Historia - Kącik historyczno-militarystyczny
B.A.Urbański - 6 Grudnia 2012, 19:57
Poszukuje informacji o bombach zrzucanych na Warszawę podczas Wojny Obronnej 1939. Interesuje mnie głównie jakie typy, rodzaj i jakich zniszczeń dokonywały (obszar rażenia itp.).
Będę wdzięczny za informacje albo podsunięcie źródeł, bo szukam i szukam i jak o bombowcach mam sporo, to o samych bombach bardzo niewiele.
feralny por. - 6 Grudnia 2012, 20:36
http://www.luftarchiv.de/...rate/abwurf.htm
w Polsce to w zasadzie 250 kg i mniejsze. Po namyśle 500kg też chodziło.
Skutki uderzenia, czy promień rażenia trudno precyzyjnie określić, bo to od wielu rzeczy zależy, a i nie zupełnie jestem pewien co tak naprawdę masz na myśli.
charande - 27 Grudnia 2012, 19:14
Mam pytanie do zorientowanych w temacie: jak najlepiej przetłumaczyć na polski "concussion grenade"?
Wikipedia podaje, że chodzi o granat tak skonstruowany, żeby raził przede wszystkim siłą wybuchu a nie odłamkami (więc ma toto mały promień rażenia). Bohater książki podczas akcji w budynku rzuca tym wewnątrz pokoju, daje nura za gablotę, eksplozja wywala szyby i niszczy część mebli.
Kolega zasugerował, żeby napisać po prostu: granat "cytrynka"...
Kruk Siwy - 27 Grudnia 2012, 19:18
Kolega się nie zna. I gupstwa opowiada.
Oto "cytrynka"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Granat_obronny
Tutaj chodzi raczej o granat zaczepny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Granat_zaczepny
charande - 27 Grudnia 2012, 20:08
Dzięx
Lis Rudy - 19 Stycznia 2013, 15:40
nie wiem czy to najwłaściwszy wątek, ale rysuje się ciekawa możliwość dla mieszkańców Wrocławia i okolic "Zajrzyj do schronu z czasów Festung Breslau pod pl. Solnym" w dniach 19 i 20 stycznia w godzinach od 10.00 do 15.00.
dla zainteresowanych linka do pełnego materiału:
http://www.tvn24.pl/zajrz...m,300994,s.html
Rafał - 20 Stycznia 2013, 01:09
Lis Rudy, na co dzień tam się sika, serio
ilcattivo13 - 20 Stycznia 2013, 08:12
Rafał - może tu chodzi o wierne odtworzenie panujących ówcześnie warunków? Tak jak to ponoć jest w którymś londyńskim muzeum na ekspozycji z okopami pierwszowojennymi - na dnie okopu płynie sobie ściek, a okop można zwiedzić bezpiecznie z góry, od nawietrznej, albo po "twardzielsku" - dołem
Lis Rudy - 20 Stycznia 2013, 11:11
ilcattivo13, chyba nie do końca-faktycznie, tak jak napisał Rafał jest tam miejski kibel, ale dalej jest jak u Tarantino-przez kibel włazi się dalej, do bunkra:
http://www.tvn24.pl/tak-w...a,301089,s.html
e: Link jest z dzisiaj, po wczorajszej (sobotniej) cześci zwiedzania.
ilcattivo13 - 20 Stycznia 2013, 11:41
oki
Rafał - 21 Stycznia 2013, 08:22
Taka facecja związana z Solnym mi się przypomniała: Wykładowca od hydrotechniki bolał kiedyś na wykładzie nad skutkami braku regulacji odry, mianowicie w latach 50-60-tych odra nie była pogłębiana skutkiem czego podniósł się jej poziom i zostały zalane najniższe kondygnacje piwnic, m.in. na pl.Solnym. Nikogo to nie obchodziło, aż zaczęli się topić w nich bywalcy knajp na solnym, którzy tradycyjnie po biesiadzie schodzili do piwnic co by się odlać przez długą drogą do domu. I jak rozwiązano problem zamulania się Odry? Władze zdecydowały o ... zamurowaniu drugich i niższych kondygnacji piwnic.
fealoce - 21 Stycznia 2013, 09:34
Rafał, dlaczego mnie to nie dziwi...
Lis Rudy - 21 Stycznia 2013, 09:37
Rafał, to takie typowo polskie
to tak, jakby rolnik na wypadek suszy likwidował pole z uprawami.
Każeł Rzelazny - 21 Stycznia 2013, 20:52
Das ist typische polnische wirtscaft — niezależnie od epoki.
[Sorki za ew. błedy – oba języki są mi coraz bardziej obce]
figurant - 18 Listopada 2013, 22:05
Jakoś dopiero teraz do nie dotarło. Wywiad Jana Sowy w "Gazecie Wyborczej", a w nim takie tezy:
Cytat | Rozbiory wypadają mniej więcej wtedy, kiedy ma miejsce rewolucja amerykańska i francuska - dwa wielkie triumfy nowoczesności. Moim zdaniem były trzecim triumfem - eliminacją resztek tego, co przednowoczesne i antynowoczesne |
lub
Cytat | opiero zaborcy opodatkowują masowo szlachtę i konstruują mechanizm administracyjny. Dopiero oni znoszą pańszczyznę, wyzwalając polskich chłopów od Polaków. Reformują gospodarkę. Pod zaborami na terenie byłej I RP rozwija się infrastruktura i zmieniają się stosunki społeczne. Ale następuje też zmiana społeczno-kulturowa - nowoczesność kształtuje się jako siła antagonistyczna wobec tradycyjnej tożsamości polskiej. |
Mam pytanie co Wy o tym sądzicie? Czy waszym zdaniem bez zaborów Polska nie weszła by na drogę ku nowoczesności i modernizacji? Czy, w ogóle, takie postawienie sprawy ma sens?
