To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Czy są na świecie ładne wiedźmy?

Pako - 23 Czerwca 2006, 19:27

Tomcich.. prawie zaopmniałem, że to już dziś. A koledzy z bractwa w dusznikach zdroju właśnie tę noc kupały spędzają.
Piech - 23 Czerwca 2006, 20:55

Skąd u pra-Słowian takie słowo jak Kupała? Od kopulowania - ale własne, pra-Indoeuropejskie, czy od Rzymian pożyczone?
Tomcich - 23 Czerwca 2006, 21:36

Niektórzy wywodzą Kupałę od rosyjskiego słowa oznaczającego kąpiel, inni wywodzą od imienia słowiańskiego bóstwa, patrona miłości i płodności - Kupały, a najprawdopodobniej pochodzi od indoeuropejskiego słowa oznaczającego grupę, gromadę.
elam - 23 Czerwca 2006, 21:49

ze niby kupa, mosci panowie?? :)
Tomcich - 23 Czerwca 2006, 21:58

Dokładnie ten sam źródłosłów. :bravo :mrgreen:
Pako - 28 Czerwca 2006, 17:45

A ja znowu się pochwalę :P
Byłem w poniedziałek u naszej Wiedźmy forumowej. Mieszkanko, jak to mieszkanko, ciasne ale własne ;) Ale ile książek! Były dosłownie wszędzie. Na szafie, w szafie, w szafkach, na biurku, gdzie człowiek nie spojrzał, tam ksiażki ;) Wtedy nabrałem przekonania, że zdanie koleżanki Wiedźmy: "nie zdziwię się, jak kiedyś przyjdziesz do pracy ubrana w te książki" :D
Znalazły się anwet stare roczniki Fenixa (w końcu zobaczyłem, jka to wygląda, naprawdę bardzo fajny format miało to pismo).
A co ja tam robiłem u Wiedźmy? Ano.. znowu byliśmy w trójkę: ja, Dracena i Wiedźma. Znowu było wesoło i radośnie :) Człowiek czuje się tam jak w domu, lubiany naprawdę :)
A teraz w planach grillowanie :twisted: Oduczę Wiedźmy skłonności wegetariańskich ;)

Wiedźma - 28 Czerwca 2006, 17:56

Ksiazki są jeszcze tam gdzie nie widziałeś :P
Prawdziwa Wiedźma do kobieta wykształcona, a jak myslałeś :P Zawsze tak chyba było, że wiedźmy studiowały księgi :) A co do grillowania, to czuję się zaproszona :) Tylko nie grilluj tych ładnych swinek, które Dracena głaskała z czułością. :) Jam Wiedźma, ale widać mniejsza niż NURS, który to chcial grillowac co tylko zywe, jak opisywał, że nawet Romka P. :)

Pako - 28 Czerwca 2006, 18:53

Romka bym nie gruiloował... wygląda na chudego, mało mięska by było ;)
A te prosiaczki też muszą podrosnąć.. toż takich maleństw nie będę żarł ;)
Ale się pokombinuje, żeby pysznie było :) I jak najbardziej możesz się czuć zaproszona Ty i Dracena :) Ktoś jeszcze chce się zapisać na grilla u mnie? :)

Co do wykształcenia - nigdy w to nie wątpiłem. Ale na serio, ilosć ksiażek okazała się przytłaczająca lekko ;) I to, że to książki poważne, a nie takie Achaje jak ja na półce trzymam ;)

elam - 28 Czerwca 2006, 19:27

cos kojarze, ze wyraz "niewiasta " oznacza - ta, ktora nie wie; niewiedzaca :)
wiedzma - wie, wiedzaca. no, zeby wiedziec, trzeba sie uczyc i duzo czytac..

Anonymous - 28 Czerwca 2006, 19:47

przesądy :wink:
elam - 28 Czerwca 2006, 19:50

i kto to mowi :mrgreen: :wink:
Dracena - 28 Czerwca 2006, 22:54

Cytat
Pakonapisał:
Romka bym nie gruiloował... wygląda na chudego, mało mięska by było ;)
A te prosiaczki też muszą podrosnąć.. toż takich maleństw nie będę żarł ;)
Ale się pokombinuje, żeby pysznie było :) I jak najbardziej możesz się czuć zaproszona Ty i Dracena :) Ktoś jeszcze chce się zapisać na grilla u mnie? :)

Romka zabraniam bo chcę przeczytać kolejne tomy o pogodniku :) . A żebyś nie pożarł tych prosiaczków poproszę Wiedźmę, by jakiś urok rzuciła, żeby zostały przy swoim wzroście :) . Tylko aż się boję, czy jak nie będziesz miał co grilować nie chwycisz się za kotka.

