To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty

elam - 29 Maj 2007, 23:25

czyli -

1. Rafal, wiatr i niespodzianka
2. hijo, szort z piratem w tle
3. Ixolite, szort kolejowy
4. Dabliu, Gąsienica, dwie zapałki i pięć złotych, czyli popsuty umysł
5. elam, szort imperialny

6. i - ...? ze sprzedawca z Saturna?

Bellatrix - 29 Maj 2007, 23:28

o, znalazlam temat i widze ze akurat 2h po dedline :D
elam - 29 Maj 2007, 23:30

chyba 2 dni.... :)
nie szkodzi, bedzie kolejna edycja za tydzien :)

Bellatrix - 29 Maj 2007, 23:34

o, fakt :D a to sie pocieszylam w sumie :D
Dabliu - 29 Maj 2007, 23:49

elam napisał/a
4. Dabliu, Gąsienica, dwie zapałki i pięć złotych, czyli popsuty umysł

Błagam, NURSie i cała reszto, czy ktoś tak jak ja uważa, że mój tekst z "imperialnych" był lepszy niż zacytowany powyżej szort "gąsieniczny"? Wprawdzie nie zwyciężył, ale wolałbym ujrzeć w druku tamten tekst, niż ten gąsieniczny... Dałoby się tak?

NURS - 30 Maj 2007, 00:29

Obawiam się, że nie, jak wygrane, to wygrane. inaczej burdel bedzie.
elam - 30 Maj 2007, 06:42

no, wlasnie. imho to fajna nagroda. ale nagroda dla pierwszego... ;)
i ludzie glosuja, zeby nagrodzic - wiec podmienianie, nie bardzo
(Dabliu, a mi sie twoj gasieniczny szorcik podobal - nadaje sie, nadaje :)

Dabliu - 30 Maj 2007, 07:01

No to wysłałem na teksty@science-fiction.pl :D
Azirafal - 30 Maj 2007, 09:50

Kurdesz nad kurdeszami :P Nie mogłeś o tym wczesniej powiadomić? To bym zęby zacisnął, spiął się, życia nie miał, a napisał do dwóch ostatnich edycji ;P:

(nie wspominając, że mocniej bym nawoływał na głosowanie na mój tekst w szortach gąsienicznych :P )

Słowik - 30 Maj 2007, 10:43

Mocniej ode mnie? :P
Azirafal - 30 Maj 2007, 10:45

Mocniej! :P Ty to ledwo o tym gadałeś. A na moją edycję szortową padło chyba najmniej głosów ze wszystkich edycji, ech... Ale Dablju wygrał zasłużenie całkowicie, więc ;)
dzejes - 30 Maj 2007, 12:44

Heh, znaczy kupując pismo z zasady będę płacił za coś, do czego dostęp mam za darmo?
Ponadto teksty są pisane na temat - a wyrwanie ich z tego kontekstu uczyni je hmm... momentami mało sensownymi?

Azirafal - 30 Maj 2007, 12:58

Hmmm... coś w tym jest. Może lepiej robić taki konkurs szortowy co miesiąc - potem byłyby na forum wrzucane, głosowanie też tutaj, a najlepsze, poweidzmy standardowo, trzy idą do numeru? I zawsze jest świeża porcyjka szorcików do pisma ;P:
Słowik - 30 Maj 2007, 13:25

Mam pomysł! Niech NURS wpisze przed danym szortem temat konkursu!
NURS - 30 Maj 2007, 13:29

Oczywiście, że nie puszczę tych tekstów saute. Bedzie wszystko wyjasnione.
dzejes - płacisz za teksty premierowe, takie, jak opowiadanie Orbita, shorty zajmą może ze 3 strony, góra 4 strony, a znając realia ok 80-90% naszych czytelnikow nie ma styczności z forum..

hrabek - 30 Maj 2007, 13:30

Czy rzeczywiscie te shorty stana sie malo sensowne? Az tak krotkie nie sa, przynajmniej nie te, co powygrywaly. Moim zdaniem moga bronic sie same, bez kontekstu i tematu konkursu w jakim byly pisane.
Słowik - 30 Maj 2007, 13:35

Przecież jedyny kontekst, to temat konkursu.
NURS - 30 Maj 2007, 13:37

Nie gadać, tylko podsyłać. I nie zapominajcie o nazwiskach przy tekstach.
dzejes - 30 Maj 2007, 13:37

Kupuję maślankę truskawkową o pojemności 1 litra - i ciężko mnie będzie przekonać, że ta sama maślanka rozlewana do butelek 900 ml. i sprzedawana w cenie litrowej to to samo.

