To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Sprzęt, soft, info ze świata

Matrim - 29 Maj 2012, 21:18

ilcattivo13 napisał/a
Twój pan monter nie powiedział, albo Ty nie przekazałeś dalej, czy te 29Mbs masz synchronicznie, czy nie

Jak bym wiedział o co loto, to bym powiedział ;P: Ale mnie tylko interesuje, czy te 29 Mb będę miał w odbiorniku końcowym. Czy one się po drodze zsynchronizują, zdeprezjonują, albo nawet zdemaskują, to już jest problem megabitów ;) Są mądrzejsi ode mnie w tych kwestiach. Jeszcze w pierwszym 486 potrafiłem sobie większość rzeczy zrobić, przy Pentium też. Ja! Konsolowiec! ;) Ale potem już za szybko to skoczyło, a jak jeszcze dodać przewodowość, bezprzewodowość i synchronizację, to dziękuję. Wolę się pozastanawiać nad sensem istnienia :)

ilcattivo13 - 29 Maj 2012, 21:27

Matrim - jak jest zsynchronizowane, to łącze dzieli po równo - na wysyłkę i "przysyłkę", np. po 26Mbps oba. A jak jest asynchronicznie, to odbiór jest mniej więcej 4 - 5 razy szybszy niż wysyłka. A sens istnienia jest w tym, żebyś miał asynchronicznie łącze, a nie synchronicznie. No chyba, że jesteś zawodowym uploaderem :mrgreen:
Homer - 29 Maj 2012, 21:29

Nie wnikając w technologie. Proponują Ci podwojenie łącza, za tę samą cenę, a Ty się zastanawiasz? WTF?
ilcattivo13 - 29 Maj 2012, 21:35

Homer - wiązać się na dwa lata? :wink:
Homer - 29 Maj 2012, 21:42

Zależy jakie są kary. I za ile, bo tego w notce mi brakuje. Poza tym mieć te ~2,5MB/s rzeczywistego transferu... ja bym się nie zastanawiał.

Od lat i Netia i TP w mojej okolicy nie proponowały transferu lepszego niż 2Mb (czyli ~256KB/s). Teraz coś się ruszyło i Orange wydzwania z propozycją podniesienia łącza do 10Mb. Ale jeszcze nie wiem czy to wypali jak podeślą montera.

Widać Matrim nic nie ściaga...

Matrim - 29 Maj 2012, 21:52

ilcattivo13, no to w takim razie jest asynchronicznie zdecydowanie :)

Homer napisał/a
Proponują Ci podwojenie łącza, za tę samą cenę, a Ty się zastanawiasz? WTF?

Pisałem wcześniej: za pół roku umowa się kończy i tak, zobaczę jakie opcję podadzą wtedy, na pewno oferta nie będzie gorsza :) A dodatkowo przy przedłużaniu jakichkolwiek umów okresowych trzeba schować dumę do kieszeni i grać pannę na wydaniu - czasami dadzą rzeczy, o których sami nie wiedzą, że mają ;P:

Homer - 29 Maj 2012, 21:58

Niby, niby... ale przez pół roku będziesz miał słabsze łącze.
hrabek - 30 Maj 2012, 08:05

ilcattivo13 napisał/a
Matrim - jak jest zsynchronizowane, to łącze dzieli po równo - na wysyłkę i przysyłkę, np. po 26Mbps oba. A jak jest asynchronicznie, to odbiór jest mniej więcej 4 - 5 razy szybszy niż wysyłka. A sens istnienia jest w tym, żebyś miał asynchronicznie łącze, a nie synchronicznie. No chyba, że jesteś zawodowym uploaderem :mrgreen:

Łącza domowe praktycznie nigdy nie są synchroniczne. A stosunek download:upload jest najczęściej 8:1.

Matrim: ja na twoim miejscu potargowałbym się o okres trwania umowy, może dałoby się na rok i brałbym łącze już teraz. A jak nie, to i tak bym brał. Bo co to za różnica tak naprawdę? Cena ta sama, a łącze w teorii 4x szybsze. Nawet jak w praktyce 2x szybsze, to powiedz mi, jaką chcesz usłyszeć lepszą ofertę na koniec umowy? Łącze 8x szybsze za tę samą cenę? 16x? A może 20x szybsze? Świetnie, ale w praktyce wciąż jest to tylko 2x szybciej, więc co za różnica? A jak zmienią kabel na taki o większej przepustowości, to przecież i tak będziesz miał łącze o znakomitej prędkości.
Ja mam łącze w domu 12Mb/s i uważam, że ta prędkość jest absolutnie wystarczająca do wszystkiego. Co nie znaczy, że jak zadzwonią do mnie z propozycją zwiększenia dwukrotnego prędkości za tę samą cenę, to się nie zgodzę. Ale naprawdę potrzebne mi to nie będzie. I mówię to jako osoba dziennie ściągająca jakieś 10GB danych.

