Park marzeń [gry] - Wiedźmin
Homer - 29 Października 2007, 20:42
Fearfol z jakimiś utopiami tu widzę wyjeżdżasz - indywidualne podejście do obywatela . Teoretycznie masz racje; praktycznie - nie ma co biadolić. Pozdrawiam!
Dorzuciłem dzisiaj RAMu do komputera (teraz mam 3GB) i w tej konfiguracji gra "odblokowała" możliwość płynnej gry na maxymalnie wysokich detalach (wszystkie suwaki po prawo) nawet w dużej lokacji Wyzimy Handlowej (bo tam mi najbardziej cięło). Dodatkowy plus to to, że nagle czas loadingu skrócił się, tak na moje oko, trzykrotnie i problem "długiego" load prawie nie występuje !!!!
A teraz... "Graj Muzyko!"
edit: garść informacji sprzętowych na moim przykładzie
Stan początkowy: Athlon 64 3200+; GF6600GT; 1GB RAMu -> o wysokich detalach mozna zapomnieć, na średnich dobrze było do momentu końca I rozdziału i potem tylko niskie...
Zmiana karty graficznej: na GF8600GTS -> na średnich świetnie, na wysokich też, aczkolwiek gra zacinała miejscami. Dlugie czasy "loadingów". Przy wejściu do Wyzimy Handlowej trzeba było zapomnieć o wysokich detalach (a wcześniej trzeba było trochę te wysokie przyciąć np. bez wygładzania krawędzi)
Dodanie RAMu: 2GB RAM dołożone (3GB w sumie) -> Rewelka! Gra chodzi płynnie na wysokich wymaganiach, a także czas ładowania się lokacji zmniejszył się na moje oko trzykrotnie! Krótkie lokacje są wgrywane bardzo szybko, powrót do długiej lokacji też jest szybszy! Wydaje mi się, że nawet savy przyspieszyły Smiley. Sporadycznie też się coś przytnie, ale zazwyczaj dzieje się to w momencie załadowania lokacji, a potem jest już w porządku!
Wniosek: Jeśli masz w planach zakup grafy z wyższej półki cenowej uwzględnij też rozszerzenie RAMu bo to dużo daje !!
mad - 30 Października 2007, 00:10
Pewnie, że RAM to podstawa. Ja mam sprzęt przedpotopowy (karta GF5200) i nawet o Wiedźminie na razie nie myślę, ale gdy zwiększyłem RAM z 256 do 512 MB (skromne to, wiem, ale więcej chyba i tak nie ma sensu), to mogę sobie swobodnie pograć w gierki sprzed 2-3 lat.
A jak zmodernizuję kompa za rok - wtedy sobie kupię Wiedźmina w jakiejś taniej serii lub w czasopiśmie
Ech, no pewnie, że wolałbym pograć teraz...
Navajero - 30 Października 2007, 06:48
Napisz książkę, zarób i graj! Czyż Andrzej Pilipiuk nie obiecywał pracowitym autorom willi z basenem? A ja mam 2 GB ramu i z wyjątkiem krypty kultystów, wszystko gra i bucy
Hubert - 30 Października 2007, 08:52
Ale książka też trochę czasu zajmie...
Ja tam czekam do marca, wtedy sobie upgrade'uję sprzęt. I wtedy sobie porąbię te wszystkie strzygi.
mad - 7 Listopada 2007, 00:21
Czytałem entuzjastyczną recenzję w CD Action i zaniepokoiła mnie jedna rzecz. Otóż w trakcie rozgrywania poszczególnyh rozdziałów świat gry jest mocno ograniczony. Ciekawe, jak mocno?
Homer - 7 Listopada 2007, 16:56
Nie tak mocno jak sądzisz. Akty są duże; krajobrazy zróżnicowane. A świat gry jest bardzo bogaty - ograniczenie wynika pewno z tego, że akcja dzieje się w konkretnym miejscu, w jednym praktycznie królestwie, ale za to większy nacisk położony jest na fabułę .
