To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - BattleStar Galactica

Ziemniak - 20 Października 2006, 16:10

Na AXN też leciało, tylko w dwóch częściach.
Comar - 20 Października 2006, 17:39

Dwójka też to co teraz puszczają w ktrótkich odcinkach zeszłej zimy puściła w dwóch pełnometrażowych częściach. W ten sposób zrobili 4 odcinki pilotowe :shock:
Anonymous - 20 Października 2006, 17:42

O to to, właśnie w dwóch częściach. Ile odcinków musze jeszcze odczekać żeby zobaczyć coś nowego czego na dvd nie było? kto wie?
Ariah - 20 Października 2006, 20:54

Jeszcze dwa. Teoretycznie.
MLEKO - 23 Października 2006, 05:34

EXODUS 2

dla mnie totalne rozczarowanie - wszystko poszło jak miało pójść, jedynie ten pegasus... zresztą rozpiepszyli go tak trochę bez przekonania i sensu

NURS - 23 Października 2006, 10:10

Spojler

fakt, bląd strategiczny w zalozeniach, lepiej było poświęcić antyk, zamiast tracić nowszy i lepiej wyposażony battlestar.
Ale wtedy to nie byłaby BSG tylko BSP :-)

Ariah - 23 Października 2006, 12:04

Racja, BSP by powstało...

A tak przynajmniej Lee przestanie tyć :mrgreen:

Ładna ta scenka była, taka odpowiednio patetyczna. Jak to u amerykanów bywa...

McQueen - 24 Października 2006, 17:20

Galactica w plomieniach a potem efekt po skoku miodzio :)

reszta to juz spojler...chyba.

I wszystko kreci sie od nowa...Jeden Battlestar i niedobitki ludzkosci w poszukiwaniu ziemi. Dobrze ze dr Baltar nie dolaczyl do tych niedobitkow bo musialbym go udusic wlasnorecznie :)

Kurde widac ze to rozwalenie Pegasusa to takie troszke na sile robione zeby tytulu nie musieli zmieniac :D . Galactica wytrzymywala dosc dlugo walke z czterema baseshipami cylonow a tu wpada Lee rozwala na starcie jeden z nich a potem mimo ze jest nowoczesniejszy(czyli chyba mocniejszy i lepej uzbrojony) od statku Adamy seniora to rozpada sie w kawalki, malo tego Galactica da rade jeszcze przejac rozbitkow i wykonac skok...dzwne troszke.

A i taki drobiazg, widzieliscie ze ruch oporu biegal z kalachami :mrgreen:

NURS - 24 Października 2006, 18:44

Już o tym bylo przy poprzednimsezonie, mnie to totalnie wkurza, bo mogli przy tym budżecie zrobić sobie coś do strzelania, jak w każdym innym serialu. A tu hummery, citroeny, ciężarówki, kałachy w epoce battlestarów.
Ale tylko to mi przeszkadza :-)
A co do zmiany, przeciez mogliby sobie przemianować statek.

Ariah - 24 Października 2006, 18:53

Mogliby przemianować -- tylko to już by nie była TA Galactica;)

I byłby problem kto ma dowodzić -- Adama senior czy junior? A tak rachu ciachu, heroiczna scenka, ładna muzyka i na dodatek uścisk ojcowsko-synowski.

A moment z Galacticą w atmosferze -- no miodzio. Powidok po skoku: piękności.

NURS - 24 Października 2006, 18:55

tak, to swobodne spadanie było naprawdę cool - i chyba wcześniej czegoś takiego nie było w space operkach (ale mogę się mylić).
Ariah - 24 Października 2006, 18:59

Nawet jeśli było -- a przypominam sobie jedynie moemnt rozbicia się Enterprise na planecie, ale to inna kategoria spadania -- to nie tak ładnie zrobione...

Tak wogóle: biedna Kara 'Starbuck'. Dziewczyna zawsze była szalona, ale teraz może się zrobić nieciekawie...

Nexus - 24 Października 2006, 19:52

Jak ktoś jest zainteresowany petycją do TVP w sprawie zmiany godziny nadawania, to niech zajrzy tutaj (mam nadzieję, że nie łamię żadnego regulaminu forum):

http://www.bsgwtvp.info/

W weekend obejrzałem ostatni odcinek BSG bez oglądania dwóch poprzednich sezonów (musiałem :) ). Czy mnie się wydaje, czy sposób filmowania jest bardzo mocno zbliżony do Firefly? Szczególnie statków kosmicznych (krótkie i gwałtowne ruchy kamery, szybka zmiana ogniskowej).

elam - 24 Października 2006, 20:03

Nexus, ty, specjalista od firefly :D pewnie ci sie nie wydaje... :)
ja jestem przy odcinku 02 3go sezonu wiec NURS, rob spojlery jak nalezy!!