Cytat
Pako napisał
Co do wykształcenia - nigdy w to nie wątpiłem. Ale na serio, ilosć ksiażek okazała się przytłaczająca lekko ;) I to, że to książki poważne, a nie takie Achaje jak ja na półce trzymam ;)

Powiadasz lekko? To chyba żadna księga Wiedźmy jeszcze nie spadła Ci na głowę :mrgreen: .

mad - 29 Czerwca 2006, 00:43

Etyka i estetyka to dwie proste niekoniecznie przecinające się. Często nie mają ze sobą nic wspólnego. Ale to oczywiste...
O ile mam szacunek dla wiedźm inteligentnych (jak napisała słusznie Wiedźma), o tyle drażnią mnie, ekhm te innego typu - moja sąsiadka na ten przykład.

Pako - 29 Czerwca 2006, 09:11

hehe... mad, bo to jest różnica między Wiedźmą i wiedźmą ;) Wielka różnica :)
Dracena - o kotka się nie bój. Oddaję go komuś :( Ojciec nie chce zatrzymać. Ale ciekawe, jak smakuje griloawny kociak :twisted:
Co do prosiaczków, to one rosną w oczach. I uroki Wiedźmy są tu na nic ;) Będą duże i smaczne :twisted: (ah.. jaki ja wredny mięsożerca jestem ;) ).
No i nie główkowałem książkami Wiedźmy jeszcze ;) Ale po tytułach już było widać, że to ciężka literatura jest ;)

Fidel-F2 - 29 Czerwca 2006, 09:15

Kiedyś zrobiliśmy z kumplami rosół z wiewiórki. Ot, ten pieczony kot mi przypomniał.
Wiedźma - 29 Czerwca 2006, 09:19

Cytat

O ile mam szacunek dla wiedźm inteligentnych (jak napisała słusznie Wiedźma), o tyle drażnią mnie, ekhm te innego typu - moja sąsiadka na ten przykład

A dokładnie, jakie? :)

Navajero - 29 Czerwca 2006, 10:58

elam;
Cytat
cos kojarze, ze wyraz niewiasta oznacza - ta, ktora nie wie; niewiedzaca :)
wiedzma - wie, wiedzaca. no, zeby wiedziec, trzeba sie uczyc i duzo czytac..

Stąd te wiedźmy w średniowieczu nic tylko studiowały :D

Wiedźma - 29 Czerwca 2006, 11:36

To współcześnie coraz mniej niewiast :D Za to same wiedźmy :mrgreen:
Fidel-F2 - 29 Czerwca 2006, 11:53

Pozornie
Wiedźma - 29 Czerwca 2006, 11:56

A co Waszym zdaniem powinna umieć współczesna wiedźma? :) Jaka powinna być? :)
Fidel-F2 - 29 Czerwca 2006, 12:20

To już kiedyś Zaucha wyśpiewał. Tylko, ze to u niego się nazywało Muza. :D
Wiedźma - 29 Czerwca 2006, 12:21

przypomnij :)
Fidel-F2 - 29 Czerwca 2006, 12:31

z pamięci więc może być niedokładnie

...blondyneczką mi bądź niedużą
i moją wielką Muzą
Co masz robić? Wiesz
Smaż, gotuj, zmywaj, pierz
i przytul czasem też
artyście* takich muz potrzeba i już.

* - wstawić odpowiedni zawód(Zaucha był artystą :mrgreen: ) :D

Wiedźma - 29 Czerwca 2006, 12:40

hm... :) I tylko tyle? :( to po co mi te wszystkie księgi z psychologii, twórczosci itp? :D Musiałabym jej zamienic na kucharskie :D
Fidel-F2 - 29 Czerwca 2006, 12:42

no...ja też nie wiem po co. :mrgreen:
Pako - 29 Czerwca 2006, 14:14

No ajk to po co? Żeby temu artyście w chwilach załąmania także pomagać ;)
Za chwilę będziemy widzieli ogłoszenia: kupię wiedźmę do gotowania. P.S.: mam pół domku :mrgreen:

Navajero - 29 Czerwca 2006, 15:37

Wiedźma;
Cytat
hm... :) I tylko tyle? :( to po co mi te wszystkie księgi z psychologii, twórczosci itp? :D Musiałabym jej zamienic na kucharskie :D

Dobry pomysł :) Do tego jeszcze kilka hinduskich i chińskich tekstów z zakresu stosunków... ekhmm... interpersonalnych i starczy ;)

Fidel-F2 - 29 Czerwca 2006, 18:07

starczy jest uwiąd
Pako - 29 Czerwca 2006, 18:35

Nie.. nasza Wiedźma jest gut Wiedźma, starczego uwiądu nikomu nie pośle ;)
Navajero - 29 Czerwca 2006, 18:47

Fidel-F2
Cytat
starczy jest uwiąd

Prof. Jerzy Bralczyk uważa to za formę poprawną. Mnie to starczy :P

Partner forum