Powrót z gwiazd - Kozetka
Martva - 19 Listopada 2007, 13:24
Ciąg dalszy
Wiecie co? Jak czytam takie rzeczy, to mój zasób tolerancji trzeszczy w szwach
Godzilla - 19 Listopada 2007, 13:52
Mój już dawno się skończył. Arabia Saudyjska od dawna jest państwem specjalnej troski. Niestety nie jedynym.
Kostucha Drang - 19 Listopada 2007, 14:06
Znacie jakąś Arabkę ? Ciekawe, czy tamte kobiety zazdroszczą nam i naszym kobietom czy rzeczywiście budzimy w nich niesmak i pogardę. Bo jesli idee praw człowieka, wolności jednostki, humanitaryzmu karania, równouprawnienia płci itp. są dla nich nieznośne to chyba nie ma sensu się litować. Otrzymują po prostu to czego chcą.
Martva - 19 Listopada 2007, 14:14
Jakbym była Arabką i żyła w takim kraju, i miała poglądy pro-równouprawnieniowe, to w życiu bym sie do tego nie przyznała, zresztą: komu? One nie bardzo mają wybór.
Myślisz że ta dziewczyna, zgwałcona przez kilkunastu bydlaków uważała że należy jej się 200 batów i więzienie? Chciała tego?
Godzilla - 19 Listopada 2007, 14:23
Pewnie, że od urodzenia chowani są - oni i one - w takim układzie. Znajoma wybrała się kiedyś do Arabii Saudyjskiej. W samolocie siedziała koło niej dziewczynka, nie wiem ile miała lat, pewnie około dziesięciu. Była wyraźnie wystraszona sąsiedztwem Europejki. Kto wie co jej chodziło po głowie, może bała się, że Allah ześle na nią ogień za samo przebywanie w towarzystwie niewiernej? Znajoma nie próbowała się do niej odzywać (choć zna język), w ogóle nie zwracała na nią uwagi. Po dłuższym czasie mała uspokoiła się. A na lotnisku znajomej kazali owinąć się w abaję. Co prawda jest to już niemłoda kobieta, jak na ich warunki "`adżuza" (staruszka), ale najwyraźniej i na takie trzeba uważać, bo "w starym piecu diabeł pali".
Kostucha Drang - 19 Listopada 2007, 14:24
Martva Teraz na pewno nie. Ale przed całym zdarzeniem mogła uważać, że ich system jest faktycznie najlepszy na świecie...
corpse bride - 19 Listopada 2007, 14:31
są różne arabki. i różna jest ich wiedza o niearabskim świecie. feministki islamskie/arabskie też są, ale ich cele są nieco inne od naszych.
Rafał - 19 Listopada 2007, 14:53
A wiecie, że w Arabii Saudyjskiej posiadanie Biblii jest karane śmiercią? Jak się dowiedziałem, nie mogłem uwierzyć: jeden z najbogatszych krajów świata, książe Abdullach funduje polskim dzieciom skomplikowane operacje, a tu taka siurpryza. Jedno co tknęło mnie w ichnim prawie to powód odracznia wykonywania kary śmierci. KS są zasądzane bardzo łatwo, wykonanie odbywa się publicznie na ulicy poprzez ścięcie mieczem (właściwie szablą) ale każdy wyrok może być darowany przez najbliższą rodzinę ofiary. Jeśli zamordowana ofiara miała nieletnie dziecko, to wyrok odracza się do uzyskania pełnoletności przez to dziecko, aby spytać je czy darowuje mordercy życie, czy mu wybacza. Jeśli nie to ciach. Wydało mi się to niegłupie: włączenie w orzekanie wymiaru kary rodziny ofiary.
Godzilla - 19 Listopada 2007, 14:59
Nawet cudzoziemcom nie wolno wwieźć własnego egzemplarza Biblii. Może nie jest to karane śmiercią, ale bodajże więzieniem - nie pamiętam. Niemuzułmanów obowiązuje zakaz zbliżania się do Mekki i Medyny.
Kostucha Drang - 19 Listopada 2007, 15:02
Allahu, co by sie działo, gdyby muzułamnom zabronić wwożenia Koranu na teren Unii.
Godzilla - 19 Listopada 2007, 15:58
Prawda? Jakoś nie wydaje mi się aby uważali, że my mamy takie samo prawo zakazać im Koranu na naszych terenach.
ihan - 22 Listopada 2007, 18:47
Ludzie, opanujcie się To wszystko w jeden dzień:
Rafał napisał/a | ihan - bardzo fajnie to ujełaś (kurczę, chyba pierwszy raz się w pełni zgadzam z wypowiedzia ihan ) |
martva napisał/a | Bo ihan jest mądrą dziewczynką, czasem mi szczęka opada z podziwu i takiego poczucia zgodności poglądów na jakiś temat, jak czytam jej wypowiedzi |
Ziuta napisał/a | ihan, ty to jesteś wyjątkowo zła, wredna, podstępna baba. NA dwa metry jadem plujesz |
jeszcze mi się spodoba, że ludzie są dla mnie mili i zostanę miłą, koronkową i falbaniastą dziewczynką. Nie wiem czy ludzkość jest na to gotowa.
