To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Hubert - 17 Czerwca 2007, 19:47

A ja mam takie pytanie odnośnie twórczości imć Kresa... Wiecie, chcę liznąć trochę "Księgi całości", ale wątpię, czy znajdę czas na przeczytanie wszystkiego, więc chciałbym spróbować najlepszą (a przynajmniej najbardziej uhonorowaną) - "Króla Bezmiarów". Da się to czytać jako samodzielną powieść?
mBiko - 17 Czerwca 2007, 19:58

Sosnechristo, moim zdaniem absolutnie tak. Czytałem "Króla..." w pierwszym wydaniu ( wyd. Aurora 1992 r. ) i o ile pamiętam był to pierwszy chronologicznie kawałek "Księgi całości".

Chyba nawet nie funkcjonował wtedy taki cykl :mrgreen: .

gorat - 17 Czerwca 2007, 19:59

Da się. Formalnie jest to tom drugi, ale bezpośrednich związków z pierwszym nie ma.

Edit: ani chronilogicznie, ani według wydawania. Chociaż jest to pierwsza kompletna powieść (poprzednie pozycje obecnie nie są liczone do cyklu; zostały - po zmianach - włączone do późniejszych tomów).

Hubert - 17 Czerwca 2007, 20:21

Dzięki, tedy nie omieszkam przy pierwszym przypływie gotówki nabyć go sobie :)
mBiko - 17 Czerwca 2007, 20:30

gorat, co do chronologii masz oczywiście rację, a przed "Królem..." wydane było chyba tylko "Prawo sępów", którego jako zbioru opowiadań nie brałem pod uwagę jako części cyklu.
Hubert - 18 Czerwca 2007, 19:15

No to "Król bezmiarów" zaklepany w Empiku :mrgreen:
Kruk Siwy - 2 Lipca 2007, 12:25

Ludzie forumowy! Może ktoś zna jakąś stronkę w sieci na której byłyby mapy do uniwersum Honor Harrington?
Znajomy mnie dręczy a ja same badziewia znajduję. Będę dźwięczny jakby co.

Khorne_S - 2 Lipca 2007, 12:29

Kruku nie ma takowych a strona Webera od iks czasu jest w budowie....
Kruk Siwy - 2 Lipca 2007, 12:33

Khorne_S, ponoć są...ten kumpel to mi nawet próbował przez telefon coś dytkować ale przy czterdziestym znaczku kropce czy literce załamałem się. Zresztą sam znalazłem tyle jeszcze coś inszego ale niewyrażne było.
Adashi - 2 Lipca 2007, 13:00

Ale to już pewnie Kruku namierzyłeś :wink:

Kruk Siwy - 2 Lipca 2007, 13:30

I owszem, ale dzięki.
Khorne_S - 2 Lipca 2007, 14:45

No ja się z m\nimi nie spotkałem.Najlepsze mapy są tylko w książkach ;)
Hubert - 11 Lipca 2007, 21:07

Siostry i Bracia! Rodacy!
Mam problem - przetrząsnąłem 25 księgarń internetowych w poszukiwaniu "Grombelardzkiej legendy" Feliksa W. Kresa i wszędzie rzeczona książka była niedostępna. Jakby ktoś się podczas internetowych wojaży natknął na sklep, w którym da się kupić GL, będę zobowiązany. :)

Kruk Siwy - 11 Lipca 2007, 22:56

Sosnechristo, poproszę Kresa żeby kopnął swego wydawcę. Kres może nie zechce ale Kreska i owszem.
agnieszka_ask - 12 Lipca 2007, 06:53

link kasuję, bo faktycznie cuda się dzieją
Czarny - 12 Lipca 2007, 07:26

A sprawdziłaś te linki. Wszędzie towar jest aktualnie niedostępny ;P:
agnieszka_ask - 12 Lipca 2007, 07:28

no co ty, mnie poprowadziło, aż do wstukania numeru karty (w tym pierwszym linku), tego drugiego przyznam się, że nie sprawdziłam
mBiko - 12 Lipca 2007, 07:41

A czy to naprawdę aż taki problem.
"... Legendę" kupiłem około miesiąca temu, po prostu wchodząc do księgarni, a tydzień temu w tej samej księgarni dokupiłem "Porzucone królestwo" zamykając tym samym kolekcję.

