Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Nagroda im. Janusza A. Zajdla
Kruk Siwy - 29 Czerwca 2009, 11:01
Dom obok poręby. Nie doceniasz nureczki. Ma pełną szufladę utworów w sam raz na taką okazję.
nureczka - 29 Czerwca 2009, 11:10
NURS napisał/a | ale byś coś najpierw musiała napisać. |
Coś to nie jest problem
Żeby było z sensem i do tego ciekawie - to może być pewien kłopot.
Ale zawsze mogę stworzyć dzieło awangardowe lub oniryczne.
hrabek - 29 Czerwca 2009, 12:18
Ale po co ma być z sensem? Wystarczy, żeby było. Czytelnicy (znaczy podstawieni goście) nominują, a później już te 20 tysięcy wystarczy do wygrania.
Toudisław - 29 Czerwca 2009, 17:02
Dziwie się Autorowi ze poszedł na coś takiego ...
Virgo C. - 29 Czerwca 2009, 17:10
W planach ma kolejne trzy książki (w tym kontynuacja nominowanej, a jedna - zbiór opowiadań - jakoś na jesieni ma zostać wydana) i zdaje się wszystkie w Videografie więc pewnie wydawnictwo uznało to za doskonałą reklamę. Co prawda w wywiadzie z nim padło, że książka w pierwszym nakładzie rozeszła się na pniu. Ale że wydawnictwo raczej małe to i pewnie nakład był niewielki.
Toudisław - 29 Czerwca 2009, 17:26
Virgo C. napisał/a | Co prawda w wywiadzie z nim padło, że książka w pierwszym nakładzie rozeszła się na pniu |
A potem są zwroty od dystrybutorów.
Ziuta - 29 Czerwca 2009, 19:17
No bez przesady! To zależy też od nakładu i liczności rodziny autora
Toudisław - 29 Czerwca 2009, 21:12
A co do nagrody to ja głosuje poprzez akredytację wspierającą. I jaką tam cegiełkę dam co by wygrał Rafał Kosik jemu kibicuję.
Virgo C. - 6 Lipca 2009, 15:06
Za radą Ziemka zajrzałem na stronę Polconu i przyjrzałem się warunkom akredytacji. I przestaje mnie dziwić dlaczego każdy pisarz z którym rozmawiałem mówił, że się tam nie pojawi. Więc i ja sobie podaruje, wykupie wspomagającą, oddam głos na Zajdla i tyle z mojej strony w kwestii Polconu.
Virgo C. - 24 Czerwca 2010, 18:54
I po ogłoszeniu tegorocznych nominacji
Opowiadania:
Za godzinę powinna tu być Jakuba Małeckiego
Głowa węża Łukasza Orbitowskiego
Wszyscy jesteśmy Meekhańczykami Roberta M. Wegnera
Powieści:
Letni deszcz. Sztylet Anny Brzezińskiej
Wroniec Jacek Dukaj
Trzeci Świat Maciej Guzek
Przedksiężycowi, tom I Anny Kańtoch
Święty Wrocław Łukasza Orbitowskiego
Easy - 24 Czerwca 2010, 18:57
Nie wierzę. Nie ma Sapkowskiego? Czyli nie jest tak, że za samo nazwisko przepchać można największy bubel!
Virgo C. - 24 Czerwca 2010, 18:58
Niektórzy mogliby się spierać, że to co nie udało się Sapkowskiemu udało się Dukajowi
Witchma - 24 Czerwca 2010, 18:59
O, nie ma PLO3, cud!
Cieszy mnie nominacja RMW
Easy - 24 Czerwca 2010, 19:00
Wroniec to nie bubel, ale nominację też pewnie głównie za nazwisko dostał.
Edit. Aha, Wegnerowi i Orbitowskiemu gratuluję Zajdla, mógłbym nawet zakłady przyjmować za ich zwycięstwo.
Virgo C. - 24 Czerwca 2010, 19:08
Witchma napisał/a | Cieszy mnie nominacja RMW |
Bardziej by mnie cieszyła gdyby ją dostał za znacznie moim zdaniem lepszy Szkarłat na płaszczu.
@Easy
Pewnie masz racje, w powieściach Dukaj może zawalczyć, ale reszta pewnie ze względu na wykonanie (trzeci świat, przedksiężycowi) lub brak znajomości poprzednich części (letni deszcz) padnie.
Easy - 24 Czerwca 2010, 19:10
Dukaj nie dostanie, bo raz, że powieść nie jest rewelacyjna, dwa, on już swoje Zajdle podostawał wcześniej.