Agi - 22 Listopada 2007, 18:51
ihan, jak nie spróbujesz, nigdy się nie dowiesz
Martva - 22 Listopada 2007, 19:47
ihan, czasem fajnie jest być miłą, koronkową i falbaniastą dziewczynką. I potem ludzkość się bardziej dziwi jak pokazujesz pazurrry
Piech - 22 Listopada 2007, 19:50
ihan napisał/a | jeszcze mi się spodoba, że ludzie są dla mnie mili i zostanę miłą, koronkową i falbaniastą dziewczynką. |
...i żeby kucyki były.
ihan - 22 Listopada 2007, 19:52
Jakie kucyki Piechu? Takie z włosów? I z kokardkami? No nie wiem, z fryzury na jeża trudno kucyki zrobić. To by musiała być dłuuuga zmiana osobowości.
Martva - 22 Listopada 2007, 20:28
Zawsze zostają peruki. Ja mam niebieską ^^
Gustaw G.Garuga - 22 Listopada 2007, 20:41
Rafał napisał/a | Jedno co tknęło mnie w ichnim prawie to powód odracznia wykonywania kary śmierci. KS są zasądzane bardzo łatwo, wykonanie odbywa się publicznie na ulicy poprzez ścięcie mieczem (właściwie szablą) ale każdy wyrok może być darowany przez najbliższą rodzinę ofiary. Jeśli zamordowana ofiara miała nieletnie dziecko, to wyrok odracza się do uzyskania pełnoletności przez to dziecko, aby spytać je czy darowuje mordercy życie, czy mu wybacza. Jeśli nie to ciach. Wydało mi się to niegłupie: włączenie w orzekanie wymiaru kary rodziny ofiary. |
Nie dziwi mnie to, bo doskonale pamiętam forumową dysputę o karze śmierci
Iscariote - 22 Listopada 2007, 21:59
ihan napisał/a | jeszcze mi się spodoba, że ludzie są dla mnie mili i zostanę miłą, koronkową i falbaniastą dziewczynką. Nie wiem czy ludzkość jest na to gotowa. |
Najlepiej to właśnie kucyki, białe, rozpinane bluzeczki haftowane i spódniczki do kolan i podkolanówki i trzewiczki.
Martva - 22 Listopada 2007, 22:09
Wy sie nie śmiejcie, ja ze względu na kucyki właśnie rozważałam skrócenie włosów, bo z takich do pasa wyglądają głupio
Ekhem, pani doktor, jak uwielbiam sobie zaplatać warkoczyki, nosić krótkie, plisowane, kraciaste spódniczki i białe bluzeczki, i słodziutkie pantofelki z paseczkami, i potem społeczeństwo się ślini na mój widok to coś jest nie tak ze mną, czy ze społeczeństwem?
Koniu - 22 Listopada 2007, 22:12
Z takich do pasa też wyglądają mega świetnie. Wrr..
Fidel-F2 - 22 Listopada 2007, 22:14
Martva, to obetnij tylko częściowo, w tych miejscach gdzie mają być kucyki
Martva - 22 Listopada 2007, 22:17
koniu napisał/a | Z takich do pasa też wyglądają mega świetnie. |
Nie, nie są takie zadziorne i sterczące, w ogóle do kitu.
Fidel-F2 napisał/a | Martva, to obetnij tylko częściowo, w tych miejscach gdzie mają być kucyki |
Yyyyy, ale jak Ty sobie to wyobrażasz?
Iscariote - 22 Listopada 2007, 22:17
Oł noł! Kucyki to tylko takie do ramion, może trochę za
Martva - 22 Listopada 2007, 22:20
Nie no, między połową szyi a ramieniem
Warkoczyki mogą być dłuższe (a właściwie muszą).
Iscariote - 22 Listopada 2007, 22:21
No z tym za.. no przesadziłem (właśnie sobie wyobraziłem takie coś xP)
mad - 22 Listopada 2007, 22:33
Islam - ja wymiękam. Nie pojmuję naiwnego tolerowania tej degrengolady. W imię europejskiej otwartości wpuszczamy to paskudztwo, które może z czasem zmieni nam kontynent w Arabię Saudyjską Bis.
Martva - 22 Listopada 2007, 22:40
Mogą być za, ale już nie są takie słodkie
Takie albo takie.
I znalazłam przy okazji ciekawostkę fryzjersko-ortograficzną
mad, ja normalnie bym oponowała, ale jak już wspominałam, kończy mi się zasób tolerancji w tym względzie.
Nie mam nic do odmienności jako takiej, ale poszanowania praw człowieka, w tym praw kobiet, jest dla mnie ważniejsze.
Koniu - 22 Listopada 2007, 22:44
Ja jestem za długimi !
Martva - 22 Listopada 2007, 22:49
Ale jak są długie, to się lepią do lizaków, to strasznie niewygodne jest.
|
|
|