To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

mesiash - 17 Lutego 2016, 13:58

Wczoraj byłem na kulinarnym kursie kuchni meksykańskiej. Nie powiem, fajna zabawa chociaż sporo do poprawy u organizatora. Robiliśmy:
Przystawka - smażone Jalapeno nadziewane serem i boczkiem, bardziej Tex-Mex, ale dla mnie bomba w każdym calu
Dania główne - Taco z rybą w cieście piwnym, awokado i salsa fresca - znowu trąci USA, ale wyszło znakomite; Kurczak w czekoladowym sosie z chili - nie zachwyciło mnie, gdy byłem w Meksyku, teraz trochę lepiej, bo sami decydowaliśmy o smaku sosu i bardziej pod siebie był robiony
Deser - Tamale, czyli takie trochę knedle z kukurydzy z nadzieniem waniliowym. Jeden wyszedł słaby, ale drugi naprawdę świetny.
To mogłoby trafić do innego wątku także, ale tutaj chyba bardziej pasuje.

Rafał - 18 Lutego 2016, 08:48

Od jakiegoś czasu pizza mi wychodzi, tak przynajmniej twierdzi progenitura z lepszą połową jak mnie już najdzie na pizzowanie. Sekret jak się okazuje polega na minimalizmie - na ciasto tylko i wyłącznie mąka z wodą, szczypta soli i kapka oleju. Rozwałkowane na jakieś 2-3 mm, robię takie mini kawałki wielkości talerzyka i każdy po swojemu uzupełnia wedle fantazji. Do piekarnika nagrzanego na 250-270 stopni na jakieś 10 minut - bez sera, ser dokłada się na jakąś minutę przed końcem pieczenia.

Najwięcej czasu zajmuje ugniatanie ciasta, pewnie jak kto ma maszynę to będzie miał ciasto rewelacyjne.

Sos, hm, wczoraj dobry wyszedł na bazie arabiaty z dodatkiem czosnku, siekanych jalapeno i oregano. Właściwie sos plus ser wystarczył mi za całe dodatki.

Ser oczywiście tylko i wyłącznie mozzarella.

Fidel-F2 - 18 Lutego 2016, 08:54

Bez żadnych drożdży i ten tego?

Eeee tam mozzarella, cztery sery rulez.

Rafał - 18 Lutego 2016, 09:11

Żadnych drożdży, ciasto - jeśli dobrze wyrobione - jest kruche, nabomblowane powietrzem i trzyma się kupy. Ser to pewnie kwestia gustu, oby nie feta i oscypek. Choć znam amatorów i tego, i tego na pizzy.
Fidel-F2 - 18 Lutego 2016, 09:33

Feta be, ale oscypek wcześniej podsmażony i poglazurowany borówkami mniam
Martva - 18 Lutego 2016, 10:36

Ostatnio na pizza party oscypek był chyba sam (ja bym dała żurawinę), feta w towarzystwie brokułów i groszku (bardzo spoko), przedostatnio dali fetę z dynią i było trochę bez wyrazu, imho dynia potrzebuje wyraźniejszego sera bądź innego dodatku.
Ale ja na pizzy zeżrę wszystko co pożeram bez pizzy :oops:

Anonymous - 18 Lutego 2016, 20:11

mamma mia! pizza bez drożdży? 350 stopni 3min w piekarniku. Ciastoo. mleko dwa, trzy jaja drożdże rozmnożone w kubeczku z ciepłą wodą i łyżeczką cukru wyrabiać przez 3 min. Rozgnieść rozwałkować po pół godziny, jak już ciasto wyrośnie i wóala. smarujemy sosem, rzucamy dodatki i tarty ser.. Gotowe!
Martva - 18 Lutego 2016, 20:32

Chyba bym wolała bez drożdży niż bez mąki ;P:
May - 22 Lutego 2016, 23:15

Zrobiłam moją ulubioną tajską zupę dyniową. Chyba przesadziłam z chilli :omg:
Lowenna - 22 Lutego 2016, 23:22

Sernik wiedeński :omg: Płaski jak stół i blady :omg: Jezdem z siebie dumna :mrgreen:
Luc du Lac - 28 Lutego 2016, 19:25

