Powrót z gwiazd - Maturalnie, licencjacko itp.
Aga - 27 Września 2006, 19:34
Ogólne nie, ale coś bardziej szczegółowego może by się znalazło. Może jakieś monografie (do literatury przedmiotu). Chwałaż Bogu, ja mam nadmiar i muszę z czegoś rezygnować, a nie zastanawiać się, co by tu można jeszcze upchnąć
Ixolite - 27 Września 2006, 19:36
Ależ to temat samograj, trzeba tylko uważnie przeczytać kilka(naście)[dziesiąt] powieści SF z różnych czasów - do dzieła!
Aga - 27 Września 2006, 19:39
Ta... Naście, dziesiąt... Ale masz 15 minut i nie możesz lecieć po łebkach, tylko zagłębić się w każdy utwór. 4-5 książek w literaturze podmiotu i przedmiotu to wszystko, na więcej nie wystarczy czasu.
gorim1 - 27 Września 2006, 21:27
ojej kurde zapomniało mi się już co to było
ale w latach kiedy panował już schyłkowy inny słuszny system
w polsce zostało wydane dziełko z fragmetami utworów droga do science fiction
od gilgamesza
omawianych jest kilka wątków
ta skleroza
już zapomniałem
ale tytuł dobry podałem
gorim1 - 27 Września 2006, 21:29
mam już mam
Droga do science fiction. 1, Od Gilgamesza do Wellsa / wybór, przedm. i tło historyczne James Gunn ; [red. wyd. pol. Wiktor Bukato].
Droga do science fiction. 2, Od Wellsa do Heinleina / wybór, przedm. i tło historyczne James Gunn ; [red. wyd. pol. Wiktor Bukato].
Droga do science fiction. 3, Od Heinleina do dzisiaj. 2 / wybór, przedm. i tło historyczne James Gunn ; [red. wyd. pol. Wiktor Bukato].
Droga do science fiction. 4, Od dzisiaj do wieczności / wybór, przedm. i tło historyczne James Gunn ; [red. wyd. pol. Wiktor Bukato]
masz dane na ten temat znalazłem
dzięki ci boże za katalog buw
dzejes - 27 Września 2006, 22:06 Temat postu: Re: Rodacy!
Cytat | Amavett:
Od Juliusza Verne'a do Stanisława Lema - analizując wybrane utwory, przedstaw ewolucję powieści science - fiction
|
Do Lema? To bez sensu...
Poza tym co to za granica, Lem? On w swoim czasie pisał coś zupełnie innego. niż to, co uchodziło za kanon SF w USA choćby. W jaki sposób pokazać ewolucję powieści zadając Lema jako granicę?
Że już o tym o fakcie, iż od zakończenia kariery pisarskiej Lema powstała masa niesamowitych i ciekawych rzeczy nie wspomnę.
Temat sformułowany bez sensu
Aga - 27 Września 2006, 22:13
Heh, matura. Tutaj większość rzeczy jest bez sensu. A klucz urasta w moim przekonaniu do rangi dzieła diabelskiego
Ixolite - 27 Września 2006, 23:09
klucz to jest taki jak partyjny, jedyny sluszny to ten popierany przez czynniki decyzyjne
Pako - 28 Września 2006, 08:04
Matura... ach te nerwy... ach te podniecenie, ach te chwile przed komisją....
A potem okazuje się, że daremno się czlowiek męczył, bo komisja nie rozróżnia Draco od Filippona, a wątki broni masowego rażenia w Dungeons And Dragons są im równie obce, jak środkowozachodni wschód azji północnej.
Anonymous - 28 Września 2006, 10:33
Polecam książkę "Leksykon polskiej literatury fantastycznonaukowej " panów Antoniego Smuszkiewicza i Andrzeja Niewiadomskiego. Wydawnictwo poznańskie 1990. Może gdzieś w antykwariacie się znajdzie. Załatwi ci to przynajmniej polskich autorów poprzedzających Lema i częściowo jego samego.
gorat - 1 Października 2006, 12:41
"Budowniczowie Gwiazd" - tom pierwszy, może się przyda
"Zaczarowana gra" - historia polskiej fantastyki do 1980, ceniona pozycja
"Spór o SF" - antologia esejów, tekstów krytycznych. Chyba coś tam jest o historii, nie czytałem Pozycja rzadka i cenna.