Luc du Lac - 3 Kwietnia 2015, 23:37
Hej,
szukam informacji o żaglowcach z okresu XIV-XVI w.
interesują mnie dane techniczne - prędkości, ładowność, załoga itp
także czas i koszt budowy czy też ogólne "obchodzenie się z"
ktoś może mnie skierować do odpowiedniej literatury, czy też www gdzie mógłbym odszukać takie informacje?
z góry dziękuję
Kruk Siwy - 19 Sierpnia 2016, 12:07
Wróciłem właśnie z Muzemu Broni Pancernej w Parola. Uch, Och. Jebudu!
Za czas jakiś wrzucę parę zdjątek. Warto było przejechać t siedemdziesiąt kilometrów.
dalambert - 19 Sierpnia 2016, 13:54
Kruk Siwy, zazdraszxzam, dawaj te foty
Kruk Siwy - 29 Sierpnia 2016, 19:58
Pracuję nad galerią.
A to na zanętę:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/fa3e0700f7f9c4c3
dalambert - 29 Sierpnia 2016, 20:21
Kruk Siwy,
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2016, 07:11
W sierpniu postanowiłem pozwiedzać fińskie muzea. Nureczka wiedziała, że będzie to dla niej ciężka próba. Wiadomo, bynajmniej nie chodziło o sztukę nowoczesną, ani muzeum zabawek, czy też pogłębioną historię włóczki akrylowej. To miała być:
WOJNA!
A w każdym razie to co chłopcy lubią najbardziej, czyli sprzęt bojowy. Ze względu na pogodę (pod mopsem, a nawet dwoma) ambitne plany legły w gruzach. W twierdzy Suomelinna (dawniej Sveaborg) położonej na sześciu połączonych wyspach u wrót Helsinek udało nam się cyknąć ledwie parę zdjęć. W Paroli w Muzeum Broni Pancernej było lepiej. Wizyta w Muzeum Lotnictwa i w Muzeum Artylerii Przeciwlotniczej uległa odłożeniu. Może we wrześniu?
W każdym razie przedstawiam galerię ciekawych – jak sądzę zdjęć. Przepraszam z góry za pewien bałagan, bowiem to moje pierwsze spotkanie z Fotosikiem. I jeszcze jedno, moja obecność na wielu zdjęciach nie jest podyktowana uwielbieniem dla własnej urody. (Amatorskiej dość.) Chodziło o to by można było się zorientować w wielkości fotografowanego obiektu muzealnego.
Zapraszam do oglądania.
http://www.fotosik.pl/u/TomekJB/album/2358449
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2016, 08:32
to co nie wiesz to prawdopodobnie StuG III Ausf. F lub F/8
Luc du Lac - 31 Sierpnia 2016, 08:43
kurcze - omijaj Muzeum Wojskowe w Dreźnie / tam II WŚ praktycznie nie istnieje - czasy najnowsze tyż nie bardzo - jest trochę z NRDówka
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2016, 09:01
Fidel-F2, dzieki.
Luc du Lac, będe omijał, a w Paroli jest o wiele większa ekspozycja niż to pokazuje moja relacja. Ominąłem znaczną część broni współczesnej tj. używanej po drugiej wojnie światowej.
Luc du Lac - 31 Sierpnia 2016, 11:39
w Dreźnie mają potężne fajne gmaszysko dla zabytków wojskowości - ale o dziwo, eksponatów XX wieku niezadużo. Jest dużo antywojennych instalacji itp.
dalambert - 31 Sierpnia 2016, 12:08
Luc du Lac, A czasy saskie ? wojna północna ?
Luc du Lac - 31 Sierpnia 2016, 12:33
dalambert napisał/a | Luc du Lac, A czasy saskie ? wojna północna ? |
znacznie lepiej - ogólnie Drezno stoi Augustem(tami)
w sumie robiłem zdjęcia z muzeum - obaczę czy jest coś ciekawego do pokazania
dalambert - 31 Sierpnia 2016, 12:47
Był takimalarz za Sasów , Mock się nazywał wymalował z Polski trzy ?widoczki" militarne, Dwa kamfamenty , pokazujące wielki przegląd wojsk polsko0saskich na polach pod Królikarnią w Warszawie / nasz wyłacznie autorament cudzoziemski + fałszywa husaria z saskich dragonów/ 1735 i mocno przez wofsko obstawiona procesja Bożego Ciała. W MW są koie tych obrazów, ale oryginały podobno w Dreźnie.
Luc du Lac - 31 Sierpnia 2016, 13:04
jeżeli chodzi o Galerię Starych Mistrzów /obrazy/ - to jest tam tyle obrazów, że możesz tam spędzić cały dzień a i tak nie dasz rady "obejrzeć".
za jakiś czas wybieramy się z rewizytą - poszukam, popatrzę
ten w błękitnym żupanie z szablą to Polski szlachcic.
Oczywiście z porcelany
Luc du Lac - 15 Maj 2017, 11:50
taki tam,
Kaukaski tygiel
|
|
|