To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - "Nowe idzie" - antologia

mc - 23 Października 2008, 10:55

Dzięki wszystkim za opinie!

A z rzeczy bieżących: dziś (czwartek 23 X) o 22 40, w Radiu Kraków, "Nowe idzie" w audycji Marcina Baniaka "Tam i z powrotem", o czym informuję z pewną taką nieśmiałością.

http://www.radiokrakow.pl...e_tamizpowrotem

jewgienij - 24 Października 2008, 08:53

Słuchałem, bardzo fajnie wyszło, ja bym się zainteresował pod wpływem mc. agitacji :D
Szkoda tylko, że tak krótko. Na koniec nam się jeszcze wepchali Dukaj i Szostak, zabierając cenne medialne sekundy :wink:

andre - 24 Października 2008, 22:25

jest juz podcast z audycją:-)
jewgienij - 24 Października 2008, 23:51

http://www3.radiokrakow.p...powrotem599.mp3

Do posłuchania, jeśli ktoś nie śledził.

Witchma - 25 Października 2008, 10:02

Udało mi się skończyć Nowe idzie :) Wrażenia postaram się opisać w wolnej chwili, ale ogólnie miodzio :D
andre - 25 Października 2008, 16:54

http://www.literatura.gil...-idzie/recenzja

kolejna recenzja

Gustaw G.Garuga - 5 Listopada 2008, 21:57

Dzięki za dotychczasowe opinie o "Rzygu". (Czekam oczywista na kolejne.) Zostało mi trochę luźnych pomysłów, które nie zmieściły się w ostatecznej wersji opowiadania (np. kwestia nieformalnych kontaktów między Grodem i Podgrodziem), więc nie wykluczam, że temat jeszcze podejmę, skoro jest zainteresowanie :)
mBiko - 5 Listopada 2008, 22:13

Popieram Twój pomysł Gustawie, w tym świecie jest jeszcze sporo do napisania.
Witchma - 5 Listopada 2008, 22:38

Gustaw G.Garuga, muszę przyznać, że Twoje opowiadanie miało wyjątkowo hipnotyczny klimat, a absurdalność świata przedstawionego chyba rzeczywiście zasługuje na dalszą eksplorację :D
andre - 7 Listopada 2008, 08:29

http://slask.naszemiasto....kul/653517.html

kolejna recka

Witchma - 7 Listopada 2008, 10:48

andre, ja nie jestem pewna, czy można to tak szumnie recenzją nazywać...
andre - 7 Listopada 2008, 11:25

jaka jest taka jest,ale jest :D
Ziuta - 7 Listopada 2008, 12:21

Melduję posłusznie, że przeczytałem!
Z szerszą recenzją poczekam, aż się wszystkow wyklaruje, ale już mogę powiedzieć, że antologia jest naprawdę mocna.

andre - 7 Listopada 2008, 12:39

i takich ludzi nam potrzeba!! :D
Gustaw G.Garuga - 7 Listopada 2008, 20:14

mBiko, Witchma, dzięki za zachętę :)
Ziuta - 7 Listopada 2008, 21:29

Cytat
mBiko, Witchma, dzięki za zachętę

ja jeszcze pochwalę, że mi się język Rzygu podobał. Słownictwo zwłaszcza.

Gustaw G.Garuga - 8 Listopada 2008, 08:52

Cieszę się, że zwróciłeś na to uwagę, bo właśnie słownictwo kosztowało mnie najwięcej pracy :)
mBiko - 8 Listopada 2008, 12:59

Język (słowotwórstwo) w "Rzygu" jest właśnie jednym z elementów decydujących o potencjale ukrytym w tym tekście.
Ziuta - 8 Listopada 2008, 15:20

Żeby użyć modnego słowa: jest nieprzezroczyste :)
Witchma - 8 Listopada 2008, 16:51

Ziuta, może idźmy na całość - nietransparentne :mrgreen:
Gustaw G.Garuga - 9 Listopada 2008, 09:24

Modnie być niemodnym :)
Sandman - 27 Listopada 2008, 10:33

Dobra jedziemy z tym koksem bo jest z czym.

Zacznę od wydania. Antologia wydana bardzo ładnie, okładka, mnie osobiście przypadła do gustu, w końcu to "nowe idzie".