Dostałem wczoraj dodatki:
ArtBook świetny. W ogóle cała edycja "wypasiona". Tym bardziej szkoda tej obsuwy, która położyła efekt.
Anonymous - 9 Listopada 2007, 00:08
W Irlandii już jest! 34 funty kosztuje. To się nazywa dystrybucja!
Ixolite - 9 Listopada 2007, 10:29
A ja ciągle czekam na dodatki
Micronus - 9 Listopada 2007, 18:59
Cichaj, masz stówę w gram.pl;) Za 2-3 mce kupuję nowego kompa, wydam ze 3,5 ciężko zarobionych PLNów i będę zarabiał growe zaległości, Wiedźmina na pewno schrupię.
Ixolite - 10 Listopada 2007, 10:20
Uwierze jak ją zobaczę. Jak dotąd z oficjalnych i nieoficjalnych zapowiedzi sklepu spełniła się tylko ta o podziale zamówienia i opóźnieniu wysyłki brakujących elementów
mad - 10 Listopada 2007, 23:14
Małe pytanko: gracie/będziecie grać na Viście czy XP? Tak w ogóle przerzucacie się na nowy system?
Iscariote - 10 Listopada 2007, 23:37
mad napisał/a | Tak w ogóle przerzucacie się na nowy system? |
O systemach osobny temat można by założyć. Ja jestem wymiennie raz na Viscie, raz na XP. Vistę mam na laptopie i wcale nie narzekam. Ładne, nawet stabilne. W niektórych momentach przekombinowane, ale bez problemu można się przestawić, a po dostosowaniu do swoich potrzeb nawet wygodne.
Wiedźmina niestety nie mam. Chciałbym kupić i zagrać, ale wiązałoby się to z dokupieniem ramu (jak teraz kupować, to nie mniej niż 2 giga) i karty graficznej (te z kolei powinny tanieć)... A gwiazdka już niedługo.
Zastanawiam się ciągle nad złożeniem sobie PC... ot tak, hobbystycznie i mieć potem takie małe monstrum u siebie w pokoiku. Może... może... po prostu wkurzają mnie ci wszyscy znajomi, co podniecają się Wiedźminem no Też chcę zagrać!!
Fearfol - 15 Listopada 2007, 19:32
A ja jestem już w 3 rozdziale.
Ixolite - 15 Listopada 2007, 19:45
A ja wreszcie dostałem dodatki z edycji kolekcjonerskiej - miodzio
Koniu - 15 Listopada 2007, 20:06
Ja samą grą nie jestem wybitnie oczarowany. Sporo jest niewielkich ale irytujących motywów (choćby każdorazowe chowanie do kieszeni tej cholernej pochodni kiedy się po roślinkę schyla siwowłosy albo utrata efektu eliksiru przy zmianie lokacji), miejscami się dłuży i nuży.
Dragon_Warrior - 21 Listopada 2007, 02:56
Gra silnie (przy czym nie wiem czy świadomie czy przypadkiem) przypomina Bards Tale ... Oczywiście nie ma już tego groteskowego humoru ale sama konstrukcja fabuły, sposób przekazu - są bardzo podobne.
Wiedźmina skończyłem już kilka dni temu - a wciąż mam przeświadczenie, że to najbardziej RPG'owy PRG od bardzo dawna.
a co do :
Cytat | Otóż w trakcie rozgrywania poszczególnyh rozdziałów świat gry jest mocno ograniczony. Ciekawe, jak mocno? |
Ograniczenie jest niemal dokładnie jak w owym Bards Tale. Do wolności całkowitej znanej z Fallouta/Arcanum czy Eldel Scrollsów brakuje naprawdę dużo, ba nawet BG2 ma większą swobodę (przy czym BG2 ma ową swobodę tylko w aktach dziejących się w głownym mieście) ... Jakkolwiek to nie rozległość świata a jego autentyczność i możliwości decyzyjne są głowną siłą Wiedźmina. Co więcej z punktu widzenia kogoś kto ma jako takie pojęcie o tworzeniu gier mogę zapewnić, że sztywny podział na akty był niezbędny do nieliniowego rozwoju wydarzeń... inaczej gra bardzo by się krzaczyła i bugowała, a nawet jeśli nie to pełna byłoby niekonsekwencji przyczynowo - skutkowych.