Ariah - 24 Października 2006, 20:05

W Firefly było podobnie, taka jakby 'kamera z ręki'. Podoba mi się taki styl, choć przy dłuższych scenach troszkę męczy oczy (i błędnik...). Pewnie pozwala też na zamaskowanie niedociągnięć w grafice 3d...

(Powszechnie wiadomo, że sceny z efektami specjalnymi w filmach przeważnie są w nocy i w deszczu :D vide Godzilla made in USA)

Nexus - 24 Października 2006, 20:14

elam, każdy się w czymś specjalizuje. Ty, na ten przykład, w avatarkach z facetami z SG-1 :P
Ariah, też mi się wydaje, że to doskonały sposób na zamaskowanie efektów 3D. Do listy "nocy" i "deszczu" dorzuciłbym falowanie powietrza od temperatury :)

Christof - 25 Października 2006, 08:17

'Kamera z reki' oprocz maskowania niedoskonalosci efektow swietnie je urealnia. A jak juz przy tym jestesmy to tworcy efektow do BSG szczycili sie ze to takie nowatorskie a w Firefly bylo to wczesniej i nie nadużywane tak.

A ostatni odcinek niesamowity, z wielkim ladunkiem emocji. Strasznie mi szkoda Tigha tylko, starego twardziela.

januszek - 26 Października 2006, 18:53

Razem z grupą fanów zorganizowaliśmy, w Internecie akcję-petycję do TVP o zmianę pory emisji serialu Battlestar Galactica. Adres strony z tym apelem: BSGwTVP.info

Namawiam do wzięcia udziału w akcji i proszę o pomoc w popularyzacji akcji - bo bez tego nie ma ona szans :)

Nexus - 26 Października 2006, 20:53

Ech januszek, gdybyś tak jeszcze posty czytał... :P 5 postów wcześniej też o tym napisałem :D
NURS - 26 Października 2006, 20:56

januszek, nie obraź się, ale ta akcja to jak przelewanie wody sitem. Zdecydujcie się najpierw czego chcecie, bo za chwilę będziesz mial po 5 glosów na każda godzinę i minutę dnia.
Ramowka programowa to nie klocki Lego nikt tego nie zmieni, bez porządnego nacisku.

januszek - 27 Października 2006, 05:27

Nurs - nie jestem idiotą ;)
MLEKO - 27 Października 2006, 18:59

januszek, nikt nie mówi że jesteś - problem faktycznie polega na tym że ilu Polaków tyle partii politycznych...

cel ogólnie dobry - im więcej osób się podpisze tym lepiej - tylko pytanie czy to kiedykolwiek trafi na biurko decydenta

kurde jesteśmy z dziewczyną pewni że Baltar to zwykły (niezwykły) cylon

januszek - 27 Października 2006, 20:19

Problem? ;) Nie mój ;) Mnie interesuje tak naprawdę tylko to, żeby jak najwięcej osób zapoznało się z dwoma słowami Battlestar i Galactica ;)
NURS - 27 Października 2006, 20:51

I dlatego robisz ankiete z wieloma opcjami?
Naprawdę sądzisz, ze ktoś na to zwróci uwagę w TV?
Na świecie praktykowane jest robienie list poparcia dla jakiegoś projektu, ale konkretnego. Wy nic nie proponujecie.
BTW, nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ale popularność w TVP to jakieś 500k widzów albo i milion.

januszek - 27 Października 2006, 21:00

> I dlatego robisz ankiete z wieloma opcjami?

Dlatego? Ankieta jest IMHo fajna.

> Naprawdę sądzisz, ze ktoś na to zwróci uwagę w TV?

Gdybym tak sądził to byłbym durniem.

> Na świecie praktykowane jest robienie list poparcia dla jakiegoś projektu, ale konkretnego. Wy nic nie proponujecie.

Nie wiem co masz na myśli.

> BTW, nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ale popularność w TVP to jakieś 500k widzów albo i milion.