Witchma - 24 Czerwca 2010, 19:15
Cytat | Bardziej by mnie cieszyła gdyby ją dostał za znacznie moim zdaniem lepszy Szkarłat na płaszczu. |
Virgo C., Mnie też się osobiście podobał "Szkarłat na płaszczu", ale na stronie Powergraphu sugerowali Meekhańczyków i w swych nominacjach się przychyliłam do tej sugestii. Za dużo dobrych opowiadań to też niedobrze - patrz dziesiątka SFinksów.
dalambert - 24 Czerwca 2010, 21:43
W Meekhanczykach jest NAJLEPSZA BITWA JAKA NAPISANO W POLSKIEJ FANTAZY I NIE TYLKO
xan4 - 24 Czerwca 2010, 21:56
dalambert, ale i tak Szkarłat na płaszczu jest lepszy
mBiko - 24 Czerwca 2010, 22:21
dalambert, bitwa zaiste wspaniale opisana, ale i tak "Szkarłat..." bardziej mi się podobał.
Witchma - 24 Czerwca 2010, 22:23
Nie sama bitwa tworzy opowiadanie
Kruk Siwy - 25 Czerwca 2010, 09:02
I ja tam byłem i zajdlowe piwo piłem. Dość poruszający jest fakt że na zwycięzców głosowało 3 do 6 % ogółu głosujących.
Easy - 25 Czerwca 2010, 09:30
Kruk Siwy napisał/a | I ja tam byłem i zajdlowe piwo piłem. Dość poruszający jest fakt że na zwycięzców głosowało 3 do 6 % ogółu głosujących. |
Cóż robić, słaby rok w polskiej fantastyce.
Kruk Siwy - 25 Czerwca 2010, 09:37
No właśnie nie wiadomo. Duży rozstrzał może też sugerować dużo dobrych/podobających się tekstów.
savikol - 25 Czerwca 2010, 11:57
Cytat | Dość poruszający jest fakt że na zwycięzców głosowało 3 do 6 % ogółu głosujących. |
Po prostu nie powstały w tym roku dzieła wybitne, za to wysypało się dużo przyzwoitych tekstów.
Nie ma Grzędowicza, Sapka, Kossakowskiej. Toż to szok!
Co do typowania finalnych wyników chcę przypomnieć, że specyfiką Zajdla jest, że to faktycznie plebiscyt popularności. Bywalcy Polconu głosują na pisarzy, których najbardziej lubią. Wielu głosujących nie będzie znało tekstów, na które odda głos. To taka stara tradycja.
No, chyba, że coś się zmieniło (tu mi jedzie czołg).
Pokuszę się o wytypowanie zwycięzcy. Najpierw opowiadanie. Jakub nie ma szans, jest postacią jeszcze zbyt mało znaną. Głośno za to było o Robercie, zebrał świetne recenzje i jego zbiorek potrząsnął mocno czytelniczą publiką. Niestety Robert nie jest konwentowym bywalcem, jako postać jest mało rozpoznawalny. Ma jednak szanse jeśli elektorat nieobecnego w tym roku Kosika przekaże mu swoje głosy. Kosik pisze klasyczną SF, Robert kanoniczą fantasy. Obaj przyciągają fantastycznych konserwatystów, poza tym Robert jest pisarzem ze stajni Kosika. Może mieć spore szanse.
Moim czarnym koniem jest jednak Orbit. To bywalec konwentów, imprezowicz, postać lubiana i medialna. Dodatkowo przyciąga elektorat lubiący mhhhrok, literaturę bardziej wymagającą, nie rozrywkową.
Teraz wybieramy powieść. Jest trochę trudniej, ale widzę faworytów. Dwie Anie konkretnie.
Jedna to pięknie napisana, wzruszająca fantasy. Druga, to szalenie modne new weird. Obie popularne i lubiane, do tego wielokrotnie nagradzane. Która zgarnie statuetkę? Hmmm… Oczywiście Dukaj!
Oczywiście tylko sobie żartuję.
dalambert - 25 Czerwca 2010, 12:01
savikol napisał/a | poza tym Robert jest pisarzem ze stajni Kosika |
Hmmm, a czemu nie z Haremu Kasi
NURS - 25 Czerwca 2010, 12:03
Robert jest ze stajni SF-a. Rafal odziedziczył go z pełnią inwentarza.
dalambert - 25 Czerwca 2010, 12:07
NURS, Ale musisz przyznać, że Harem Kasi jest znacznie bardziej atrakcyjny niż jakaś stajnia, choćby nawet z padokiem
savikol - 25 Czerwca 2010, 12:23
Żarty żartami, ale mówiąc o stajni Kosika miałem na myśli Powergraf, który wyrobił sobie markę wydawnictwa publikującego ambitną fantastykę z najwyższej półki. A wiadomo, że marka ma niebagatelne znaczenie.
dalambert - 25 Czerwca 2010, 12:30
savikol, Rafał K. to tfuurca jest zdolny i wybitny, a duszą i mózgiem Powergraf jest Kasia Kosik zresztą
|
|
|