Agi - 21 Listopada 2007, 07:17
Draconnor zajrzyj z łaski swojej do wątku Biją i przedstaw się pozostałym Użyszkodnikom Forum
Dragon_Warrior - 21 Listopada 2007, 14:06
kiedy ja nie wiem czy ja tu na stałe - bo bardziej za sprawą konto zakładałem a w wiedźminie odezwałem się z redaktorskiego niemal obowiązku - bo dłuższy czas już siedzę w branży a i recenzje przez kilka lat pisałem.
Teraz jak mnie zmusiliście do przywitania się to będzie trzeba tu zajrzeć od czasu do czasu
Agi - 21 Listopada 2007, 14:19
Czyli będzie bardziej ożywiona dyskusja w wątku
Homer - 26 Listopada 2007, 19:25
Skończyłem drugie przejście. Starałem się podejmować odwrotne decyzje niż poprzednio, ale jeszcze nie wyczerpałem wszystkich możliwości . I wiecie, gra potrafi zaskoczyć... Pod wpływem decyzji zmienia się charakter kilku kluczowych postaci (a także inny odbiór ich zachowania i motywów przez wiedźmina), co sprawia, że do zakończenia dochodzi się z trochę innymi odczuciami.
Dodatkowo odkryłem kilka smaczków fabularnych, które ze względu na nowe decyzje dopiero teraz się ujawniły .
A dialogi ciągle są świetne, nawet jak się ich słucha II raz .
(W pierwszym przejściu umknął mi np. Jaskier śpiewający "Alinę" )
Dragon_Warrior - 27 Listopada 2007, 21:58
Homer napisał/a | Skończyłem drugie przejście. Starałem się podejmować odwrotne decyzje niż poprzednio, ale jeszcze nie wyczerpałem wszystkich możliwości . I wiecie, gra potrafi zaskoczyć... Pod wpływem decyzji zmienia się charakter kilku kluczowych postaci (a także inny odbiór ich zachowania i motywów przez wiedźmina), co sprawia, że do zakończenia dochodzi się z trochę innymi odczuciami.
Dodatkowo odkryłem kilka smaczków fabularnych, które ze względu na nowe decyzje dopiero teraz się ujawniły .
A dialogi ciągle są świetne, nawet jak się ich słucha II raz .
(W pierwszym przejściu umknął mi np. Jaskier śpiewający Alinę ) |
O to jesteś tym człowiekiem który mi przyśle priva i wyjaśni co to było to zakapturzone w outrze - bo tutaj nie będziemy spoilerować
Ja z powtórnym przejściem poczekam do zmiany kompa bo na aktualnym to bym nawet gry nie skończył gdyby nie to że jest naprawdę świetna...
Choć jak przeglądałem poradnik pod tym kątem to faktycznie nie dość ze postacie zachowują sie inaczej to i niektóre zadania sie blokują/odblokowują ...
choć jakoś ciężko by mi było podjąć inną decyzję przy wilkołaku np ...
wereszczynski - 28 Listopada 2007, 09:50
a ja nadal siedzę w 2gim Akcie Wiedzmina i zastanawiam się kiedy znajdę na niego czas.
okrojenie świata nie przeszkadza. Najczęściej dzieje się tyle, że czasu ledwie starcza na wykonanie wszystkich questów. Zgadzam się z przedmówcami, że największą zaletą jest realizm świata.