Tym bardziej, że z mojego punktu widzenia to już kolejne zmniejszenie pojemności - komiksy, publicystyka.

Argument o 90% czytelników nie mających kontaktu z forum jest bezprzedmiotowy, bo:

- mało mnie inni interesują :twisted:

- po pierwszej serii szortów kolejne zapewne będą czytane przez x razy więcej ludziów, którzy może nawet się na forum zarejestrują, a moze wpadną tylko przeczytać teksty.

Tym samym ogon zaczyna machać psem.

Pamiętam dyskusję o reformach w NF, w której ktoś (nie wiem czy nawet nie Ty, NURSie) napisał, że zmieniając nieustannie pismo i goniąc za nowymi czytelnikami redakcja traciła tych "starych", bazę. Widzę tu pewne podobieństwo.

NURS - 30 Maj 2007, 13:37

rafal, hijo , elam i karo z ostatniej edycji, bo juz mu chyba nikt nie zagrozi.
hrabek - 30 Maj 2007, 13:38

No nie do konca, chodzilo mi o to, ze to konkurs na forum i pisza forumowicze, czasem znani juz z publikacji, czasem mniej, i ze moga stanac ci nieznani ze znanymi w szranki, itp. Kontekst w sensie calej oprawy do zabawy.
Czarny - 30 Maj 2007, 13:39

A karo, to nie przypadkiem Rafał :wink:
Rafał - 30 Maj 2007, 13:43

Nie ;P:

Edit: posłałem już szorta z pierwszej edycji NURSowi :D

NURS - 30 Maj 2007, 13:51

dzejes napisał/a

Tym bardziej, że z mojego punktu widzenia to już kolejne zmniejszenie pojemności - komiksy, publicystyka.

Argument o 90% czytelników nie mających kontaktu z forum jest bezprzedmiotowy, bo:

- mało mnie inni interesują :twisted:

- po pierwszej serii szortów kolejne zapewne będą czytane przez x razy więcej ludziów, którzy może nawet się na forum zarejestrują, a moze wpadną tylko przeczytać teksty.

Tym samym ogon zaczyna machać psem.

Pamiętam dyskusję o reformach w NF, w której ktoś (nie wiem czy nawet nie Ty, NURSie) napisał, że zmieniając nieustannie pismo i goniąc za nowymi czytelnikami redakcja traciła tych starych, bazę. Widzę tu pewne podobieństwo.

no to po kolei:

Shorty zamiast komiksu - nie naruszamy obecnej równowagi :-) ,
a powazniej, konstruujac numer zmniejszyłem wielkośc i gestośc druku o 0.5 punktu, żeby zmieścić dodatkowa objetość, bo jeszcze dwa dni temu nie było w planie żadnych shortów. Tak naprawde nic nie tracisz.

Dzejes, spójrz, sa ludzie, którzy rozumuja odwrotnie, chcą publicystyki i pisali nawet tutaj, na forum wyrażając radość z rozszerzenia tego działu. Zawsze komus sie naraże, w którakolwiek strone nie pójdę.

dyskusja o NF dotyczyła zupelnie innych rzeczy - zmian koncepcyjnych pisma, tutaj nie ma żadnej zmiany. Drukowalem już shorty polskich autorów, w tym debiutantów.