W Kauflandzie jest absolutnie genialny deser Tiramisu (pudełko jak lody)
Agi - 28 Lutego 2016, 19:59

Upiekłam kaczkę z jabłkami, wyszła rewelacyjnie. Do tego czerwona kapusta na ciepło i pyzy drożdżowe.
dalambert - 28 Lutego 2016, 20:23

Agi napisał/a
pyzy drożdżowe.
znaczu pampuchy :?:
konopia - 28 Lutego 2016, 20:37

Cytat
Mikroorganizmy w naszych jelitach decydują, jakimi ludźmi jesteśmy

źródło: http://tvnmeteoactive.tvn...y,194574,0.html

:shock:

Fidel-F2 - 28 Lutego 2016, 20:47

Jak dla mnie Tiramisu mogłoby nie istnieć, mój wszechświat nie zmieniłby się nawet na jotę.
Agi - 28 Lutego 2016, 21:34

dalambert napisał/a
Agi napisał/a
pyzy drożdżowe.
znaczu pampuchy :?:

Jak zwał, tak zwał. Ważne, że smaczne.

ihan - 28 Lutego 2016, 23:36

Kocham tiramisu miłością ogromną. Mój doktorant robi genialne, zawsze go mobbinguję żeby zrobił i przyniósł. Na szczęście nie boi się mnie i przynosi rzadko, dzięki czemu szczuplejszy ze mnie człowiek.
konopia - 29 Lutego 2016, 11:45

ihan, +1,
jak żona mi zrobi tiramisu to zajadam się pasjami, uwielbiam!

Lowenna - 1 Marca 2016, 17:55

Pora zaplanować świąteczne wypieki. Tylko jak się zdecydować na kilka rzeczy? z drugiej strony kto będzie jadł kilkanaście wypieków?
konopia - 1 Marca 2016, 19:31

Babka piaskowa razy kilkanaście? :omg:
No i makowiec musi być (taki zawijany, i "wilgny" a nie suchy), no i może jeszcze takie połączenie makowca z sernikiem :mrgreen:

Do tego warto upiec boczuś i karkówkę :omg: to zawsze schodzi i każdemu smakuje :mrgreen:

ihan - 1 Marca 2016, 22:01

konopia napisał/a
Do tego warto upiec boczuś i karkówkę :omg: to zawsze schodzi i
każdemu smakuje :mrgreen:

Na pewno ? :twisted:

Dla mnie numer jeden świąteczny to placek czeski vel miodownik albo jakiś orzechowiec. I pewnie taki kupię. Trzeba wartościować co się opłaca jeść, bo i sernik dobry (ale bez czekolady oczywiście i robaków).

bio - 2 Marca 2016, 00:32

Płazińców, czy obleńców? Jak sernik z robakami? O czym mówisz? Nie obrzydzaj ludziom ciasta.
ihan - 2 Marca 2016, 00:34

Robakami = rodzynkami.
bio - 2 Marca 2016, 00:41

Chore skojarzenie. Życzę zdrowia.
ihan - 2 Marca 2016, 01:00

A dziękuję. Zdrowia nigdy nie za dużo. Zwłaszcza jako równowagi dla chorych skojarzeń.
Fidel-F2 - 2 Marca 2016, 03:13

Keks. Bezwzględnie bez robaków.

Reszta do zsypu.

Lynx - 2 Marca 2016, 09:43

Keks, ale bez orzechów. Babka - no cóż, niekoniecznie. Ciasto orzechowe - z mąki orzechowej, z miodem, polane czekoladą, przekładane masą figową lub daktylową. Sernik.

Z mięs to nie wiem, nie mam pomysłu jak na razie.

Lowenna, w zależności od ilości ;) Czasami robię więcej ale w mniejszych porcjach.

Fidel-F2 - 2 Marca 2016, 09:54

Keks bez orzechów do zsypu.
Lynx - 2 Marca 2016, 20:49

Fidel-F2, szczury w Twojej okolicy są chyba szczęśliwe.
Fidel-F2 - 2 Marca 2016, 21:14

Nie, po prostu nie robimy keksów bez orzechów.

Partner forum