Homer: Orange daje ci stałe łącze po kablu? Czy bezprzewodowo po karcie SIM (3g)? Jeśli po karcie SIM, to nie zapomnij zapytać, czy nie ma tam limitu danych, bo prędkość łącza to jedno, ale bardzo często przy tej technologii firmy dodatkowo dają limit danych, np. 5-10GB. Zachce ci się raz czy drugi obejrzeć film online i pozamiatane.

Homer - 30 Maj 2012, 08:29

Po kablu, po prostu neostradę boostują. Lata się nie dało, nagle Orange przejął i się da.
hrabek - 30 Maj 2012, 09:05

Może Orange nie wiedział, że się nie da? Po prostu przyszli i zrobili, bo nikt ich nie uprzedził, że to niemożliwe :)
ilcattivo13 - 30 Maj 2012, 10:43

hrabek - dlatego właśnie najpierw sprawdziłem, zanim napisałem. Ci co mają światłowód i centralkę pod chatę, mogą zamiast ADSLa wybrać VDSLa. I wtedy mogą się dogadać na synchroniczne łącze. Jeden problem widzę w tym, że jak przeglądam strony D-linka i Pentagrama, to niespecjalnie znajduję tam routery obsługujące VDSL :wink:
A z tym 8:1, to masz rację. Przecież zawsze, jak miałem łącze, to było 512/128, albo 1024/256, albo - tak jak obecnie mam w Netii - 4096/1024 ;P:

Ja na szybszy internet nie mam co liczyć, bo moja centralka puszcza tylko do 4Mbs. Może jak skończą budować bloki po drugiej stronie byłych terenów jednostki, to coś się ruszy i zmienią centralce bebechy :/

hrabek - 30 Maj 2012, 10:45

ilcattivo13 napisał/a
A z tym 8:1, to masz rację. Przecież zawsze, jak miałem łącze, to było 512/128, albo 1024/256, albo - tak jak obecnie mam w Netii - 4096/1024 ;P:

Nie ma to jak być pępkiem świata.

ilcattivo13 - 30 Maj 2012, 10:53

Ano, zwłaszcza jak programiki testujące prędkość łącza w tym utwierdzają ;P:
hrabek - 30 Maj 2012, 11:03

Ale wciąż mówisz tylko o sobie, a chyba zdajesz sobie sprawę, że nie mieszkasz sam w Polsce?
ilcattivo13 - 30 Maj 2012, 11:06

Dopuszczam za to możliwość, że inni mieszkańcy mojej okolicy nie pojawiają się na naszym Forum, żeby pochwalić się swoimi łączami ;P:
Matrim - 30 Maj 2012, 23:01

hrabek napisał/a
powiedz mi, jaką chcesz usłyszeć lepszą ofertę na koniec umowy? Łącze 8x szybsze za tę samą cenę? 16x? A może 20x szybsze?

Wystarczyłoby mi 2x szybsze niż obecne za niższą cenę. Szybkość nie jest dla mnie głównym argumentem - oszczędność bardziej.

Dla mnie te pół roku nie robi różnicy, szczególnie, że jest lato i inne aktywności :) A poza tym nauczyłem się nie ufać w proponowane promocje, bo to zwykle oznacza, że za dwa kolejne miesiące obecna promocja będzie standardem. To ja sobie poczekam, poopalam się i zobaczę co będzie.

Farin - 5 Lipca 2012, 17:03
Temat postu: Wiadomości dot. Gier
Witam, założyłem temat aby od czasu do czasu podzielić się jakąś informacją dot. Rynku Gier jak i poczytać co inni gracze o tym sądzą(tudzież do ewentualnej weryfikacji informacji).
Na pierwszy plan przedstawiam takie coś:
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=69213
Czyżby powróciły gry z drugiej ręki?

ilcattivo13 - 5 Lipca 2012, 17:18

Co roku nowy temat dla tego samego? :wink: Mamy już przeca Sprzęt, soft, info ze świata

Wiadomość w sumie ważna, tylko jak to będzie z egzekwowaniem tego orzeczenia :/

Edit: z drugiej strony, producenci zaczną na ostro limitować reinstalacje i cracki dalej będą w modzie ;P:

Edit2: dzię-dzie-dzię :D

Farin - 22 Lipca 2012, 09:25

Czy ktoś obeznany może mi wytłumaczyć łopatologicznie co to jest focal blur i z czym to się je w grach ?
ilcattivo13 - 22 Lipca 2012, 17:14

tutaj masz szczegóły :)
ilcattivo13 - 25 Sierpnia 2012, 15:02

Black Isle Studios is back. Linkuję całego newsa z RPGCodex, żebyście mogli poznać komentarze byłych blekajslowiczów.