Anonymous - 30 Maj 2007, 13:54

Mam pytanie, czy to będzie jednorazowe przedsięwzięcie, czy szorty forumowe będą się pojawiac regularnie? Jeśli była już gdzieś informacja na ten temat, to ja przeoczyłam.
hrabek - 30 Maj 2007, 13:59

Na razie wszystkie sie do jednego numeru zmieszcza. Pewnie jak sie znowu uzbiera, bedzie mozna kolejne wrzucic.
dzejes - 30 Maj 2007, 14:02

NURS napisał/a

Shorty zamiast komiksu - nie naruszamy obecnej równowagi :-) ,

Zmieniłeś dostawcę powietrza zastepującego moje 100 ml. maślanki ;)

NURS napisał/a

a powazniej, konstruujac numer zmniejszyłem wielkośc i gestośc druku o 0.5 punktu, żeby zmieścić dodatkowa objetość, bo jeszcze dwa dni temu nie było w planie żadnych shortów. Tak naprawde nic nie tracisz.

A lupę w gratisie dokładasz, czy tylko w opcji? :)

NURS napisał/a

Dzejes, spójrz, sa ludzie, którzy rozumuja odwrotnie, chcą publicystyki i pisali nawet tutaj, na forum wyrażając radość z rozszerzenia tego działu. Zawsze komus sie naraże, w którakolwiek strone nie pójdę.

Jasne, ja nie dyskutuję z Tobą o polityce pisma, która zależy od Ciebie. Ja się żalę.

NURS napisał/a

dyskusja o NF dotyczyła zupelnie innych rzeczy - zmian koncepcyjnych pisma, tutaj nie ma żadnej zmiany. Drukowalem już shorty polskich autorów, w tym debiutantów.

Oj nie, zmiana jest zasadnicza. Drukowałeś i drukujesz teksty ludzi, którzy wysłali je do pisma i przeszli wewnętrzne sito. Teraz decyzję o druku oddajesz w ręce forumowiczów. Kiedy zaczną się pierwsze próby przewałek? Liczymy?

Rafał - 30 Maj 2007, 14:28

Dzejes, jakie przewałki? Nikt z bawiących się w szorty nie pisał ich z myślą o druku. Ich druk to wielka nobilitacja ale i zaskoczenie dla autorów - tak to widzę. Jeżeli sądzisz, że teraz ludzie będą sie zabijać i tworzyć sitwy aby nastukać punktów i w ten sposób dostać się na łamy to po pierwsze NURS sam sobie wybierze co jemu leży niezależnie od punktów, a po drugie to nie jest bój o złote kalesony i każda ew."przewałka" wyjdzie momentalnie roznosząc się smrodem. Osobiście bardzo mi się szorty podobają i nie widzę przeszkód aby zapoznać z nimi resztę czytelników. Cofnij się pamięcią i zobacz ile było głosów forumowiczów stwierdzających, że mogą iść w druk.
Czarny - 30 Maj 2007, 14:31

Nie obrażając nikogo, zdanie użytkowników że coś się nadaje do druku, to żadna wykładnia. Mówię tu o ogóle userów, oczywiście są tu też tacy, którzy mogliby wydać taką opinię, na podstawie własnych doświadczeń i wiedzy.
dzejes - 30 Maj 2007, 14:35

Rafał napisał/a
Dzejes, jakie przewałki? Nikt z bawiących się w szorty nie pisał ich z myślą o druku. Ich druk to wielka nobilitacja ale i zaskoczenie dla autorów - tak to widzę.

Tak było. Myślisz, że dalej to będzie "wielkie zaskoczenie"?

Rafał napisał/a

Jeżeli sądzisz, że teraz ludzie będą sie zabijać i tworzyć sitwy aby nastukać punktów i w ten sposób dostać się na łamy to po pierwsze NURS sam sobie wybierze co jemu leży niezależnie od punktów, a po drugie to nie jest bój o złote kalesony i każda ew.przewałka wyjdzie momentalnie roznosząc się smrodem.

TO NURS będzie wybierał, czy brał te, na które padło najwięcej głosów? Bo jak na razie ja czytałem o opcji nr 2. A czy próby będą? Kto to wie.

Rafał napisał/a

Osobiście bardzo mi się szorty podobają i nie widzę przeszkód aby zapoznać z nimi resztę czytelników.
Cofnij się pamięcią i zobacz ile było głosów forumowiczów stwierdzających, że mogą iść w druk.

Ty też się cofnij i sprawdź jaka była dyskusja, gdy faktycznie ktoś pomysł druku podniósł.
A opinie "Świetne :bravo Ależ się ubawiłem!" są... No wiesz...

Partner forum