Temat w każdym razie przerażąjąco obszerny i słabo opisany pod tym względem Przelekturowanie kilkuset książek i szczegółowych opracowań pomogłoby opracować własny pogląd na historię fantastyki, ale na to czasu nie masz
Jeśli chodzi o fantastykę obcą, warto poszukać na stronach anglojęzycznych. Pod względem organizacji i dystrybucji wiedzy wyprzedzają nas o kilkadziesiąt lat. Sprawdź choćby FANACa: www.fanac.org
gertan - 13 Lutego 2007, 20:25
Witam!!
Hmm skoro jesteście tacy uczynni to może i mnie pomożecie . Mój temat prezentacji maturalnej z polskiego brzmi mniej więcej tak: "Charakterystyczne cechy języka literatury Science fiction. Omów zagadnienie odwołując się do przykładów". Hmmm może macie jakieś pomysły ? Mam parę punktów neologizmy itd. ale to ciągle za mało więc może macie jakieś pomysły? Poza tym mam mały problem z bibliografią, bo o ile książek SF do których można się odwoływać jako do przykładów jest mnóstwo, to tych dotyczących charakterystycznych cech, a szczególnie języka tego gatunku jest niewiele .
Z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam
Fidel-F2 - 13 Lutego 2007, 20:27
nic nie mówię
wogóle nikogo nie widzę w okolicy
Kruk Siwy - 13 Lutego 2007, 20:29
gertan, odpowiedź będzie trudna, ale ludzie Ci pomogą. Jednak pewnie spędzisz z nami wiele czasu dlatego zapraszam do wątku: biją. Tam się przywitasz poznasz ludzi i ludzie Ciebie poznają. Chętniej pomogą.
A - to nie boli...
'
Fidel-F2 - 13 Lutego 2007, 20:34
NURS - 13 Lutego 2007, 20:34
Kruku, na litości, nie wyręczaj mnie
gorat - 13 Lutego 2007, 20:50
Kruk Siwy dobrze pisze - warto byś się przywitał w Biją, tym bardziej, że układanie bibliografii to nie parę tytułów i cześć, dzięki za ryby. Trzeba to przemyśleć
A miejsce dobrze trafione
(Fidel - nie strasz człowieka, mógł nie doczytać, do czego ciążysz )
Fidel-F2 - 13 Lutego 2007, 20:52
nawet na pewno
Kruk Siwy - 13 Lutego 2007, 21:00
NURS, nigdy więcej! To ciężki kawałek chleba...
NURS - 13 Lutego 2007, 21:07
Dzięki, Kruku.
gertan - 13 Lutego 2007, 21:22
Dobra, część formalną mam za sobą
P.s.
Widzę, że odzew jest, więc jest jeszcze dla mnie jakaś nadzieja
NURS - 13 Lutego 2007, 21:31
Radzę sięgnąć do książek Dukaja, to kopalnia pomysłów do twojej pracy.
elam - 13 Lutego 2007, 22:03
jeeesz, no gdzie Dukaja, to za truudne...
"Diuna" i Dick na poczatek - i gdzie wcielo mojego wczesniejszego posta????
gertan - 13 Lutego 2007, 22:07
Hmmm dzięki , ale bardziej chodziło mi o książki traktujące o SF , a nie te stricte fantastycznonaukowe
Dunadan - 13 Lutego 2007, 22:14
Bułyczow - on dużo mówił o fantastyce... w swoich książkach sci-fi
elam - 13 Lutego 2007, 22:17
no ale jesli chcesz omawiac jezyk SF, to przyklady najlepsze znajdziesz u Dicka i Herberta - tam sie az roi od neologizmow (te filtrfraki..)
co do ksiazek traktujacych o SF, trudno ci bedzie zebrac solidna bibliografie, bo ich niestety za wiele nie ma, przynajmniej nie po polsku...
a jest tu tez temat o historii SF, moze tam sie czegos dokopiesz? w dziale "Historia".
gertan - 13 Lutego 2007, 22:26
Dzięki, zaraz poszukam
NURS - 13 Lutego 2007, 22:46
i w canonie barbarzyńcy. Aczkolwiek upierałbym sie przy dukaju, on jest najbardziej twórczym językowo autorem.
Tomcich - 13 Lutego 2007, 23:16
Książek typowo krytycznych to raczej mało, prędzej coś znajdziesz w tekstach publicystycznych "Fantastyki", "Nowej Fantastyki" ewentualnie ostatnio "Czasie Fantastyki"
gertan - 13 Lutego 2007, 23:20
Tak myślałem o tym, będę musiał czegoś poszukać, dzięki
|
|
|