Mój dobry znajomy zwykł mawiać: "Starą babę c***m straszysz..." :P

NURS - 27 Października 2006, 21:22

a ja zwykłem mawiać, że używanie takiego słownictwa prowadzi wprost pod pręgierz. to jest ostatni warn, zwłaszcza, że pojechałeś po bandzie.
Przyszedłeś z apelem, żeby głosować na zmianę godzin wyświetlania filmu a okazuje się, że robisz sobie reklamkę strony.

McQueen - 27 Października 2006, 23:01

MLEKO napisał/a

kurde jesteśmy z dziewczyną pewni że Baltar to zwykły (niezwykły) cylon

gdzies w jakichs urywkach czy raklamowkach widzialem jak Baltar pyta Caprice czy jestem Cylonem albo jakos tak...

MLEKO - 28 Października 2006, 09:34

co do januszka to sam pomysł petycji - jak już pisałem - jest ok, tylko że jeżeli chce się rozpowszechniać BSG w Polsce to kompletnie nie tędy droga... Na tą jego stronę wejdzie paru nurków zapaleńców, i trochę ludzi z forów na których wywiesi ogłoszenie... Tu trzeba aktywnego promowania wśród znajomych i rodziny - zmuszać do oglądania jeżeli to konieczne :twisted: , na siłę im dobrze zrobić jak nie wiedzą co dla nich dobre :twisted: (już pare osób mi podziękowało za otworzenie im oczu :twisted: ) - i tu właśnie pojawia się problem - bo jak nie porzyczysz swoich DVD to nikt nie będzie siedział w czwartek do 11:00 żeby zobaczyć coś co go (jeszcze) komletnie nie interesuje...
januszek - 28 Października 2006, 10:34

Cytat
...jeżeli chce się rozpowszechniać BSG w Polsce to kompletnie nie tędy droga...

Hmm... Nie wiem skąd u Was ta potrzeba targania mi przed oczy kaganka z wiedzą wręcz oczywistą. Gdybym potrzebował takich opinii to na forum domowego przedszkola zapytałbym o internetowy kurs wiązania bucików...

Stawiasz mi zarzut jakbym był co najmniej władnym do podjęcia w imieniu TVP akcji marketingowych. Za Oceanem seriale sci-fi reklamuje się na plakatach w metrze (vide: PLAKAT z reklama serialu Jericho) a u nas ustala emisję BSG w środku nocy, na przełomie czwartku i piątku. Wynika z tego, czy się to komuś podoba czy nie, że nawet w tak wydawało by się banalnych sprawach jesteśmy -dziesiąt lat do tyłu, chociaż widać światełko w tunelu - mam na myśli promocję billboardową Losta.
W marketingu telewizyjnym leży więc problem a nie w tym ile osób miałem przyjemność zewangelizować battlestarowo - przy okazji: gotów jestem postawić wodę mineralną przeciw piwu, że mam ich na swoim liczniku więcej niż Wy obaj wzięci - bo strona z petycja do TVP nie wyklucza przecież innych działań popularyzacyjnych... Nie jesteśmy przecież w żaden sposób ograniczeni do jednego tylko wątku więc Twoje porównanie do drogi nie ma tu racji bytu - bo trudno jechać kilkoma drogami na raz natomiast popularyzować BSG w różny sposób w tym samym czasie jak najbardziej można.

Ten apel to publicznie wyrażona opinia o takiej porze emisji BSG, opinia pod którą każdy kto zechce, może się podpisać. Nikogo do niczego nie zmuszam przecież. Podoba się - podpisz, nie podoba się - nie podpisuj. Masz ochotę zrobić coś innego - to rób.

MLEKO - 28 Października 2006, 18:38

Nie rozumiem z kąd u Ciebie ta nagła potrzeba obrony?
Sam napisałeś
Cytat
Mnie interesuje tak naprawdę tylko to, żeby jak najwięcej osób zapoznało się z dwoma słowami Battlestar i Galactica
pisząc wcześniej
Cytat
Razem z grupą fanów zorganizowaliśmy, w Internecie akcję-petycję do TVP o zmianę pory emisji serialu Battlestar Galactica.
- z tąd prosty wniosek i idące za tym moje słowa: jeżeli chce się rozpowszechniać BSG w Polsce to kompletnie nie tędy droga...

P.S. zaczynamy offtopować, ja naprawde nie mam chęci kłucić się z tobą...

Partner forum