Enyłej, właśnie straciłem resztki wiary w Interplay :/

ilcattivo13 - 11 Wrzeœśnia 2012, 09:17

Przeglądam sobie projekty na Kickstarterze i coś mnie zaciekawiło. Brian Fargo wraca ze swoim Wastelandem 2, Charles Cecil z nowym Broken Swordem, Tim Schafer z Double Fine Adventures, Two Guys From Andromeda (ci od Space Questa) ze SpaceVenture, Stainless Games z nowym Carmageddonem, Chris Jones i Aaron Conners z nowym Texem Murphym, Jane Jensen (pani od Gabriel Knight i King's Quest VI) z Moebiusem, Replay Games przy pomocy Ala Lowe'a odkopują Leisure Suit Larry'ego, Shadowrun powraca w dwóch odsłonach - Returns i Online. I tak dalej... Wszystkie w/w zbiórki zakończyły się sukcesem (mniejszym lub większym) i w ciągu roku zobaczymy ich efekty.

Tymczasem zbiórka Davida Crane'a, twórcy Pitfalla, zakończyła się spektakularną porażką. Jego Jungle Adventure nie zabrało nawet 1/30 kwoty. W to, że nikt nie chce grać w platformówki nie uwierzę, bo na Kickstarterze są dziesiątki udanych zbiórek na takiego typu gry. Czyżby chodziło o to, że za dużo jest darmowych platformówek w sieci i nikt nie będzie wywalał 15 usdów na kolejną? Ale przecież jest też masa darmowych strategii, cRPGów i przygodówek. Może wina jest po stronie fatalnego marketingu? W końcu przez ostatnie pół roku nigdzie nie widziałem ani wywiadu z Cranem, ani żadnej zapowiedzi/ogłoszenia/itp. - kompletnie nic. A może chodzi tu o specyfikę społeczną graczy - miłośnicy strategii, RPGów i przygodówek są lepiej wykształceni, mają więcej kasy do wydania na gry i są lepiej zorganizowani i poinformowani (mają własne portale, fora, itp.). Ciekawe...

Edit: Za to absolutnie nie dziwię się porażce zbiórki na pecetową wersję amigowych Wings od Cinemaware. Pecetowiec miałby grać w porta z Amigi? Pfff :roll:

ketyow - 14 Wrzeœśnia 2012, 11:40

ilcattivo13, nie myśl, że Twoja rzyć nie zostanie skopana, za te niegodne słowa - nie byłby to pierwszy raz, a co do braku portów niektórych świetnych gier - biedni grzybiarze! ;P:
ilcattivo13 - 14 Wrzeœśnia 2012, 13:58

ketyow napisał/a
ilcattivo13, nie myśl, że Twoja rzyć nie zostanie skopana
mejk maj dej, sejlor ;P:
ilcattivo13 - 26 Października 2012, 18:57

na NMA znalazłem bardzo fajny wpis o gamingowych dziennikarzach . Od dziś lista portali, na które czasami zaglądam, będzie ździebko krótsza...

Swoją drogą, nie ma się potem co dziwić, że takim Mass Defektom czy inszym Hirosom gazety i portale dają 10/10 :roll:

gorat - 26 Października 2012, 22:12

Dzięki, przestrzeliwanie koszulek mnie ubawiło. Tak się... autentycznie wygląda.
ilcattivo13 - 27 Października 2012, 10:14

Takie przestrzeliny można załatwić tańszym kosztem i bez użycia broni palnej. Wystarczy powiesić koszulkę gdzieś, gdzie chodzą cielaki :roll:

A wracając do tematu, to ostatni dzisiejszy post (z 9:25) sprawił, że straciłem resztki szacunku do Bethesdy. Bo zatrudniła te kobitki, o których była mowa... Skajrim się tak dobrze jak powinien nie sprzedaje, czy co?

ilcattivo13 - 2 Listopada 2012, 12:56

Ciąg dalszy afery growo-dziennikarskiej. Głos zabrał RPGCodex.

Cytat
...or the various free publicist-organised jollies at castles, hovercraft classes, nightclubs, Porsche driving schools, etc.
ciekawe, na co załapywali się nasi dziennikarze z CDA, Play'a i gry-online.pl ...
dzejes - 2 Listopada 2012, 13:02

Smyczki i breloczki? :mrgreen:
ilcattivo13 - 2 Listopada 2012, 13:09

to dostają goście z KŚG ;P:

Partner forum