Tak, wiem że ostatnią częścią cyklu jest "Tarcza Szerni", ale z jakiś dziwnych przyczyn kupiłem ją już jakiś czas temu.

Hubert - 12 Lipca 2007, 08:35

Kruk Siwy, będę dźwięczny... znaczy wdzięczny :)

mBiko, No widać przez miesiąc wieeele się zmieniło. "Porzucone królestwo" nie taki problem dostać, nawet nie trzeba się zbytnio wysilać - jest na stronach empiku i merlina ;) Tylko że ja chcę czytać "księgę całości" w miarę zgodnie z chronologią...

agnieszka_ask dzięki za dobre chęci.

gorat - 12 Lipca 2007, 21:22

mBiko napisał/a
Tak, wiem że ostatnią częścią cyklu jest Tarcza Szerni, ale z jakiś dziwnych przyczyn kupiłem ją już jakiś czas temu.

Lubię zjawiska paranormalne :) Jesteś Hiro?

mBiko - 13 Lipca 2007, 07:01

Tak goracie rozszyfrowałeś mnie.

A "Tarczę..." kupiłem jeszcze zanim Kres ją napisał, a potem namówiłem mojego niewidzialnego kolegę, żeby czytał mu ją przez sen i tym samym zainspirował cały cykl :twisted: .

mBiko - 14 Lipca 2007, 20:25

Sosnechristo czy poszukiwania zakończyły się sukcesem?

Jeżeli nie, to we wtorek, środę mogę ją Tobie kupić i przesłać. Jeżeli jesteś zainteresowany daj namiary na PW.

Hubert - 14 Lipca 2007, 20:54

Lepiej... nie pytać. :(

A propozycję rozważę. Wielce ciekawa, nie powiem :)

Kruk Siwy - 16 Lipca 2007, 14:45

W Nidzicy rozmawiałem podczas balangi z hm... kobietą Inglota. Jest to niewiasta ładna i niegłupia... ale ja nie o tym. Opowiadała o swojej ulubionej książce dzieciństwa. W skrócie chodzi o to że dzieciaki zostają zmniejszone do rozmiarów owadów i przeżywają różne przygody w świecie robali.
Ktoś może czytał coś takiego? Bo niezależnie od faktu że przyrzekłem pomoc w ustaleniu tytułu i autora to samego mnie ciekawość szarpie.
No i panna naprawdę niebrzydka jest...

Martva - 16 Lipca 2007, 15:15

Taka z blond warkoczem, czy pomyliłam niewiasty/pisarzy? :P
Ja czytałam coś podobnego, ale nie były to dzieciaki, tylko 2 naukowców, o ile się nie mylę. I była jeszcze druga książka tego samego autora - chyba - z przenoszeniem się w czasie, znaczy budzą się jak nie ma jeszcze życia na Ziemi, następnego jedzą trylobity, kolejnego są dinozaury etc.
To dawno było, a ja jestem martva i z moją pamięcią różnie bywa. I może być że chodziło o zupełnie inną książkę :D

Kruk Siwy - 16 Lipca 2007, 15:20

Jest książka niejakiego Bragina - Niezwykłe przygody doktora Dumczewa. Rzecz bardzo podobna ale rzeczywiście o przygodach uczonego w "krainie szumiących traw" podjerzewam ze to o dzieciach to taki nasz półplagiat...
A niewiasty nie pomyliłaś...

Martva - 16 Lipca 2007, 15:59

O to to jest już niewiasta długostażowa ;P:
Zupełnie nie pamiętam autora tych książek, nic a nic. Ale jeśli to o dinozaurach było tego samego pisarza, to coś mi się wydaje że uczeni byli angielscy :)

Ziuta - 16 Lipca 2007, 16:01

Przedmowa do Wehikułu Czasu Wellsa wspomina o Erazmie Majewskim i jego Doktorze Muchołapskim. Fantastycznej przygodzie w świecie owadów
Martva - 16 Lipca 2007, 16:11

Hmmmm, a może...? :roll: Skleroza nie boli, a podstawówka była tak daaaawno :(
Tomcich - 16 Lipca 2007, 17:00

A ta druga książka o której Martva wspomina to "Profesor Przedpotopowicz" pewnie będzie. Też Erazma Majewskiego. Daaaawno temu to czytałem, baaaardzo dawno. :D

Partner forum