwiczę, ćwiczę.
Michael_Savage - 11 Grudnia 2010, 20:26
Książki "FNN" są super, doskonale mi się je czyta. A najbardziej lubię właśnie drugi tom, i bardzo się cieszę, że właśnie powstaje film. Mam nadzieję, że film będzie jak najbardziej podobny do książki. Bo oglądałem zdjęcia z planu, i niestety nie pasuję mi aktor grający Neta (tak jak wielu osobom, z tego co zauważyłem w komentarzach pod fotkami). Ale ufam, że reszta będzie jak najbardziej zbliżona do wersji pisanej
feralny por. - 20 Grudnia 2010, 20:13
Wczoraj skończyłem czytać Vertical - świetnie to wszystko zakręciłeś, końcówka znakomita. Może troszkę żal, że kończy się mało optymistycznie, ale to chyba nieuniknione.
Rafał - 31 Grudnia 2010, 00:41
Podprowadziłem dzieciakom FNIN Orbitalny spisek I i II. Dobre to! Śmiem napisać, że o niebo lepsze od kuzynek, ale to moje dolnośląskie zboczenie (jakbyś kiedyś piórem zboczył w te rejony służę uniżenie konstruktywnom krytykom ). Niziurski jako żywy, a nawet przerośnięty
Rafal Kosik - 26 Stycznia 2011, 05:54
Ja osobiście wolę 3K ;)
Ziemniak - 26 Stycznia 2011, 10:54
W końcu najmłodsze dzieci kocha się najbardziej
Masz jakieś plany co do ZamiastKonu, czy w tym roku sobie odpuszczacie?
Sauron - 26 Stycznia 2011, 16:56
a ja najbardziej TMK i PS.
Rafal Kosik - 27 Stycznia 2011, 06:51
Podaję moją ulubioną kolejność: Tom 9, 3K, TMK, PN, PS.
A ZamiastConu nie będzie, bo będzie Krakon. ZamiastCon, jak sama nazwa wskazuje, miał być zamiast. Ale imprezę i tak skręcimy. Albo ktoś skręci ;)
Michael_Savage - 27 Stycznia 2011, 15:10
Tom 9?
Jaki będzie miał tytuł?
Tom 8 to Bunt Maszyn... Aż się kojarzy z Terminatorem...
|
|
|