Wada: Gra niekiedy się sypie, więc koniecznie trzeba pamiętać o savach. Autosave'y też są drażniące, bo mnożą się bez opamiętania.
RAM przy tej grze daje najwięcej, ale dla Vistowców ciekawostka - Vista nie widzi więcej niż 3,5 gb RAMU (mam 4 gb w biosie i 3,4 w windowsie . To akurat nie wpływa na działanie, natomiast mnie sprowokowało się do doszukiwania KTO ZJADŁ MÓJ RAM?! przez cały tydzień. Więc mam nadzieję, że oszczędzam Wam nerwów.
Homer - 28 Listopada 2007, 11:43
Draconnor napisał/a | wilkołaku |
Ja tak mam z Abigail. Teraz się zmuszę .
re up: Nie wiem, ale u mnie ilość AutoSavów jest stała. Najnowsze nadpisują najstarsze. Nie jest tego przesadnie dużo.
Ixolite - 28 Listopada 2007, 14:00
wereszczynski napisał/a | ale dla Vistowców ciekawostka - Vista nie widzi więcej niż 3,5 gb RAMU (mam 4 gb w biosie i 3,4 w windowsie . To akurat nie wpływa na działanie, natomiast mnie sprowokowało się do doszukiwania KTO ZJADŁ MÓJ RAM?! przez cały tydzień. Więc mam nadzieję, że oszczędzam Wam nerwów. |
Widzi, ale nie 32bitowa. Systemy 32 bitowe widzą tylko 3,5GB RAMu bo im się adresowanie na tym kończy.
Dragon_Warrior - 28 Listopada 2007, 16:04
Homer napisał/a | Draconnor napisał/a | wilkołaku |
Ja tak mam z Abigail. Teraz się zmuszę .
re up: Nie wiem, ale u mnie ilość AutoSavów jest stała. Najnowsze nadpisują najstarsze. Nie jest tego przesadnie dużo. |
a fakt z nia tez bym miał problem
a z autosaveami chodzi jak sądzę o sam fakt tego ze robią sie bardzo często przedłuzajac jeszcze przeskakiwanie między lokacjami ... to mogliby odrobine przyspieszyć przynaje.
Homer - 28 Listopada 2007, 16:10
Dodaj RAMu problem się rozwiąże
Dragon_Warrior - 28 Listopada 2007, 17:04
400'etek chyba już nie warto dokupować
jak sie dorobie to całego kompa zmienie i wtedy sie zabiore za powtórne przechodzenie ...
Homer - 29 Listopada 2007, 13:07
Ja dołożyłem 400, ale nie mam w planach zmiany płyty i procka w jakimś bliskim czasie.
Dragon_Warrior - 2 Grudnia 2007, 20:15
Homer napisał/a | Ja dołożyłem 400, ale nie mam w planach zmiany płyty i procka w jakimś bliskim czasie. |
Ja niestety nie mogę niczego dokupić jesli nie dojdę co mi sie z kopem dzieje ... bo sie wiesza w grach wybitnie hardware'owo a wszystko juz przetestwałem na co wpadłem i bez efektu ...
wiec wole nie inwestować w komputer który może sie oazać do wymiany całkiem ...
gorbash - 2 Grudnia 2007, 20:38
Draconnor napisał/a | Ja niestety nie mogę niczego dokupić jesli nie dojdę co mi sie z kopem dzieje ... bo sie wiesza w grach wybitnie hardware'owo a wszystko juz przetestwałem na co wpadłem i bez efektu ...
wiec wole nie inwestować w komputer który może sie oazać do wymiany całkiem ... |
Mnie też się komp wieszał w czasie grania. Sprawdź czy grafa Ci się nie grzeje. A potem całą resztę. Mnie pomogły nowa obudowa (przestronniejsza + wiatraki) oraz niestandardowe chłodzenie grafiki.
|
|
|