Jewgienij Olejniczak Noc szarańczy- dobrze napisane, wciąga, ma klimat, ale końcówka trochę mnie rozczarowała. Oczekiwałem czegoś innego, zostałem zaskoczony, jednak było to zaskoczenie in minus. Jednak jako całość opowiadanie broni się z powodzeniem, a końcówka zawsze może być dodatkowym tematem do dyskusji.
Tomek Kilian Przenicowanie - Dość ciężko się to czyta, ale emocje i przemyślenia głównego bohatera są bardzo prawdziwe.
Andrzej Miszczak Harpunnicy- Mam nadzieję, że jest to świat do którego jeszcze wrócę w innych opowiadaniach, a i na książkę bym się nie obraził. Zdecydowanie jeden z lepszych tekstów antologii.
Piotr Rogoża Więcej niż słowa- sprawnie napisane, ale to w zasadzie tyle co mogę napisać. Musiałem sięgnąć do książki, żeby sobie przypomnieć o czym było to opowiadanie. Niestety nie mój klimat.
Adam Przechrzta Smak apokalipsy- Bardzo dobrze się to czyta. Kolejny ze światów do którego chętnie wrócę. Czy bohater jest wszystkomający, trochę tak, ale nie znamy dokładnie jego historii, jest ona tylko lekko, ale ciekawie zarysowana. W tym momencie ma już ugruntowaną pozycję w swoim świecie, pewnie nie zawsze tak było. Dotarcie do tego stanu pewnie bezstresowe nie było. Bardziej tak to odbieram. Czekam na więcej!
Joanna Skalska Wyspa- całkiem dobre opowiadanie. Przyjemnie rozwijająca się historia, pozostawiająca czytelnika z lekkim niedosytem.
Paweł Majka Oko cyklonu - Momentami ciężko się czyta, trzeba dokładnie układać sobie kto, co, jak, gdzie i co najważniejsze kiedy, ale zdecydowanie warto. Ciekawy świat, kilka mocno futurystycznych pomysłów. Nie obraziłbym się na kontynuację opisującą poszukiwania Logosa Oka cyklonu.
Dawid Juraszek Rzyg - Lubię styl Dawida. Jego teksty czyta się zawsze łatwo i przyjemnie, choć wcale nie muszą być lekkie. Jest to faktycznie jedno z lepszych opowiadań autora.
Robert M. Wegner Najpiękniejsza historia...- Jak dla mnie nr 1 antologii. Bardzo dobrze napisane, przemyślane, z ciekawymi bohaterami. Wplątanie w to wszystko legendy Arturiańskiej - pomysł pierwsza klasa. Legenda spina całość jako opowiadanie, jednocześnie niestety nie daje zbyt dużego pola manewru na jakiekolwiek kontynuacje co martwi mnie niemożebnie.
Cezary Zbierzchowski Płonąc od środka- Dziwny tekst. Ciężko wyraźnie wskazać co mi w nim nie leżało, a co się podobało. Ogólne wrażenie - słabszy od pozostałych.
Jakub Małecki Każdy umiera za siebie- Kolejny bardzo dobry tekst. Świetny przykład na to, że znane fakty można lekko podkoloryzować, wsadzić między nie mnóstwo emocji i otrzymać klimatyczne opowiadanie.

Reasumując, bardzo dobra antologia, nawet słabsze teksty dają do myślenia. Teraz trzeba mieć tylko nadzieję, że autorzy utrzymają ten poziom, a może sięgną jeszcze wyżej i nadal będą sprawiać czytelnikom wiele radości swoimi tekstami.

Edyta - ominięte pogrubienia.

Navajero - 27 Listopada 2008, 17:52

Sandman - dzięki za opinię :) Ziuta, Witchma - do roboty ( znaczy pisać co się podobało, a co nie)! ;P:
Witchma - 27 Listopada 2008, 18:46

Navajero, jak tylko znajdę chwilkę, bo nie chcę tych tekstów oceniać jak szortów - w trzech słowach :)
Navajero - 27 Listopada 2008, 19:47

Trzymam za słowo i za co się tam tylko da :wink:
andre - 30 Listopada 2008, 13:08

http://creatio.art.pl/ind...ualny&artid=346

http://creatio.art.pl/ind...ualny&artid=355

dwie nowe recenzje Nowego idzie.Zapraszam do lektury całego numeru Creatio.Świeżutka rzecz,właśnie zawisła... :D

mc - 5 Grudnia 2008, 12:45

Opinie recenzentów z grubsza znamy - a wrażenia was, czytelników...? Mikołaj za pasem, jak znajdziecie trochę czasu, dajcie może nam znać, jakie były wasze wrażenia po lekturze "Nowego" (jeśli ktoś w ogóle czytał...); tak tytułem "prezentu"...?
xan4 - 5 Grudnia 2008, 12:47

do świąt zdążę poczytać,
nie omieszkam się podzielić wrażeniami :D

edit: literówka

mc - 5 Grudnia 2008, 13:03

I bombeczka.
andre - 9 Grudnia 2008, 20:27

kolejna,esencjonalna recenzja:
http://bestiariusz.pl/literatura/ksiazki/2033

Partner forum